İçindekiler
Diş protez teknolojisi öğrencileri eğitim süreleri boyunca;
gibi dersleri başarı ile tamamlamak zorundalardır.
Diş protez teknolojisi, 2 yıllık önlisans (Meslek Yüksekokulu) eğitim programıdır.
Diş protez teknolojisi, diş hekimlerinin tedavi planlarına göre almış oldukları tedbirleri uygulamayı amaçlayan bir programdır. Diş protez teknisyenini hareketli çene bölgesinde veya sabit dişlerde ve çene protezinde, arızalı dişlerin yeniden işlev görmesini sağlamak için önceden planlanmış tedavi üzerine çalışmalar yapmaktır.
Diş Teknisyenleri, diş hekimleri ile koordineli olmak zorundadır. Diş protez teknisyenleri modeli diş hekimi tarafından alınan ağız önlemlerini hazırlar, hazırlanan model üzerinde sabit ve çıkarılabilir kısmi protezlerin şekillendirilmesini sağlar, döküm yöntemiyle çoğalır ve uygun olmasını sağlar tesviye ve vernik ile estetik bir görünüm vererek kullanım içindir. Diş Teknisyeni diş hekimi, diş ayarı, balmumu dökümü ve akrilik işleme tarafından dişsiz veya yarı dişli iken alınan ağız ölçülerine uygun tamamen çıkarılabilir ve kısmi protezlerin hazırlanmasında rol oynar. Çatlaklı ve kırık protezlerin onarımını yapar, uygulanan tedavi sürecinde diş hekiminin planladığı çıkarılabilir ortodontik aletleri hazırlar. Kullanılan aletlerin bakım ve onarımını yapar. Diş protez çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:
Bu alanda çalışmak için diş protez teknikeri ilanlarına göz atabilirsin.
Diş protez teknisyenleri ya da “diş teknisyenleri” Devlet ve Özel Hastanelerin diş protez laboratuvarında Diş teknisyeni olarak çalışacaktır. Mezunlar, özel Diş Protez Laboratuvarında diş teknisyeni olarak çalışma hakkına sahip oldukları için, kendi laboratuvarlarını kullanma gibi bir opsiyona da sahiplerdir. Bu bölümden mezun olan kişiler, özel sektörde ve kamuda çalışma imkanına sahiptir. Kamuya bağlı sağlık sektöründe çalışmak isteyen kişilerin KPSS’ye girmesi gerekir. Belirli bir puan ve başarı sıralamasına sahip olanlar, devlet hastanelerinde çalışma hakkı kazanır. Kariyer.net aracılığıyla diş protez teknikeri ilanları hakkında araştırma yapabilir, bu alanda hizmet veren firmalar ve iş olanakları hakkında fikir sahibi olabilirsin.
Diş protez teknikeri olarak çalışmak isteyen kişilerin öğrencilik hayatlarında çeşitli kurumlarda iş deneyimi kazanması gerekir. Zorunlu bir ders olarak görülen mesleki uygulama derslerinin geçilmesi için de zorunlu staj görevi bulunur. Bu pozisyonda staj yapılabilecek alanlar;
olarak sıralanır. Öğrenciler, üniversitede öğrenim görürken çalışmaya başlamak için üniversite öğrencileri için özel olarak verilen ilanlara başvurmalıdır. Kariyer.net aracılığıyla öğrenciler iş verilen Diş protez bölümü üniversite öğrencisi ilanları araştırması yapabilir, staj deneyimin için uygun olan firmayı bulabilirsin.
Diş protez bölümü iki yıllık bir ön lisans programıdır. Dört yıllık bir fakülteden mezun olmak isteyenler DGS’den belirli bir puan elde ederek bunu yapmaya hak kazanır. Diş protez lisans tamamlama süreci için öğrencilerin sınava girmeleri ve yeterli puanı elde etmeleri gerekir. Bu bölümde okuyan öğrenciler için diş protez bölümü DGS geçiş bölümleri Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sağlık Yönetimi ve Sosyal hizmet şeklinde sıralanabilir. Ayrıca bu bölümd eokuyan öğrenciler açıköğretim bölümlerine de kaydolabilir. DGS ile diş protez uzaktan eğitim alabilecekleri çeşitli bölümler bulunur. Üniversitelerin açıköğretim fakültelerinde ders verilen
bölümlerine kayıt olma hakları bulunur.
Diş Protez bölümünü okuyan öğrenciler, alanla ilgili yeterli mesleki bilgiye ve donanıma sahip olmak üzere yetiştirilir. Üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokullarında eğitim verilen bu program, diş sağlığıyla ilgili bölümleri kapsayan bir programdır. Diş protez yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bu bölümle ilgili olan çeşitli dallarla ilgili bilgi sahibi olur. Diş sağlığı ve halk sağlığını korumak için öğrenciler belirli alanlarda yetkinleştirilmek üzere eğitilir. Diş Protez bölümünü okuyan öğrenciler Sağlık Teknolojileri alanında yetkin hale gelir. Protez laboratuvarlarında çalışmaya hak kazanan öğrenciler, kullanılan teknolojilerle ilgili de bilgi sahibi olur. Diş Sağlığı ve Teknolojisi de öğrencilerin yetkinlik kazanacağı alanlar arasında yer alır. Öğrenciler bu bölümü okumaları durumunda Protez Diş ürünleri hakkında da genel bilgi sahibi olur. Alt dallar şeklinde eğitim verilen çeşitli alanlar, öğrencilerin alanla ilgili uzman haline gelmesini sağlar.
Diş Protez bölümü iki yılllık bir ön lisans programıdır. Üniversitelerin Meslek Yüksekokullarında eğitim veren bu bölüm için TYT sınavına girilmesi gerekir. Yeterli başarı sıralamasına ve puana sahip olan öğrenciler bu bölümü tercih etmeye hak kazanır.
Diş Protez bölümü üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokullarında eğitim öğretim görebileceğin bir bölümdür.
İstanbul Medipol Üniversitesi
İstanbulÜsküdar Üniversitesi
İstanbulİstanbul Üniversitesi (İÜ)
İstanbulMarmara Üniversitesi
İstanbulİstanbul Aydın Üniversitesi
İstanbul