Tekstil Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Tekstil Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Tekstil Mühendisliği

Tekstil Mühendisliği

Tekstil Mühendisliği, tekstilde kullanılan elyaf, iplik, dokuma, örme, dokusuz yüzeyler, hazır giyim üretimi ve tekstil terbiye gibi konular üzerine çalışmalar gerçekleştiren akademik bir disiplindir.

Bu bölümde, çeşitli konuları ve problem çözme yetenekleri hakkında bilgi ve gelecekteki deneyimleri ile uzmanlaşmış bilgi edinmeleri amaçlanmaktadır. Tekstil mühendisliği konuları arasında teknik tekstiller, çok fonksiyonlu tekstiller, etkileşimli tekstiller, akıllı tekstiller, geri dönüşüm, tasarım, kalite kontrol ve tekstil yönetimi ve organizasyonu bulunur.

Bölümde okumak istiyorsan tekstil ve mühendislik alanına ilgi duyman dışında analitik düşünme becerisine de sahip olman faydalı olabilir. Yine disiplinli çalışma ve tasarım konusunda becerinin olması da dersleri geçmen konusunda sana yardımcı olur.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Tekstil Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2023 Sınavı

Üniversite kazanmayı hedefleyen bir genç olarak sınav süreci kadar tercih sürecine de önem vermelisin. Doğru hazırlanmış bir tercih listesi ile kendine ve aldığın puana en uygun üniversiteye gitmen mümkün olacaktır. Tercih listeni hazırlarken dikkat etmen gereken şey istediğin bölümün geçmiş yıllardaki taban puanları ve başarı sıralamaları olmalıdır. Bir bölüme giriş yapabilmen için belirlenen en düşün puana taban puanı denir. Bu puanlar adayların sınav performanslarına ve tercih ettikleri üniversitede yer alan kontenjana göre değişiklik gösterir.

Tekstil mühendisliği; tekstilin üretimi, tasarımı ve diğer bütün süreçlerini içine alan geniş bir mühendislik dalıdır. Tekstil mühendisliği alanına ilgiliysen ve tercih listende bu bölüme yer vermek istiyorsan öncelikle tekstil mühendisliği taban puanları listesi  hakkında araştırma yapmalısın. 

Tekstil Mühendisliği Tercih Puanları


 

Hangi bölümü okumak istediğini belirlerken yaptığın araştırmaları geniş tutmalısın. Hangi alana ilgin olduğu, mezun olunca sahip olacağın iş imkanları bunlardan birkaçı olabilir. Tekstil üzerine uzmanlaşmak ve bu sektörde devam etmek istiyorsan tekstil mühendisliği sana uygun bir bölüm olacaktır. Bölüm hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için tekstil mühendisliği sayfasını ziyaret edebilirsin. Tekstil mühendisliği üniversite puanları ise tercih listeni oluştururken göz önünde bulundurman gereken önemli bir kriterdir.

Tekstil mühendisliği mühendislik fakültesi departmanında yer alan 4 yıllık bir bölümdür. Tekstil mühendisliği tercih puanları üniversitelere göre farklılık gösterir. Taban puanları her sene değişmektedir. O sene ilgili bölüme en düşük puanla girmiş olan öğrencinin puanı bölümün taban puanı olarak gösterilmektedir. 

İstanbul Teknik Üniversitesi tekstil mühendisliği üniversite taban puanları incelendiğinde 2021 senesinde bölüme son giren öğrencinin 391.319 puan aldığı görülür. 2022'de ise bu 464,027 olarak değişmiştir. Buradan da görüleceği üzere üniversite taban puanları sabit değildir. Tercih listene ekleyeceğin üniversitelerin taban puanlarını incelerken sadece son seneye değil yılların içindeki puan değişimine de bakman faydalı olacaktır. Kendi puanına yakın üniversiteleri yazmalısın. Bunu yaparken aldığın puanın biraz üstünde veya altında taban puanına sahip üniversiteleri de incelemeli ve her ihtimali düşünmelisin.

Tekstil Mühendisliği Başarı Sıralaması

 Tercih listeni hazırlarken sadece tekstil mühendisliği taban puanlarına bakman yeterli değildir. Tekstil mühendisliği başarı sıralaması, tercih yapacak öğrencilere yardımcı olmak için oluşturulan bir listedir. Bu sıralama, bölüme yerleşmek için gerekli olan en yüksek puandan en düşük puana kadar sıralanmıştır. Başarı sıralaması; kontenjan durumu, üniversitenin popülerliği ve adayların sınav performansları gibi birçok faktöre bağlı olarak her yıl değişiklik gösterir. Örneğin Marmara Üniversitesi tekstil mühendisliği sıralama verilerini incelersen 2021 yılında 135.693 iken 2022'de 123.614 olarak değiştiğini göreceksin. Buna göre tercih listeni hazırlarken sadece kendi sıralamana çok yakın olanları yazmamalısın. Sıralamalarda seneye değişim olabileceğini göz önünde bulundurmalı ve yaptığın sıralamanın biraz üstünde ya da altında kalan üniversiteleri de listene eklemeyi düşünmelisin.

