Coğrafya Öğretmenliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Coğrafya Öğretmenliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Bölüm Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Coğrafya Öğretmenliği
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü

Kontenjan

Taban Puan
Başarı Sırası
1Atatürk ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ31366,1922692,714
2Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ21385,7959952,344
3Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)SÖZ1337,91178185,282
4Dicle ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ26372,4846177,872
5Dokuz Eylül ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)SÖZ1333,29467204,953
6Dokuz Eylül ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ21394,1441339,350
7Gazi ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ26406,6958524,719
8Marmara ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ26401,2390530,475
9Necmettin Erbakan ÜniversitesiCoğrafya Öğretmenliği (4 Yıllık)SÖZ21382,7183857,658

Coğrafya Öğretmenliği

Coğrafya Öğretmenliği Bölüm, eğitim kurumlarında öğrencilere coğrafya dersini en etkili ve faydalı şekilde öğrencilere aktararak, öğrencilerin coğrafya dersi hakkında bilgili olmasını sağlamaktır. Coğrafya Öğretmenliği bölümü mezunlarının eğitim sektörüne ve öğrencilerine fayda ve katkı sağlaması beklenmektedir.Coğrafya öğretmenliği; lise, ilköğretim ve ortaöğretim gibi kurumlarda öğrencilere coğrafyanın temel bilgilerini aktarması amaçlanır. Öğrencilerin çevrelerini anlaması ve çevresi ile ilgili farkındalık kazanması için bilgiler aktarır.Coğrafya dersi ezbere dayalı bir ders gibi görünse dahi, öğrencilerin daha iyi anlaması ve kendi yorumlarını katabilmeleri için çeşitli materyaller ile desteklenebilir.  İşlendiği konular ve aktarılan bilgiler, eğitim verdiği öğrencilerin yaşlarına ve sınıflarına göre farklılık göstermesi mümkün olur. Coğrafya öğretmenliği çalışma alanları tercih ettiği bölümlerde eğitim vermenin yanı sıra eğitim kurumunun yönetimi gibi alanlarda çalışması mümkündür. Coğrafya öğretmenleri,ilköğretim de yaşadıkları ülkenin coğrafyası ve bitki örtüsü gibi konuları temel alırken, lisede dünya coğrafyasını anlatarak temel eğitim oluştururlar. 

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Coğrafya Öğretmenliği Taban Puanları

Üniversite sınavı sonrasında senin ve tüm adaylar için tercih süreci başlar. Tercih sürecinde üniversite ya da bölüm tercihlerini belirlemen gerekir. Bölüm seçtiğinde binlerce bölümü elersin. Bu da tercihlerini daha doğru yapmana neden olur. Bu süreçte eğer coğrafya öğretmenliği gibi bir bölüm seçmek istersen bu bölüme uygun bir araştırma yapmalısın. Bölümün hangi üniversitelerde olduğu, taban puanları ve kontenjanları ile sıralamalarına bakarsın. Ancak araştırmana coğrafya öğretmenliği taban puanları bilgilerinden başlaman senin için iyi bir ilk adım olabilir. Bu şekilde bir araştırma yaparak tercih sürecinde daha doğru adımlar atabilirsin. 

Coğrafya Öğretmenliği Tercih Puanları

Bölüm seçimi yaparken farklı kriterlere bakabilirsin. bu kriterler arasında iş imkanları, okul ve bölüm avantajları da bulunabilir. Coğrafya öğretmenliği bölümü mezunları ortaöğretim kurumlarında ve özel kurs ve sınav merkezlerinde coğrafya öğretmeni olarak görev alır. Sen de coğrafya öğretmenliği bölümü düşünüyorsan coğrafya öğretmenliği taban puanları için araştırma yapabilirsin. Bölümle ilgili daha fazla bilgi için coğrafya öğretmenliği sayfasını ziyaret edebilirsin. Sayfa üzerinden bölüme yerleştiğin zaman alabileceğin dersleri, eğitim süresini ve iş olanaklarını görebilirsin. Bu araştırma ile senin için doğru bölüm olup olmadığına karar verebilirsin.

Coğrafya öğretmenliği kaç puan sorusuna yanıt aramak için öncelikle üniversite seçmen gerekir. Bu bölüm üniversitelerin eğitim fakültesi departmanında bulunur. Coğrafya öğretmenliği bölümü taban puanları üniversiteye göre değişir. Gazi Üniversitesi ya da Marmara Üniversitesi İstanbul Ankara’da bulunan üniversitelerin coğrafya öğretmenliği taban puanları ve sıralamaları diğer üniversitelerden farklı olabilir. Bunu bir örnek ile açıklamak için iki ayrı üniversite üzerinden ilerleyebilirsin. 

2022 yılı için Marmara Üniversitesi coğrafya öğretmenliği 397,39655 taban puanı ile öğrenci almıştır. Ancak bu puan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi coğrafya öğretmenliği için 377,67469 olarak verilmiştir. Aradaki fark da üniversiteyi tercih eden adayların aldıkları puan farklılığını gösterir. Örnekten de görebildiğin gibi taban puanları yıllık olarak değişir. Daha doğru ilerlemek için taban puanlarını yıllara göre listeleyebilirsin. Grafik yaparak istediğin bölümün hangi yıl kaç taban puanda kaldığını görebilirsin. Kendi puanın ile coğrafya öğretmenliği tercih puanlarını karşılaştırıp doğru bir liste yapabilirsin. 

