Bilgisayar Destekli Tasarım (MYO) Bölümü

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Teknolojinin ilerlemesi ile oyun, animasyon ve tasarım alanlarında yapılan çalışmalar ve projeler sektörlere canlılık kazandırmaktadır. Bu sebeple bilgisayar destekli tasarım iş imkanları da artış gösterir. Genel olarak özel sektörde çalışma sergileyen kişiler reklam ve dijital sosyal medya ajanslarında, televizyon ve film yapım sektöründe, oyun ve animasyon şirketlerinde iş imkanına sahiptir. Bilgisayar destekli tasarım maaş miktarları sektöre göre farklılık gösterebileceği gibi kişilerin yetkinliklerine ve tecrübelerine göre de çeşitlenir. Tasarım uzmanı olarak görev yapabilme olanağı olan bölüm mezunları, farklı alanlarda animasyon ve görsel tasarım uzmanı pozisyonunda da çalışabilir. Üretim sektöründe de BDT mezunlarına yönelik bir talep vardır. Endüstriyel tasarım firmalarında, ürün tasarımı ve prototip oluşturma süreçlerinde yer alabilirler. Bilgisayar destekli tasarım yazılımlarını kullanarak ürünlerin 3D modellemesini yapma ve üretim süreçlerini optimize etme yetenekleri, bu alanda önemli bir avantaj sağlar.

Eğitim sektörü, BDT mezunları için alternatif bir kariyer yolu sunar. Bilgisayar Destekli Tasarım çift anadal programlarından eğitime yönelik olanları seçerek okullarda veya eğitim kurumlarında, bilgisayar destekli tasarım dersleri verebilir veya eğitim materyalleri hazırlayabilirler. 

Kariyerine bu alanda yön vermek isteyen kişiler, Kariyer.net sayfası üzerinden animasyon ve görsel tasarım iş ilanlarına ulaşabilir.

Bilgisayar Destekli Tasarım Bölümü Nedir?

Bilgisayar Destekli Tasarım Bölümü önlisans programı olup eğitim süresi 2 yıldır. Bu bölümde animasyon, tasarım ve oyun sektörüne nitelikli çalışan kazandırma amaçlanır. Bilgisayar Destekli Tasarım Bölümü nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; sanatın ve bilişim teknolojisinin birlikte işlenerek sinema, reklam, oyun, sağlık gibi pek çok alanda çalışan bir disiplindir olarak yanıtlanır. Öğrencilere 2 yıllık eğitim süresi içerisinde görsel efektler, bilgisayar oyun uygulamaları, grafik yapımı, animasyon, tasarım, mobil uygulamalar öğretilir. Bilgisayar Destekli Tasarım lisans tamamlama sayesinde 4 yıllık eğitime ulaşma şansı ortaya çıkabilir.

Genel olarak eğitim pratiğe dayalıdır ve bilgisayar kullanımı ön plandadır. Bilgisayar destekli tasarım bölümünde okumak isteyen adaylarda sanatsal yönün ve bilgisayar diline yatkınlığın olması adaylara avantaj sağlar. Bu doğrultuda yetiştirilen öğrenciler yaratıcılığını ön plana koyabilen ve firmaların ihtiyaç duyduğu donanımlara sahip bireyler olarak iş hayatına adım atarlar.

Bilgisayar Destekli Tasarım Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tasarım yöntemi, modelleme ve animasyon hakkında geniş bilgi verilen bölümün toplam eğitim süresi 2 yıldır. Bilgisayar Destekli Tasarım taban puanları, üniversiteye göre farklılık gösterir. Bilgisayar Destekli Tasarım sıralama bilgisi her sene değişiklik gösterebilir önünde bulundurması gerekir. Yalnızca örgün öğretim olarak eğitim verilen Bilgisayar Destekli Tasarım (2 yıllık taban puanları), bir önceki senenin sınav döneminde bölüme en düşük puanla yerleştirilen adayın puanına eş değerdir. Eğitim durumunu lisansa tamamlamak isteyen kişiler, Dikey Geçiş Sınavı'na girebilir. Bilgisayar Destekli Tasarım yatay geçiş veya dikey geçiş yapılabilecek lisans bölümleri arasında; Görsel İletişim, Animasyon, Çizgi Film ve Animasyon, Grafik Sanatları, Medya ve İletişim, Fotoğraf ve Video, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim, Yeni Medya, Yazılım Mühendisliği, Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölümleri bulunur.