Herhangi bir üniversitenin tekstil mühendisliği bölümünü tercih listesine yazan öğrenciler, en yüksek başarı sıralaması ve taban puanına sahip olanlardan yerleştirilmeye başlar. Bu her üniversitenin öğrenci seçimleri için geçerlidir. Başarı sıralaması üniversitenin kalitesini ve talebi yansıtan önemli bir göstergedir. Örneğin, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tekstil mühendisliği bölümü yüksek bir başarı sıralamasına sahiptir. Bu sıralama; üniversitenin akademik kadrosu, köklü geçmişi, laboratuvarlarının imkanları ve endüstri bağlantıları gibi faktörlere bağlı olarak gelişmiştir. Başarı sıralamalarını inceleyerek tercih listende hangi üniversitenin daha öncelikli olduğuna karar verebilirsin. 

Tekstil Mühendisliği Tercih

Tekstil mühendisliği tercih etmek istiyorsan tekstil mühendisliği taban puanlarına ve başarı sıralamalarına dikkat etmen önemlidir. Aldığın puana ve başarı sıralamana yakın bir üniversitede tekstil mühendisliği bölümü bulabilirsen, tercih listene o üniversiteyi ekleyebilirsin. Ancak tercih yaparken sadece puanlara odaklanmamalısın. Düşündüğün üniversitenin konumuna, laboratuvar olanaklarına, staj dönemlerine, eğitim kalitesine ve o üniversiteden mezun olanların çalıştığı alanlara da dikkat etmelisin. Aynı zamanda üniversitenin işlediği müfredat, seçmeli ders imkanları ve programın içeriği de dikkat etmen gereken diğer noktalardır. Sonuç olarak tekstil mühendisliği bölümü olan üniversiteleri iyice araştırmalısın. Bu araştırma süreci, tercih listeni daha bilinçli hazırlamana yardımcı olacaktır. 

Tekstil Mühendisliği Kontenjan


 

Bölümlerin belirtilen kontenjanları, o bölüme alınacak öğrenci sayısını ifade etmektedir. Bazı üniversitelerin kontenjanları diğerlerine göre daha fazla sayıda olabilir. Tekstil mühendisliği kontenjan listesi, tercih yaparken dikkate alman gereken bir diğer önemli faktördür. 

Eğer tercih sırasında iki üniversite arasında kararsız kaldıysan ve taban puanları birbirine yakınsa kontenjan sayılarını göz önünde bulundurabilirsin. Daha fazla kontenjana sahip olan üniversitenin tekstil mühendisliği bölümüne yerleşme şansının daha yüksek olabileceğini unutma. 

Mesela 2022 yılında Ege Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi'nin tekstil mühendisliği bölümü taban puanları birbirine çok yakındır. Ancak Bursa Uludağ Üniversitesi'nin kontenjanı 41 iken Ege Üniversitesi'ninki 82'dir. Bu verilere bakarak Ege Üniversitesi'ne yerleşme şansının daha yüksek olduğu çıkarımı kolaylıkla yapılabilir.

Sonuç olarak; tekstil mühendisliği bölümünü tercih listene eklemek istiyorsan tekstil mühendisliği puanlarına, başarı sıralamalarına, üniversitelerin belirttiği kontenjanlarına dikkat etmen önemlidir. Bunları yaparken bölümün ve üniversitenin sunduğu imkanların kişisel ilgilerine yeteneklerine uygunluğunu da göz önünde bulundurmalısın. Böylece hedeflerine uygun bir üniversite seçerek gelecekte başarılı bir kariyere sahip olmak için en önemli adımı doğru bir şekilde atabilirsin. Üniversite tercihini yapmadıysan üniversiteler sayfasından tüm üniversiteleri inceleyebilir ve tekstil mühendisliği olan üniversiteleri listeleyebilirsin. 

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Tekstil Muhendisligi Bölümü Taban Puanları Nedir?

Tekstil Mühendisliği Bölümü için her sene farklı taban puanları belirlenir. Öğrenciler, buna yönelik olarak üniversite özelinde taban puanları hakkında araştırma yapar. En yüksek puanla öğrenci kabul eden üniversite, İstanbul Teknik Üniversitesidir. Bu okulda okumak için almanız gereken puan 464,027’dir. En düşük puanla öğrenci kabul eden üniversite 303,639 taban puanıyla Çukurova Üniversitesidir. Bu bölümü Gaziantep Üniversitesinde okumak isteyen öğrencilerin sahip olması gereken taban puan ise 309,778 olarak belirlenir. Sayısal alan sınavından 334,651 puan alan öğrenciler, bu bölümü Marmara Üniversitesinde okumaya hak kazanır....