Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümüne tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Dilbilgisi ve Uygulamaları,
  • Okuma ve Yazılı Anlatım,
  • Türkçe - Arapça Çeviri,
  • Konuşma,
  • Arap Ülkeleri Sosyo-Kültürel Yapısı,
  • Modern Metinler,
  • Klasik Arap Edebiyatı,
  • Arap Ülkeleri ve Diyalektleri,
  • Basın ve Ticaret Dili,
  • Farsça,
  • Osmanlıca,
  • Modern Arap Edebiyatı

Arap dili ve edebiyatı uzaktan eğitim veren üniversitelerde bu dersler 8 yarıyılda verilir. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. 

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Arap Dili ve Edebiyatı; Arap Tarihi, Kültürü, Dilbilgisi, Konuşma, Çeviri, Edebi Bilgi, Klasik ve Modern Metinler hakkında öğrencilere eğitim vermek, bu programın yanı sıra öğrencilere Farsça, Osmanlı Türkçesi dersleri vermektir. Bu programın temel amacı öğrencilere bilgi kazandırmaktır.

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünün en büyük amacı, alanında uzman akademik personel ve bilgili ve yetenekli öğrenciler yetiştirmektir. Bu programın vizyonu, iyi derecede Arapça bilen ve klasik, modern ve güncel metinleri okuyabilen ve anlayabilen, aynı zamanda bu dilde bir başkasının fikrini aktarabilen öğrencileri yetiştirmektir.Arap Dili ve Edebiyatı dersleri vermektedir.

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Arap dili ve edebiyatı, üniversitelerde Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan yalnızca Dil puan kategorisine göre öğrenci kabul eden 4 yıllık lisans bölümüdür. Arap dili ve edebiyatı DGS geçiş bölümlerini okuyan adayların eğitim süreleri değişim gösterebilir. Özellikle Arap dili ve edebiyatı formasyon eğitimi 4 yıllık öğretim süresinin artmasına neden olabilir.

Program genellikle Arapça dilinde yoğun bir eğitim içerir. Öğrenciler, Arapça dilbilgisi, okuma-yazma, konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmek için çeşitli dersler alırlar. Alana dair önemli eserleri orijinal dilinde okuyarak, metin analizi yapma ve edebi eserleri anlama yeteneklerini artırırlar.

Arap dili ve edebiyatı yüksek lisans eğitimi genellikle  kültürel, tarihî ve toplumsal konularda derinleme bilgi edinmeyi sağlar. Öğrenciler, Arap kültürü, tarih, sanat, felsefe ve din gibi alanlarda geniş bir bilgi birikimine sahip olurlar.

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Arapça, Farsça ya da Osmanlıca yazılmış olan eserlerin çevirilerinde yer almak, dönemlerin ve bölgelerin kültürel birikimlerini inceleyip kitlelerle buluşturmak bu bölüm mezunlarının temel görevidir. Arap dili ve edebiyatı yatay geçiş bölümlerinden mezun olan adayların değerlendirebileceği bölümler şu şekilde sıralanabilir:

  • Arap dili ve edebiyatı bölümü mezunları, yabancı dili derinlemesine öğrenirken aynı zamanda kültürü, edebiyatı ve tarihi hakkında geniş bir bilgi birikimine sahip olurlar. Bu nitelikleriyle farklı sektörlerde çeşitli iş olanaklarına sahiptirler.
  • Dil becerilerini kullanarak çevirmen veya tercüman olarak çalışmayı tercih eder. Diplomatik kurumlarda, uluslararası şirketlerde, medya kuruluşlarında veya turizm sektöründe görev alabilirler. Metinlerin çevirisini yapabilir, iş toplantılarında simultane tercümanlık yapabilir veya yazılı ve sözlü iletişimde aracı rol oynayabilirler.
  • Bazı mezunlar ise eğitim sektöründe kariyer yaparlar. Okullarda veya dil kurslarında Arapça öğretmeni olarak görev alabilirler. Liselerde Arap kültürü ve edebiyatı dersleri verebilirler veya eğitim materyalleri hazırlayabilirler.
  • Arap dili ve edebiyatı bölümü mezunları ayrıca uluslararası ilişkiler, gazetecilik, akademik araştırmalar ve kültürel danışmanlık gibi farklı alanlarda da çalışabilirler. Diplomatik misyonlarda veya uluslararası kuruluşlarda kültürel danışman olarak görev alabilirler, Arap dünyasıyla ilgili politika ve stratejileri belirlemede etkili olabilirler.
  • Arap Dili ve Edebiyatı mezunları serbest meslek sahibi olabilirler. Yazarlık, çevirmenlik, editörlük veya dil öğretmenliği gibi mesleklerde çalışabilirler. Ayrıca, Arapça yayınlanan kitapların editörlüğünü veya çevirisini yapabilir, yayınevlerinde veya basın kuruluşlarında çalışabilirler.

