Üniversitelerin Film Tasarımı ve Yönetmenliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Dokuz Eylül Üniversitesi | Film Tasarımı ve Yönetmenliği (4 Yıllık) | SÖZ | 36 | 374,2478 | 74,117 |
2 | Dokuz Eylül Üniversitesi | Film Tasarımı ve Yönetmenliği (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık) | SÖZ | 1 | 289,688 | 474,236 |
Film tasarımı ve yönetmenliği bölümü, sinema ve televizyon alanında öğrencilere teknik bilgi ve beceri kazandırarak sanatsal alanda tasarlayabilme, yaratabilme, yazabilme kabiliyeti kazandırmayı hedefleyen lisans programıdır. Bölümün temel amacı; sinema ve dizi-film sektöründe bir projenin nasıl planlanacağını bilen, devamında projeyi yazıp onu estetik kaygılarla film ve ses teknolojisi çerçevesinde çekebilme becerine sahip bireyler yetiştirmektir. Çalışma disiplinine sahip, sektörün gerektirdiği iş bölümüne hakim, topluluk yönetme ve empati yeteneği gelişmiş birey yetiştirmek esastır. Yeni medya çağı ile birlikte ulusal/uluslararası standartlara uygun içerikler oluşturmak ve geliştirmek için önemli bir bölümdür. Film Tasarım ve Yazarlık Bölümü öğrencilerinin, sinema ve televizyon sektöründe üretim-dağıtım zinciri içinde teknik olarak donanımlı, mesleki gelişmeleri takip edebilen, güncel sinema, sanat, felsefe ve tarih konularında kendini geliştirmeyi amaçlayan mezunlar olmasını hedefler.
Sinema ve görsel medya alanında eğitim veren bir disiplin olan bu bölümde öğrencilere, film yapım sürecinin her aşamasında görev alabilecekleri teknik ve yaratıcı beceriler kazandırılır. Film tasarımı ve yönetmenliği çalışma alanları arasında senaryo yazımı, yönetmenlik, kurgu, görüntü yönetimi, prodüksiyon tasarımı ve post-prodüksiyon hizmetleri bulunur. Bu bölüm, öğrencilere hem teorik hem de pratik bilgi ve deneyimler sunarak onları film endüstrisinde başarılı bir kariyere hazırlar.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) binlerce öğrencinin üniversite hayatını şekillendirecek olan sınavın adıdır. Kamuoyunda üniversiteye giriş sınav olarak da bilinen YKS, her sene ilgili eğitim öğretim yılının sona ermesinin ardından düzenlenir. Son yıllarda milyonları bulan adaylar, hayallerindeki üniversitede okuyabilmek için birbiriyle yarışır. Türkiye’de bulunan üniversitelerin kapasitesi ve bölüm çeşitliliği oldukça fazladır. Bazı bölümlerin taban puanları düşük olurken, bazı bölümlerinde yüksek olabilir. Film tasarımı ve yönetmenliği taban puanları bu bölümde okumak isteyen adaylar için bir başvuru kaynağıdır. Bölümün üniversiteler bazında önceki yıllara ait taban puan grafiğini çıkarman faydalı olabilir. Okumak istediğin bölümün taban puanı senin aldığın puandan düşük ise o bölüme yerleşme ihtimalin artar. Film tasarımı ve yönetmenliği puanları için üniversite taban puanları sayfasına göz atabilirsin.
Üniversite sınavına giren öğrencilerin başarı grafiği sürekli değişir. 2022 yılının başarı ölçüsü ile 2021 yılının başarı ölçüsü aynı değildir. Bu yüzden fakülte ve bölümlerin başarı grafiği de buna bağlı olarak sürekli güncellenir. Film tasarım ve yönetmenliği puan listesi için de aynı durum geçerlidir. Söz konusu bölümün taban puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde bulunan film tasarımı ve yönetmenliği tercih puanları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Dokuz Eylül Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği bölümü taban puanları ile Atatürk Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği bölümü puanları bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
Dokuz Eylül Üniversitesi, film tasarımı ve yönetmenliği bölümü de dahil olmak üzere tüm bölümlerin taban puanları, her sene öğrencilerin YKS başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölüm, 2022 yılında, en düşük 370,474 puan ile öğrenci almıştır. Aynı bölüm 2021 yılında en düşük 318,419 puan ile öğrenci alırken, 2020 yılında en düşük 355,972 puan ile öğrenci almıştır. Örnekten de anlaşılacağı üzere, köklü bir üniversite olan Dokuz Eylül Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği bölümüne, her sene farklı taban puanları ile öğrenci alınır.
