Grafik Tasarımı Bölümü

Grafik Tasarımı Bölümü Nedir?

Grafik tasarımı bölümünde ürün veya hizmetin pazarlanması ve müşteriye sunulması amacıyla hazırlanan görsel çalışmaların yapılması için eğitim alınır. Öğrenciler ürünler ve hizmetler ile ilgili çeşitli görsel tasarımlar yapmak üzerine eğitim alırlar. Bölümün amacı farklı içeriklerde hedef kitlenin dikkatini çekecek tasarımlar yapılmasını sağlamak, tasarım konusunda yaratıcılığı ön plana çıkartmaktır. Grafik tasarımı, reklam çalışmalarında sıkça kullanılır. Grafik Tasarımı Bölümünden mezun olan kişiler, müşteri ile etkili bir iletişim sağlayabilme, görsel zeka farkındalığına erişerek çok yönlü düşünüp görebilme konusunda uzmanlaşmış olurlar. Grafik Tasarımı bölümü mezunu birey, tasarım yapması gereken konuda bilgi toplayarak ve araştırmalar yaparak konuya uygun görsel içerik oluşturur. Ortaya konan çıktı ile müşteri ve ürün arasında güçlü bir bağ kurmayı hedefler. Özellikle ürün veya hizmet ile müşteri arasında görsel aracılığıyla bir bağlantı kurmak gerekir. Grafik tasarımı DGS geçiş bölümleri mezunları grafik tasarımcı ve grafiker gibi unvanlar ile çalışabilir. Bu unvanların haricinde Web tasarımcısı, sanat yönetmeni, Tasarımcı pozisyonlarında da görev alabilirler. Grafik Tasarımı Bölümü, vizyonu geniş olan kişileri tasarım konusunda bir uzman haline getirir. Bu alanı tercih etmek isteyen öğrencilerin hayal gücünün yüksek olması, bilgisayarı iyi derecede kullanabilmesi, çizim becerileri gelişmiş olması, iletişim yeteneğinin kuvvetli olması, tasarım yeteneğine ve sunum yapma becerisine sahip olması, sorumluluk sahibi olması gerekir.

Grafik Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Grafik tasarımı açıköğretim ve örgün eğitim bölümü 2 yıllık eğitim veren Meslek Yüksekokullarında ve 4 yıllık eğitim süresi olan Güzel Sanatlar Fakültesinde bulunur. Bu bölümde okuyan öğrenciler, teorik bilgilerin yanı sıra çoğunlukla uygulamalı dersler alır. Lisans programının ikinci ve üçüncü sınıflarında öğrencilerin zorunlu stajı bulunmaktadır. Ön lisans eğitimi alan kişilerin zorunlu stajı genellikle birinci yılın sonunda yaz döneminde olur. Diğer yandan ön lisans, öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı sonucunda uygun puanı aldıkları takdirde lisans eğitimine geçebilir. Bölümün ilk yılında temel sanat eğitimine ağırlık verilir. İkinci yılında bilgisayarlı grafik tasarımı hakkında tecrübe edinilir. Üçüncü yılında web tasarımı, dördüncü yılında reklam analizi hakkında bilgi edinen öğrenciler iş yaşantısında grafik tasarımı uygulayabilmek üzere hazır hale gelirler. Grafik tasarımı yüksek lisans, uzaktan eğitim ve  ön lisans programları farklı puanlarla alım gerçekleştirir. Ayrıca her üniversitenin de Grafik Tasarım puanlarında farklılık söz konusudur. Bu alanda eğitim görmek isteyen kişiler, Grafik Tasarım sıralama istatistiklerini göz önünde bulundurarak tercih yapabilirler.

Grafik Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Grafik tasarımı uzaktan eğitimde okuyan öğrenciler, her dönem farklı dersler alarak bu alanda uzmanlık kazanır. Grafik Tasarımı Bölümünü tercih edecek aday öğrencilerin sorumlu olacağı dersler şu şekilde sıralanır:

  • Sanat Tarihi
  • Renk Kuramları
  • İki Boyutlu Tasarım
  • Üç Boyutlu Tasarım
  • Grafikte Üretim Teknikleri
  • Tipografi
  • Reklam Grafiği Tasarımına Giriş
  • Temel Sanat
  • Bilgisayarda Tasarım Programları
  • Web Tasarımı
  • Temel Bilgisayar Bilimleri
  • Sanat ve Estetik
  • İllüstrasyon Teknikleri
  • Görsel İletişim
  • Baskı Teknikleri
  • Çoklu Ortam Tasarımı
  • Tasarım Okumaları
  • Renk Bilgisi
  • Fotoğraf
  • Reklam Analizi
  • Desen
  • Teknik Resim
  • Ajans İşletmeciliği
  • Tanıtım ve Yayın Grafiği
  • Web Tasarımı
  • Grafik Tasarım

Yukarıdaki dersler öğrencilerin aldıkları temel ders planını oluşturur. Bununla birlikte lisans eğitimi sürecince farklı pek çok Grafik Tasarım derslerinden de sorumlu olurlar. Grafik Tasarımı Bölümünde yer alan derslerin büyük çoğunluğu uygulamaya dayanmaktadır. Çizim becerisi ve tasarım kabiliyetine sahip olmak, bölümden başarıyla mezun olmak için gereken iki önemli yetenektir. Bazı üniversiteler alım sırasında grafik tasarımı yetenek sınavına girilmesini isteyebilir. Ders planındaki dersleri başarıyla tamamlayan ve mezun olan öğrenciler; grafik tasarımcı, grafiker gibi unvanlarla çalışma yaşamına başlayabilirler. 

