Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Nedir?

Hemşirelik ve sağlık hizmetleri bölümünün amacı, mezun olan kişiler meslek hayatları içerisinde kişileri hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında bilgi sağlayacak, hekim tarafından verilen tedavilerin en iyi şekilde hastaya uygulanmasını sağlayacak, nitelikli sağlık çalışanları yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünü tercih etmeyi isteyen öğrencilerde sağlık sektörüne ilgili, biyoloji bilimine ilgili, yardımsever, disiplinli olması aranan özelliklerin başında gelmektedir. Sağlık sektöründe hastaların bakımını sağlamak, hizmetleri koordine etmek ve toplum sağlığını geliştirmek için gerekli olan bilgi ve becerileri sağlayan bir lisans programıdır. Bu bölüm genellikle hemşirelik fakültelerinde veya sağlık bilimleri fakültelerinin bir parçası olarak sunulur.

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Alan eğitimi görmek isteyen öğrencilere tıbbi bilimler, anatomi, fizyoloji, farmakoloji ve patoloji gibi temel sağlık bilimleri konuları öğretilir. Hemşirelik ilkeleri, hasta bakımı, sağlık değerlendirmesi, hasta iletişimi ve etik gibi hemşirelik uygulamaları konuları da ele alınır.

Öğrenciler, hemşirelik ve sağlık hizmetleri çalışma alanlarında, klinik rotasyonlar, stajlar ve simülasyon eğitimleri gibi uygulamalı yöntemlerden faydalanırlar. Bu sayede, sağlık hizmetlerinin çeşitli alanlarında güncel deneyimler elde etme fırsatı yakalarlar.

Hemşirelik ve sağlık hizmetleri bölümünden mezun olanlar, çeşitli sağlık kuruluşlarında kariyer yapma fırsatlarına sahiptirler. Hemşirelik ve sağlık hizmetleri staj yerleri, hastaneler, klinikler, sağlık merkezleri, evde sağlık hizmetleri, huzurevleri ve rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde görev alabilirler. Kamu sağlığı kuruluşları, bakanlıklar, eğitimi kurumları ve danışmanlık firmalarında da görev almaları mümkündür.

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Hemşirelik ve sağlık hizmetleri yatay geçiş bölümleri öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca sağlık ve biyoloji üzerine dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.

Hemşirelik ve sağlık hizmetleri DGS geçiş bölümlerini tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Anatomi,
  • Histoloji,
  • Biyokimya,
  • Temel Bilgi ve İletişim Teknolojisi Kullanımı,
  • Hemşirelik Esasları,
  • İç Hastalıkları Hemşireliği,
  • Davranış Bilimleri ve Psikoloji,
  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği,
  • Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği,
  • Hemşirelikte Araştırma Yöntemleri

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mezun bireyler çalıştıkları kurum içerisinde bulunan hekimlerin tedavi yöntemlerinin uygulanmasında yardımı olmak, hasta kişilerin tedavisini takip edilmesi, hasta kişilere genel anlamda yardımcı olmak başlıca görevleri arasındadır. Hemşirelik ve sağlık hizmetleri yüksek lisans, doktora, örgün ve açıktan öğretim mezunlarının gerçekleştirebileceği işler şu şekilde listelenebilir:

  • Bu bölüme ait diplomaya sahip olanlar, sağlık sektöründe çeşitli rollerde görev alabilirler. Çalıştıkları yerlerdeki hastaların bakımını sağlar, tıbbi prosedürleri gerçekleştirir ve sağlık durumlarını izlerler.
  • Hastane, klinik, sağlık merkezleri, huzurevleri ve evde bakım hizmetleri sağlayan kuruluşlarda aktif olarak görev alabilirler. Görev ve sorumluluklarının bir parçası olarak, hastaların tıbbi ihtiyaçlarını karşılar, ilaçları dağıtı, tıbbi testler yapar ve çeşitli prosedürleri gerçekleştirirler. Hasta yakınları ve aile üyelerine sağlık eğitimi verir, tedavi planları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlarlar.

