Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisleri; tüm dünyada bilgisayar ve yazılımın sektörünün gelişmesi, yapay zeka çalışmalarının artış göstermesi sayesinde geniş iş seçeneklerine sahiplerdir.

Bilgisayar Mühendisliği mezunları, bilgisayar bilimi ve yazılım mühendisliği alanlarında geniş bir iş yelpazesine sahiptir. Mezunlar, çeşitli sektörlerde ve pozisyonlarda çalışma fırsatlarına sahiptirler.

Öncelikle, yazılım geliştirme alanında uzmanlaşmış bilgisayar mühendisleri, çeşitli türde yazılım projelerinde çalışabilirler. Bunlar genellikle yazılım firmaları, bilişim departmanları veya teknoloji şirketlerinde gerçekleşir. Bu pozisyonlar, yazılım mühendisi, yazılım mimarı, sistem analisti, veya uygulama geliştirme uzmanı gibi unvanlar altında bulunabilir.

Web tasarımı ve geliştirme de bilgisayar mühendislerinin ilgisini çeken bir alandır. Web tabanlı uygulamaların ve sitelerin tasarımı, geliştirilmesi ve yönetilmesi konusunda bilgi sahibi olan mezunlar, web geliştiricisi, web tasarımcısı veya kullanıcı deneyimi uzmanı gibi rollerde çalışabilirler.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir?

Bilgisayar mühendisliği; bilgisayar donanımı ve yazılımını geliştirmek için gerekli olan bilgisayar bilimi ve elektronik mühendisliğinin çeşitli alanlarını birleştiren bir mühendislik dalıdır. Bilgisayar mühendisliği aynı zamanda bu alanda çalışmalar gerçekleştirecek mühendislerin eğitimini amaçlayan akademik bir disiplindir.

Bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği ve bilgisayar biliminin birleşimidir. Bilgisayar mühendisliği bölümleri, direnç, kapasitör ve indüktör devrelerinde voltaj ve akım hakkında bilgi edinecekleri temel devre analiz sınıflarını alacaktır. Ayrıca bilgisayar mühendisleri bellek, kayıtlar, mikroişlemciler ve daha fazla bilgisayar donanımı hakkında bilgi edinirler.

Bilgisayar Mühendisliği mezunları, bilgisayar yazılımı ve donanımı konusunda uzmanlık kazandıkları için mezun olduktan sonra hem kamu hem de özel sektörde kariyer fırsatlarına sahip olabilir. Bu bölüm, ülkedeki devlet ve vakıf üniversitelerinin eğitim programına dahil olduğundan, tercih yaparken puanına yakın bir okulu seçerek kabul edilme olasılığını artırabilirsin. Bölüm, örgün eğitim programına dahil olduğu için, Bilgisayar Mühendisliği açıköğretim programı mevcut değildir.

Bilgisayar Mühendisliği Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bilgisayar Mühendisliği bölümü, genellikle Mühendislik veya Teknoloji Fakülteleri bünyesinde sunulan 4 yıllık bir lisans programıdır. Bu süre boyunca öğrenciler, temel mühendislik prensipleri ve bilgisayar bilimi alanında kapsamlı bir eğitim alırlar. Program, teorik derslerin yanı sıra uygulamalı çalışmalar ve proje tabanlı öğrenme yöntemlerini de içerir. Öğrenciler, bilgisayar sistemleri, yazılım geliştirme, veri yapıları, algoritmalar, ağ teknolojileri, yapay zeka ve veri bilimi gibi konularda derinlemesine bilgi edinirler. 

Eğitim süreci, öğrencilere sektördeki güncel teknolojileri ve trendleri takip etme fırsatı sunar. Staj imkanları ve endüstri işbirlikleri, öğrencilere gerçek dünya deneyimi kazanma şansı verir. Ayrıca, öğrenciler, bitirme projeleri ve araştırma çalışmaları yoluyla akademik ve pratik bilgiyi bir araya getirirler. Öğrenciler, Bilgisayar Mühendisliği uzaktan eğitim programına katılarak da 4 yıllık eğitimi tamamlayabilir. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere "Bilgisayar Mühendisi" unvanı verilir ve mezunlar, geniş bir iş alanında kariyer fırsatlarına sahip olur.   

