Üniversitelerin Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Düzce Üniversitesi | Çerkez Dili ve Kültürü (4 Yıllık) | SÖZ | 37 | 238,79863 | 978,937 |
2 | Erciyes Üniversitesi | Çerkez Dili ve Kültürü (4 Yıllık) | SÖZ | 31 | 256,4698 | 791,315 |
Çerkez Dili ve Edebiyatı, Kafkas ülkelerinden birçoğunun resmi dili olan Çerkez dili ve edebiyatında yer alan eserlere ek olarak Kafkasya’nın kültürü üzerine araştırmalar gerçekleştirerek gelecek meraklı nesillere aktarmayı amaçlayan akademik bir disiplindir. Bölümde okumak istiyorsan Çerkez kültürüne meraklı olmanın yanında araştırmayı seven bir yapının olması gerekir. Yine ezberi kuvvetli ve düzenli ders çalışmaya yatkın olmalısın. Bu sayede derslerde daha başarılı olabilirsin.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavına girmeden önce okulların ve bölümlerin puanları, sıralamaları, şehirleri, kampüs hayatı gibi özellikler incelenmeye başlanır. Ancak üniversiteye giriş sınavlarının ardından tercih dönemine kadar olan zaman aralığında, okullar ve bölümler hakkındaki bu araştırmalarda artış başlar ve daha önce gözden kaçan pek çok bölüm bu süreçte dikkatleri çeker. Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümü de bu süreçte öğrencilerin ilgisini çeken bölümlerden biridir. Bu bölümde hem Çerkezceyi hem de Çerkezlerin edebiyatını, edebî eserlerini ve tarihini öğrenebilirsin. Çerkez Dili ve Edebiyatı tercih edip okuduktan sonra KPSS ile yerleşebileceğin pek çok işin yanında, bu alanda yüksek lisans ve doktora da yapabilir ve akademide kendine yer de edinebilirsin. Özellikle etnik kökeni Çerkez olan kişilerin dikkatini çeken Çerkez Dili ve Edebiyatı, ilgili olan herkesin tercih edebileceği bir bölümdür. Senin de ilgini çektiğine göre bilgi edinmeye Çerkez Dili ve Edebiyatı taban puanları bilgilerine bakarak başlayabilirsin çünkü taban puanı üniversitelerin ilgili bölümlerine daha önce yerleşmiş olan son kişinin, yani en düşük puanla yerleşenin puan bilgisidir ve tercih noktasında senin yol göstericin olabilir.
Tercih yaparken dikkat etmen gereken pek çok nokta var. Bunlardan biri de senin aldığın puan ve daha önce bu bölümü tercih edenlerin aldıkları puanlardır. Tercih yapabilmek için ilk olarak Çerkez Dili ve Edebiyatı tercih puanlarının senin puanına ve puan türüne uygun olup olmadığını öğrenmen gerekir. Çerkez Dili ve Edebiyatı tercih edecek isen bu bölüme sözel puan türü ile yerleşebileceğini, yani şu anki sınav sistemine göre TYT'den sonra AYT'de Edebiyat-Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 sınavlarına girip yeterli puanı almış olman gerektiğini bilmelisin. Çerkez Dili ve Edebiyatı puanları bölüme yerleşen insanların aldıkları puanlara göre her sene farklılık gösterir. Bu yıl tercihini bu bölümden yana yapmak isteyenler için 2022 yılında bu bölüme yerleşenlerin puanlarına bakmak gerekir. Ülkemizde yalnızca iki devlet üniversitesinde olan Çerkez Dili ve Edebiyatı taban puanları Konya'da bulunan Erciyes Üniversitesinde 230,59 puan iken, Düzce Üniversitesi'nde ise 228,33 puandır. İki üniversitenin de taban puanları birbirine çok yakındır.
