Bankacılık ve Finans Bölümü

Finans ve Bankacılık Bölümü Nedir?

Finans ve Bankacılık bölümü bir lisans programıdır ve bölümün amacı eğitim görecek öğrencilere ekonomi, bankacılık ve finans gibi kavramları en iyi şekilde öğreterek öğrencilerin gelecek meslek hayatlarında kendilerini geliştirerek çalıştıkları kurum veya kurumlara ve bulundukları sektöre katkı ve fayda sağlamaktır.

Finans ve Bankacılık bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, ekonomiye, finansa ve bankacılığa ilgili, sorumluluk sahibi, iletişim yeteneği kuvvetli olması aranan başlıca özellikler arasındadır.

Bölüm, öğrencilere bankacılık ve finans sektöründe çeşitli kariyer fırsatları sunar. Mezunlar, geleneksel bankacılık hizmetlerinde (müşteri ilişkileri, kredi değerlendirmesi, hesap yönetimi), yatırım bankacılığında (şirket birleşme ve satın almaları, sermaye piyasaları), portföy yönetiminde veya finansal danışmanlık gibi alanlarda çalışabilirler. Bankacılık ve Finans yatay geçiş bölümleri ile de benzer alanda kariyer yapmak mümkündür. 

Staj programları, endüstri ziyaretleri ve proje çalışmaları gibi etkinlikler, öğrencilerin gerçek dünya uygulamalarını öğrenmelerine ve sektördeki profesyonellerle etkileşimde bulunmalarına olanak tanır.

Teknolojik gelişmelerin finans ve bankacılık sektörünü sürekli olarak dönüştürmesiyle birlikte, Finans ve Bankacılık Bölümü öğrencileri fintech (finansal teknoloji) ve dijital bankacılık gibi yenilikçi alanlara da odaklanır. Bankacılık ve Finans yüksek lisans ile alanda uzmanlaşarak, sektördeki değişen trendlere ayak uydurabilirler.

Finans ve Bankacılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Finans ve Bankacılık bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Eğitim süresi boyunca öğrenciler, finansal piyasaların işleyişi, yatırım araçları, finansal raporlama ve analiz, risk yönetimi, bankacılık hizmetleri, uluslararası finans ve bankacılık gibi konuları içeren çeşitli dersler alırlar. Söz konusu dersler, öğrencilere finansal karar alma süreçlerini anlama, riskleri değerlendirme ve finansal stratejiler geliştirme yeteneği kazandırır.

Bankacılık ve Finans staj yerleri programları, öğrencilere sektördeki pratik deneyimi yaşama ve teorik bilgilerini uygulama şansı verir. Stajlar, öğrencilerin mezuniyet sonrası iş arama sürecinde avantaj sağlar ve kariyerlerine başlamalarına yardımcı olur.

Finans ve Bankacılık Bölümü mezunları, bankalar, finansal danışmanlık firmaları, sigorta şirketleri, yatırım kuruluşları, şirketlerin finans departmanları ve kamu kurumları gibi çeşitli kuruluşlarda çalışabilirler. Mezunlar, finansal analist, portföy yöneticisi, kredi analisti, risk yöneticisi, müşteri ilişkileri yöneticisi, banka memuru ve yatırım danışmanı gibi çeşitli pozisyonlarda kariyer yapabilirler.

Finans ve Bankacılık Bölümü, öğrencilere derinlemesine bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan bir lisans programı olarak gözler önüne serilir. Bu lisans programında öğrenciler finansal sektörde nasıl başarılı bir kariyer yapılır sorusunun cevabını bulur. Bunun için sağlam bir temel sunan bölüm, öğrencileri sektördeki çeşitli fırsatlardan yararlanmaya da hazırlar. Bankacılık ve Finans DGS geçiş bölümleri içerisinde de benzer temel dersler yer alır.

Finans ve Bankacılık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Finans ve Bankacılık bölümü mezunu bireyler çalıştıkları kurumlarda hesap yönetimi, denetleme, kişisel para yönetimi, uluslararası bankacılık ve finans işleri gibi sorumlulukları bulunacaktır

Bir finans ve bankacılık mezunu, bankacılık sektöründe çeşitli pozisyonlarda görev alabilir. Bankacılık ve Finans çalışma alanları arasında banka müşteri hizmetleri temsilcisi, kredi analisti, şube müdürü, risk yöneticisi ve operasyonel uzman gibi roller bulunur. Bankacılık sektörü, müşterilere kredi sağlama, hesap yönetimi, yatırım danışmanlığı ve diğer finansal hizmetleri sunar. Mezunlar, söz konusu hizmetlerin sağlanması için bankalarda çeşitli operasyonlarda ve yönetim görevlerinde çalışabilirler.

