Gazetecilik Bölümü

Gazetecilik Bölümü Nedir?

Gazetecilik; yaşanan bir olayı ya da merak edilen bir konuyu araştırıp, objektif bir şekilde kitlelere ulaştıran mesleğe verilen addır. Basın sektöründe çalışırlar. Gazetecilik bölümü mezunları, haber ve bilgi akışını sağlayan, toplumu bilgilendiren ve kamuoyunu yönlendiren önemli bir role sahip olan profesyonellerdir. Bu bölümü tamamlayanlar, medya sektöründe çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Haber muhabiri olarak olayları araştırır, kaynaklarla röportaj yapar, içerikleri hazırlar ve yayın süreciyle ilgilenirler. Tüm bunların yanı sıra haberlerin düzenlenmesi, yayınlanması ve dağıtılması süreçlerini de yönetirler. 

Gazetecilik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Gazetecilik, sözel kategoride yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Gazetecilik okumak isteyenler 64 farklı tercih seçeneğine sahiptir. Gazetecilik yatay geçiş bölümlerini başarıyla tamamlayan kişilere “gazeteci” ünvanı verilir. Gazetecilik bölümünün amacı; basın sektörüne yetişmiş eleman kazandırmaktır.
Gazetecilik bölümünde öğrenci olduğunuz süre zarfında uygulamalı ve kuramsal birçok dersiniz olacaktır, bunlardan bazıları;

  • Sosyoloji,
  • Siyaset,
  • Felsefe,
  • Basın tarihi,

gibi yakın disiplinlerden yararlanılır iken ayrıca;

  • Kitle iletişim kuramları,
  • Gazetecilik mesleğinin temel ilkeleri,
  • Haber istihbaratı ve raporlama,

Etik değerler temel dersler olarak yer almaktadır.

Kuramsal derslerin yanı sıra, uygulamaya yönelik;

  • Haber yazım,
  • Sayfa düzeni,
  • Araştırmacı gazetecilik

gibi dersler de bulunmaktadır. Gazetecilik DGS geçiş bölümlerini değerlendirmek ve mezun olmak için bu dersleri başarıyla tamamlamak gerekir. Yalnızca örgün eğitimde değil gazetecilik bölümü açıköğretim yüksek lisans ve formasyon programlarında da derslerde başarı şartı aranır.  İlgili başarıyı elde edenlerin hayalini kurduğu pozisyonlarda çalışma fırsatına sahip olmaları mümkündür.

Gazetecilik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Gazeteciler gazeteler, televizyon ve radyo da dahil olmak üzere her türlü medya için haberleri araştırır ve raporlar. Haber öyküleri için araştırma yapma ve önemli kaynaklarla röportaj yapma becerisine sahip olmalıdırlar. İş, bilgilendirici hikayeler oluşturmak ve son teslim tarihlerini karşılamak için editörler ve fotoğrafçılar da dahil olmak üzere bir yayın ekibi ile yakın çalışmayı içerir. Gazetecilik bölümü çalışma alanları ve ilgili pozisyonlarda çalışmak isteyenlerin yerine getirmeleri gereken görevler şu şekilde listelenebilir:

  • Gazetecilik mezunları yazılı, dijital ve görsel medya gibi farklı platformlarında da çalışabilirler. Gazete, dergi veya haber ajanslarında editör, muhabir veya köşe yazarı olarak görev alabilirler. Web siteleri, haber portalları ve sosyal medya platformlarında içerik üreticisi olarak faaliyet gerçekleştirebilirler. Tüm bu pozisyonlar kişilerin kendini en iyi şekilde ifade etmesine ve profesyonel işler ortaya çıkarabilmesine olanak tanır.
  • Gazetecilik bölümü formasyon mezunları ise medya yönetimi ve iletişim danışmanlığı gibi alanlarda kariyer yapmayı tercih ederler. Medya şirketlerinde yöneticilik veya medya planlama departmanlarında çalışabilirler. Ayrıca, şirketlerin veya kamu kuruluşlarının iletişim stratejilerini belirlemede danışmanlık hizmetleri sunabilirler.
  • Gazetecilik bölümü yüksek lisans eğitimini tamamlamış olan adaylar ise eğitim kurumlarında akademisyen olarak görev alabilirler. Alana dair eğitim verebilir ve öğrencilerin meslek edinme sürecine katkıda bulunabilirler.

