Film Tasarımı ve Yönetmenliği Bölümü

Film Tasarımı ve Yazarlığı Bölümü Nedir?

Film tasarımı ve yönetmenliği bölümü, sinema ve televizyon alanında öğrencilere teknik bilgi ve beceri kazandırarak sanatsal alanda tasarlayabilme, yaratabilme, yazabilme kabiliyeti kazandırmayı hedefleyen lisans programıdır. Bölümün temel amacı; sinema ve dizi-film sektöründe bir projenin nasıl planlanacağını bilen, devamında projeyi yazıp onu estetik kaygılarla film ve ses teknolojisi çerçevesinde çekebilme becerine sahip bireyler yetiştirmektir. Çalışma disiplinine sahip, sektörün gerektirdiği iş bölümüne hakim, topluluk yönetme ve empati yeteneği gelişmiş birey yetiştirmek esastır. Yeni medya çağı ile birlikte ulusal/uluslararası standartlara uygun içerikler oluşturmak ve geliştirmek için önemli bir bölümdür. Film Tasarım ve Yazarlık Bölümü öğrencilerinin, sinema ve televizyon sektöründe üretim-dağıtım zinciri içinde teknik olarak donanımlı, mesleki gelişmeleri takip edebilen, güncel sinema, sanat, felsefe ve tarih konularında kendini geliştirmeyi amaçlayan mezunlar olmasını hedefler.

Sinema ve görsel medya alanında eğitim veren bir disiplin olan bu bölümde öğrencilere, film yapım sürecinin her aşamasında görev alabilecekleri teknik ve yaratıcı beceriler kazandırılır. Film tasarımı ve yönetmenliği çalışma alanları arasında senaryo yazımı, yönetmenlik, kurgu, görüntü yönetimi, prodüksiyon tasarımı ve post-prodüksiyon hizmetleri bulunur. Bu bölüm, öğrencilere hem teorik hem de pratik bilgi ve deneyimler sunarak onları film endüstrisinde başarılı bir kariyere hazırlar.

Film Tasarım ve Yazarlığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Film tasarımı ve yönetmenliği bölümü eğitim dili Türkçe olan ve 4 yıl eğitim verilen bir lisans programıdır. Lisans programının ilk yıllarında ağırlıklı olarak teorik dersler bulunurken sonraki yıllarda uygulamalı dersler daha fazladır. Film tasarımı ve yazarlığı taban puanları, bölümü tercih eden öğrenci sayısına ve öğrencilerin puanlarına göre her sene değişiklik göstermektedir. Film Tasarım ve Yazarlık Bölümü olan üniversiteler arasında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi yer alır. Öğrenciler lisans sonrasında Film Tasarımı yüksek lisans programına da devam edebilir. Film tasarımı ve yönetmenliği yatay geçiş bölümleri, yüksek lisans programları ya da formasyon eğitimi bu sürenin uzamasına neden olabilir. Eğitim süresi boyunca öğrenciler, film teorisi, senaryo yazımı, film yönetimi, görüntü yönetimi, kurgu teknikleri, prodüksiyon tasarımı ve dijital medya gibi çeşitli dersler verilir. Alana dair pek çok detayı içerek bu dersler, film tasarımı ve yönetmenliği DGS geçiş bölümlerini değerlendirmek isteyen öğrenciler için önemlidir. Sen de ilgili alanda eğitim görmek ve film tasarımına dair pek çok bilgi edinmek için Kariyer.net’i ziyaret edebilirsin.

Film Tasarım ve Yazarlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Film tasarımı ve yönetmenliği DGS geçiş bölümlerinden mezun olmak isteyenlerin mezun olmadan önce tamamlamaları gereken bazı dersler bulunur. Film Tasarımı ve Yazarlık dersleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Film Yapım Yönetimine Giriş
  • Film Tasarımına Giriş
  • Kitle İletişim Kuramları
  • Türkiye Sinema Tarihi
  • Fotoğraf ve Kamera Tarihi
  • İletişim Toplumbilim
  • Fotoğraf ve Kamera Uygulama
  • Dünya Sinema Tarihi
  • Senaryo Yazım Teknikleri
  • Senaryo Yazım Uygulama
  • Çağdaş Sinema Tarihi
  • Klasik Anlatı Sineması ve Kültürel Etkileri
  • Simülasyon Kuramı ve Sinema
  • Senaryo Analizi

Bölümde öğrencilerin aldığı bu temel derslerin haricinde seçmeli dersler de bulunur.

Film Tasarım ve Yazarlık Mezunu Ne İş Yapar?

Bölümle ilgili araştırma yapanların en merak ettiği sorulardan biri de film tasarım ve yazarlık bölümü mezunu ne iş yapar sorusudur. Program mezunları; televizyon dizi projelerinde, sinema endüstrisinde, reklam ajanslarında ve medyanın çeşitli alanlarında çalışabilir. Senaryo yazarlığı, yönetmenlik ve kurgu yönetmenliği bölüm mezunlarının üstlenebileceği işler arasında yer alır. İlgili alanda görev almak isteyenler film tasarımı ve yönetmenliği staj yerlerini değerlendirebilirler. Böylece mesleki deneyim elde edebilir ve teorik bilgilerinin pratiğe dönüşmesini sağlayabilirler. Ayrıca lisansüstü eğitimini tamamlayanlar üniversitelerde akademisyen olarak görev alabilir. Buna ek olarak mezunlar, özel kurumlarda senaryo yazımı ve film üretim süreçleri ile ilgili eğitimler de verebilir. 

Film Tasarım ve Yazarlık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Film tasarımı ve yönetmenliği çift anadal bölümleri mezunlarının değerlendirebileceği iş olanakları başta senaryo yazarlığı alanında olmak üzere film, dizi ve reklam sektörlerinde çeşitli rollerde bulunur. Bölüm mezunları sinema ve televizyon sektöründe çeşitli iş olanaklarına sahiptir. Televizyon sektöründe, prodüksiyon yöneticisi ve prodüksiyon asistanı olarak çalışabilir. Yine sektöre bağlı bir işte program oluşturma süreci ile başlayan ve bir proje üretmeye kadar devam eden bütün aşamalarda görev yapabilir. Ek olarak bir projenin parçalarını tamamlamaya yarayan kurgu işlerinde kurgu yönetmeni olarak çalışabilir. Bunların yanı sıra lisansüstü eğitim sonrasında üniversitelerde akademisyen olarak iş olanaklarına sahiptir. İlgili alanda pek çok iş fırsatı bulunması kişilerin donanım, beceri ve hobileri doğrultusunda seçim yapmalarına olanak tanır. Sen de bu alanda mesleki deneyim elde etmek, kendini geliştirmek ve teorik bilgilerini pratiğe dökmek istiyorsan Kariyer.net’i ziyaret edebilirsin. Kariyer.net’te yayınlanan staj ve iş olanaklarını değerlendirebilirsin. Kariyer.net üzerinden senarist-senaryo yazarı iş ilanları gibi farklı ilanlara başvuru gerçekleştirebilirsin. Çeşitli firmalardan olumlu dönüş alman halinde kısa süre içinde işbaşı yapabilirsin. Böylece hem kendini geliştirebilir hem de mesleki deneyim elde edebilirsin. 81 ildeki iş ilanlarına ve staj yerlerine ulaşmak için Kariyer.net’i ziyaret edebilirsin!

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Dokuz Eylül ÜniversitesiFilm Tasarımı ve Yönetmenliği (4 Yıllık)SÖZ36374,247874,117
2Dokuz Eylül ÜniversitesiFilm Tasarımı ve Yönetmenliği (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)SÖZ1289,688474,236
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!