Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü

Deniz İşletmeleri Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Deniz işletme yöneticileri, deniz üzerinde gerçekleştirilen her türlü operasyonda görev alarak endüstriyel faaliyetlerin sağlıklı ilerlemesini sağlarlar.

Deniz İşletmeleri Yönetimi Bölümü Nedir?

Deniz İşletmeleri Yönetimi bölümü; gemi yönetimi, gemi finansmanı veya brokerliği, deniz hukuku veya lojistik ve tedarik zinciri yönetimi gibi küresel denizcilik ve denizcilik endüstrileri üzerine yetkin bireyler eğitmeyi amaçlayan akademik bir disipliniyle eğitim verir. Denizcilik faaliyetlerinin teknolojik yönleri ile ilgili uygun ve ilgili genel ve uzmanlık bilgisine sahip profesyonelleri geliştirmek, Denizcilik işletmelerinin, sermaye varlıklarının, teçhizat ve insan kaynaklarının yönetimine ilişkin araştırma ve problem çözme pratiği yapmak bu disiplinin temelinde yatan amaçtır.

Deniz İşletmeleri Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Deniz İşletmeleri Yönetimi, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul eder.

Deniz İşletmeleri Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Deniz İşletmeleri Yönetimi konusunda eğitim almak isteyen ve bu bölüme tercih listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;

  • İktisat,
  • Gemicilik,
  • İşletme,
  • Deniz İşletmeciliği,
  • Deniz İşletme Ekonomisi,
  • Seyir,
  • Yönetim ve Organizasyon,
  • Deniz Hukuku,
  • Denizde Güvenlik,
  • Denizde Haberleşme,
  • Uluslararası Lojistik,
  • Deniz Taşımacılığı,
  • Deniz Ticaret Hukuku

Başta olmak üzere birçok ders üzerine 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca eğitim alacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Deniz İşletmeleri Yönetimi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.

Deniz İşletmeleri Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Deniz işletme üzerine eğitimini tamamlamış olan mezunlar, kariyerlerine denizcilik ve ulaştırma konusunda faaliyet gösteren her türlü kurumda kendilerine çalışma alanı bulabilirler. Denizcilik işletmeleri yönetimi çalışma alanları;

  • Limanlar,
  • Lojistik Firmaları,
  • Ulaştırma Bakanlığı,Deniz Taşımacılığı Firmaları,
  • Gemi Yapım Şirketleri

Gibi birçok alanda iş imkanı bulabilirler. Tam zamanlı iş ilanları araştırması yaparak firmaları araştırabilirsin. Söz konusu iş imkanlarından devlet kuruluşlarında çalışabilmek için adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olur. 

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümünü Kazanmak İçin Hangi Sınava Girmek Gerekir?

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümü 4 yıllık bir önlisans programıdır. Ülke genelinde 4 yıllık lisans programlarına girmek için iki aşamalı bir sınav sisteminden geçilir. Tüm öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmesi gerekir. Bunun ardından Eşit Ağırlık alanında AYT sınavına girmeleri gerekir. Yeterli puanı elde etmeleri durumunda Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünü tercih listelerine ekleyebilirler. 

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü İçin Staj Yapılacak Yerler

Öğrenciler, üniversite hayatları boyunca çeşitli staj programlarına katılır. Bu staj programlarına katılmanın temel amacı mezun olduktan sonra gerçekleştirilecek iş faaliyetlerine erkenden alışmaktır. Çalışma hayatını görmek, meslekle ilgili koşulları öğrenmek için staj programlarına katılmak gerekir. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi staj yerleri sayesinde öğrenim gören öğrencileri üniversite hayatları boyunca çeşitli alanlarda staj görevi yapabilir. Bu bölümü okuyan öğrencilerin staj yapabileceği yerler şu şekilde sıralanır: 

  • Deniz turizmi şirketleri
  • Marinalar
  • Taşımacılık şirketleri
  • Deniz sigorta şirketleri
  • Gemi denetim ve sörvey şirketleri 
  • Gemi işletme şirketleri 
  • Gemi kiralama şirketleri 
  • Su ürünleri üretim ve işletme şirketleri 

Kariyer.net aracılığıyla denizcilik bölümü iş ilanları araştırması yapabilir, bu alanla ilgili çalışma olanağı sunan firmalara göz atabilirsin. 

