Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi ülkemizde sağlık üzerine kurulan en eğitim önemli kurumlarından birisidir. Kurulduğu ilk yıllarda askeri hastane olarak hizmet veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 1933-1983 yılları arasında Haydarpaşa Lisesi olarak faaliyetlerine devam etmiştir. 1983 yılında devlet tarafından Marmara Üniversitesi'ne tahsis edilerek tıp alanında yeniden hizmet vermeye başlamıştır. 2015 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile Türkiye'de ilk sağlık bilimleri üzerine kurulu üniversite unvanını almıştır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörKamuoyunda üniversiteye giriş sınavı olarak da bilinen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) her yıl eğitim öğretim döneminin sona ermesinin ardından düzenlenir. İlk kez üniversiteli olacak adaylar ile eski mezunlar bu sınava girerek Türkiye’de bulunan üniversitelerden herhangi birine kayıt yaptırır. Açık öğretim fakülteleri de dahil olmak üzere yükseköğretim sunan herhangi bir üniversiteye girebilmek için bu sınava katılmak zorunludur. Üniversitelerin taban puanları her sene yeniden güncellenir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi taban puanları da bir önceki yıl YKS’ye giren aday öğrencilerin başarı grafiğine göre değişir. Üniversitelerin tercih edilme yoğunluğu da taban puanı bilgilerini etkiler. 2023 yılında YKS’ye giren öğrenciler bir sonraki yıl için geçerli olacak taban puanı verilerini oluşturur. Bu yüzden genellikle Haziran ayında düzenlenen YKS’de alacağın puan büyük bir önem taşır. Bu puan senin okumak istediğin bölüme sorunsuz şekilde yerleşip yerleşemeyeceğini gösterir. Bu konuda senin için hazırlanan tercih motoru sayfasından yararlanabilirsin.
Üniversitelerin taban puanları her yıl aday öğrencilerin aldıkları puanlara göre değişiklik gösterir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi tercih puanları da aynı kriterlere göre belirlenir. Bu yüzden sınava girdiğin yıl için belirlenmiş olan taban puanlarını incelemen gerekir. Ön lisans eğitimi veren meslek yüksek okulları ile 4, 5 ya da 6 yıllık lisans eğitimi veren fakültelerin taban puanları birbirinden farklıdır. Bir kurumun taban puanının belirlenmesine ayrıca eğitim dili, öğrenci profili, burs oranları ve hangi puan türünde öğrenci aldığı gibi değişkenler de etki eder.
Bir üniversiteye girebilmek için aslında iki kriter bulunmaktadır. Bunlardan biri taban puanı ise diğer de başarı sıralamasıdır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi sıralama listesi aday öğrencilerin elde ettikleri dereceye göre her sene değişir. Genellikle sayısal puan türünden öğrenci alan Sağlık Bilimleri Üniversitesi puanları eşit ağırlık puan türünden öğrenci alan bölümlerden yüksektir. Üniversite sözel ya da yabancı dil puan türünden ise öğrenci kabul etmemektedir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi adından da anlaşılacağı üzere sağlık alanındaki fakülte ve bölümleri ile öne çıkmıştır. Bu kapsamda acil yardım ve afet yönetiminden iş sağlığı ve güvenliğine, ortez ve protezden dil ve konuşma terapisine kadar onlarca farklı program bulunur. Bazı bölümlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) öğrencileri için ek kontenjan bulunur. Diş hekimliği fakültesi ise genel ve özel kategoride olmak üzere iki farklı program ile öğrenci kabul eder. Özel kategoride İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı için açılan bölümler için cinsiyet ercihine dikkat etmen gerekir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi pek çok kişi tarafından bir vakıf üniversitesi olarak bilinmektedir. Aslında bir devlet üniversitesi olan kurumun, başarı sıralaması da diğer illerde bulunan üniversitelere göre orta segment kabul edilebilir. Öğrenciler üniversitenin yatay geçiş şartlarını karşılamaları halinde bölüm içi ya da bölümler arası geçiş yapma hakkına sahiptir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi başarı sıralaması ile ilgili merak ettiğin bilgilere, her yıl güncellenen tercih kılavuzlarından ulaşabilirsin.
