Üniversitelerin Tekstil Teknolojisi Bölümü bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Tekstil Teknolojisi Bölümünde, tekstil alanında kullanılan ham maddeler ve teknolojiler hakkında bilgi verilir. Kumaş özellikleri, ipliğin geçtiği örme işlemi ve kumaşlarda bulunan ham maddeler gibi birçok detay derslerde aktarılır. Elyafın ipliğe çevrilme yönteminden, ipliklerin üretim şekline kadar sayısız teknik anlatılır. Kumaş oluşumu ile dokuma çeşitleri, mesleki programların kullanımı, kalıp hazırlama ve model üstünde uygulama gibi konular bölümde öğretilir. Üretimin tüm aşamalarını işleyen bölüm öğrencileri, işletme yapısı ve yönetimi konusunda bilgi ve becerilere sahip olur. Tekstil Teknolojisi 2 yıllık taban puanları ise bölümü tercih eden öğrencilerin sayısına ve sınavdan aldıkları puanlara göre değişir.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörTekstil teknolojisi bölümünde ihtisas hedeflerini hayat geçirmek istiyorsan öncelikle YKS sınavına girmelisin. Çünkü üniversiteye girişin anahtarı bu sınava girmek ve bu sınavdan iyi bir dereceyle ayrılmaktan geçer. Sınavdan aldığın puan sonucunda ÖSYM sitesi sana tercih yapma hakkı tanır. Sen de bu hakkı kullanarak bir tercih listesi hazırlarsın. Bu listeyi oluşturmadan evvel bu süreci derinden etkileyebilecek bazı unsurların varlığından haberdar olmalısın. Bahsedilen unsurlardan birini de taban puanları oluşturur. Bölümlerdeki puan dengesinin hangi noktalarda oluştuğunu gösteren taban puanları tercih sürecinde sana yol gösterebilir. Bu nedenle geleceğin için atacağın adımlarda bu unsura bolca atıfta bulunmalısın. Geleceğinde icra etmek istediğin tekstil teknolojisi mesleği için de taban puanları, gerçekleştireceğin araştırmalarında ön sıradan yer vermelisin. Tekstil teknolojisi bölümü taban puanları sayesinde sana uygun eğitim veren fakültelerin tespitini kolayca gerçekleştirebilirsin. Tekstil teknolojisi taban puanları başta olmak üzere bölüm ile genel bilgileri öğrenmek istiyorsan Kariyer.net'in tekstil teknolojisi bölümü sayfasına göz atabilirsin.
Kariyerinde tekstil teknolojisi dalında ilerlemek istiyorsan tekstil teknolojisi puanları aramalarında en çok kullanman gereken terimlerinden biri olmalıdır. Çünkü tekstil teknolojisi tercih puanları bölümdeki en düşük puanı simgelediği için geleceğini sağlam temeller üzerine inşa etmende yardımcı olabilir. Ayrıca bu unsur sayesinde üniversiteleri sayısal yönden karşılaştırma fırsatı yakalayabilirsin. Hedeflediğin bölümün eğitimini veren kurumlarını karşılaştırmak sana fakültelerin bilinmeyen yönlerini öğrenme fırsatı sağlayabilir. Karşılaştırmaları yaparken anlamı daha sade hale getirmek için bazı yöntemler kullanabilirsin. Bazı grafikleri kullanmanın yanı sıra uygun olan seçenekleri sağ tarafa uygun olmayanları sol tarafa yazarak da sınıflandırma yapabilirsin.
Bir eğitim kurumuna girişi belirleyen diğer parametrelerden biri de başarı sıralaması faktörü olarak çıkar. Bölümün Türkiye genelinde hangi sıra aralığında öğrencileri kabul ettiğini, hangi sıradaki adayları almadığı bilgisini sunan bu unsur hedeflerine doğru yol alırken hesaba katman gerekir. Çünkü bunu yapmadığın takdirde geleceğinde istemediğin yönde savrulmalar yaşayabilirsin. Geleceğinin üzerindeki belirsizlik bulutlarını dağıtmak istiyorsan tekstil teknolojisi başarı sıralaması ögesini yapacağın araştırmalarda vurgulaman gerekir. Tekstil teknolojisi sıralama unsuru hesaba katılmaksızın yapacağın tercihlerde başarı olman mümkün görünmeyebilir. Bu nedenle taban puanlarını sıralama faktörü ile beraber inceleyerek tercih sürecine doğru yürümelisin.
