Jeoloji Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Jeoloji Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Jeoloji Mühendisliği

Jeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, madencilik mühendisliği, petrol mühendisliği ve yer bilimlerinin unsurlarını içeren karma bir disiplindir. Jeomühendislik olarak da bilinir. Jeoloji Mühendisliği bölümü, yer altı dünya kaynaklarının keşfi, geliştirilmesi ve üretimi ve kullanımı ile toprak işlerinin tasarımı ve inşası ile ilgilenir. Jeomühendislik, yeryüzü ile olan etkileşimi anlamak ve şekillendirmek için mekanik, matematik, fizik, kimya ve jeolojinin kullanıldığı yerbilimleri uygulamasıdır.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Jeoloji Mühendisliği Taban Puanları

Üniversiteye yerleştirme için yapılan YKS sınav sonuçlarına göre yeterli puan aldıysan tercih sürecini belirtilen tarih aralığında tamamlaman gerekir. Bu noktada puan türünde yapacağın tercihlerle ilgili bölüm, taban puanları ve başarı sıralamaları gibi konulara hakim olmalısın. Sayısal puan türünde öğrenci alan Jeoloji Mühendisliği bölümü de kariyer hedeflerin arasında yer alıyorsa, taban puanlarını araştırarak tercih süreci öncesi detaylara sahip olabilirsin. Yer kabuğunun altındaki değişimleri, arazi yapısını inceleyen yapılar için en doğru yeri tespit etmeyi sağlayan mühendislik dalını tercihlerine dahil etmeden jeoloji mühendisliği taban puanları listesini inceleyebilirsin. Tercih sıralamasını oluşturmadan farklı üniversitelerin jeoloji mühendisliği puanları seçeneklerini incelemen net kararlar vermene yardımcı olur. 

 

Jeoloji Mühendisliği Tercih Puanları

İstihdam olanakları iş ortamı, sektörün özellikleri gibi konuları bir arada değerlendirerek meslek seçiminde doğru adımlar atabilirsin. Doğa ile mühendislik alanının buluştuğu bölümler ilgini çekiyorsa jeoloji mühendisliği üniversite taban puanları ile ilgili detaylı bir araştırma yapabilirsin. Doğal afetlerin etkilerinin azaltılması için doğru yer seçimi, arazinin doğru kullanımı gibi alanlar ilgi odağında ise farklı üniversitelerin jeoloji mühendisliği sıralama listesi ve taban puanlarını araştırmalısın. Alanla ilgili kariyer fırsatları, mühendislik bölümünün çalışma alanları gibi noktaları da araştırma sürecine dahil etmen daha sağlıklı bir tercih listesi oluşturmanı sağlar. Öncelikle bölümün bulunduğu üniversiteleri tespit edebilirsin. Puanına yakın üniversitelerin jeoloji mühendisliği tercih puanlarını not ederek tercih sürecine yön verebilirsin. Yer kürenin kimyasal yapısı, dinamik işleyişi, su kaynaklarının araştırılması, yapılara uygun zeminlerin tespit edilmesi gibi konular ilgi alanına giriyorsa jeoloji mühendisliğini de değerlendirmeye alabilirsin. Jeolojik gözlemler, arazi çalışmaları ile laboratuar deneyleri gibi çalışmaları yürüterek kariyer yolculuğunu sürdürmeyi planlıyorsan jeoloji mühendisliği üniversite tercih puanları listesini inceleyebilirsin. Dört yıllık lisans eğitimi veren jeoloji mühendisliği bölümü üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri ile Maden Fakülteleri bünyesinde eğitim verir. Sayısal puan türüyle öğrenci kabul eden jeoloji mühendisliği taban puanları üniversitelere göre değişkenlik gösterir. Lisans eğitimi sonrasında jeoloji mühendisi olarak kamu ve özel işletmelerde istihdam olanağı bulabilirsin. Akademik düzlemde kariyer hedeflerini oluşturabilmen de mümkündür. Bunun için bölümle bağlantılı ana bilim dallarında yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilirsin. 

Zemin özelliğiyle uyumlu sağlam yapıların inşa edilebilmesi, yer hareketlerinin incelenmesi gibi konular ilgi alanına giriyorsa Jeoloji Mühendisliği eğitimi veren üniversiteleri araştırabilirsin. Maden ya da Mühendislik Fakülteleri çatısı altında eğitim sunan bölümde eğitim hayatın boyunca yer bilimlerinde tasarım, topografya ve harita bilgisi, tektonik, zemin mekaniği gibi dersleri alman gerekir. Üniversite tercih sıralamasına son şeklini vermeden önce jeoloji mühendisliği kaç puan diye araştırıyorsan, farklı üniversitelerin değişik taban puanlarıyla öğrenci aldığını görebilirsin. Mühendislik alanında önde gelen üniversitelerin jeoloji mühendisliği taban puanları diğerlerine göre daha yüksektir. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin jeoloji mühendisliği bölümü taban puanları Dokuz Eylül Üniversitesine göre daha yüksek olabilir. Maden Fakültesine bağlı olarak eğitim veren İstanbul Teknik Üniversitesi jeoloji mühendisliği taban puanları 2022’de 392.142 olarak gerçekleşmiştir. İzmir’de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesine bağlı jeoloji mühendisliği taban puanları geçtiğimiz yıl 298.187 olmuştur.