Coğrafya Öğretmenliği Başarı Sıralaması

Coğrafya öğretmenliği sıralama listesi üniversiteye göre değişir. Bu nedenle coğrafya öğretmenliği taban puanları gibi coğrafya öğretmenliği başarı sıralaması araştırması için öncelikle eğitim hayatına devam etmek istediğin şehri ve üniversiteyi belirlemen gerekir. Bu araştırma için coğrafya öğretmenliği bölümü olan üniversiteleri listeleyebilirsin. Coğrafya öğretmenliği sıralamaları için en yüksek taban puan ve başarı sıralamasından en düşüğe göre liste yapabilirsin. Bu şekilde tercih listende hangi bölümün daha üstte olması gerektiği hakkında daha kolay bir karar verebilirsin. Başarı sıralaması da üniversiteye göre değişir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse Dokuz Eylül Üniversitesi coğrafya öğretmenliğine yerleşen son kişinin başarı sıralaması 36.349 olarak açıklanmıştır. Ancak bu başarı sıralaması Erzurum Atatürk Üniversitesi coğrafya öğretmenliği bölümü için 86.817 olmuştur. Buradan da görebileceğin gibi coğrafya öğretmenliği taban puanları gibi başarı sıralaması da üniversitelere göre değişir. Bu değişim yıllara göre de olur. Bu nedenle tercih noktasında hem üniversite hem de yıl bazlı bir araştırma yapman gerekir. 

Coğrafya Öğretmenliği Tercih

Coğrafya öğretmenliği puanları araştırmanı tamamlayıp kendi puanına yakın bir üniversitede bölüm bulabildiysen tercih listene o üniversiteyi ekleyebilirsin. Bu şekilde tercih listeni oluşturursun. Tercih en önemli süreçlerden biri olduğu için, üniversite ve bölüm yanında şehir de seçmen gerekir. Özellikle hemen hemen her üniversitede bulunan bölümleri listene alacaksan şehir önemli bir detaydır. Coğrafya öğretmenliği eğitim fakültesi şemsiyesi altında eğitim verse de her eğitim fakültesinde bulunmaz. Bu nedenle coğrafya öğretmenliği taban puanları incelemesi yanında şehir ve üniversite incelemesi de yapmalısın. Bölüm 2023 yılı itibariyle Ankara, İzmir, İstanbul, Diyarbakır, Konya, Erzurum ve Çanakkale'de bulunur. Sen de coğrafya öğretmenliği taban puanları incelemen için bu şehirlerde bulunan üniversitelere göz atabilirsin. Şehir listesi 2023 yılı itibariyledir. Bu nedenle farklı şehirlerde farklı üniversitelerde coğrafya öğretmenliği bölümü açılabilir. Yeni açılan bölümlere de göz atman gerekebilir. Eğer yeni açılan bir bölümü seçersen o üniversitedeki coğrafya öğretmenliği taban puanları listesine ulaşamayabilirsin. Bu o bölümün daha önce öğrenci almadığını gösterir. Bu nedenle böyle bir yeni açılan bölümü tercih listene koyacaksan dikkatli olmanda fayda bulunur. Beklediğinden daha yüksek ya da daha düşük bir taban puanı ile öğrenci alabilir. Alım için o bölümü tercih eden ve yerleşen öğrencilerin taban puanları belirleyici olur. 

Coğrafya Öğretmenliği Kontenjan

Coğrafya öğretmenliği üniversite puanları ve sıralama listesi gibi kontenjan listesi de tercih noktasında önemli olabilir. Bazı üniversiteler diğer üniversitelere daha fazla sayıda coğrafya öğretmenliği kontenjan listesi açıklayabilir. Tercih noktasında iki üniversite arasında kaldıysan kontenjan rakamları sana yardımcı olabilir. Daha fazla kontenjanı olan üniversitenin coğrafya öğretmenliği bölümüne girmen daha kolay olabilir. Bölüm bazlı açıklanan kontenjan rakamlarına baktığında hemen hemen her üniversitede 20-21 civarı olduğunu görebilirsin. Ancak bu durum her yıl böyle olacak anlamına gelmez. Üniversiteler ve YÖK bölüm bazlı kontenjan arttırabilir. Bunun için coğrafya öğretmenliği taban puanları dışında kontenjan rakamları araştırmanı da yapman gerekir. 

Seçim yaparken şehir seçeneklerini de göz önünde bulundurabilirsin. Bu şekilde üniversite hayatına devam etmek istediğin şehri belirleyebilirsin. Eğer üniversite tercihini henüz yapmadıysan üniversiteler sayfasından tüm üniversiteleri inceleyebilir, coğrafya öğretmenliği olan üniversiteleri listeleyebilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Cografya Ogretmenligi Bölümü Taban Puanları Nedir?

YKS verilerine göre Gazi Üniversitesi, Coğrafya Öğretmenliği bölümü taban puanı 397,56143’tür. Üniversiteler arasında en yüksek taban puanı Gazi Üniversitesine aittir. Bu programa alım yapan üniversiteler arasında en düşük taban puanı 358,8741 ile yüksek kontenjan sayısına sahip olan Atatürk Üniversitesinindir. 377,67469 taban puanını elde etmen durumunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde eğitim alma şansına sahip olabilirsin. Dokuz Eylül Üniversitesinde eğitim görmek isteyen adayların ise 387,0798 taban puanına sahip olması beklenir....