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölüm mezunları için kariyer seçenekleri her dil ve edebiyat mezunu gibi çok yönlüdür. İsteyenler pedagojik formasyon alarak MEB’e bağlı eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler. Kimileri diledikleri takdirde akademik kariyerlerine devam edip araştırmalarına devam edebilirler. Kimi mezunlarsa yazılı ve görsel yayın kuruluşlarında çevirmen olarak yer alabilir.

Bunlara ek olarak Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle Arap dillerine hakim komşulara sahiptir ve mezunlar istihbarat çevirileri gerçekleştirmek adına askeriyede de yer alabilirler. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında istihdam elde etmek adına mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yeterliliği belirleyici olacaktır. Bölümden mezun olanların değerlendirebileceği olanaklar şu şekildedir:

  • Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, dil becerileri ve kültürel bilgileri sayesinde çeşitli iş olanaklarına sahiptirler. Bu alandan mezun olanlar, Arapça dilini akıcı bir şekilde konuşma, yazma ve anlama yeteneklerine sahip oldukları için çeşitli sektörlerde değerli birer profesyonel olarak çalışabilirler.
  • Eğitim sektörü de Arap Dili ve Edebiyatı mezunları için önemli bir iş alanıdır. Arapça dilini öğretmenlik yaparak veya dil kurslarında eğitim danışmanı olarak çalışabilirler. Arapça konuşulan ülkelerde veya uluslararası okullarda dil öğretmeni olarak görev alabilirler.
  • Kültürel kurumlar ve yayınevleri de Arap Dili ve Edebiyatı mezunlarına çeşitli iş imkanları sunar. Müzelerde, kütüphanelerde veya kültür merkezlerinde çalışarak Arap kültürünün tanıtımı ve korunması üzerine projelerde yer alabilirler. Ayrıca, Arap edebiyatıyla ilgili kitapların yayımlanması ve çevirilerin yapılması konusunda yayınevlerinde çalışabilirler.
  • Arapça dil bilgisine sahip olan profesyoneller, uluslararası ilişkiler ve ticaret alanında da iş bulabilirler. Arap dünyası ile iş yapacak şirketlerde veya uluslararası ticaret firmalarında dil becerilerini kullanarak ticari ilişkileri güçlendirebilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara ÜniversitesiArap Dili ve Edebiyatı (4 Yıllık)DİL62323,9849760,117
2Ankara ÜniversitesiArap Dili ve Edebiyatı (Uzaktan Öğretim) (4 Yıllık)DİL103384,3627831,013
3Atatürk ÜniversitesiArap Dili ve Edebiyatı (4 Yıllık)DİL67244,61138107,520
4Bingöl ÜniversitesiArap Dili ve Edebiyatı (4 Yıllık)DİL59209,27306133,435
5Bitlis Eren ÜniversitesiArap Dili ve Edebiyatı (4 Yıllık)DİL49228,5008119,256

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Üniversitesi (İÜ)Arap Dili ve EdebiyatıDİL34.7
2Selçuk ÜniversitesiArap Dili ve EdebiyatıDİL21.9
3Ankara ÜniversitesiArap Dili ve EdebiyatıDİL21.6
4Ondokuz Mayıs ÜniversitesiArap Dili ve EdebiyatıDİL20.9
5Dicle ÜniversitesiArap Dili ve EdebiyatıDİL19.4

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

7.689Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%11.73
2. Turizm
%4.65
3. Gıda
%3.21
4. İnşaat
%3.1
5. Tekstil
%2.88

Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. İthalat/İhracat
%13.63
2. Eğitim
%10.9
3. Satış
%10.48
4. Pazarlama
%4.82
5. Yönetim
%4.82
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!