Hindoloji Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Hindoloji bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Hindoloji

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Ankara ÜniversitesiHindoloji (4 Yıllık)DİL36270,9763190,098

Hindoloji

Hindoloji nedir sorusu aday öğrenciler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu bölüm, Hint dili ve kültürünü konu alan ve öğrencilerin bu konularda uzmanlaşmasını amaçlayan lisans programıdır. Bu bölümde öğrenciler Sanskritçenin filolojisini ve edebiyatını öğrenmektedir. Bölümde Sanskritçenin yanı sıra Hinduizm, Budizm, Sihizm, Jainizm gibi konularda da dersler verilmektedir. Bu bölüm Hindistan coğrafyasını ve coğrafyada yaşayan uygarlıkları temel almaktadır. Bölümde Hint kültürüne bütün olarak hâkim olan bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Hindoloji Taban Puanları

Üniversite süreci birbirinden farklı evrelere sahiptir. Sınav öncesi, tercih yapmak istediğin alana ve puan türüne göre çalışırsın. Ardından sınav süreci başlar. Farklı sınavlar ile eğitim kariyerinin belirlenir. Bu sınavlar arasında dil yeterlilik sınavı da bulunur. YDT olarak da bilinen dil sınavı YKS'nin 3. oturumudur. Eğer dil alanında tercih yapacaksan bu sınava girmen gerekir. YDT sonrası dil puanın belli olur ve dil ağırlıklı bir bölüm için tercih listesi oluşturursun.

Dil tercihleri arasında birçok dil bulunabilir. Eğitimini almak istediğin dil için değil genel bir dil sınavına girersin. Dolayısıyla dil tercihlerinde daha özgür olabilirsin. Bu özgür tercih seçenekleri arasında Hindoloji bölümü de bulunur. Tercih listene alabileceğin bu bölüm için Hindoloji taban puanları araştırması yapman gerekir. Eğer bu şekilde bir araştırma yaparsan daha doğru bir şekilde Hindoloji bölümünü tercih listene ekleyebilirsin.

Hindoloji Tercih Puanları

2022 verilerine göre, Hindoloji tercih puanları en düşük 220.07168, en yüksek 220.072 olarak açıklanmıştır. 2021, 2020 ve 2019 yıllarında en yüksek ve en düşük puanların dolmadığı görülmüştür. Sınavlarda TYT-AYT testlerinde girmiş üniversite öğrenci adayı olarak, 2023 Hindoloji taban puanlarına göre tercihte bulunabilir, listeni bu bilgiler doğrultusunda oluşturabilirsin.

Bölüm ve Hindoloji taban puanları ile ilgili merak ettiğin tüm cevapları bir arada bulmak istersen, 2023 yılı güncel verilerinin toplandığı üniversite taban puanları sayfasına göz atabilirsin.

Hindoloji bölümü taban puanları yıllık olarak değişir. 2022 yılında 220,071 olan taban puanı 2021 yılında 233,12 olmuştur. Buradan da görebileceğin gibi her yıl Hindoloji taban puanları değişir.

Hindoloji bölümü açısından üniversite seçeneği kısıtlıdır. Sadece Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde bulunur. Bu nedenle eğer bu bölümü okumak istersen sadece Hindoloji taban puanları değil başarı sıralaması da araştırman gereken konular arasındadır.

Hindoloji Başarı Sıralaması

Başarı sıralaması sana adayın ilgili puan türündeki sırasını gösterdiği için son yıllardaki Hindoloji sıralama listesini incelemen gerekir. Dil puan türü ile girmiş olduğun YDT ve TYT sınavları sonrasında, 2022 YKS sınavında en son alım yapılmış adayın Hindoloji taban puanlarından daha yüksek, tavan puana yakın ya da üzerinde bir puan alırsan, sıralamaya girme, kazanma şansın daha fazla yükselebilir. 100.810 olarak açıklanmış Hindoloji başarı sıralaması için, Hindoloji taban puanları ve başarı sıralamana göre yüksekten düşüğe doğru dizerek listeni hazırlayabilirsin.