Bilgisayar Destekli Tasarım Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgisayar destekli tasarım bölümünden mezun olmak için 120 AKTS doldurmak gerekir. BU AKTS sınırı, Bilgisayar Destekli Tasarım açıköğretim fırsatı olan üniversitelerde uzaktan da tamamlanabilir. Bununla birlikte bazı üniversitelerde yaz stajı uygulaması, bazılarında ise bitirme projesi yer alır. 2 senelik eğitim süresi boyunca öğrencilerin sorumlu olacağı dersler şunlardır:

  • Temel Tasarım,
  • Temel Fotoğraf,
  • Organik Modelleme,
  • Görüntü İşleme Programları,
  • Bilgisayar Destekli Tasarım/Animasyon,
  • Matematik,
  • Görsel Efekt Teknikleri,
  • Baskı Teknikleri,
  • Teknik Resim,
  • 3B Modelleme,
  • Bilgi Teknolojileri,
  • Görsel Tasarım,

Dersleri bulunmaktadır. Genel olarak uygulamalı olarak verilen eğitimlerin isimleri bazı üniversitelerde farklı isimlerle adlandırılmış olsa da ders içerikleri benzerlik taşır. Derslerin tümünü başarıyla geçenler “Bilgisayar Destekli Tasarım Önlisans Diploması” elde eder. Mezun olan kişiler ise “Tasarım Uzmanı”, “Animasyon Uzmanı” gibi unvanlara sahip olurlar.

Bilgisayar Destekli Tasarım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm yaratıcılık ve tasarım odaklı bir önlisans programıdır. Öğrenciler animasyon, tasarım, grafik ve oyun yapımı, modelleme öğrenerek alanında uzman birey olur. Bilgisayar Destekli Tasarım ne iş yapar sorusu çizim, animasyon yapımı, grafik tasarımı, reklam ve dijital ajanslarda tasarım içeriği hazırlama yapar şeklinde yanıtlanır. Tam zamanlı ya da bağımsız bir çalışma imkanına sahip olan bu kişiler, tasarım ve mimarlık ofislerinde modelleme yapabilir.

Bilgisayar Destekli Tasarım çalışma alanları, adayların yaratıcı ve teknik yeteneklerini kullanarak çeşitli sektörlerde kendilerine geniş bir kariyer yolu açabileceği alanlardır. Mezunlar, bilgisayar destekli tasarım yazılımları aracılığıyla dijital dünyada estetik ve işlevsellik birleştiren tasarımlar oluşturmak konusunda özel bir uzmanlığa sahiptirler.

BDT mezunları, başta grafik tasarım firmaları, reklam ajansları, medya şirketleri ve pazarlama departmanları olmak üzere farklı sektörlerde pozisyonlar bulabilirler. Bu alanlarda, logo tasarımı, marka kimliği oluşturma, reklam afişleri tasarlama ve web sitesi tasarımı gibi görevler üstlenerek kreatif potansiyellerini sergileyebilirler. Aynı zamanda dijital medya içerikleri üretme, animasyon oluşturma ve interaktif medya projelerine katılma fırsatları da mevcuttur.

Mimarlık ve iç mimarlık firmaları, BDT mezunlarını dijital tasarım becerileri nedeniyle değerli bulmaktadır. Bu alanda, bilgisayar destekli tasarım yazılımları kullanarak binaların iç ve dış tasarımlarını oluşturabilirsin.

Bilgisayar Destekli Tasarım (MYO) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Amasya ÜniversitesiBilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon (2 Yıllık)TYT54268,478981,343,160
2Ankara Bilim ÜniversitesiBilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon (Burslu) (2 Yıllık)TYT8351,20336404,547
3Ankara Bilim ÜniversitesiBilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT39239,42641,839,719
4Antalya Belek ÜniversitesiBilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon (Burslu) (2 Yıllık)TYT6299,18323893,108
5Antalya Belek ÜniversitesiBilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT25194,839042,609,187

Bilgisayar Destekli Tasarım (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Mustafa Kemal Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Bilgisayar Destekli Tasarım (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Teknik Ressam

Bilgisayar Destekli Tasarım (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%5.2
2. Bilişim
%4.89
3. İnşaat
%4.68
4. Reklam ve Tanıtım
%3.75
5. Üretim / Endüstriyel Ürünler
%2.71

Bilgisayar Destekli Tasarım (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

AR-GE
1. Tasarım / Grafik
%12.03
2. Üretim / İmalat
%9.49
3. AR-GE
%8.54
4. Bilgi İşlem
%6.8
5. Satış
%6.01
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!