Üniversitelerin Sanat Tarihi bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Sanat Tarihi; sanat objelerinin tarihsel gelişimleri ve üslup bağlamlarında incelenmesidir; tür, tasarım, biçim ve stil olarak başlıklara ayrılmasıdır. Resim çalışmaları, heykel, mimari, seramik, mobilya ve diğer dekoratif objeler sanat tarihinin materyalleri olarak adlandırılır.
Sanat tarihi, yakından bakma, tanımlama ve tarihsel kaynakların mantıklı kullanımı becerilerini geliştirerek, bizi çevreleyen görsel kültür zenginliğini yorumlamanın yanı sıra çeşitli sosyal ve kültürel alanlarda tarihsel olarak temellendirilmiş bir sanatsal üretim anlayışı oluşturmak için araçlar ve kelimeler sunar.
Sanat tarihçileri, bir eserin sahibini belirleme, gerçeklik ve orijinallik değerlendirmeleri yapma, ortaya çıktığı dönemi tespit etme, sanatçının anlayışını ve hayatını anlama, doğduğu ve etkilendiği toprakları belirleme gibi görevlerle uğraşırlar. Bu amaçla, eserlerin form ve ikonografisi gibi analitik yöntemleri kullanarak detaylı incelemelerde bulunurlar.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörGeleceğini belirleyen YKS sınavı haziran ayında icra edilir. Çoktan seçmeli olan bu sınavda sorulara verdiğin cevaplar ham puan ve ona karşılık gelen bir sıralamanın oluşmasını sağlar. Tercihini yaparken bu iki temel unsuru baz alarak bir tercih çizelgesi hazırlar ve ona göre bir üniversiteyi kazanma durumun ortaya çıkabilir. Tercih yapma aşamasına gelmeden önce bu süreçte rotanı bulmanda yardımcı olabilecek bazı unsurları yakından tanıman gerekebilir. Genelde bu süreçte ön plana çıkan ilk unsur taban puanları olur. Bölümde gösterdiği minimum puan seviyesiyle bilinen bu bileşen sayısal verileri kullanarak adayların bilgilenmesini sağlar. Nicel verilerden meydana gelmesi sayesinde onu Türkiye’de bulunan bütün üniversiteleri birbiriyle kıyaslama fırsatı yaratabilirsin. Hem puan anlamında hem diğer özellikler bazında sana daha çok katkı sunabilecek fakülteyi tercih listene ekleyebilirsin. Sanat tarihi üniversite puanları da arama motorlarına yazabileceğin terimler arasında yer alabilir. Çünkü genel kelimeler kullandığın müddetçe bölüm ile ilgili puan verisi de bulmakta işini daha kolay hale getirebilirsin. Kariyer.net sitesine giderek sanat tarihi puanları hakkında daha fazla bilgi elde edebilirsin. Ayrıca bölümle ilgili genel bilgiler içeren sayfaya sanat tarihi erişim sağlayabilirsin. Bu şekilde sanat tarihi bölümü taban puanları araştırmasına başlayabilirsin.
Bölümün Türkiye çapındaki puan seviyesini yansıtmayı amaçlayan taban puan verileri barındırdıkları nicel verilerle adayların önlerini görmeyi kolaylaştırır. Bölümlerle ilgili önemli bilgileri farklı pencerelerden bakarak öğrenmeni sağlayan bu parametreden tercih sürecinde etkin bir şekilde faydalanabilirsin. Bu unsuru incelerken bazı hassas noktalara dikkat etmen gerekir. Bu bileşenin en büyük handikabı sınavın zorluk derecesine paralel olarak her sene devinim geçirmesinden gelir. Değişim yönünün hangi yöne ve ne miktarda vuku bulacağı adayların kafalarında en çok soru işareti bırakan kısmını oluşturur. Sanat tarihi bölümü tercih puanları hakkında araştırma yaparken de seni en çok yanılgıya düşürebilecek kısmı da burası olabilir. Bu nedenle sanat tarihi bölümü puanları ile ilgili gerçekleştireceğin analizlerinde dikkatli olmalı ve yakaladığın her veriyi gözden geçirmelisin.
