Deniz Ulaştırma ve İşletme Bölümü

Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Deniz Ulaştırma İşletme Bölümünden başarıyla mezun olan kişilerin çalıştıkları ve görev aldıkları yerler genellikle liman işletmeleridir. Bölüm mezunları konumları gereği önemli sorumluluklar üstlenirler. Deniz nakliye şirketleri, deniz turizmi şirketleri gibi iş yerlerinde çalışırlar. Gemilerde ise ihracat ve ithalat ürünlerinin nakliyesini gerçekleştirirler. Genel olarak Deniz Ulaştırma İşletme ne iş yapar sorusuna yanıt olarak, teknikerlerin görev ve sorumlulukları sırasıyla şunlardır:

  • Yük gemisi taşımacılığında alınan yükü limanlardaki ilgili yerlere teslim eder.
  • Gemiye yüklenen veya gemiden indirilen yüklerin kayıtlarını tutar.
  • Gemi seyir halindeyken kendisine verilen sorumlulukları yerine getirir.
  • Yönetimin kendisine yüklediği görevleri üstlenir.

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği yüksek lisans programına dahil olarak çalışma alanlarında çeşitlilik gösterir.Deniz ulaştırma mühendisleri, devlet kurumlarında çalışarak uluslararası ticaretin en önemli taşlarından birini oluşturur.Denizde çalışmak istemeyen kişiler limanda çalışma olanağı bulunur. 

Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü Nedir?

Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü; deniz ticaretinde görev alabilecek kişiler yetiştirmek amacıyla eğitim veren bir bölümdür. Eğitim süresi 2 yıl olan bölüm, Türkiye'de deniz ticaretini geliştirmeyi amaçlar. Genel anlamda Deniz Ulaştırma İşletme 2 yıllık ne iş yapar, verilen eğitimin amacı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; ithalat ve ihracat firmalarında görev alabilecek, deniz ulaşımı ile ilgili tesisleri yönetebilecek, her türlü deniz ulaşımı yapabilecek meslek elemanlarının donanımlı bir şekilde yetiştirildiği ön lisans programıdır.Deniz Ulaştırma ve İşletme yurtdışı imkanları ile son dönemde en çok tercih edilen meslek grupları arasında yer alır. Denizcilik sektörünün gelişmesinden dolayı global meslekler arasında bulunan Deniz Ulaştırma İşletme bölümü özellikle yabancı dil bilen kişiler için ayrıcalıklı meslekler arasındadır

Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü, üniversitelerde Denizcilik Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim vermektedir. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği dikey geçiş ile mühendislik okumak isteyen kişiler, okudukları önlisans programından sonra girdikleri sınav ile eğitimlerini 4 yıla kadar tamamlamaları mümkündür. Deniz Ulaştırma İşletme taban puanları ise her yıl bölümü tercih eden öğrencilerin aldıkları puana göre değişir. Bölümü tercih edecek ve bu alanda kariyer inşa etmek isteyen adaylar, bu alana ilgi duymalı ve denizcilik sektöründeki çalışma koşullarını göz ardı etmemelidir. Bölümü kazanan ve dersleri başarılı şekilde tamamlayan öğrenciler ''Deniz Ulaştırma ve İşletme Ön Lisans Diploması'' alarak mezun olur. Bölüm mezunları, DGS'ye girerek alacakları puana göre lisans programına geçebilir. Deniz Ulaştırma ve İşletme 2 yıllık mezunlarının lisans eğitimi için geçiş yapabilecekleri bölümler arasında; Ulaştırma ve Lojistik Bölümü, Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümü, Lojistik Bölümü, Lojistik Yönetimi Bölümü, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü, İşletme Bölümü yer alır. Deniz ulaştırma mühendisliği bölümünde okumak isteyen kişiler, okudukları farklı bir bölümden yatay geçiş ile bölümü tercih edebilirler. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği yatay geçiş yapan kişiler, kendi okuduğu bölüm ile ortak dersi bulunduğunda ve bu dersler geçildiği takdirde muafiyet sağlanır. Günümüzün en yaygın olarak tercih edilen meslek gruplarının arasında yer alan Deniz ulaştırma işletme mühendisliği denize açılmadan limandan çalışma alanları sunar. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği açıköğretim eğitim sistemi ile özel ve devlet üniversitelerinde eğitim verilmeye devam eder. 

Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümü tercih etmek isteyen kişiler, 2 yıl 4 dönem boyunca görecekleri bölüm derslerinin neler olduğunu araştırırlar. Üniversite sınavından aldıkları puanla ve açıklanan Deniz Ulaştırma İşletme sıralama durumuna göre de aday öğrenciler tercihlerini yapar. Bölüm öğrencileri, 2 yıl boyunca birçok mesleki ve teknik bilginin yer aldığı alan derslerini alır. Tüm derslerden başarılı olan öğrenciler ön lisans diploması alarak, deniz ulaştırma ve işletme teknikeri unvanıyla okuldan mezun olur. Bölüm öğrencilerinin 4 dönem boyunca sorumlu oldukları derslerden bazıları şöyledir:

  • Gemicilik
  • Gemi Makineleri 
  • Denizcilik Hukuku
  • Denizcilik Yaşamına Giriş ve Denizcilik Etiği
  • Liderlik ve Ekip Çalışması
  • Denizcilik İngilizcesi
  • Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri
  • Denizcilik Kimyası
  • Denizde Haberleşme
  • Denizde Emniyet ve Güvenlik
  • Elektronik Seyir Yardımcıları

Deniz ulaştırma işletme bölümünden mezun olduktan sonra DGS ile 4 yıllık bölüme geçiş yaparak eğitim göreceği dersler farklılık gösterir. Lisans düzeyinde bulunan eğitimde temel bilgilerin yanı sıra pratik olarak eğitim de verilmektedir.

Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Deniz Ulaştırma İşletme mezunları tekniker olarak deniz işletmeciliği yapan kurumlarda veya gemilerde çalışabilir. Bölüm mezunlarının çalışma alanı genellikle özel sektördür. Deniz Ulaştırma ve İşletme Bölümü mezunları için iş imkanları şu şekildedir:

  • Broker (müşteri ile iş veren aracısı) olarak görev alabilirler.
  • Denizcilikle ilgili tüm işletmelerde iş imkanı bulabilirler.
  • Limandan sorumlu meslek elemanı olarak görev alabilirler.
  • Operasyon sorumlusu, marina işletmecisi, kiralama sorumlusu ve acenteci olarak çalışabilirler.

 Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümü mezunları ise;

  • Limanların tasarımı ve işletmeciliği,
  • Çalıştığı geminin operasyonunun planlanması ve planlanan operasyonun yönetilmesi,
  • Sefer planlaması ve gemi rotasının belirlenmesi,
  • Tedarik zinciri ve lojistik yönetimi,
  • Gemi acenteleri gibi çeşitli alanlarda çalışmaları mümkündür.

Deniz işletmeciliği alanında hizmet veren firmalarda veya gemi işletmelerinde deniz ulaştırma işletme teknikeri olarak çalışmak isteyenler, Kariyer.net üzerinden denizcilik iş ilanlarını değerlendirebilir.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ege ÜniversitesiDeniz Ulaştırma ve İşletme (2 Yıllık)TYT62347,69326427,033
2Galatasaray ÜniversitesiDeniz Ulaştırma ve İşletme (2 Yıllık)TYT27396,67105201,680
3Girne Amerikan ÜniversitesiDeniz Ulaştırma ve İşletme (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT18272,232711,282,844
4Girne Amerikan ÜniversitesiDeniz Ulaştırma ve İşletme (Burslu) (2 Yıllık)TYT13301,13055868,221
5Girne Amerikan ÜniversitesiDeniz Ulaştırma ve İşletme (Ücretli) (2 Yıllık)TYT16242,900931,777,609
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!