Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Nedir?

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü; kişi, kurum ya da kuruluşların ihtiyaç duyduğu bilgilerin, sağlayıcılar (kütüphaneler, arşivler ve dokümantasyon merkezi vb.) tarafından elde edilmesi, kayıt altına alınıp muhafaza edilmesi, gereklilik halinde düzenlenmesi ve yeniden ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunulması ile ilgili çalışmalar yapacak yetki sahibi personellerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.

Bilginin korunması, kitlelerin erişimine açık olması ve geliştirilebilir hale gelmesi için bu alanda eğitim almış profesyonel kütüphanecilere, bilgi yöneticilerine ve arşivcilere ihtiyaç duyulmaktadır. 

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü arşiv, kütüphane gibi alanlarda çalışacak bilgi sahibi ve yetkin personel yetiştirmeyi amaçladığı için bölümü tercih edeceksen lisans eğitimine ek olarak staj da yapacaksın.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bölüm, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aynı bölüm bulunduğu fakülte itibariyle bazı değişimler gösterebilir. Fen Edebiyat, Edebiyat, Dil ve Coğrafya, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi kapsamında Eşit Ağırlık türünden alınan puana göre tercih edilebilir.

Eşit ağırlık puanıyla öğrenci alımı yapan ve alan sınavını da talep eden bölümde okumak isteyen adaylar, tercih edecekleri üniversiteleri kendi ölçütlerine göre seçebilirler. Her bir üniversitenin farklı giriş koşulları olduğundan, öğrenciler seçim yaparken dikkatli olmalıdır.

Bölümün tavan ve taban puan sıralamalarının yanında, kontenjan sayıları da üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Devlet üniversitelerinin yanında özel üniversitelerde de yer alan Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünün puanları seneden seneye değişiklik gösterir.

Puanların yanında üniversitelerin sunduğu imkanları da tartarak seçim yapman kariyer yolculuğun için önem taşır. Üniversitelerin bulunduğu şehir, tavan ve taban puanlarını en çok etkileyen faktörler arasında yer alırken, eğitim kalitesi de puanları etkiler.

Bilgi ve Belge Yönetimi açıköğretim programı bulunmaz, bölüm, örgün eğitime uygun olarak tamamlanabilir.   

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünü tercih etmeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Belge Koruma,
  • Belge Yönetimi,
  • Bilişim Teknolojileri,
  • Belge Kataloglama,
  • Veri Tabanı Yönetim Sistemleri,
  • Müze Yönetimi,
  • Osmanlıca Belge Türleri,
  • Araştırma Metotları,
  • Elektronik Belge Yönetim Sistemleri,
  • Kütüphanecilikte Bilgi Hizmetleri,
  • Medya Okuryazarlığı,
  • Bilgi Merkezlerinde Teknoloji Kullanımı,
  • Bigli Organizasyonu ve Yönetimi,
  • Kitap Yayıncılığı,

başta olmak üzere birçok ders ve içeriğinden sorumlu olacaklardır. 8 yarıyılda eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar “Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Diploması” almaya hak kazanır.

Bilgi ve Belge Yönetimi staj seçenekleri de bu diplomanın alınmasına büyük katkıda bulunan, üniversitelerin zorunlu tuttuğu şartlar arasında yer alır. Staj yerlerini doğru seçmek, üniversite eğitimi boyunca başarı şansını artırırken, aynı zamanda daha rahat bir biçimde iş bulmana katkıda bulunabilecek deneyimleri elde etmeni sağlar.

Kariyer bakımından daha akademik olarak ilerlemek isteyenler için bölüm bünyesinde Bilgi ve Belge Yönetimi yüksek lisans seçeneklerini de değerlendirebilirler. Bu sayede, üniversitede kalarak akademik bir kariyeri başarıyla sürdürebilirler.

