Üniversitelerin Raylı Sistemler Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Karabük Üniversitesi | Raylı Sistemler Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık) | SAY | 11 | Dolmadı | 0 |
2 | Karabük Üniversitesi | Raylı Sistemler Mühendisliği (4 Yıllık) | SAY | 11 | Dolmadı | 0 |
Birçok ülke için yakın geçmişte ve günümüzde raylı ulaşım sistemleri çok büyük bir ihtiyaç ve önem oluşturmaktadır. Bu ihtiyaçtan dolayı makine mühendisliğinin bir alt dalı olarak Raylı Sistemler Mühendisliği lisans eğitimi oluşturulmuştur.
Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü bir lisans programıdır ve bölümün amacı toplumlar için önemli bir ihtiyaç olan demiryolları, asansör sistemleri, köprü ve menfezlerin tasarımlarını yapacak ve oluşturulmasını sağlayacak kişiler yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Raylı Sistemler Mühendisliği bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, hesaplamaları seven, mühendisliğe karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavına giren öğrencilerin başarı grafiği bir sene yüksek iken diğer sene düşük olabilir. Dolayısıyla 2022 yılının başarı ölçüsü ile 2021 yılının başarı ölçüsü aynı değildir. Bu yüzden fakülte ve bölümlerin başarı grafiği de buna bağlı olarak sürekli güncellenir. Bu noktada bir üniversite öğrencisi adayı olarak senin yapman gereken taban puanları ve başarı sıralaması araştırmasıdır. Ancak bundan önce bölüm kararı vermen gerekir. Eğer sayısal puan türünde yerleşeceksen ve mühendislik düşünüyorsan raylı sistemler mühendisliği bölümünü de değerlendirebilirsin. Bu bölüm için her yıl üniversiteye göre değişen raylı sistemler mühendisliği taban puanları listesini araştırman gerekir. Bölümün taban puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, raylı sistemler mühendisliği taban puanı her üniversitede farklı olabilir. Ayrıca aynı üniversitede yıllık olarak da değişebilir. Bu nedenle araştırmalarını buna göre yapmalısın.
Karabük Üniversitesi, raylı sistemler mühendisliği taban puanları da dahil olmak üzere tüm bölümlerin taban puanları, her sene öğrencilerin üniversiteye giriş sınavı başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölümün, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 299,646 olarak belirlenmiştir. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 253,130 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 285,218 olarak belirlenmiştir. Yani Karabük Üniversitesi, raylı sistemler mühendisliği bölümüne alım için her yıl farklı bir raylı sistemler mühendisliği puanları baz alınır. Öte yandan aynı üniversite aynı bölüm için eğitim dili İngilizce olan farklı bir program daha açmıştır. Bu programa ait raylı sistemler mühendisliği puanları bilgisi farklı olabilir. Sonuç olarak raylı sistemler taban puanları arasında ciddi oynamalar söz konusu olabilir. Bu yüzden daha kesin kararlar verebilmek için üniversite ve bölümlerin başarı sıralama bilgisine de göz atman gerekir. bu şekilde raylı sistemler mühendisliği taban puanları araştırman da daha anlamlı olabilir.
2 senelik ön lisans ile 4, 5 ya da 6 senelik lisans eğitimi veren bölümlerin başarı sıralaması her sene güncellenir. Raylı sistemler mühendisliği başarı sıralaması da hem yıllara göre hem üniversite ve fakültelere göre değişiklik gösterebilir. Bu durum bütün üniversite bölümleri için geçerlidir. Dolayısıyla raylı sistemler mühendisliği sıralama listesi her yıl her üniversitede farklı olabilir.
Yani, Karabük Üniversitesi raylı sistemler mühendisliği sıralaması geriye dönük olarak birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Karabük Üniversitesi raylı sistemler mühendisliği bölümü sıralama bilgisi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi raylı sistemler mühendisliği bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
Karabük Üniversitesi, raylı sistemler mühendisliği bölümü başarı sıralaması da diğer pek çok bilgide olduğu gibi her sene yeniden güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 294.598 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 281.095 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 294.097 olarak belirlenmiştir. Aynı üniversitenin aynı bölüm için açtığı eğitim dili İngilizce olan programının başarı sıralaması biraz daha yüksektir. Sen de başarı sıralamana göre raylı sistemler mühendisliğinin Türkçe ya da İngilizce programını tercih listene ekleyebilirsin. Karabük Üniversitesi dışında bir üniversitede okumak istiyorsan, aynı bölümün olduğu diğer devlet ya da vakıf üniversitelerini de inceleyebilirsin. Raylı sistemler mühendisliği taban puanları ve başarı sırası; devlet, vakıf, bursluluk ve ikinci öğretim gibi program özelliklerine göre değişebilir.
Tercih süreci aday öğrenciler için atlatması en zor aşamalardan biridir. Pek çok öğrenci yüzlerce üniversite ve bölüm tercihleri yaparken zorlanmaktadır. Bu süreci rahat bir şekilde atlatabilmek için ilgi duyduğun bölümlerin taban puan ve başarı sıralamasını incelemen gerekir. Raylı sistemler mühendisliği tercih listende yer alıyor ise bu bölümün yer aldığı üniversiteleri incelemen gerekir. Söz konusu bölüm 2023 yılı itibariyle yalnızca Karabük Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Sen de puanın ve başarı sıralamana göre bu üniversiteyi tercih listene ekleyebilirsin. Öte yandan, okumak istediğin bölümün eğitim süresi, eğitim dili, kontenjan sayıları, yurt kapasitesi, öğrenci değişim programları, kütüphane ve bilgi merkezi kullanımı, burs imkanları gibi kriterleri de değerlendirmen gerekir. Son olarak, mezun olduktan sonra hangi alanlarda çalışabileceğini öğrenmek de senin avantajına olabilir.
Ek kontenjanlar da dahil olmak üzere tüm üniversite ve bölümlerin kontenjan sayıları her sene yeniden belirlenir. Raylı sistemler mühendisliği kontenjan sayıları da yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu rakamlar üniversiteden üniversiteye göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Karabük Üniversitesi raylı sistemler mühendisliği bölümü kontenjan sayıları 2022 için farklı olabileceği için 2023 farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Karabük Üniversitesi raylı sistemler mühendisliği bölümü kontenjan sayıları ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi raylı sistemler mühendisliği bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. Okumak istediğin bölümün ikinci öğretim programı olup olmadığını da inceleyebilirsin. Çünkü ikinci öğretim programı olan bölümler, kontenjan sayılarını ikinci öğretim programı için örgün eğitimden ayrı olarak belirler. Karabük Üniversitesi de dahil olmak üzere tüm üniversiteler ile ilgili taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları da dahil olmak üzere pek çok veriye kolaylıkla ulaşabilirsin. Eğer bölüm konusunda kararsız kaldıysan Kariyer.net iş ilanları seçeneklerinden iş fırsatlarına bakabilir buna göre bir mühendislik bölümü seçebilirsin.
Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü, Eskişehir Teknik Üniversitesinde 318,12032 sıralamaya sahiptir. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde ilgili programa yerleşmek isteyen adayların sağlaması gereken taban puan ise 263,23346’dır. Karabük Üniversitesi İngilizce programı kontenjanı dolmadığı için mühendislik şartlarını yerine getirdiğin sürece dilediğin puanla bu okulu tercih listene eklemen mümkündür. Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü içeren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ise 265,71075 taban puana sahip adaylara kapılarını açar. YKS başarını dikkate alarak sana uygun seçenekleri değerlendirebilirsin....