Gazetecilik bölümü mezunları serbest çalışmalar yapmayı da tercih edebilir. Serbest gazeteciler olarak bağımsız çalışabilir, çeşitli haberler yapabilir, özel araştırmalar gerçekleştirebilir veya farklı medya kuruluşlarına görev alabilirker.

Gazetecilik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Gazeteciler genellikle televizyon veya radyo istasyonu, gazete veya web sitesi gibi belirli bir medya kuruluşu için çalışırlar. Bununla birlikte, haber odaları, radyo ve televizyon istasyonları, web siteleri ve mobil cihazlar da dahil olmak üzere birden fazla platformda içerik yayınlamayı tercih edenleri de vardır. İlgili alanda çalışmak isteyenlerin haber alma, değerlendirme ve iletişim gibi çeşitli sorumlulukları bulunur. Bu bölümde edindikleri bilgi ve beceriler, onları medya sektöründe ve iletişim alanında çeşitli kariyer yollarında başarılı olmaya yönlendirir. İlgili bölümden mezun olan adayların sahip olduğu iş olanakları şu şekilde sıralanabilir:

  • Gazetecilik mezunları yazılı basın, dijital medya, televizyon veya radyo gibi haber kuruluşlarında gazeteci olarak çalışabilirler. Haber araştırması yapabilir, haberleri yazabilir veya haberleri sunabilirler. Gazeteciler, haberin doğru ve tarafsız bir şekilde kamuoyuna ulaştırılması için önemli bir rol oynarlar.
  • Muhabirler ve muhabirler yerel, ulusal ve uluslararası olay ve haberler hakkında halkı bilgilendirir. Genellikle gazeteler, dergiler, web siteleri, televizyon, radyo ve internet haber sitelerinde çalışırlar.
  • Yayın haberleri analistleri, tartışılan haberlerin analizini sağlamak için genellikle sözleşmeye dayalı olarak işe alınır. Araştırmacı gazetecilik, bazı yayın haber analistleri hava raporları sunsa da, yayın meteorologları bir tür atmosfer bilimcisidir.
  • Medya yönetimi ve editörlük de gazetecilik mezunlarının tercih edebileceği kariyer yollarından biridir. Medya şirketlerinde editör olarak çalışarak haber akışını yönetebilir ve içerik üretebilirler.
  • Eğitmen olarak çalışan adaylar da vardır. Gazetecilerin yetiştirilmesinde aktif olarak görev alan bu adaylar mesleğin gelişimi açısından son derece önemli bir yere sahiptir.
  • Gazetecilik mezunları dijital medya alanında da iş bulabilirler. İnternet haber siteleri, bloglar, sosyal medya platformları gibi dijital mecralarda içerik üretebilir, dijital gazetecilik becerilerini kullanarak haberleri ve bilgiyi hızlı bir şekilde yayabilirler.


Gazetecilik mesleğinde bir başka konu ise seçtiğiniz kategoride mesleğinizi uygulayabilirsiniz. Yani; spor, siyaset, magazin ve bunlar gibi birçok konuda çalışabilirsiniz. Sen de bu alanda çalışmak istiyorsan gazetecilik staj yerleri ve iş imkanlarını görüntülemek için Kariyer.net’i ziyaret edebilirsin. Kariyer.net’te yayınlanan güncel ilanları inceledikten sonra senin için uygun olduğunu düşündüğüne başvuru gerçekleştirebilirsin.

Gazetecilik Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiGazetecilik (4 Yıllık)SÖZ84337,69581186,177
2Aksaray ÜniversitesiGazetecilik (4 Yıllık)SÖZ69247,81895883,174
3Anadolu ÜniversitesiGazetecilik (4 Yıllık)SÖZ91345,65271155,140
4Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiGazetecilik (4 Yıllık)SÖZ91355,4887122,445
5Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiGazetecilik (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)SÖZ1Dolmadı-

Gazetecilik Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Erciyes Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Gazetecilik Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Muhabir

Gazetecilik Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

10 bin+Toplam Kullanıcı
1. Medya
%16.16
2. Basım - Yayın
%7.96
3. Basın ve Haber Ajansları
%6.81
4. Eğitim
%3.06
5. Reklam ve Tanıtım
%2.25

Gazetecilik Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Haberleşme
1. Haberleşme
%14.51
2. Halkla İlişkiler
%9.66
3. Satış
%8.47
4. Hizmet
%6.16
5. Reklam
%4.84
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!