Hindoloji Tercih

Tercih süreci aday için stratejik süreçlerden biri olduğundan, bölüm, puan, sıralama gibi kriterlerin dışında, üniversite ve şehir hakkında da inceleme yaparak tercih listeni oluşturabilirsin. Dil öğrenmeye merakın varsa, Hint kültürü sana cazip geliyorsa, Hindoloji puanları listesine bakarak bu bölümü tercihlerine ekleyebilirsin. Hindoloji eğitimi veren tek üniversite olan Ankara Üniversitesi Hindoloji tercih edeceksen, ÖSYM ve YÖK tarafından onaylı, daha detaylı olarak verilmiş bilgileri aşağıda bulabilirsin. İlk Yerleşme Oranı %100 olan bu bölümde, okul birincisi de dahil olmak üzere en fazla 31 kişilik açık yer bulunabilir. Ortalama 73,5 diploma notu ile yerleşenlerin, başarı ortalaması 367.522 puan, tavan puanları 38.188.686 ve yerleşen son kişinin Hindoloji taban puanı ise 22.007.168 olarak açıklanmıştır. Hindoloji’ye yerleşmeye hak kazanıp, kayıt yaptırmayan kişi sayısı 6 iken, ek yerleşme ile giren kişi sayısı da 6 olmuş, boş yer kalmamıştır.

Hindistan bilgisi anlamına gelen Hindoloji bölümünde, Sanskrit dilinin kapsamlı öğrenimi dışında, zengin Hint edebiyatı, dilbilgisi, tarihi, kültürü, felsefesi, mitolojisi ve modern Hint dillerinden biri olan Hindi dilini öğrenebilirsin. Dil öğrenme merakı varsa, Hint kültürü sana cazip geliyorsa Hindoloji Bölümünde eğitim almayı düşünebilirsin. Okumayı, araştırmayı, kendini geliştirmeyi seven, sözel becerilere sahip, kültür bilinci yüksek, ekip çalışmasının önemini kavramış biriysen Hindoloji sana göre olabilir. Seçim yapmaya çalışırken Hindoloji taban puanları dışında farklı özelliklere de dikkat ederek, çok daha detaylı bir fikre sahip olabilirsin. Hint kültürünün tanınması, sevilmesi ve ilginin gittikçe artması ile birlikte, gelecek vaat eden bölümler arasında gösterilen Hindoloji senin de ilgini çekebilir. Hint dizileri ve filmleri için alt yazı çevirmenliği, edebi eserlerin Türkçeye çevrilmesi talebi oldukça artmış olan bu dönemde, metin tercümelerinde uzmanlaşmak isteyebilirsin.

Hindoloji bölümü mezunları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kamu Kurumları gibi devlet dairelerinde iş imkanı bulabilirler. Kamu birim ve kuruluşlarında görev yapabilmek için KPSS sınavında başarılı olup, gerekli puanı almanız gerekebilir. Mütercim Tercümanlık yapabilir, Çeviri Bürolarında çalışabilir, Turizm Acentelerinde görev alabilirler. Özel sektöre bağlı kuruluşlarda çalışan olabilirler. Müze, Kütüphane ya da arşivlerde iş olanağı bulabilirler. Akademik eğitimin içinde kalmayı tercih edip, Üniversitelerde araştırmacı olarak çalışabilir, öğretim görevlisi olarak yeni öğrenciler yetiştirmek isteyebilirler. Devlet kurumunda çalışan ile özel sektörde çalışan Hindoloji şartları farklılık gösterebilir.

Hindoloji Kontenjan

Kontenjan her üniversitenin her bir bölümü için ayrı ayrı oluşturulmuş, alınabilecek en fazla öğrenci sayısını gösterdiğinden, kontenjanı fazla olan bölümlere girmek senin için daha kolay olabilir. Eğer tercihini henüz yapmadıysan, Hindoloji kontenjan bilgisini incelemen gerekir. Hindoloji taban puanları göze alınarak, okul birincisi kontenjanı da dahil olmak üzere toplam genel kontenjan ile yerleşen öğrenci sayısı 31 olarak bildirilmiş ve kalan kontenjan 0 olarak kaydedilmiştir. Ancak bu verilerin 2022 verileri olduğunu unutmadan tüm kontenjan bilgilerini araştırmanda fayda var.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Hindoloji Bölümü Taban Puanları Nedir?

Hindoloji bölümü, AYT puan türü ile alım yapan ve dil alanından tercih yapacak üniversite adaylarının tercih edebileceği programıdır. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren programlarında okutulan Hindoloji bölümü mezunu olan kişiler, çeşitli kariyer hedefleri ile kendileri için uygun olan alanı tercih edebilirler. Hindoloji bölümü, Ankara Üniversitesinde bulunur. Üniversite, bu bölüm için 30 kişilik kontenjana sahipken söz konusu programı bünyesinde barındıran ve bu alanda eğitim veren tek okuldur. Ankara Üniversitesi, Hindoloji bölümü için 220,0716 taban puanına sahiptir....