Üniversitelerin Bankacılık ve Finans bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Finans ve Bankacılık bölümü bir lisans programıdır ve bölümün amacı eğitim görecek öğrencilere ekonomi, bankacılık ve finans gibi kavramları en iyi şekilde öğreterek öğrencilerin gelecek meslek hayatlarında kendilerini geliştirerek çalıştıkları kurum veya kurumlara ve bulundukları sektöre katkı ve fayda sağlamaktır.
Finans ve Bankacılık bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, ekonomiye, finansa ve bankacılığa ilgili, sorumluluk sahibi, iletişim yeteneği kuvvetli olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Bölüm, öğrencilere bankacılık ve finans sektöründe çeşitli kariyer fırsatları sunar. Mezunlar, geleneksel bankacılık hizmetlerinde (müşteri ilişkileri, kredi değerlendirmesi, hesap yönetimi), yatırım bankacılığında (şirket birleşme ve satın almaları, sermaye piyasaları), portföy yönetiminde veya finansal danışmanlık gibi alanlarda çalışabilirler. Bankacılık ve Finans yatay geçiş bölümleri ile de benzer alanda kariyer yapmak mümkündür.
Staj programları, endüstri ziyaretleri ve proje çalışmaları gibi etkinlikler, öğrencilerin gerçek dünya uygulamalarını öğrenmelerine ve sektördeki profesyonellerle etkileşimde bulunmalarına olanak tanır.
Teknolojik gelişmelerin finans ve bankacılık sektörünü sürekli olarak dönüştürmesiyle birlikte, Finans ve Bankacılık Bölümü öğrencileri fintech (finansal teknoloji) ve dijital bankacılık gibi yenilikçi alanlara da odaklanır. Bankacılık ve Finans yüksek lisans ile alanda uzmanlaşarak, sektördeki değişen trendlere ayak uydurabilirler.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversiteye girişte gerekli olan YKS sınavında verdiğin doğru cevaplar üzerinden bir ham puanının ve başarı sıralaman oluşur. Bu özellikleri dikkate alarak tercih sürecinde yol alırsın. Üniversite seçimi yapmadan önce üniversiteler tarafından açıklanan taban puanları sana tercih sürecinde yol gösterir. Öğrencinin bölüme en düşük puanla girdiği seviyeyi tanımlayan taban puan sistemi tercih döneminin belirleyici faktörleri arasında yer alır. Bu nedenle üzerinde titizlikle çalışılması ve pas geçilmemesi gereken bir süreç olarak karşına çıkar. Farzı mahal, lisans seçimini bankacılık ve finans üzerine yapmak istiyorsun. Bu bölüme seçmeden önce üniversitelerin bankacılık ve finans taban puanları ile ilgili araştırma yapmalı ve bulduğun bulguları düzenli bir şekilde sınıflandırarak incelemelisin.
Her yıl açıklanan üniversite taban puanları bölümün en düşük puanını gösteren önemli belirteçlerden birisidir. Tercih sürecinde birçok kişinin arama motorlarında sık sık kullandığı bu terim üniversiteye giriş için gerekli öğelerin başında gelir. Taban puanını doğru bir şekilde analiz etmek tercih döneminde sana birçok yönden pozitif etki katacaktır. Taban puanları şehirden şehre ve üniversiteden üniversiteye değişiklik gösteren bir özellik olmakla birlikte önceki senelerde YKS sınavına giren öğrencilerin aldıkları puanlara göre şekillenir. Örnekle durumu detaylandırmak gerekirse, Beykent Üniversitesi bankacılık ve finans bölümü tercih puanı 2022 yılı için 329,98829’dur. Bu demek oluyor ki, 2022 yılında bu üniversiteye bankacılık ve finans bölümünden giren öğrencinin aldığı en düşük puan 329,98829 olmuş demektir. Sen de bu bölümü düşünmek istiyorsan Kariyer.net tarafından yayınlanan resmi bankacılık ve finans bölümü taban puanları için üniversite taban puanları sayfasına göz atabilirsin.