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgisayar Mühendisliği bölümünde öğrencilerin göreceği dersler genellikle temel mühendislik prensiplerini ve bilgisayar bilimi alanını kapsar. Bu dersler arasında temel matematik ve fizik derslerinin yanı sıra bilgisayar bilimine giriş, programlama dilleri, veri yapıları ve algoritmalar, yazılım mühendisliği, veritabanı sistemleri, bilgisayar ağları, işletim sistemleri, yapay zeka, bilgisayar grafikleri ve veri bilimi gibi konular yer alır. Bilgisayar Mühendisliği yatay geçiş imkanından faydalanarak farklı üniversitelerde de eğitim görmek mümkündür. Öğrenciler, proje tabanlı öğrenme yöntemleriyle öğrenciler pratik deneyim kazanır ve gerçek dünya problemlerini çözmeye yönelik projeler üzerinde çalışırlar. 

  • Diferansiyel Denklemler,
  • Nümerik Analiz,
  • Olasılık ve İstatistik,
  • Ayrık Hesaplama Teknikleri,
  • Devre Teorisi,
  • Elektronik Devreler,
  • Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi,
  • Bilgisayar Ağları ve Veri Haberleşmesi,
  • Programlama Dilleri,
  • Nesneye Yönelik Programlama,
  • Veri Yapıları ve Dosya Organizasyonu,
  • Biçimsel Diller ve Özdevinirler Kuramı,
  • Yapay Sinir Ağları,
  • Mikroişlemciler,
  • Algoritmalar,
  • Bulanık Mantık,
  • Bilgi Güvenliği ve Kriptografisi 

Bu tür 4 yıllık lisans derslerinin yanında, bölüm bünyesinde üniversitede kalarak Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans eğitim fırsatından da yararlanmayı tercih edebilirsin. Bu sayede, derslerin daha detaylı versiyonlarını tezler ile bir araya getirebilir, kariyer fırsatlarına akademik alanı da katabilirsin.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bilgisayar mühendisleri yazılım, donanım, sistem ve ağ (network) alanlarında;

  • Yazılım Uzmanı,
  • Veri Analisti,
  • Kalite Kontrol ve Test Uzmanı,
  • Web Tasarım Uzmanı,
  • Bankalarda Veritabanı Uzmanı,
  • Grafik Tasarımı ve Çizimi,
  • Kontrol Mühendisliği,
  • Donanım Mühendisliği,
  • Veri Mimarı,
  • Konfigürasyon Yöneticisi,
  • Ağ İnternet Uzmanı,
  • Robotik Mühendisliği,

gibi alanlarda çalışabilirsin. Bunların haricinde güvenlik alanında “Beyaz Şapkalı Hacker” olarak siber güvenlik alanında görev alabilirsin.

Öğrenciler, Bilgisayar Mühendisliği çalışma alanları arasından yapay zeka ve makine öğrenimi gibi alanlarda da kariyer yapabilirler. Bu alanlar, otomasyon, veri analizi, robotik ve akıllı sistemler gibi çeşitli uygulamalarda önemli bir rol oynamaktadır. Bu mezunlar, yapay zeka mühendisi, veri bilimcisi veya makine öğrenimi uzmanı olarak iş bulabilirler.

Ayrıca, donanım mühendisliği alanında da kariyer fırsatları bulunmaktadır. Bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların tasarımı, geliştirilmesi ve test edilmesi konusunda bilgi sahibi olan mezunlar, donanım mühendisi veya sistem tasarımcısı olarak çalışabilirler.

Bazı bilgisayar mühendisleri kendi işlerini kurmayı tercih ederler. Bu durumda, kendi yazılım şirketlerini veya danışmanlık firmalarını kurabilirler. Ayrıca, eğitim ve araştırma kurumlarında öğretim üyesi olarak da çalışma fırsatları bulunur. Kariyer.net sitesini değerlendirerek farklı işlerden sana en uygun olanını keşfedebilirsin.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Abdullah Gül ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY82439,0295746,890
2Abdullah Gül ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)SAY1Dolmadı-
3Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY51Dolmadı-
4Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY10469,1965925,722
5Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY96384,8887399,380

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)Bilgisayar MühendisliğiSAY82.3
2Galatasaray ÜniversitesiBilgisayar MühendisliğiSAY76.6
3Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)Bilgisayar MühendisliğiSAY75.8
4İstanbul Üniversitesi - CerrahpaşaBilgisayar MühendisliğiSAY72.9
5Boğaziçi ÜniversitesiBilgisayar MühendisliğiSAY67.5

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Sakarya Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Yazılım Geliştirme Mühendisi

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

60 bin+Toplam Kullanıcı
1. Bilişim
%23.24
2. Yazılım
%18.18
3. Telekomünikasyon
%6.19
4. Bankacılık
%6.12
5. Bilişim Danışmanlığı
%2.47

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

AR-GE
1. Bilgi İşlem
%32.56
2. Mühendislik
%17.41
3. AR-GE
%17.12
4. Finans
%2.61
5. Teknoloji
%2.29
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!