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başarı Sıralaması

Kariyer basamaklarına yön verirken yüksek öğrenim tercihleri arasında bu bölüme de yer vermeyi düşünüyorsan, jeoloji mühendisliği başarı sıralaması listesine göz atmalısın. Tercih sürecini doğru yönetebilmek için jeoloji mühendisliği taban puanları yanı sıra üniversitelerin başarı sıralamalarını da dikkate almalısın. YKS sınavı sonucuna göre aldığın sayısal puana yakın üniversitelerin jeoloji mühendisliği sıralama bilgisini incelemen tercih aşamasında işini kolaylaştırır. Başarı sıralaması ve taban puanı önemli iki kriter olsa da bu noktada eğitim almak istediğin şehri de dikkate almalısın. Tercih aşamasında doğru adımlar atabilmen bütün unsurları bir arada değerlendirebilmene bağlıdır. Bu nedenle üniversitenin bulunduğu şehrin olanaklarını da göz önünde bulundurmalısın. Üniversitelerin Mühendislik ya da Maden Fakültelerinde yer alan jeoloji mühendisliği taban puanlarıyla başarı sıralamalarını detaylı biçimde inceledikten sonra tercih aşamasına geçebilirsin. 

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tercih

Kariyer yolculuğuna başlangıç yapabilmen için gerekli jeoloji mühendisliği taban puanları, başarı sıralamaları gibi bilgilere ulaşman tercih sürecinde doğru adımlar atabilmen için önemlidir. Bölümün bulunduğu üniversitelerin başarı sıralamaları doğrultusunda seçimler yaparken şehir detayını da değerlendirmeye almalısın. Jeoloji mühendisliği bölümü büyük şehirlerin yanı sıra ülkenin farklı noktalarında yer alan üniversitelerde de bulunabilir. Bölüm tercihi yaparken üniversitenin sunduğu eğitim imkanları ve lokasyon gibi unsurları da göz önünde bulundurman doğru seçimler yapabilmene yardımcı olur. Gelecek vizyonunla uyumlu üniversite şehir ve bölüm tercihini netleştirdikten sonra jeoloji mühendisliği tercih sıralamanı oluşturabilirsin. 

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Kontenjan

Gelecekte jeoloji mühendisliğini meslek olarak hedefliyorsan, jeoloji mühendisliği taban puanları yanı sıra kontenjanlar hakkında da bilgi sahibi olman gerekir. Bölüme yerleşmende jeoloji mühendisliği başarı sıralaması, taban puanı yanı sıra üniversitenin kontenjan kapasitesi de etkendir. Şehir, üniversite, bölüm gibi başlıkları jeoloji mühendisliği taban puanlarına göre belirlediysen son olarak kontenjan kapasitelerine de göz atmalısın. Bu noktada seçimlerine dahil etmeyi düşündüğün üniversitenin jeoloji mühendisliği kontenjan listesi düşük olabilir. Tercih sıralaması yaparken düşük kontenjana sahip bölümlere daha alt sıralarda yer vermen doğru olur. Üniversitenin istediği başarı sıralaması ile YKS sonucundaki başarı sıralaması uyumlu olsa bile kontenjanı az olan bölüme yerleşme şansın düşük olur. Kariyer basamaklarını doğru adımlarla çıkabilmen için gelecek hedeflerinle uyumlu üniversite ve bölüm tercihleri için detaylı bilgilere üniversiteler sayfasından ulaşabilirsin. Yüksek öğrenim hayatına geçiş yaparken hedef çizgine yakın üniversite ile bölümünün kontenjanlarını inceleyerek listeleyebilirsin. 

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Jeoloji Muhendisligi Bölümü Taban Puanları Nedir?

Jeoloji Mühendisliği bölümü taban puanı 439,89535 olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, YKS verilerine göre en yüksek başarı sıralamasına sahiptir. İlgili programa alım yapan üniversiteler arasında en düşük taban puan 300,21860 ile Ankara Üniversitesine aittir. 325,96560 taban puan sınırını koruduğun takdirde Hacettepe Üniversitesinde de eğitim alma şansına sahip olabilirsin. Dokuz Eylül ve Fırat Üniversiteleri, tercih yapacağın üniversiteler arasında gelir. YKS’de elde ettiğin puana uygun olan üniversitedeki Jeoloji Mühendisliği bölümünü tercih edebilirsin....