Grafik Tasarımı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Grafik Tasarımı Bölümünü başarıyla bitiren kişiler, özel sektörde pek çok endüstri firmasında görev yapabileceği gibi herhangi bir kuruma bağlı kalmaksızın bireysel olarak da farklı projeler üstlenebilmektedir. Bireysel çalışmalarda doğrudan müşteri ile iletişime geçen grafikerler, ürün veya hizmet için görsel tasarım hazırlar. Genel olarak grafik tasarımcısı ne iş yapar sorusu, bir mesajı görsel olarak belirli bir hedefe ulaştırmak amacıyla; afiş, logo, kitap, dergi, ambalaj gibi çalışmaların tasarım aşamasında rol alır, şeklinde cevaplanır. İlgili tasarımın yapılacağı konuda ayrıntılı bilgi edinen kişi, müşterilerle görüşmeler yapar. Belirlenen konuda kavram ve ana tema oluşturur. Konunun gerektirdiği kavramlara uygun bir şekilde görsel düzenlemeler tasarlar. Gerekli durumlarda fotoğraf çekimi yapabilir. Grafik tasarımcısı görevini yerine getirirken biçim ve mekan ilişkisini görebilmeli, tasarımlarını çizgi yoluyla ifade edebilmeli ve renkleri algılayabilmelidir. Aynı zamanda sanatsal alanlara ilgili, teknolojiyi yakından takip eden ve yeniliklere açık bir birey olması da önem taşır. Grafik tasarımcıları; ofis içerisinde bilgisayarda, çizim masasında, film veya fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda veya ev ortamında çalışmalarını gerçekleştirebilirler. Teknolojinin gelişimiyle görsel içeriklerin öneminin artmasından dolayı Grafik Tasarımı Bölüm mezunlarının çalışma alanlarında da çeşitlilik görülür.

Grafik Tasarımı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Grafik tasarımcı olan kişilerin çalışma alanı oldukça geniştir. Kariyerine bu alanda devam etmek isteyen kişiler, reklam şirketlerinde, çizgi film atölyelerinde, yayın evlerinde, medya kuruluşlarında, endüstri sanayide ve grafik tasarım danışmanlığı yapan kurumlarda çalışabilir. Grafik tasarım iş imkanları özel sektörün yanı sıra kamuda da bulunmaktadır. Bu bölümü bitiren adaylar kamu kurumlarında resim-iş öğretmeni, grafik öğretmeni olarak görev yapabilmektedir. Grafik tasarımcısı, web tasarımcısı gibi unvanlarla birlikte eğitmen olarak da kariyerine devam edebilir. Grafik tasarımcılar eğitmenlik alanına yönelmek istemeleri halinde, gerekli olan belgelere sahip olarak akademisyenlik yapabilirler. Özel sektörde ise; marka uzmanlığı, kurumsal kimlik hazırlama ve reklam tasarımı, reklam sanat yönetmeni, grafik ve reklam ajansları, ressam, animatör, sergi tasarımcısı, tiyatro televizyon sinema sektöründe yapım tasarımcısı, fotoğrafçı olarak da mesleklerini sürdürebilirler. Serbest olarak çalışmak isteyen grafikerler, tamamen bağımsız olarak kendi iş yerlerini açarak serbest çalışma olanağına sahip olabilir. Teknolojinin ön planda olduğu multimedya ve her türlü elektronik ortamdaki çalışmalarda görev alan tasarımcılar, yayıncılık sektöründe kapak tasarımı, sayfa düzeni, illüstrasyon çalışmalarında yer alabilir. Film sektöründe ise uzun veya kısa metrajlı filmlerde, jenerik hazırlanmasında, filmlerde sanat yönetmeni pozisyonunda da başarılı olabilirler. Grafik Tasarımı Bölümü mezunu olan kişiler, bilgisayar ile hazırlanan tüm tasarım ve uygulamalarda rol üstlenirler. Bağımsız olarak çalışma gerçekleştiren grafik tasarımcılar, birden fazla firma ile çalışabilme avantajına da sahiptir. Bu alandan mezun olarak çalışmak isteyenler Kariyer.net adresinde yer alan grafik tasarımcı iş ilanları aracılığı ile şartlarına uygun iş seçeneklerini değerlendirebilirler. Adaylar, ilanlarda belirtilen şartlara uygun olmaları durumunda bu alanda çalışma imkanı bulabilir.

Grafik Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiGrafik Tasarımı (2 Yıllık)TYT42250,61281,641,945
2Akdeniz ÜniversitesiGrafik Tasarımı (2 Yıllık)TYT64310,88741751,557
3Amasya ÜniversitesiGrafik Tasarımı (2 Yıllık)TYT64269,033991,334,140
4Ankara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiGrafik Tasarımı (2 Yıllık)TYT69325,92017597,121
5Antalya Belek ÜniversitesiGrafik Tasarımı (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT12245,248211,735,947

Grafik Tasarımı Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

İstanbul Aydın Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Grafik Tasarımı Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

Grafik Tasarımı Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

10 bin+Toplam Kullanıcı
1. Reklam ve Tanıtım
%15.01
2. Reklamcılık
%6.16
3. Tekstil
%4.33
4. Matbaacılık
%3.64
5. Eğitim
%3.61

Grafik Tasarımı Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Pazarlama
1. Tasarım / Grafik
%40.34
2. Reklam
%17.3
3. Satış
%4.96
4. Eğitim
%3.92
5. Pazarlama
%3.21
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!