Bölümü okurken, kendini farklı bir alanda da geliştirmek istiyorsan, Bilgi ve Belge Yönetimi çift anadal seçeneklerinden faydalanabilirsin. Bu sayede, çift diploma şansına erişerek iş seçeneklerinin daha da geniş olmasını sağlayabilirsin. Bilgi ve Belge yönetimi bölümü ile birlikte çift anadal yapılabilecek birçok ofis ve yöneticilik bölümü bulunur.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İçinde bulunduğumuz bilgi ve iletişim çağında; verilerin sınıflandırılması, analiz edilmesi ve anlamlandırılması oldukça önemlidir. Bu da bilgi ve belge yönetimi mezunlarının işidir.

Kamusal alanda ve özel sektörde birçok iş alanına yatkın olan Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü mezunları, dataların ve verilerin analiz edilmesinde, saklanmasında ve doğru bir biçimde sınıflandırılmasında işlevsel katkı sağlarlar. Bu sayede özel sektörde de, resmi devlet kurumlarında da kariyer seçeneklerini değerlendirebilirsin. 

Bilgi ve Belge Yönetimi çalışma alanları oldukça geniş olarak değerlendirilir. Kütüphanelerden müzelere kadar farklı ve geniş bir yelpazede çalışma olanağı sağlayan bölüm, özel şirketlerin arşiv ve belgeleme bölümlerinde de dikkat çekici fırsatları yakalamana katkıda bulunur.

Bölüm mezunları, veri arşivlerinde de oldukça sık bir şekilde tercih edilen mezunlar arasında yer alır.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Teknolojik imkanların da çoğalmasıyla gerek dijital gerekse de alışılmış biçimde oluşturulmuş arşivler bilgiye erişim konusunda büyük avantaj sağlar. Bilgi kirliliğini engellemek adına bu alanlarda yetkin elemanlar; arşivler, kütüphaneler, bilgi merkezleri, müzeler gibi alanlarda çalışabilirler. Bunların haricinde bir de ticari ve endüstriyel kuruluşlarda evrak takibi, araştırma merkezlerinde dökümantasyon merkezlerinde kendilerine iş alanları bulabilirler. 

Arşivlenen bilgiler kimi zaman hizmet veren kurumlarda müşteri memnuniyetini artırmak adına kullanılabilir, bu da mezunlara süpermarketler başta olmak üzere sürekli olarak müşterilerle yüz yüze satış yapan kurumların araştırma merkezlerinde iş olanağı yaratır. 

Modern dünyanın gerekliliklerine göre farklı alanlarda çalışma imkanları yakalamak da mümkündür. Dijital ortamlarda toplanan analiz, bilgi, belge ve arşiv seçenekleri sayesinde özel sektörde çalışma fırsatı yakalayabilirsin. 

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü mezunlarının rahatlıkla kamu kurumlarında iş bulma fırsatı da bulunur. Farklı deneyimler, nitelikler ve beceriler ile kendini geliştirerek teknoloji alanında çalışmalar gösteren kamu kurumlarında da farklı pozisyonlarda çalışma şansını elde edebilirsin. Kariyer.net sayesinde, tüm alanlarda araştırma yaparak dilediğin kuruluşa başvurabilirsin.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara ÜniversitesiBilgi ve Belge Yönetimi (4 Yıllık)EA57309,69527289,555
2Ankara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiBilgi ve Belge Yönetimi (4 Yıllık)EA69293,45677395,908
3Atatürk ÜniversitesiBilgi ve Belge Yönetimi (4 Yıllık)EA67246,32284878,833
4Bartın ÜniversitesiBilgi ve Belge Yönetimi (4 Yıllık)EA49242,74828926,507
5Çankırı Karatekin ÜniversitesiBilgi ve Belge Yönetimi (4 Yıllık)EA64228,711441,122,706

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Marmara Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Kütüphane Sorumlusu

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Arşiv Yönetimi ve Saklama
%12.51
2. Eğitim
%10.92
3. Üniversiteler
%5.54
4. Bilişim
%3.95
5. Bankacılık
%3.22

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Arşiv / Dokümantasyon
%33.85
2. Eğitim
%8.82
3. Satış
%6.78
4. Hizmet
%3.8
5. Bilgi İşlem
%3.8
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!