Geleceğinin tayinini elinde bulunduran tercih süreci sınava giren öğrencilere ÖSYM kurumunun sunduğu önemli bir ayrıcalıktır. Bu terimin ayrıcalık olarak açıklanmasının sebebi ise geleceğine giden yoldaki en önemli parçayı oluşturmasından gelir. Sıralama ve taban puanı gibi birçok faktörü aynı anda düşünerek mümkün olabilecek en iyi seçenekleri bir listeye yazdığın süreci ifade etmek için de kullanılır. Tercihlerinde başarılı olmak istiyorsan bu süreçte dikkatli bir çalışma modeli üzerine odaklanmalısın. Bu süreçte hızlı hareket ederek tekstil teknolojisi taban puanları araştırmanı yapmalısın. Eğer bazı ögelerin incelemelerini yarım yamalak yaptıysan tercih sürecinde hata yapma olasılığını arttırabilirsin. Bu duruma Dokuz Eylül Üniversitesinde eğitimi bulunan tekstil teknolojisi bölümü örnek gösterilebilir. YKS sınavından 220 civarına bir puan alsan bile bu üniversiteyi kazanmaya yetecek düzeyde olmayabilir. Çünkü tercih sürecini sadece taban puanları etkilemez. Bu puanların yanında sıralama unsuruna da ayrı bir parantez açman gerekir. Sınavdan aldığın puanlarla üniversitenin açıkladığı oranlar arasında bir yakınlık bulunsa bile sıralama unsurunu incelemeden tercih yaparsan yanlış adım atabilirsin. Bu durum ileriki dönemlerde sürekli yanlış kararlar almana sebep olabilir. Tekstil teknolojisi tercih çizelgeni oluştururken vilayet seçimini de unutmaman gerekir. Genelde arka sıralara atılan bu unsur aslında önemi büyük bir parametre özelliği taşır. Çünkü eğitim hayatını seçeceğin fakülte seçimi esasında bir şehir seçimini de beraberinde getirir. Şehir sana ekonomik ve sosyal avantaj sağlamadıktan sonra yaptığın fakülte seçiminin de bir anlamı olmayabilir. Tercih süreci basit gibi görünse de içerisinde belirli başlı faktörleri içeren karmaşık bir süreçten meydana gelir. Her aşama birbiriyle bağlantılı olduğu için tekstil teknolojisi taban puanları başta olmak üzere her faktöre ayrı bir önem vermen gerekir.
Bölümün almaya hazır olduğu kişi sayısını belirtmek için kullanılan kontenjan parametresi nicel verilerden oluşur. Fakülteler tarafından taban puan ve sıralamalarla beraber açıklansa da onlar kadar tercihlerin sonucunu etkilemeyebilir. Gözden kaçan unsurların başında gelen kontenjan rakamlarında zaman zaman azalmalar görüleceği gibi artışlarda yaşanabilir. Bu durum üniversitesin inisiyatifinde gerçekleşir. Alım konusunda sınırlamaları olan bir bölümden uzak durmak iyi bir seçenek olabilir. Çünkü az alım yapılması adaylar arasında rekabet olayının vuku bulmasına neden olabilir. 2021 yılında 5 kişilik kontenjanı olan Beykent Üniversitesindeki burslu tekstil teknolojisi bölümü bu durumu betimleyebilecek en iyi örneği teşkil edebilir. Sen de tercihlerinde isabet oranını arttırma niyetindeysen puanın ve sıralaman uygun olması şartıyla kontenjanı daha çok olan fakülteler yönünde seçimler gerçekleştirebilirsin. Gene aynı bölüm için Türkiye’de kontenjan konusunda sıkıntı yaşamayacağın eğitim kurumlarına İzmir’de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi ve Antalya’da yerleşkesi olan Akdeniz Üniversitesi örnekleri verilebilir. Tekstil teknolojisi kontenjan sayıları önemsiz bir unsur gibi görünse de tekstil teknolojisi taban puanları gibi tercihlerini tümden değiştirebilecek potansiyele sahip bir parametredir. Yapacağın karşılaştırma analizlerine derinlik katmak istiyorsan Kariyer.net'in tercih motoru bu konuda sana yardımcı olabilir.
Üniversite tercihi döneminde olan öğrenciler, Tekstil Teknolojisi Bölümünün taban puanlarını merak eder. Bu bölüm için en yüksek puanla öğrenci alan üniversite, Ege Üniversitesidir. Bu üniversitede okumak istiyorsanız almanız gereken puan 291,938’dir. En düşük puanla öğrenci alan Sinop Üniversitesinin taban puanı ise 223,631 olarak belirlenir. Kırklareli Üniversitesinde bu bölümü okumak isteyen öğrencilerin alması gereken puan, 227,882’dir. Bursa Uludağ Üniversitesinin Tekstil Teknolojisi Bölümü için belirlediği taban puanı ise 252,336’dır. Eğer 278,316 puan alırsanız tercihinizi Dokuz Eylül Üniversitesinden yana kullanabilirsiniz....