Finans ve bankacılık bölümü mezunları finansal analiz yapma ve yatırım yönetimi gibi alanlarda da kariyer yapabilirler. Şirketlerin finansal durumlarını analiz ederek yatırım kararları alabilir veya müşterilere yatırım portföyleri yönetme konusunda danışmanlık yapabilirler. Finansal analistler, piyasa trendlerini izleyerek ve finansal verileri analiz ederek şirketlerin performansını değerlendirir ve yatırım tavsiyeleri sunarlar.

Sigorta sektörü de finans ve bankacılık bölümü mezunları için iş olanakları sunar. Mezunlar için sigorta şirketlerinde poliçe değerlendirmesi, risk analizi, müşteri hizmetleri ve satış gibi çeşitli roller bulunur. Sigorta sektörü, hayat sigortası, sağlık sigortası, araç sigortası ve mülkiyet sigortası gibi çeşitli sigorta ürünleri sunar.

Finans ve Bankacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Finans ve Bankacılık bölümü öğrencileri 4 dönemlik eğitim hayatları boyunca ekonomi, finans ve bankacılık üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.

Finans ve Bankacılık bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Finansal Muhasebe,
  • İşletme Bilimi,
  • Ekonomiye Giriş,
  • Borçlar Hukuku,
  • İşletme ve Ekonomi için Matematik,
  • Bankacılık ve Finansa Giriş,
  • Şirketler Muhasebesi,
  • Etkili İletişim Teknikleri,
  • Finansal Hizmetler Pazarlaması,
  • Bankacılık Faaliyetleri,
  • Finansal Krizlerin Ekonomik Tarihi,
  • Sermaye Piyasası Kurulu,
  • Finansal Tablolar Analizi,
  • Bankacılıkta Denetim,
  • Bilgisayarda Bankacılık Uygulamaları,

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Finans ve Bankacılık Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Mezun olan bireylere “Finans Uzmanı” unvanı verilir.

Finans ve Bankacılık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Finans ve Bankacılık bölümü iş olanakları, geniş bir yelpazede gözler önüne serilir. Finansal kuruluşlarda, bankalarda, sigorta şirketlerinde ve diğer finansal hizmet sağlayıcılarında çeşitli rollerde çalışabilirler.

Finans uzmanı olan bireyler çalışma hayatları içerisinde bankacılık sektörü dışında birçok farklı sektörde kendileri için yer bulabilirler. Özel sektör içerisinde finans uzmanına ihtiyaç duyan çok sayıda şirket bulunması, finans uzmanları için birçok iş imkanı oluşturmaktadır.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiFinans ve Bankacılık (Fakülte) (4 Yıllık)EA69303,36391327,799
2Akdeniz ÜniversitesiFinans ve Bankacılık (Fakülte) (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)EA1230,254721,100,689
3Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiFinans ve Bankacılık (Fakülte) (4 Yıllık)EA84307,7038301,342
4Ankara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiFinans ve Bankacılık (Fakülte) (İngilizce) (4 Yıllık)EA74314,33569263,795
5Ankara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiFinans ve Bankacılık (Fakülte) (4 Yıllık)EA91280,01601505,783

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Bankacılık ve Finans mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Ticaret ÜniversitesiBankacılık ve FinansEA45.5
2Okan ÜniversitesiBankacılık ve FinansEA44.1
3Beykent ÜniversitesiBankacılık ve FinansEA43.7
4Nişantaşı ÜniversitesiBankacılık ve FinansEA41.7
5İhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiBankacılık ve FinansEA40.4

Bankacılık ve Finans Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Bankacılık ve Finans Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

8.925Toplam Kullanıcı
1. Bankacılık
%22.47
2. Sigortacılık
%3.37
3. İnşaat
%2.67
4. Mali Müşavirlik - Muhasebe
%2.67
5. Turizm
%2.25

Bankacılık ve Finans Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Finans
%19.94
2. Muhasebe
%11.78
3. Satış
%7.25
4. Pazarlama
%6.65
5. Hizmet
%6.04
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!