Çini İşlemeciliği (MYO) Bölümü

Çini İşlemeciliği Bölümü Nedir?

Çini İşlemeciliği bölümü; çini sanatının günümüzde de devam edip gelecek kuşaklara aktarılması için donanımlı bireyler yetiştirmeyi amaçlayan ön lisans programıdır. Bölüm ile ilgili araştırma yapılırken Çini İşlemeciliği bölümü nedir sorusu ilk cevap bekleyenlerdendir. Çini İşlemeciliği bölümünün esas amacı; 14. yüzyılda ilk örnekleri görülen bu süsleme zanaatı için kuruluşların ihtiyacı doğrultusunda meslek elemanı yetiştirmektir. Çini İşlemeciliği ile mesleğin gerektirdiği form ve yapıya uygun motifleme becerisi, bu becerilerin temel boyutlandırma hesabını yaparak mesleki proje çevirebilme yetisi, bir kompozisyon kurarak sanatın bütün tarihsel sürecini takip edebilme gibi kazanımlar hedeflenmektedir. Çini kültürü, geçmişten günümüze gelen ve oldukça derin bir bilgi birikimi gerektiren sanat dalları arasında yer alır. El becerisinin yanı sıra teorik bilgi de gerektiren bölüm, kaliteli bir eğitim süreci içerir. Bu eğitimi alarak çini yapabilme becerisine sahip olabilir, tarihi hakkında bilgi edinebilir ve kariyerinde yeni bir adım atabilirsin.

Çini İşlemeciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Çini İşlemeciliği bölümü 2 yıl eğitim verilen ön lisans programıdır. Öğrencilerin mezuniyet için 120 AKTS gerekliliğini tamamlamaları ve 30 iş günü staj yapmalarını beklenir. Çini İşlemeciliği bölümü taban puanları her sene değişiklik gösterir. Bu eğitim süresi tamamlandıktan sonra çini işlemeciliği meslek alanında çalışmaya başlanabilir. Etkili bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, hem teorik hem de pratik açıdan donanımlı bir hale gelir. Ayrıca bu bölümde ön lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile ilgili lisans bölümlerine geçiş yapabilirler. Çini İşlemeciliği dgs geçiş bölümleri, puanlara göre değişiklik gösterebilir. Bu doğrultuda değerlendirilebilecek bazı bölümler şunlardır;

  • El Sanatları
  • Çini Tasarımı ve Onarımı
  • Geleneksel Türk Sanatları

Çini İşlemeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çini İşlemeciliği bölümünde teorik ve uygulamalı olmak üzere çeşitli dersler mevcuttur. Bu dersler; çininin ne olduğu, kültürü ve tarihi hakkında detaylı bilgiler sunar. Motiflerin ve çiniciliğin esasları da eğitim sürecinde önemli bir yere sahiptir. Teorik derslerle birlikte pratik eğitim de sunulur. Bu sayede çini işlemenin incelikleri öğrenilir. Eğitimin sonrasında Çini İşlemeciliği staj yerleri aracılığıyla mesleki deneyim kazanılır. Öğrenim sürecinin ardından yapılan stay aracılığıyla mesleki pratik kazanılır ve eğitim verimli bir şekilde tamamlanır. Çini Sanatı ve Tasarımı bölümü dersleri genel olarak şu şekildedir:

  • Çini Seramik Teknolojisi
  • Temel Sanat Eğitimi
  • Temel Tasarım Eğitimi
  • Türk Sanat Tarihi
  • Motif ve Desen Bilgisi
  • Çini Desen Tasarımı
  • Çini ve Seramik Terminolojisi
  • Teknik Resim
  • Desen Tasarım ve Uygulama
  • Bilgisayar Destekli Tasarım
  • Çini Şekillendirme
  • Çini Bezeme
  • Tasarım ve Alçı Şekillendirme

Bu derslere ek olarak seçmeli dersler de bulunmaktadır. Seçmeli dersler de kişinin ilgi duyduğu ve gelişim göstermek istediği alanlara yönelik tercih edilir. Bu sayede verimli tercihler yapılabilir ve eğitimden maksimum kazanç sağlanabilir.