Tercih döneminde öğrencilerin dikkat etmesi gereken pek çok konu bulunur. Bunlar arasında ilk sırada ilgili üniversitenin taban puanı ve başarı sıralaması yer alır. Ancak bunlar dışında üniversitenin bulunduğu il ya da fakültelerin bulunduğu yerleşkeler de önem kazanmaktadır. Örneğin; Sağlık Bilimleri Üniversitesi tıp fakültesini kazanan öğrenciler, eğitimlerinin ilk üç yılını kendi yaşadıkları illerin tıp fakültelerinde tamamlar. Geri kalan üç yıllık eğitimi ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde tamamlar. Buradan da hareketle merkezi olarak Ankara’da bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesini kazanan öğrencilerin ilk üç yıllık eğitimlerini İstanbul, Bursa, Adana, İzmir, Kayseri, Trabzon gibi şehirlerde tamamlaması öngörülür.
Tercih döneminde herhangi bir sıkıntı yaşamamak için tüm bu bilgileri ayrıntılı şekilde incelemen gerekir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi tercih listende bulunuyor ise diş hekimliği, ebelik, eczacılık, fizyoterapi, tıp, hemşirelik gibi sağlık bölümlerinden birini seçebilirsin. Örneğin; iş sağlığı ve güvenliği bölümü başarı sıralaması 2022 yılında 387.580 olurken, 2021 yılında 390.047 ve 2020 yılında ise 349.921 olarak belirlenmiştir. Bu sayılar ilgili bölüme en düşük puan ile kayıt yaptıran öğrencinin YKS’de elde ettiği sıralamadır. Senin genel sıralaman bu rakama ne kadar yakın olursa, iş sağlığı ve güvenliği bölümünü kazanma ihtimalin o kadar artar.
Üniversiteler kontenjan sayılarını kendileri belirler. Sağlık Bilimleri Üniversitesi kontenjan sayıları incelendiğinde ortez ve protez bölümünün, sağlık yönetimi bölümünün ya da çocuk gelişimi bölümünün kontenjan sayılarının farklı olduğu görülebilir. Bazı bölümler çeşitli kurumlar için de özel kontenjan açma hakkına sahiptir. Tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi, 2023 yılında, İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı için ek kontenjan açmıştır. Bu bölümlere başvuru aşamasında öğrencinin cinsiyeti de göz önünde bulundurulmaktadır. Kız ve erkek öğrenciler için ayrı kontenjan sayıları söz konusu olabilir. Sen de yüksek eğitimini Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde almak ve herhangi bir alanda uzmanlaşmak istiyorsan, okumak istediğin bölümün taban puanları, sıralaması, kontenjan sayıları ve mezun olduktan sonra çalışabileceğin iş kollarını incelemen gerekir. Bu konuda senin için hazırlanan pozisyonlar sayfasına göz atman işine yarayabilir. Böylece okumak istediğin bölümden mezun olduktan sonra çalışabileceğin alanlar hakkında bir fikir edinebilirsin.
Sağlık Bilimleri Üniversitesinde yalnızca sağlık alanına yönelik fakülteler ve bölümler bulunur. YKS verilerine göre Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, 516,86318 ile en yüksek giriş puanına sahiptir. Ardından, 484,35438 taban puanına sahip adaylara kapılarını açan Diş Hekimliği bölümü gelir. Sağlık alanında pek çok farklı bölümde eğitim veren Sağlık Bilimleri Üniversitesinde 416,25685 taban puanına sahip Dil ve Konuşma Terapisi bölümü de mevcuttur. Tercih listene ekleyebileceğin diğer bölümler arasında Ebelik, Eczacılık ve Ergoterapi yer alabilir....