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Yüksek Lİsans Bölümleri

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünden mezun olan öğrencilerin yüksek lisans yapmak istemesi durumunda devam edebilecekleri programlar bulunur. Öğrenciler ALES’e girdikten sonra yeterli puanı elde etmeleri durumunda üniversitelerin denizcilik işletmeleri yönetimi yüksek lisans bölümleri programlarına kabul edilir. Yabancı dil sınavı puanı isteyen üniversiteler de bulunmaktadır. Öğrenciler araştırmalarını dikkatli bir şekilde yaparak üniversitelerin yüksek lisans programları için hangi şartları gerekli gördüğünü araştırmalıdır. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünden mezun olan öğrenciler çeşitli programlarda yüksek lisans yapabilir. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Lojistik ve Deniz Ulaştırması, Deniz İşletmeciliği ve Ekonomisi, Lojistik Yönetimi gibi çeşitli alanlarda yüksek lisans yapma imkanları bulunur. Yüksek lisans mezunu çalışan arayan firmalar tarafından verilen ilanlara göz atarak bu bölümde yüksek lisans yapmanın avantajları hakkında fikir edinebilirsin. 

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Alt Dalları

Öğrenciler üniversite hayatlarına devam ederken bir bölümle beraber başka bir bölümde de eğitim hayatlarına devam edebilir. Bu durum mezun olduktan sonra iş ararken çeşitli avantajlar sağlayabilir. Öğrencinin alt dallarda da bir diplomaya sahip olması, alanla ilgili bilgisinin artmasını sağlar. Bu durum da iş ararken avantaj sahibi olmasına yardımcı olur. Alanla ilgili disiplinlerde eğitim hayatına devam eden öğrenciler, yoğun bir öğrenim programına sahip olur. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünü okumakta olan öğrencilerin tercih edebileceği alt dallar, Gemi İnşaatı ve Gemi Yönetimi, Denizcilik Hukuku, Marina Yönetimi ve Denizcilik Ekonomisi olarak sıralanır. Aynı zamanda denizcilik işletmeleri yönetimi DGS geçiş bölümleri arasında yer alarak 2 yıllık farklı bölümlerden de bu alana geçiş yapmak mümkündür. 

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Yatay Geçiş Programları Nelerdir?

Öğrenciler devam ettikleri üniversite programının kendilerine uygun olmadığını düşünmeleri durumunda denizcilik işletmeleri yönetimi yatay geçiş bölümleri arasında seçim yaparak farklı bir bölümde eğitim hayatına devam edebilir. Üniversiteler tarafından gerekli görülen şartların sağlanması durumunda belirli tarih aralıklarında yatay geçiş başvuruları yapılır. Öğrenciler, Denizcilik Fakültesi içerisinde istedikleri bölüme yatay geçiş yapabilir. Bu durumla ilgili her üniversitenin kendine ait bir yönetmeliği bulunur. Öğrencilerin bu yönetmelikleri incelemeleri, üniversitenin uygun gördüğü programlara yatay geçiş başvurusu yapmaları gerekir. 

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Hangi Fakülte?

Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren programları, ders takiplerini fakültelerde gerçekleştirir. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünü kazanan öğrenciler üniversitelerin Denizcilik Fakültesinde eğitim öğretim hayatlarına devam eder. 

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri Yönetimi (4 Yıllık)EA67314,50494262,879
2Bandırma Onyedi Eylül ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri Yönetimi (4 Yıllık)EA62300,38399347,082
3Bursa Teknik ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri Yönetimi (4 Yıllık)EA21324,9095213,051
4Dokuz Eylül ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri Yönetimi (İngilizce) (4 Yıllık)EA77344,66503141,499
5Girne ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri Yönetimi (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA10213,124431,343,140

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Denizcilik İşletmeleri Yönetimi mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Dokuz Eylül ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri YönetimiEA36.3
2Piri Reis Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri YönetimiEA35.4
3Kocaeli ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri YönetimiEA31.7
4Bülent Ecevit ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri YönetimiEA28.3
5Bandırma Onyedi Eylül ÜniversitesiDenizcilik İşletmeleri YönetimiEA27.9

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

2.277Toplam Kullanıcı
1. Denizcilik
%17.47
2. Liman İşletmeleri ve Hizmetleri
%12.33
3. Lojistik
%10.2
4. Deniz Taşımacılığı
%9.8
5. Deniz Taşımacılığı
%7.51

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Lojistik
%21.66
2. Operasyon
%15.13
3. İthalat/İhracat
%8.75
4. Satış
%6.08
5. Hizmet
%4.75
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!