Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü

Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Çerkez Dili ve Edebiyatı, Kafkas ülkelerinden birçoğunun resmi dili olan Çerkez dili ve edebiyatında yer alan eserlere ek olarak Kafkasya’nın kültürü üzerine araştırmalar gerçekleştirerek gelecek meraklı nesillere aktarmayı amaçlayan akademik bir disiplindir. Bölümde okumak istiyorsan Çerkez kültürüne meraklı olmanın yanında araştırmayı seven bir yapının olması gerekir. Yine ezberi kuvvetli ve düzenli ders çalışmaya yatkın olmalısın. Bu sayede derslerde daha başarılı olabilirsin.

Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Çerkez Dili ve Edebiyatı, üniversitede Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü yalnızca Dil puan türüne göre öğrenci kabul eden bir bölüm olmakla birlikte 2019-2020 eğitim yılı YÖK verilerine göre ülkemizde yalnızca iki üniversitede faaliyet gösteren bir bölümdür. Bölüm sözel puanı ile öğrenci alımı yaptığı için bölüme kabul almak istiyorsan TYT sınavına ek olarak sözel alan sınavına da girmen gerekir. Bölüme giriş yapmak için bölümü eğitim kapsamına alan üniversitelerin taban puanı ve başarı sıralamasında doğru aralıkta bulunman gerekir. Çerkez Dili ve Edebiyatı 4 yıllık bir lisans bölümü olduğu için Çerkez Dili ve Edebiyatı DGS geçiş bölümleri mevcut değildir. Dgs 2 yıllık önlisans öğrencilerinin lisans programına geçiş için girdikleri bir sınav olduğu için 4 yıllık lisans öğrencilerinin girmesi gerekmez. Bölümde okurken istediğiniz kariyer planına uygun olmadığını fark ettiğinizde yatay geçiş sınavına girerek başka bir bölüm ya da üniversiteye geçiş yapabilirsin. Çerkez Dili ve Edebiyatı yatay geçiş bölümleri arasında yer alan Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe ya da Sosyoloji gibi bölümleri tercih edebilirsin.

Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede bu bölüm üzerine eğitim almayı amaçlayan ve tercih listelerinde bu bölüme yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,
  • Türk Dili ve Edebiyatı,
  • Çerkezce Dinleme ve Konuşma,
  • Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı,
  • Çerkezce Okuma ve Yazma,
  • Yakın Dönem Çerkez Edebiyatı,
  • Anlam Bilim,
  • Çerkezce Yazılı Anlatım,
  • Çerkez Edebiyatı,
  • Biçim Bilim,
  • Kafkasya Tarihi,
  • Çerkezce Transkripsiyon,
  • Çerkez Sanat Tarihi,
  • Çerkez Kültür Tarihi,
  • Edim Bilim,
  • Bilimsel Metin Çevirisi,
  • Çerkez Dili Lehçeleri

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Çerkez Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Bölümden mezun olmak için derslerini vermenin yanında staj da yapman gerekebilir. Bazı üniversiteler mezuniyet şartı olarak staj koyabilir. Eğer okuduğun üniversite mezuniyet için staj şartı koyduysa Çerkez Dili ve Edebiyatı staj yerleri arasında yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığına bağlı kurumlarda staj sürenizi tamamlayabilirsiniz. Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümü ile ders programı uyumlu olan farklı bir bölümden çift anadal yapabilir ve mezun olduğunda çift diplomaya sahip olabilirsin. Çerkez Dili ve Edebiyatı çift anadal bölümleri Türk Dili ve Edebiyatı, sosyoloji gibi bölümle ders programı uyumlu bölümlerdir. Eğer okulda kalıp akademik kariyer yapmak istiyorsan bölümden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimine devam edebilirsin. Bu sayede hem araştırma görevlisi hem de akademisyen olarak fakülte ve yüksekokullarda derslere girebilirsin. 

Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mezunlar, Çerkez Dili ve bu dilde yazılmış eserler, Kafkas kültürü üzerine çalışmalar gerçekleştirerek araştırmaları sonucu elde etmiş olduğu verileri ve hakimi olduğu dil bilgisini ilgili kitlelere aktarmak üzerine çalışır. Bölümden mezun olduktan sonra farklı alanlarda kariyer yapabilirsin. Hem kamu hem de özel sektörde iş bulabileceğin Çerkez Dili ve Edebiyatı çalışma alanları eğitim kurumu ile sınırlı kalmaz. Turizm şirketleri, yayınevleri ya da televizyon kanallarında da çalışabilirsin.  Yine Kafkas kültürü hakkında bilgi sahibi olacağın için Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda araştırma alanında çalışabilirsin. Üstelik bir kültürü ve dilin yaşatılmasını sağlayan bu bölüm, aynı zamanda Çerkez kültürünün dünyaya tanıtılmasını da sağlar. Bu nedenle birçok organizasyon ve tanıtım alanında da kendine bir kariyer alanı inşa edebilirsin. Tüm bu alternatifleri bir arada değerlendirerek birçok iş fırsatını yakalaman mümkündür. 

Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Çerkez Dili ve Edebiyatı mezunları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabileceği gibi turizm şirketlerinde, yayınevlerinde, televizyon kanallarında ve eğitim kurumlarında çalışma fırsatları bulabilirler. Tüm bu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olur. Bölümden mezun olduktan sonra ne kadar maaş alacağın hangi sektörde çalıştığına bağlıdır. Üniversitede akademisyen olarak çalışırken alacağın maaşla turizm şirketinde çalışırken alacağın maaş aynı olmaz. Yine kamu ya da özel sektörde çalışırken alacağın maaş da farklılık gösterir. Bu nedenle öncelikle kariyerini planlarken nasıl adım atacağını doğru şekilde planlaman gerekir. Çerkez dili ve edebiyatı ile ilgili birçok alanda doğru bir kariyer fırsatı yakalaman mümkündür. Sen de kariyerine bu alanda yön vermek istiyorsan kariyer.net sitesine giderek bölümle alakalı çevirmen, tercüman, araştırma görevlisi gibi iş ilanlarını inceleyebilirsin. 

Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Düzce ÜniversitesiÇerkez Dili ve Kültürü (4 Yıllık)SÖZ37238,79863978,937
2Erciyes ÜniversitesiÇerkez Dili ve Kültürü (4 Yıllık)SÖZ31256,4698791,315
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!