Biyoteknoloji Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Biyoteknoloji bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Bölüm Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Biyoteknoloji

Biyoteknoloji

Biyoteknoloji Bölümü; biyolojiye dayalı teknoloji geliştirmek adına çalışmaların gerçekleştirildiği akademik bir disiplindir. Bu özellikle tarım, gıda bilimi ve tıp ile ilgilidir. Bölüm özellikle genetik, moleküler biyoloji, elektrik-elektronik, bilgisayar mühendisliği, hücre ve doku kültürü alanlarından sıklıkla yararlanır. Teknolojinin tüm imkanlarını kullanan bilim dalı, DNA teknolojisi sayesinde doğal olarak üretimi olmayan ya da ihtiyaç duyduğumuz kadar üretilmeyen yeni veya az tespit edilen ürünlerin elde edilmesini sağlar. Ayrıca bu biyoteknoloji sayesinde bitki, hayvan ve mikroorganizmalar geliştirilir. 

Biyoteknoloji bölümü nedir sorusuna genel yanıt bu şekildedir ancak bu tanım daha da genişletilebilir. Biyoteknoloji bölümü, diğer birçok bölümden farklı kendine has dinamikleri olan bir disiplindir. Klasik bölümlere oranla yüksek istihdam yaratır ve  Ar-Ge yoğunluğu diğerlerine oranla çok daha fazladır. Ayrıca bölümün faaliyetleri araştırma merkezleri ve üniversitelerle iç içedir. Bu özelliği biyoteknolojiyi birçok disiplinden farklı kılar. Son 50 yıl içerisinde insanoğlunun karşı karşıya kaldığı sorunlara biyoteknoloji sayesinde etkin çözümler bulunmuştur. Gelecekte biyoteknolojinin sorun çözmede ki payının daha da genişleyeceği düşünülmektedir. Bu gün bakteriyel hastalıkları tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler, geliştirilen aşılar, yapay organlar ve dokular biyoteknolojinin eseridir. Bu nedenle biyoteknoloji çalışma alanları diğer bölümlere oranla daha çok daha geniştir.   

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Biyoteknoloji Taban Puanları

Biyoteknoloji Bölümü özellikle tarım, gıda ve sağlık sektöründeki çalışmaları, biyolojiye dayalı teknolojiler geliştirmek suretiyle destekleyen akademik bir disiplin ve eğitim sürecidir. Genel olarak biyoteknoloji bölümünden mezun olanlar tıp, sağlık, tarım, çevre, gıda alanlarında kamu ve özel sektörde iş imkânlarına sahip olabilirler. Sen de biyoteknoloji ile ilgiliysen hangi üniversitelerde bu bölüm var ve bu üniversitelerin biyoteknoloji taban puanları 2022 ve 2021 senelerinde nedir öncelikle bunları incelemelisin. Ayrıca bu bölüme yerleşen öğrencilerin başarı sıralamalarını incelemen de önemli. Tercih listenin sıralamasını hazırlarken öncelikle bu iki bilgiyi göz önüne almalısın. Kariyer.net’de biyoteknoloji bölümü puanı ve diğer konularda detaylı bilgiler bulabilirsin.

Biyoteknoloji Tercih Puanları

Biyoteknoloji tercih puanları her sene farklılık gösterir. Bu durum diğer tüm bölümler ve üniversiteler için de geçerlidir. Çünkü bölümlerin taban puanlarını oluşturan bilgi o bölüme en son yerleşen öğrencinin YKS puanı anlamına gelir. Bu durumda az da olsa çok da olsa her sene biyoteknoloji taban puanlarının değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple geçmiş yılların biyoteknoloji bölümü taban puanlarını biliyor olman sana bu sene hakkında fikir verebilir. Geçmiş yıllarda biyoteknoloji puanları artan bir grafik sergiliyorsa bu sene de artma ihtimalinin olduğunu düşünebilirsin. Ayrıca bu değişimin yönü, bölüme olan ilginin ve eğilimin Türkiye genelinde artıyor mu yoksa azalıyor mu olduğu hakkında da sana ipucu verir. 

Biyoteknoloji bölümü okumak istediğin bölümler arasında ise okumak istediğin şehirleri ve üniversiteleri belirlemen bu bölümle ilgili araştırmanı kolaylaştırır. Gitmek istediğin üniversitelere ait Biyoteknoloji bölümlerinin Kariyer.net ya da ÖSYM sitelerindeki biyoteknoloji taban puanlarını son 2 ya da 3 yıla ait olacak şekilde listeleyebilir ve değişimleri inceleyebilirsin. Son yıla ait Biyoteknoloji taban puanlarınık puanınla karşılaştırabilir, değişim istatistiğini de düşünerek kendi puanına yakın olan üniversiteleri tercih edebilirsin. 

Üniversite seçimi yaparken biyoteknoloji bölümü puanları haricinde farklı bilgilere de bakman gerekir. Örneğin üniversitenin yurt içi ve yurt dışı kariyer olanakları, akreditasyonları, bulunduğu şehrin demografik ve coğrafi özellikleri gibi bilgiler de senin için önemli olabilir. 

Üniversitelerarası biyoteknoloji bölümü sıralama listeni oluştururken kullanacağın biyoteknoloji puanları yıllara göre değişiklik göstereceği için gitmeyi düşündüğün üniversiteler listesine son 2 yılın biyoteknoloji taban puanlarını yazman iyi olur. Örneğin Bartın ve Selçuk Üniversiteleri gitmeyi düşündüğün üniversiteler arasında ise taban puanlarına bakmalısın. 2022 yılına ait Bartın Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü tercih puanı 259,48152 olmuşken 2021 yılında 225,41179 olmuştur. Taban puanda bir artış görülmektedir. Selçuk Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü taban puanları ise 2022 yılında 276,67063 olurken 2021 yılında 222,91729 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla Bartın Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi bünyesinde bulunan biyoteknoloji bölümü taban puanlarını bu şekilde belirlemen ve aldığın puan ile karşılaştırman sonucu almış olduğun puan ile hangi üniversitelere yerleşebileceğin konusunda bir öngörü oluşturabilirsin. 