Çini İşlemeciliği Mezunu Ne İş Yapar?

Çini İşlemeciliği bölümü mezunları ortaya çıkaracağı ürünün kalıbını ve modelini tasarlayabilir. Geleneksel Türk Çini Sanatı'ndaki motif ve desenleri yüzeye uygulayabilir. Çini üretiminde kullanılan bütün alet, makine ve teçhizatın kullanım yeterliliğine sahiptir. Bilgisayar destekli çizim programlarını kullanarak doğru boyutlandırmalar ile proje çizimi yapabilir. Bu kazanımlar ile çini üretimi yapan atölye ve fabrikalarda sanatçı ve tasarımcı olarak çalışabilir. Çini konusunda hizmet veren büyük kuruluşlarda tasarımcı veya danışman olarak da hizmet verebilirler. Kendi atölyelerinde tasarımlarının Ar-Ge ve pazarlama süreçlerini yönetip sektörde satış yapabilirler. Çini işlemeciliği çalışma alanları, dekoratif ya da mutfak eşyaları gibi ürünlerin üretimini yapan firmalarda mevcuttur. Bu bölümden mezun olan kişiler, çini işlemeciliği yapılan kurumsal fabrikalarda da iş bulabilir ve kendilerini bu yönde geliştirebilir. Bu bölümde eğitim alınırken ikinci bir alan da değerlendirilebilir. Çini İşlemeciliği çift anadal bölümleri sayesinde iş alanlarını genişletmek mümkündür. 

Çini İşlemeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Çini İşlemeciliği iş imkanları oldukça çeşitlidir. Mezunlar, müzelerden ebru atölyelerine kadar birçok yerde iş yapabilirler. Çini atölyelerinde, çini ile ilgili satış yapılan pazar yerlerinde ve çini fabrikalarında iş olanaklarına sahiptirler. Çini İşlemeciliği bölümünü DGS ile lisans eğitimine tamamlayan mezunlar akademisyen olarak üniversitelerde görev alabilirler. Ek olarak DGS ile Çini Tasarımı ve Onarımı lisans bölümünü tamamlayan mezunlar restorasyon projelerinde görev alabilirler. Yine lisans eğitimini Geleneksel El Sanatları alanında tamamlayanlar kütüphane, müze çeşitli eğitim kurumlarında restoratör, patolog ve el sanatları eğitmeni olarak bulunabilirler. Ülkemizde de oldukça yaygın olan müzeler ya da el sanatı atölyeleri, geniş bir alanda iş bulma imkanı sunar. Ayrıca kendi özel atölyelerinde bu sanatı ürün haline getirip satışa sunabilirler. Bölüm mezunları geleneksel el sanatları öğretmeni, endüstriyel tasarımcı, üretim elemanı, tasarım elemanı gibi pozisyonlar da bulunabilirler. Eğitim sürecinde gerekli şartları sağlayan öğrenciler, yüksek lisans da yaparak öğretim görevlisi olarak çalışabilme imkanına sahiptir. Buna ek olarak kişiler, Çini İşlemeciliği yatay geçiş bölümlerini de değerlendirebilir. Adaylar bu alanlardaki iş ilanlarını Kariyer.net üzerinden takip ederek kendilerine uygun iş fırsatlarını değerlendirebilirler. Farklı firmalar tarafından yayınlanan iş ilanlarına göz atarak detaylı bir şekilde mesleki bilgiler edinebilirsin. İş fırsatlarını değerlendirebilir ve kariyerinde yeni bir adım atabilirsin.

Çini İşlemeciliği (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Çini İşlemeciliği (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Çini İşlemeciliği (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

100+Toplam Kullanıcı
1. Seramik - Porselen
%7.14
2. İnşaat
%5.19
3. Eğitim
%4.55
4. Gıda
%3.9
5. Turizm
%3.9

Çini İşlemeciliği (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Satış
%9.9
2. Eğitim
%8.91
3. Tasarım / Grafik
%7.92
4. Hizmet
%5.94
5. Bilgi İşlem
%5.94
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!