Hemşirelik ve sağlık hizmetleri bölümü mezunları, farklı uzmanlık alanlarında da çalışabilirler. Acil servis, yoğun bakım, doğum, pediatri ve onkoloji hemşireliği gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Bu uzmanlık alanlarında, belirli hasta gruplarına özel bakım sağlarlar ve çeşitli tıbbi prosedürleri gerçekleştirirler.

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümü mezunu kişiler kamu ve özel sektör içerisinde kendilerine yer bulabilirler. Mezun kişilerin çoğunluğu hastanelerde görev yapmaktadırlar. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır. Bu bölümü bitiren ve diploma sahibi olan adayların sahip olacağı iş olanakları şu şekildedir:

  • Hemşirelik ve sağlık hizmetleri bölümü mezunları, sağlık sektöründe çeşitli iş olanaklarına sahiptirler. Bu bölümü tamamlayanlar, hasta bakımı, sağlık hizmetlerinin koordinasyonu, sağlık eğitimi ve hastaların rehabilitasyonu gibi alanlarda uzmanlaşırlar. Pek çok alanda uzmanlaşmış olmaları sayesinde birbirinden farklı kurum ve kuruluşlarda aktif olarak çalışabilirler.
  • Hastanelerde ve kliniklerde çalışma fırsatları bulunur. İlgili merkezlerde bulunan hastaların bakımını sağlama, tıbbi prosedürleri uygulama, ilaç takibi yapma ve hasta yakınlarına destek sağlama gibi görevleri yerine getirirler. Tıbbi ekip üyeleriyle iş birliği yaparak hasta tedavisi ve iyileşme süreçlerine katkıda bulunurlar.
  • Evde bakım hizmetleri sağlayıcıları da bölüm mezunlarının aktif olarak çalışabilecekleri alanlar arasında bulunur. Bu bölümden mezun olanlar, yaşlılar, engelliler veya kronik hastalığı olan bireylerin evlerine ziyaretler düzenleyerek, temel sağlık bakımı, ilaç yönetimi ve rehabilitasyon hizmetleri sunabilirler. 
  • Huzurevleri ve uzun süreli bakım tesisleri de hemşirelik ve sağlık Hizmetleri mezunları için istihdam imkanları sunar. Bu tür kuruluşlarda, yaşlı bireylerin günlük bakım ihtiyaçlarını karşılamak, sağlık durumlarını izlemek ve gerektiğinde tıbbi müdahalede bulunmak gibi sorumlulukları üstlenirler.

Sen de bu alanda çalışmak ve hasta bakımı üzerine kariyer yapmak istiyorsan çeşitli staj ve iş imkanlarını değerlendirebilirsin. Kariyer.net üzerinden güncel iş ilanlarına ulaşabilir, son derece profesyonel bir şekilde başvuruda bulunabilirsin.

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Bilim ÜniversitesiHemşirelik ve Sağlık HizmetleriSAY46.4
2Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiHemşirelik ve Sağlık HizmetleriSAY42.5
3Haliç ÜniversitesiHemşirelik ve Sağlık HizmetleriSAY41.3
4Yeditepe ÜniversitesiHemşirelik ve Sağlık HizmetleriSAY39.5
5İstanbul Medipol Üniversitesi Hemşirelik ve Sağlık HizmetleriSAY38.0

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Başkent Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Ameliyathane Hemşiresi

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

5000+Toplam Kullanıcı
1. Sağlık
%37.83
2. Sağlık Hizmetleri
%13.97
3. Hastaneler
%11.58
4. Sağlık Hizmetleri
%9.04
5. Sağlık Kuruluşları
%3.25

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Sağlık
%74.52
2. Eğitim
%5.61
3. Hizmet
%3.87
4. Personel
%2.7
5. Satış
%1.8
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!