Yalnızca taban puanları esas alınarak yapılan tercih istemediğin bir üniversite ve bölüme gitmene neden olabilir. Tercih yaparken birçok kişiyi hataya düşüren bu duruma karşı dikkat etmen gerekir. Bu nedenle tercihi üniversitelerin açıkladığı taban puanının yanında başarı sıralaması gibi diğer belirteçleri de kullanarak yapmalısın. Haziran ayında yapılan sınav sonucunda öğrencilerin aldığı puana karşılık ülke genelinde kaçıncı olduğunu gösteren başarı sıralaması, tercih döneminde istediğin bölüme girmeni etkileyen önemli unsurlardan biridir. İstediğin bölümün sıralaması, sınav sonucunda elde ettiğin başarı sıralamasından düşük olduğunu düşünüyorsan o bölümü tercih listene eklememelisin. Fakat arada farkın az olduğunu düşünüyorsan listene ekleyerek şansını deneyebilirsin. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu duruma örnek olarak verilebilir. Bu üniversitenin bankacılık ve finans başarı sıralaması 2022'de 535.505 iken 2021 yılı için 556.426, 2020 yılı için 515.000 ve 2019 yılı için 500.467’dir. Eğer başarı sıralaman 550.000 civarında ise bu bölüm için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini yazabilirsin. Rakamlara bakıldığında kazanman biraz zor gibi görünse de tercih listene eklemen sana bir şey kaybettirmez. Öte yandan aynı bölüm için 2022 yılında 314.745 ve 2021 yılı için 334.0214 başarı sıralamasına sahip olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesini tercih listene eklemen doğru bir karar olmaz. Çünkü sahip olduğun başarı sıralaman ile bu üniversitenin aynı bölümü arasında yaklaşık olarak 200.000’lik fark bulunmaktadır. Bu kadar yüksek farkla Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bankacılık ve finans bölümüne girmek imkânsız olur. Ulaştığımız bulgular ışığında şu sonuca varabilirsin. Eğer lisans seçimini bu bölümden yana tercih etmek etmek istiyorsan bankacılık ve finans bölümü sıralama listesi hakkında yayınlanan veri setlerini incelemeli, geleceğe dönük kararlarını ona göre almalısın.
Üniversiteye girmeden önceki en önemli aşamalardan biri olan tercih süreci sınav sonuçlarının açıkladıktan sonra başlar. Bu süreçte sınava giren kişiler aldıkları puan ve başarı sıralamasına en yakın olarak düşündükleri bölümleri tercih listelerine yazarlar. Bu süreç her ne kadar kolay gibi görülse de adayları en çok zorlayan dönemeçlerden biri olduğu söylenebilir. Çünkü yanlış yapılan analizler ve akabinde oluşturulan tercih listeleri geri döndürülemez sonuçlara yol açar. Bu tür istenmeyen durumların oluşmasını önlemek için tercih dönemini yapacağın iyi analizlerle şekillendirmelisin. Sırf kendi şehrimde diyerek taban puan ve sıralaması sana uygun olmayan üniversiteleri tercih listene yazmamalısın. Örnek olarak, İstanbul’da yaşıyorum diyerekten puanın düşük olduğu halde İstanbul’daki yüksek puanları isteyen üniversiteleri yazmak doğru bir karar olmaz. 250’nin altında bir puana sahipsen ve sınavda 950.000 başarı sıralaması yapmışsan Beykent Üniversitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesinin bankacılık ve finans bölümünü tercih etmemelisin. Çünkü bu okullardaki bankacılık ve finans puanları elde ettiğin puan seviyesinin bir hayli üzerindedir. Bunun yerine aynı bölüm için Necmettin Erbakan Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi gibi daha makul okulları tercihlerine eklemelisin. Çünkü bu okullardaki bankacılık ve finans sıralama listesi İstanbul’da bulunanlarla karşılaştırıldığında senin için ideal konumda olabilir. Sonuç olarak, bu bölümde kariyerini oluşturmak istiyorsan sana uygun okulda bankacılık ve finans tercih listene girebilir.
Bölümü oluşturan bir diğer unsur kontenjan sayısıdır. Bölüme belirlen yılda girecek kişi sayısını gösteren kontenjan sayısı tercih sürecinde çok fazla etkin olmayan bir özellik olsa da dikkate alınması gereken bir unsurdur. Zira kontenjan sayısı 20 ve altında olan bölümler için önemi katlanarak artan bir belirteç halini alır. Örnek vermek gerekirse, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi bankacılık ve finans bölümü(burslu) 2022 yılında sadece 3 kişilik kontenjan ayırmıştır. Puanın ve sıralaman ne kadar iyi olursa olsun bu bölümü kazanmak kısıtlı kontenjan sebebiyle zor görünmektedir. Diğer yandan rekabeti arttıracağı için taban puanının sürekli olarak yükselmesine yol açar. Bu açıdan bakıldığında aynı bölümde 60 ve 70 kişilik kontenjanlar açan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi gibi okulları tercih etmek mantıklı görünmektedir. Tercih yapmadan önce taban puanı ve başarı sıralamasının yanında bankacılık ve finans kontenjan sayılarına göz atmak sana avantaj getirecektir. Daha fazla bilgi öğrenmek istersen Kariyer.net tarafından oluşturulan üniversite rehberi sayfasındaki detaylı analizlerden faydalanabilirsin.
Bankacılık ve Finans bölümü, AYT puan türü ile alım yapan bir eşit ağırlık programıdır. İstanbul Ticaret Üniversitesi, 350,56797 ile bu programın en yüksek taban puanına sahip olan seçeneğidir. Beykent Üniversitesi 329,98829 puanı ile İstanbul Ticaret Üniversitesini takip ederken Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi gibi çeşitli alternatifler de mevcuttur. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü 316,17679 taban puanı şartını sağlayan öğrencilere kapılarını...