Üniversitelerin Moda Tasarımı bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Moda Tasarımı bölümü bir lisans programıdır ve bu bölümün amacı; temel çizim, sanat ve tasarım altyapısını öğrencilerde oluşturarak onların farklı bakış açılarına sahip olmalarını sağlamaktır. Aldıkları eğitimle birlikte öğrenciler çalıştıkları kurum ve kuruluşlara katkı sağlarlar. Bu bölümü tercih edecek öğrenciler, tekstil sektörünü yakından takip etmeli, geçmişte ortaya çıkmış moda akımlarını öğrenip günümüze adapte edebilmeli, her daim yenilikçi olup farklılıklar yaratmalı ve estetik bir bakış açısına sahip olmalıdır. Moda Tasarımı bölümü kendi içinde birtakım alt alanlara ayrılmaktadır. Bu alt alanlar; Modelistlik, Deri Giyim, Erkek Terziliği, Kadın Terziliği ve İç Giyim Modelistliğidir. Bu bölüm genelde üniversitelerin Tekstil ve Moda Tasarımı, Sanat Tasarımı ve Mimarlık ya da Güzel Sanatlar Fakültelerinde bulunur. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin düzenlemiş olduğu sınavlardan yeterli bir puan alındığı takdirde bölüme girilebilir. Moda Tasarımı bölümü sıralamaları üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Bu yetenek sınavlarının nasıl olacağı üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Moda Tasarımı yetenek sınavına giren öğrencilerin sahip olması gereken birtakım özellikler vardır. Bunlar; çizimlerinde iyi bir teknik kullanmaları, gelişmiş bir hayal gücüne ve estetik görüşe sahip olmalarıdır. Aynı zamanda adayların kumaş çeşitleri konusunda bilgi sahibi olmaları onlara avantaj sağlar. Eğitim kurumları tarafından talep edilen puanı alan adaylar Moda Tasarımı dikey geçiş bölümlerine kayıt gerçekleştirme avantajından da yararlanabilirler.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörTercihlerine giden bu yolda incelemen gereken önemli unsurlar arasında taban puanları da sayılabilir. Analizlerinde yol gösterici özelliğiyle ön plana çıkan bu öğe üniversitenin eğitim verdiği herhangi bir bölümündeki en düşük sıralamaya sahip öğrencinin sınavdan aldığı puanı ifade eder. Her üniversite bu puanları bölümlere özel olarak açıkladığı için adaylar tarafından sık sık takip edilen bir unsur olma niteliği taşır. Üniversiteleri nicel yoldan karşılaştırma imkânı sağladıkları için kararlarını alma aşamasındaki yardımları kayda değer boyutlarda olduğu söylenebilir. Sen de moda tasarımı bölümü taban puanları listesinin karşılaştırma özelliğini keşfederek analizlerinde derinlik katabilir, yeni bilgiler ışığında yere sağlam basan kararlar almayı kolaylaştırabilirsin. Tarama yaparken güvenilir kaynak bulma zorluğu yaşıyorsan tercih motoru senin için en iyi seçeneklerden biri olabilir. Moda tasarımı bölümü puanları başta olmak üzere bölümle ilgili uzman kalemlerden çıkmış bilgilere kolayca erişim sağlayabilirsin.
Tercihlerinde başarı unsurunu yakalamak için yapman gereken bazı şeylerin olduğunu hatırlamalısın. Bunlardan biri de üniversitelerin sana sunduğu taban puan verilerini doğru yorumlayarak geleceğin adına etkin bir araç olarak kullanmaktan geçer. Karmaşık yapıda olan üniversiteleri nicel yollardan sana anlatarak bilgilendirme vazifesi görür. Bu haliyle birçok öğrenci için tercih süreçlerinde cankurtaran konumundadır. Hayati bilgileri tedarik eden bu unsuru moda tasarım bölümün için kullanmak sana geniş bir araştırma sahası kazandırabilir. Sadece bölümle ilgili genel geçer bilgilerle sınırlı kalmayıp moda tasarımı tercih puanları da dahil olmak üzere birçok detayı da keşfedebilirsin. Fakat öncelikle moda tasarımı hangi puan türü sorusuna yanıt bulman gerekir. Bu soruya geçerli bir yanıt bırakmadan puanlarla ilgili araştırma sahana geçiş yapamayabilirsin. Puan türünü belirledikten sonra moda tasarımı üniversite puanları terimini arama motorlarına yazarak verileri toplamaya başlayabilirsin.
Tercih listende yazdığın bölümü kazanmak için moda tasarımı taban puanları gibi başarı sıralama listesine de göz atmalısın. Türkiye’deki genel konumunu sayısal veriler kullanarak gözünde canlanmasını sağladığı için araştırmalarında taban puanlar kadar önemli bir konum elde etmelidir. Şayet bunu dikkate almadan ilerlersen ileride pişman olabileceğin birçok hatayla yüzleşmek zorunda kalabilirsin. Moda tasarımı bölümünde de optimum seçeneklerin ulaşmanın yolu bu unsur vasıtasıyla gerçekleşebilir. Moda tasarımı bölümü sıralama listesine bakarak karşılaştırma yapabilirsin. Bu şekilde birçok yeni bilgiye ulaşabilirsin. Moda tasarımı başarı sıralaması listesinin önemli olduğu gerçeğini göz ardı etmemen gerekir.