Biyoteknoloji Başarı Sıralaması

Üniversiteler ve bütün bölümleri başarı sıralama bilgileri ile birlikte ÖSYM kılavuzlarındaki listelerde yer alır. Başarı sıralamaları bölüme yerleşen öğrencilerin yüzdelik dilimleri ile oluşur. Öğrencilerin sınav sonrası yüzdelik dilimlerini belirleyen birinci etken sınavda yaptıkları net sayıları ve aldıkları puanlardır. Biyoteknoloji taban puanları da biyoteknoloji başarı sıralamalarını etkiler.

Sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alanda puan alınması söz konusudur. Bu alanlardan hangisine ait soru çözersen o alana ait puanın oluşmuş olur. Alanlara göre aldığın bu puanlar senin başarı sıralamanın bulunmasında kullanılır. Biyoteknoloji bölümü sayısal alanda puan gerektiren bir bölümdür ve biyoteknoloji başarı sıralaması bu bölümlere yerleşen öğrencilerin sıralamalarıdır. 

Biyoteknoloji bölümü sıralama listesi YKS sonuçlarına göre elde ettiğin başarı sıralamana yakın olan üniversiteleri listeleyebilirsin. Bu başarı sıralamaları listesi sayesinde hangi üniversiteyi daha üste yazman gerektiği konusunda sana fikir verir. Biyoteknoloji sıralama işlemini en yüksek biyoteknoloji taban puanlarından ve başarı sıralamalarından başlayarak yapmalısın.

Biyoteknoloji Tercih

Biyoteknoloji tercih ettiğin bölümler arasında yer alıyor ve gitmek istediğin şehirleri ve üniversiteleri de belirlediysen liste haline getirdiğin biyoteknoloji taban puanlarını ve başarı sıralamalarını büyükten küçüğe sıralaman tercih listene iyi bir ön hazırlık olur. YKS sonuçların belli olduktan sonra tercih listelerini hazırlarken biyoteknoloji taban puanları almış olduğun sayısal puanına yakın olan üniversiteleri tercih listene alabilirsin. Gitmek istediğin üniversiteler için de şansını deneyebilir ve tercih listene alabilirsin.

Tercih listendeki sıralamayı yaparken örnek olarak iki üniversiteyi karşılaştıralım: Bitoteknoloji bölümü bulunan Mersin Üniversitesi 2022 başarı sıralaması 405.989’dir. Biyoteknoloji bölümü bulunan diğer bir üniversite olan Necmettin Erbakan Üniversitesi 2022 başarı sıralaması ise 262,45212’dir. Bu durumda Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin başarı sıralaması daha yüksek olduğu için tercih listende Mersin Üniversitesi’nin üstünde uygun bir sıraya yazmalısın. Tercihlerle ilgili dikkate dilmesi gereken diğer noktalara ve detaylı sıralama bilgilerine Kariyer.net’den ulaşabilirsin.

Biyoteknoloji Kontenjan

Fakültelerin kontenjanlarını bölümlerin kontenjanları oluşturur. Her bölüm ve fakülte kontenjan bilgilerini belirler ve ÖSYM kılavuzlarında bu kontenjanlar biyoteknoloji taban puanları ile birlikte yayınlanır. Yerleştirmeler yapılırken bu kontenjanların üstüne çıkılmaz. Bu sebeple kontenjan bilgisi senin o bölüme yerleşme ihtimalini etkileyen bir bilgidir. Kontenjanı daha yüksek olan bir üniversiteye girme ihtimalin düşük kontenjanlıya göre daha fazla olabilir. 

Eğer biyoteknoloji bölümünü düşünüyorsan ve hangi üniversiteleri yazacağına karar vermeye çalışıyorsan, girmek istediğin üniversitelerin biyoteknoloji kontenjan verilerini inceleyerek geçen yıl kontenjan ne kadardı, tamamı yerleşti mi, kaç okul birincisi kontenjanı var gibi bilgileri edinebilirsin. Kariyer.net üniversite taban puanları sayfasında biyoteknoloji kontenjan bilgileri gibi biyoteknoloji başarı sıralaması ve biyoteknoloji taban puanları bilgileri de en güncel haliyle yayınlanır. Ayrıca bölümün iş imkânları, üniversitelerin yurt içi ve yurt dışı akreditasyonları, üniversitenin bulunduğu şehirlerin sosyal, kültürel, ekonomik durumları gibi bilgilere de ulaşmak için de Kariyer.net sayfasını ziyaret edebilirsin. 

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Biyoteknoloji Bölümü Taban Puanları Nedir?

Biyoteknoloji bölümü, AYT puan türü ile alım yapan bir sayısal programıdır. Selçuk Üniversitesi 276,67063 ile bu programın en yüksek taban puanına sahiptir. Mersin Üniversitesi, 270,33182 puanı ile Selçuk Üniversitesini takip eder. Ayrıca üniversite bu bölüm için 40 kişi ile yüksek kontenjana sahip olan okullardan biridir. 251,33873 ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Biyoteknoloji için en düşük taban puanına sahip olan lisans programını bünyesinde barındırır. Bu üniversite için bölüm, 30 kişilik kontenjana sahiptir....