Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölüm ahşap esaslı malzemelerin değerlendirilmesi, ahşaptan elde edilen ürünlerin tasarımı ve projeksiyonu, üretim planlaması ve kalite kontrolü konularında uzman mühendisler yetiştiren bir uygulama bölümüdür. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü sekiz eğitim döneminden oluşan dört yıllık bir fakültedir. Bu bölümde verilen dersler aşağıda listelenmiştir:

  • Fizik
  • Matematik
  • Kimya
  • Biyoloji
  • Ağaç Mühendisliği
  • Ağaç Fiziği
  • Ağaç Kimyası
  • Ağaç İşleme Makinesi İmalat Mühendisliği
  • Yüzey İşlem
  • Teknik İstatistik
  • Kalite Kontrol
  • İç Tasarım – Dekorasyon

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü; ahşap veya ahşap esaslı malzemelerin istenilen kalitede, belirlenen süre içerisinde ve mümkün olan en düşük maliyet ile üretilebilmesi için üretim sürecini tasarlayan, planlayan ve izleyen mühendis yetiştiren bölüm, olarak tanımlanmaktadır. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği (AEM); ahşap esaslı malzemeleri değerlendiren, ahşap türevli ürünleri tasarlayan ve projelendiren, üretim planlaması ve kalite kontrolü yapan mühendisler yetiştiren bir uygulama bölümüdür.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölüm, odun ham maddelerinden üretilen ürünlerin ve odun esaslı kompozit yarı mamul ürünlerin projelendirilmesi, projelendirilmesi, üretim planlaması ve yönetimi süreçlerinde doğrudan rol oynayabilecek, uygulama becerisi yüksek mühendisler yetiştiren bir bölümdür. Bu bölümde okumak için gerekli olan ve kurumlar tarafından açıklanan ağaç işleri endüstri mühendisliği puanları her yıl değişir. Ağaç işleri endüstri mühendisliği sıralama puanları öğrencilerin yerleştirilmesi için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, bu mesleği icra etmek isteyen kişiler ağaç işleri ve endüstri mühendisliği yorumlar bölümünü okuyup bölüm hakkında değerlendirme yaparak daha çok bilgiye ulaşabilirler.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu alanda kariyerlerini ilerletmek isteyen kişiler, ağaç işleri endüstri mühendisliği ne iş yapar konusunu araştırmalı ve kariyer hedefini buna göre belirlemelidir. Ağaç işleri endüstri mühendisi; ahşap esaslı tüm ürünleri tasarlayıp üretebilen, sahadaki iş istasyonlarının koordinasyonunu sağlayabilen, ürünlerin kalite kontrol aşamalarına katılabilen kişilerdir. Bu unvana sahip kişiler, ahşap ürünleri üretirken ortaya çıkan maliyetleri analiz edebilir, ham madde tedarik süreçlerinde çalışabilir ve projeleri yönetebilir. Bunun yanı sıra, bu bölüm mezunları, ağaç, üretim, kalite kontrol ve pazarlama alanlarında çalışabilirler. 8 Temmuz 2006 tarihli resmi gazetede yayınlanan "5531 Sayılı Ormancılık Teknolojisi, Ormancılık Teknolojisi ve Ağaç İşleme Teknolojisi Kanunu" çerçevesinde Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları, mobilya ve ahşap ürünleri işlemenin tüm alanlarında tasarım ve imza yetkisine sahiptir. Bunun yanı sıra ağaç işleri endüstri mühendisliği maaş miktarı kurumun ücret politikasına göre değişmektedir.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Ağaç işleri endüstri mühendisliği iş imkanları kapsamında bu bölüm mezunlarının iş buldukları veya iş bulabilecekleri alanlar aşağıdaki gibidir:

  • Özel sektörde; mobilya fabrikası üretim alanında, mobilya tasarım ofislerinde, dekorasyon firmalarında, mimarlık ofislerinde, panel sanayi işleme endüstrisinde, ahşap bağlantı parçaları üreten şirketlerde, ahşap yat ve gemi inşa sektöründe, ahşap ürünlerle ilgili standardizasyon ve kalite kontrol süreçleri gibi alanlarda ve danışmanlık departmanlarında çalışabilirler.
  • Kamu sektöründe; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Devlet Refah Ofisi, Ulusal Verimlilik Merkezi, Türk Standardizasyon Enstitüsü, Ulusal Planlama Teşkilatı, Türk Patent Enstitüsü, KOSGEB ve üniversiteler gibi çeşitli kurumlarda "mühendis, araştırmacı planlama mühendisi" olarak çalışabilirler.

Bunun yanı sıra, bölümden mezun olanların başka bir istihdam alanı öğretmenlik görevidir. Eğitim formasyonu alan kişiler Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı endüstri meslek liselerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde teknik öğretmen olarak görev yapabilir. Mezunlar Kariyer.net üzerinden ağaç işleri endüstri mühendisi iş ilanlarını inceleyebilir.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Düzce ÜniversitesiAğaç İşleri Endüstri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY27247,38639554,478
2Gazi ÜniversitesiAğaç İşleri Endüstri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY36280,63048339,434
3Gazi ÜniversitesiAğaç İşleri Endüstri Mühendisliği (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)SAY1227,42641778,727
4Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiAğaç İşleri Endüstri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY27255,39721487,005
5Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiAğaç İşleri Endüstri Mühendisliği (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)SAY1208,878451,014,031

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Proje Müdürü

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

100+Toplam Kullanıcı
1. Mobilya & Aksesuar
%26.49
2. Dekorasyon & İç Mimarlık
%8.96
3. Ev Mobilyaları
%8.21
4. Ofis Mobilyaları
%6.34
5. İnşaat
%3.73

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Mimarlık
1. Üretim / İmalat
%23.94
2. Mühendislik
%19.68
3. Mimarlık
%10.11
4. Yönetim
%7.45
5. Satış
%6.38
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!