Uzun soluklu bu yolun en önemli kısmını meydana getiren tercih süreci birçok faktör düşünülerek icra edilen optimum seçeneklere ulaşılmaya çalışıldığı zaman dilimini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Zorlukların en büyük kısmını oranları sürekli değişime uğrayan taban puan ve sıralama verileri oluşturur. Her yıl YKS sınavında verilen cevaplar nezdinde hareket eden bu iki olgu zaman zaman tahmin yapmayı imkânsızlık derecesine kadar getirebilir. BU durumu açıklayabilecek en çarpıcı örneklerden biri Marmara Üniversitesinde 2 yıllık eğitim hizmetini öğrencilere sunan moda tasarımı bölümüdür. İstanbul’daki bu kurumun yayınladığı taban puan verileri sınava giren adayları gerçekten şaşırtacak cinstedir. 2021 yılında 279,76985 taban puana sahip bu bölümde 2022 yılı için en son sıradan yerleşen kişinin puanının garip bir şekilde yükselerek geldiği nokta 340,25370’tir. Aynı durumun bir kopyası başarı sıralamalarında da vardır. 2021 yılında 496.615 olan adayın ülke içindeki konumunun 2022 yılında ulaştığı nokta 454.453’tür. Bu durum sadece Marmara Üniversitesiyle sınırlı olmayıp Türkiye’de bulunan diğer üniversiteler için de geçerlidir. Şaşırtıcı sonuçlara vererek adayları hataya sürükleyen bu durumu çözümlemek için tercihleri taban puandan ziyade başarı sıralamaları üzerinden yürütmek akıllıca bir taktik olabilir. Çünkü taban puanları tam olarak uyuşmasa bile sıralamada ideal oranlara yaklaşmak senin hayallerinle arandaki mesafenin kısalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca moda tasarımı tercih edeceksen şehir seçimi ve kontenjan gibi genelde gözden kaçan ögelerin varlığını da hesaba katman gerekir. Tercih yapmak demek üzerinde etki alanı barındırabilecek tüm bileşenleri hesaba katarak ilerlemek demektir.
Sıradan bir üniversitenin bölümündeki kişi sayısını ifade etmek için kullanılan kontenjan sayısı bazı durumlarda taban puan ve sıralama gibi yapacağın tercihlerde eş değer bir etki alanı bırakabilir. Burslu bölümlerde görülebilen bu özellik alım sayısına getirilen limit aracılığıyla var olabilir. İstanbul Bilgi Üniversitesinde öğrencilere burslu eğitim hakkı sunan ikinci öğretim moda tasarımı bölümü bunun en bariz örnekleri arasında yer alabilir. 2022 yılında kabul ettiği kişi sayısını 4 ile sınırlandıran bu kurumun rekabeti arttırarak puan ve sıralama çıtasını sürekli olarak yükselttiği izlenimine varılabilir. Bunun dışında Nişantaşı ve Haliç Üniversitesi de aynı yolu takip eden kurumlar arasında sayılabilir. Açtıkları düşük kontenjan sebebiyle adayları çelişkiye düşürebilen bu fakülteler tercih döneminde senin de işini zora sokabilir. Çok iyi bir puan ve sıralaman olmadığı müddetçe bu kurumları yazmaktan uzak durmalısın. Bunun yerine daha çok alım yoluyla giriş şansını arttırabileceğin yerlere yönelmek senin için iyi bir fikir olabilir. Ankara Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi bunlardan bazıları olabilir. Moda tasarımı kontenjan listesine bakarak daha stratejik tercihler gerçekleştirebileceğin gibi elde edeceğin sonuçlardan da memnun ayrılabilirsin. Moda tasarımı puanları analizlerine derinlik katarak keşfedilmemiş yeni bilgiler ışığında ilerlemek istiyorsan üniversite taban puanları sayfasına göz atabilirsin. Ayrıca sadece puanlarla sınırlı kalmayıp moda tasarımı sıralama listesi hakkında da birçok bilgiye ilk elden erişim hakkına sahip olabilirsin.
Kıyafet tasarımı yapabilecek çalışan yetiştirmek için eğitim veren Moda Tasarımı bölümü eşit ağırlık veya TYT puanıyla öğrenci alımı yapan iki veya dört yıllık bir programdır. Üniversitelerin Tekstil ve Moda Tasarımı, Mimarlık ya da Güzel Sanatlar fakültelerinin alt yapısında bulunan bu bölüm için istenen taban puan üniversiteye ve yıllara göre değişiklik gösterir. Bölüm için en yüksek taban puanı isteyen devlet üniversitesi 320,47433 puana sahip olan Ege Üniversitesi olurken onu 311,06675 ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi takip eder....