Çerkez dili ve edebiyatı sıralama listesi de bu bölümü tercih etmek istiyorsan senin için önemli olur. Sınavlarda yapılan sıralamalar tercihlerin tutması için asıl kriterdir. Bu sebeple puanlara bakarken mutlaka sıralamana da bakman gerekir. Özel üniversitelerde bulunmayan ve günümüzde yalnızca iki devlet üniversitesinde bulunan Çerkez dili ve edebiyatı başarı sıralaması için yine 2022 yılında bu bölüme yerleşenlerin sıralamalarına bakman gerekir. Öğrenciler, Erciyes Üniversitesi'ne 1.040.196 sıralama ile yerleşilirken, Düzce Üniversitesi'ne ise 1.065.665 sıralama ile yerleşmişlerdir. Tercih yaparken sıralaması daha iyi ve puanı daha fazla olan bölümü ve okulu tercih listesinde üste yazmalısın. Eğer Çerkez Dili ve Edebiyatı tercih edecek isen ve senin için şehir fark etmez ise ilk tercih olarak Erciyes Üniversitesini ikinci tercih olarak Düzce Üniversitesini yazabilirsin. Ancak senin için hangi şehirde okuduğun önemli ise Konya veya Düzce arasında bir seçim yapmalı ve istediğin birini tercih etmelisin. Bu durumunda sıralamanın ve puanının seçtiğin üniversitedeki Çerkez Dili ve Edebiyatı için yeterli olup olmadığına çok dikkat etmelisin.
Üniversitelerin edebiyat fakültesi bünyesinde bulunan Çerkez dili ve edebiyatı 4 yıllık bir bölümdür. Çerkez dili ve edebiyatı okumakta kararlıysan ve sıralama ile puanının bu bölüm için uygun olduğunu düşünüyorsan Çerkez dili ve edebiyatı tercih listene eklenebilir. Aklında hala soru işretlerin varsa tercihini yapmadan önce bunları cevaplaman gerekir. Bu bölümü okurken ne gibi dersler alacağını, okuduktan sonraki kazanımlarının ve iş imkanlarının neler olacağını merak ediyorsan da tercihini yapmadan önce bu konularda ufak bir araştırma yapmalısın. Bu konularda bilgi edinmek için Çerkez dili ve edebiyatı sayfasını ziyaret edebilirsin. Yine Erciyes Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi sayfalarında üniversitelerin Çerkez Dili ve Edebiyatı tercih etmek isteyenler için oluşturduğu bilgilendirmelere bakabilirsin. Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümünün eğitimini örgün öğretim olarak veren iki üniversitenin de müfredatlarına, ders programlarına, akademik kadrolarına, program yeterliliklerine de bakabilirsin. Bu bölümü okuduktan sonra akademide devam etmek istersen lisansüstü programların şimdilik yalnızca Düzce Üniversitesinde olduğunu da bilmen gerekir.
Çerkez dili ve edebiyatı bölümü puanları ve başarı sıralamasından sonra tercih yaparken dikkat etmen gereken bir başka nokta ise üniversitelerin kontenjan sayılarıdır. Çerkez dili ve edebiyatı kontenjan listelerine baktığında iki üniversitede de 30 kontenjan olduğunu görürsün. Bu yönüyle kontenjan sayıları, iki üniversite arasında ayrım yapmanı gerektirecek bir özellik değil ancak yine de tercihinin tutup tutmayacağını kestirebilmek için kontenjan sayılarının bilgisine sahip olmalısın. Erciyes Üniversitesi de Düzce Üniversitesi de son beş yıldır bu bölüm için 30+1 kişilik kontenjan açmıştır. Kontenjanın +1'lik kısmı okul birincisi olan öğrenciler içindir. İki üniversitede de 2022 yılında tüm kontenjanlar dolmuş ve 31'er öğrenci bu bölümde eğitim görmeye başlamıştır. Sen de bu bölümde eğitim gören öğrencilerden biri olmak istiyor ama üniversite noktasında kararsız kaldıysan üniversiteler sayfasından tanıtım bilgilerine erişebilir ve kararına yardımcı olması için inceleme yapabilirsin.
Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümü taban puanı 230,58906 olan Erciyes Üniversitesi, YKS verilerine göre en yüksek başarı sıralamasına sahiptir. İlgili programı alım yapan üniversiteler arasında en düşük taban puanı 228,33059 ile Düzce Üniversitesine aittir. Söz konusu programa Erciyes ve Düzce Üniversiteleri olarak iki okulda alım yapıldığı için tercih esnasında taban puanlara özellikle dikkat edilmesi gerekir. YKS'de elde ettiğin puanla uyum sağlayan üniversitedeki Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih edebilirsin....