Coğrafya Bölümü

Coğrafya Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Coğrafya, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Coğrafya bölümü Eşit Ağırlık puan türünden tercih edilmektedir.

Coğrafya bölümünde dünyanın fiziki, beşeri ve iktisadi olarak durumunu inceleyen iki anabilim dalı söz konusudur. Bu anabilim dallarında ülkelerin fiziksel yapısı ve bu yapılara göre o kara parçası üzerinde yaşayan insanların sahip olduğu gelenekleri ve alışkanlıkları konu alır. Coğrafya bölümü yatay geçiş fırsatları ile birlikte farklı noktalarda bu eğitimi alman mümkün hale gelir.

Coğrafya Bölümü Nedir?

Coğrafya bölümü; insanlar ve çevreleri arasındaki yerlerin ve ilişkilerin incelendiği akademik bir disiplindir. Dünya ve gezegenlerin topraklarının, özelliklerinin, sakinlerinin ve fenomenlerinin incelenmesine adanmış bir bilim alanı olarak adlandırılabilir. Coğrafya, dünyanın geçmişine ve geleceğine ışık tutan, bir bilim dalıdır. Coğrafi konum ise canlıların kaderidir. Coğrafya merak ve araştırmacı bir ruhu gerektirir. Dünyanın dengesi, düzeni, yaşanabilir olması için dünyanın hiçbir zarar görmeden, ekolojisinin bozulmadan, gelecek nesillere hizmet edebilmesi ve aktarılabilmesi adına araştırmalar yaparak, neler yapılması gerektiğini araştıran canlılara sunulan en güzel ve özel bir  bilim dalıdır. 

Ayrıca, insan kültürünün doğal çevre ile nasıl etkileşime girdiğini ve yerlerin insanlar üzerinde nasıl bir etki yaratabileceğini inceliyorlar. Coğrafya, bir şeylerin bulunduğu yerden, söz konusu yerde neden bulunduklarını ve zaman içinde yaşamış oldukları değişimi anlamaya çalışır. Coğrafya, canlıların dünya üzerinde, rahat yaşamalarını sağlayacak, ekolojik düzeni araştırır. Coğrafya başlı başına bir evren konusudur. Dünya üzerinde bulunan, kara, su, bitki örtüsü, ekolojik yapı, kaynaklar, şekiller, konumlar, stratejiler, sular, dağlar, kara ve deniz yapıları, volkanik yapılar, iklimler gibi dünyanın tüm ekolojik yapısı ile alakalı çalışan bir bilim dalıdır. Canlıların tamamının yaşamının tamamını bilen, araştıran, bir bilim dalıdır. Bu bağlamda bu konulara ilgisi olan doğayı ve tabiatı seven, araştırmacı, doğa ruhlu kişilerin tercih edeceği bir bölümdür coğrafya demek yaşam demektir canlı ve cansız tüm varlıkların durumunu konu edinir. 

Coğrafya Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite tercihlerinde coğrafya bölümüne yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Beşeri Coğrafya,
  • Meteoroloji ve Klimatoloji,
  • Kartografya,
  • Coğrafyada Teknolojik Donanımlar,
  • Harita Okuma Yöntemleri,
  • Yerleşme, Tarım,Nüfus Coğrafyası,
  • Jeomorfoloji,
  • Bölgesel Coğrafya İlkeleri,
  • Coğrafi Veri Analizleri,
  • Bölgeler Coğrafyası,
  • Kıtalar Coğrafyası (Avrupa, Asya vb.),
  • Arazi Kullanımı ve Planlaması,
  • Dünya Ekonomik Coğrafyası,

Ve benzeri daha birçok dersten sorumlu olacaklar demektir. 8 yarıyıllık eğitim süreleri içerisinde dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Coğrafya Lisans Diploması” almaya hak kazanır. Coğrafya mezunlarına ise “Coğrafyacı” unvanı verilir. Üniversitelerin akademik takvimine riayet ederek, devamlılığını sağlayan stajını tamamlamış okulun, disiplin ve kurallarına uymuş, tüm öğrenciler mezun olarak coğrafyacı olmayı hak edebilirler. Ayrıca coğrafya bölümü formasyon veren üniversiteler sayesinde kariyerinde öğretmenlik fırsatı da yakalayabilirsin. Coğrafya bölümü staj yerleri ise eğitim süresince performans gösterebileceğin ve iş deneyimi elde edebileceğin bir alan sunar. Böylece kariyerinde de adım adım ilerleyebilirsin. 