Bölümü anlamlandırma konusunda sana yardımı dokunabilecek diğer bir unsur da başarı sıralamasıdır. Genel sıralama dengesini Türkiye çapında hangi konumda durduğunu gözleme fırsatı sunan bu unsur analizlerinde yer vermen gereken öğelerin başında gelmelidir. Sanat tarihi başarı sıralaması da geleceğine yönelik almak istediğin kararlarda belirleyici rol oynayabilir. Taban puanın aynı olduğu yıllarda sıralama unsuru daha çok ön plana çıktığı için sanat tarihi bölümü başarı sıralaması terimine ayrı bir önem atfetmen gerekir. Analizlerinde bu terimin üzerinde fazla durmaman halinde tercihlerinde başarı olamayabilirsin. Hedeflerinle arandaki mesafeyi kısaltmak istiyorsan sanat tarihi bölümü sıralama terimine önem arz etmelisin.
YKS sınavı sonrasında gelen ham puan ve sıralamaya göre sana uygun gördüğün üniversite ve bölümleri eşleştirmeye çalıştığın zaman dilimini ifade eden tercih süreci ÖSYM sitesi tarafından sağlanan bir çizelge aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu listeyi belirli bir sıra dahilinde yazacağın gibi rastgele bir biçimde de doldurabilirsin. Fakat hiçbir faktörü incelemeden rastgele doldurman durumunda başarı olma şansını tümden kaybedebilirsin. Her faktörü ayrı bir şekilde ele almak senin daha isabetli kararlar vermende yardımcı olabilir. Tercih yolculuğunda başarılı olmanın yegâne anahtarı da zaten burada yatar. Meseleyi daha kolay kavramak için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin sanat tarihi taban puanları örneği verilebilir. Bu eğitim kurumunun adı geçen bölümü için taban puanları genellikle 330 ile 365 arasında dağılım gösterir. 350 civarında bir puanın olsan bile bu üniversiteye girmek için yeterli düzeyde olmayabilir. Çünkü bazı yıllar taban puan 350’nin üzerine çıkarken bazı dönemlerde sınavın zorluk derecesi sebebiyle 350’nin aşağısına düşmeye meyilli olabilir. Bu noktadan itibaren sıralama unsurunu devreye sokman gerekir. Çünkü taban puanları bazı konularda açıklama konusunda yetersiz kaldığı için alacağın kararlarda hata yapma payını istemeden yükseltebilirsin. Sanat tarihi tercih listeni Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesini açıkladığı başarı sıralaması verilerine bakarak yaparsan hedeflerine kolay yoldan ulaşabilirsin.
Bölüme girebilen tahmini kişi sayısı için kullanılan kontenjan rakamları tıpkı diğer göstergeler gibi eğitim kurumları tarafından daha önceden belirlenmiş bir tarihte açıklanır. Bazı üniversitelerin öğrenci kabul etme konusunda daha istekli davranırken bazı eğitim kurumları da kontenjan konusunda cimri davranabilir. Kontenjanı sayısı görünüşte etkisiz bir eleman gibi görünse de az alım yapan fakülteler bazında kıymetli hale gelen bir parametredir. Fakülte tercihi yaparken bölümün almak istediği kişi sayısına bakmak tercihlerinde rasyonellik çizgisinden ayrılmana engel olabilir. Çünkü daha az alım yapmak bölümdeki puan ve sıralama rekabetinin artmasına neden olabilir. Karar aşamasında bu gibi olasılıkları düşünerek hareket etmelisin. Sanat tarihi kontenjan konusunda senin bölümü kazanmanı kolay hale getirebilecek eğitim kurumları arasında İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi gibi fakülteler örnekler arasında sayılabilir. Türkiye'de bu bölümün eğitimini veren birçok eğitim kurumu olduğu için örnekleri çoğaltabilirsin. Bölümle alakalı daha çok karşılaştırma ve analiz içeren dokümanlara ulaşmak istiyorsan Kariyer.net'in sağladığı tercih motoru sayfasını kullanabilirsin. Sanat tarihi sıralama öğesi başta olmak üzere taban puan ve kontenjan gibi tercih sürecini etkileyen bütün öğeleri üniversite bazında inceleyebilir, kıyaslama özelliğini kullanarak kendine uygun gördüğün fakülteleri tercih listene ekleyebilirsin.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, 380,46773 taban puana sahip olan öğrencileri kabul eder. İlgili programa alım yapan üniversiteler arasında en düşük taban puan ise Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesine aittir. Bu üniversitede eğitim görmek istiyorsan 180,9454 taban puana sahip olman gerekir. Yüksek kontenjan imkanına sahip olan Ankara ve Ege üniversitesi ilk sıralarda yer alır. 324,54882 taban puanı sınırını koruduğun takdirde Anadolu üniversitesinde de eğitim alma şansına sahip olabilirsin. YKS’de elde ettiğin puana uygun olan üniversitelerde Sanat Tarihi üzerine eğitimini almak için tercih yapabilirsin....