Ön lisans veya lisana eğitimi veren tüm bölümlerin başarı sıralaması her sene yeniden belirlenir. Film tasarımı ve yönetmenliği başarı sıralaması da hem yıllara göre hem üniversite ve fakültelere göre değişiklik gösterebilir. Yani, Dokuz Eylül Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği sıralama listesi yıllara göre farklıdır. Öte yandan, aynı yıl içinde, Dokuz Eylül Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği bölümü sıralama bilgisi ile Atatürk Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
Dokuz Eylül Üniversitesi, film tasarımı ve yönetmenliği bölümü başarı sıralaması da diğer pek çok bilgide olduğu gibi her sene yeniden güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 62.048 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 68.910 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 54.328 olarak belirlenmiştir. Sen de başarı sıralamana göre üniversitenin pek çok bölümü arasından senin için uygun olanı tercih listene ekleyebilirsin.
YKS sonuçlarının açıklanması ile tercih sürecinin sona ermesi arasında çok büyük bir zaman aralığı bulunmaz. Bu yüzden film tasarımı ve yönetmenliği taban puanları araştırmana hemen başlaman lazım. Tercih listeni oluştururken dikkat etmen gereken kriterler arasında üniversite ve bölümün taban puanları, başarı sıralaması, kontenjan bilgileri, eğitim dili, öğrenim süresi, iş olanakları, öğrenci değişim programları, yurt kapasitesi gibi pek çok değişken bulunur. Söz konusu kriterleri teker teker inceleyerek sana en uygun bölümü bulabilirsin. Örneğin; film tasarımı ve yönetmenliği tercih listende bulunuyor ise bu bölüm hakkında araştırma yapmış olmalısın. Film tasarımı ve yönetmenliği bölümünün hangi üniversitelerde olduğunu, en son kaç puan ile öğrenci aldığını, kontenjan sayılarını ve diğer bilgileri ayrı ayrı analiz etmelisin. Öte yandan, film tasarımı ve yönetmenliği bölümünden mezun olduktan sonra çalışabileceğin alanlar da önemlidir. Bu bölümde okuyan öğrenciler film yapım ve yönetimi, film tasarımı, kitle iletişim kuramları, sinema tarihi, fotoğraf ve kamera bilgisi, senaryo yazım teknikleri, simülasyon kuramı ve sinema gibi konular üzerine eğitim alır. Mezun olduktan sonra ise televizyon ve internet dizilerinde, sinema endüstrisinde reklam ajanslarında senaryo yazarı, yönetmen, kameraman, yapım asistanlığı gibi pozisyonlarda çalışabilirler.
Türkiye’de bulunan tüm üniversite ve bölümlerin kontenjan sayıları her sene yeniden belirlenir. Film tasarımı ve yönetmenliği bölümü kontenjan sayıları da yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu rakamlar üniversiteden üniversiteye göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Dokuz Eylül Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği bölümü kontenjan sayıları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Dokuz Eylül Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği kontenjan sayıları ile Atatürk Üniversitesi film tasarımı ve yönetmenliği bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. Ayrıca bir vakıf üniversitesinin kontenjan sayıları ücretli ve burslu programlarında ayrı ayrı değerlendirilir. Film tasarımı ve yönetmenliği film tasarımı ve yönetmenliği bölümü taban puanları ve kontenjanları bilgisine tercih motoru üzerinden ulaşabilirsin.
Film Tasarımı ve Yönetmenliği bölümü taban puanı 380,77929 olan Marmara Üniversitesi, YKS verilerine göre en yüksek başarı sıralamasına sahiptir. İlgili program için alım yapan üniversiteler arasında en düşük taban puan 230,89995 ile Ankara Bilim Üniversitesine aittir. Yüksek kontenjana sahip olan eğitim kurumları arasında bulunan Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesiyle Ankara Bilim Üniversitesi ilk sıralarda yer alır. YKS’de elde ettiğin başarı puanına uygun olan üniversiteler arasından senin için en uygun olanı tercih edebilirsin....