Coğrafya Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Coğrafyacılar hem Dünya'nın yüzeyinin fiziksel özelliklerini hem de onun üzerine yayılmış insan topluluklarını araştırır. Dünyanın yapısının, ekolojik, fiziki ve beşeri tüm yapılarıyla ilgili araştırmalar yapar. Raporlar tutar ve düzenler. Dünyanın oluşumu ve devam edişi hakkında iklimleri, yapıları, insanların yaşam şeklini, düzenleyebilecek tüm coğrafi olayları inceleyip, bu konuda araştırmalar yaparak, insanlığa hizmet ederler. Doğa olayları üzerinde çalışarak, canlıların etkilenebileceği kötü doğa olaylarını daha önceden rapor ederek, önlemler alınmasını sağlarlar. Birçok doğa olayları ve depremler hakkında, araştırmalar yaparak, insanlığa büyük hizmette bulunurlar. Doğanın devamlılığı canlıların rahat ve güzel bir şekilde yaşamaları için, neler yapılabilir leri araştırarak, bu konuda önlem ve öneri alarak bilgilendirme yapabilirler. Aynı zamanda kamu ve özel kuruluşlarda, coğrafya öğretmeni olarak meslek eğitimine devam ederler. Coğrafya bölümü yüksek lisans ile aynı zamanda akademik alanda da kariyere adım atmayı mümkün kılar. 

Coğrafya Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Yeni mezun coğrafyacılar öğretimleri esnasında almış oldukları eğitim kapsamı doğrultusunda formasyon aldıkları takdirde sosyal bilgiler, coğrafya gibi alanlarda öğretmenlik yapabilirler. Akademik kariyerlerine devam etmeyi de tercih edebilirler. Bunların haricinde;

  • Meteoroloji,
  • Madencilik,
  • Doğal Kaynak Yönetimi,
  • Ulaşım,
  • Tarım,

Gibi alanlarda çalışmayı tercih edebilirler. Söz konusu alanların devlet nezdinde; Maden Tetkik Arama (MTA), Devlet Su İşleri (DSİ), Karayolları Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı gibi çalışma imkanları da söz konusudur. Tabii devlet kurumlarında çalışma ihtimali adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puanın yeterliliğine göre değişkenlik gösterir. Coğrafya bölümü çalışma alanları, geniş bir seçenek alternatifi sunar.  Özellikle, kendisini geliştirip, akademik yönden yeterli donanıma sahip olarak, üniversitelerde yüksek lisans,  doçentlik ve profesörlük unvanlarınıda alabilirler. üniversitelerde akademik eğitim ve öğretimde devam edebilirler. Dünyanın yapı ve iklim şekillerinde, özellikle son zamanlarda, değişiklik göstermesi hakkında bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahip, coğrafyacı bilim insanlarına çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bundan dolayıdır ki kamu ve özel kuruluşlarda bu alanlarda, bu mesleği icra edebilirler. Dünyadaki birçok devletler, dünyanın yaşanabilir olması için, doğa ve iklim olaylarına çok önem vererek bu konuda yetiştirilecek bilinçli bilim adamlarına ihtiyaç duyduklarından coğrafyacılar ayrı  bir önem arz etmektedirler. Insanlığın ve doğanın devamı için coğrafi yapının bozulmaması adına çalışmalar yapmak için proje ve planlarda yer alabilirler kamu kuruluşlarında özellikle Devlet Su İşleri, Orman Bölge Müdürlüğü, Deprem Araştırma merkezleri gibi birçok alanlarda meslek icra edebilirler. KPSS şartlarını yerine getirerek yeterli puanı almış öğrenciler devlet okullarında coğrafya öğretmeni olarak görev yaparlar. Diğer yandan, özel eğitim veren kuruluşlarda rğitmen olarak görev yapabilirler. Yine KPSS sınavından yeterli puanı alarak, devlet dairelerinde bazı mesleklerde,  lisans mezunu olarak, çalışma sahalarında, istihdam edilebilirler. 

Coğrafya Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Afyon Kocatepe ÜniversitesiCoğrafya (4 Yıllık)SÖZ54303,14482373,409
2Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiCoğrafya (4 Yıllık)SÖZ59261,22849741,288
3Akdeniz ÜniversitesiCoğrafya (4 Yıllık)SÖZ54356,66995118,753
4Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiCoğrafya (4 Yıllık)SÖZ37368,2956687,590
5Ankara ÜniversitesiCoğrafya (İngilizce) (4 Yıllık)SÖZ47382,251958,467

Coğrafya Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Sakarya Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Coğrafya Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

10 bin+Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%35.11
2. Eğitim Kurumları
%7.44
3. Okullar
%5.29
4. Dershane ve Kurslar
%3.72
5. Coğrafi Bilgi Sistemleri
%2.63

Coğrafya Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Akademik
1. Eğitim
%45.38
2. Satış
%6.96
3. Hizmet
%4.33
4. Bilgi İşlem
%4.27
5. Akademik
%3.33
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!