Klasik Arkeoloji Bölümü

Klasik Arkeoloji Bölümü Nedir?

Klasik arkeoloji bölümünde eğitim gören adaylar antik çağlarda varlık göstermiş olan pek çok medeniyetin arkeolojik kalıntılarını detaylı bir şekilde inceler. Eğitim süreçlerinde sadece tarihi kalıntıları değil, daha önce yaşamış medeniyetlerin kültürleri, inançları ve yaşam koşulları gibi birçok konu hakkında da bilgi edinme ve anlama becerisi kazanılır. Öyle ki titiz araştırmalar eşliğinde keşfedilen eserler sayesinde uygarlık tarihinin ne kadar geçmişe gittiği ve ilk insanların nasıl yaşadıkları konularıyla alakalı çok sayıda bilgiye klasik arkeoloji kazıları ile ulaşılmıştır.  

Klasik arkeoloji çalışmaları kapsamında özellikle Antik Yunan ve Roma imparatorluklarının önemli eserlerinin bulunarak meydana çıkarılmaları için yine bu bölümde uzmanlaşmış kişilerin bilgi birikimleri ve tecrübeleri son derece faydalı olmuştur. Klasik arkeoloji Aynı zamanda Hellen, Ege ve Anadolu uygarlıkları ile Paleolitik yerleşim türleri, Ön Asya ve Mezopotamya kültürleri bu bölümün araştırma alanları arasında kendine yer bulur. Bu bölümden mezun olduğunda arkeolog olarak çeşitli saha çalışmalarına katılabilirsin.

Klasik Arkeoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Klasik arkeoloji bölümü lisans eğitimi olması nedeniyle 4 yıl boyunca öğrenim görmen gerekir. Bölüm mezunu olabilmek için 4 yıl sonunda tüm derslerden geçer not alman ve teknik kazanımları elde etmen ise çok önemlidir. Bu bağlamda klasik arkeoloji lisans programlarında başarılı olan adaylar bilimsel araştırma yöntemlerini öğrenerek mimari, heykeltıraşlık ve seramik gibi alanlarda tekniklerini geliştirir.

Klasik arkeoloji mezunları akademik alanda kariyerlerine devam etmek ve kendilerini geliştirmek istiyorsa yüksek lisans programlarından da faydalanabilir. Klasik arkeoloji lisans bölümüne kayıt olmak isteyen adayların ÖSYM’nin üniversitelere giriş için hazırladığı sınavlara girmesi gerekir. Puan ve başarı sıralarına göre yapılacak tercih ise başvuru sonrası bölüme yerleştirme işlemi yine ÖSYM tarafından yapılarak adaylara açıklanır. Böylelikle oldukça önemli bir bölüm olan klasik arkeoloji için en önemli adımlardan biri atılmış olur. 

Klasik Arkeoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Klasik arkeoloji bölümünde öğrenim görecek adaylar, yeterli bilgi donanımına sahip olmak için çeşitli dersler alır. Bu noktada bazı derslerin üniversitenin belirdiği seçmeli dersler sebebiyle farklılık gösterebileceği de unutulmamalıdır. Ancak temelde aynı olan ve kesinlikle alınması gereken alan eğitimleri de bulunmaktadır. Klasik arkeoloji bölümü derslerini ise aşağıda yakından görebilirsiniz:  

  • Klasik Arkeolojiye Giriş 
  • Anadolu Uygarlıkları 
  • Kazı Teknikleri 
  • Mitoloji 
  • Arkaik Heykel  
  • Arkaik Mimarlık 
  • Arkeolojik Kazılarda Genel Koruma ve Onarım Yöntemleri 
  • Eski Yunanca 
  • Yunan Nümismatiği 
  • Medeniyet Tarihi 
  • Latince  
  • Helenistik Dönem 
  • Müzecilik 
  • Roma İmparatorluğu  
  • Roma Nümismatiği 
  • Klasik Heykel 
  • Etrüsk Sanatı 

Klasik arkeoloji bölümünde yukarıda yer alan derslere ek olarak Batı Tarihi, Roma’nın Anadolu’daki Eserleri ile birlikte ayrıca Asur Medeniyetini kapsayan derslerde eğitim programı kapsamında bulunabilir. Derslerin tamamında başarı gösterilmesi ise klasik arkeoloji bölümü öğrencilerinin önünü doğrudan açar. Gerekli kapasiteye ulaşılması hususunda tüm dersler için gereken zaman ayrılmalı ve hem teorik hem de pratik anlamda çalışmalar ihmal edilmemelidir.  

Klasik Arkeoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Klasik arkeoloji bölümü mezunları pek çok farklı konu için çalışma gerçekleştirebilir. Alınan eğitimin detayları ve edinilen deneyimler sayesinde önemli çalışmalara imza atılabilir. Bu noktada ilk dikkat çeken alanlar ise klasik döneme ait olan eserlerin detaylı bir şekilde incelenmesi, onarılması ve yeni eserlerin keşfedilmesi gibi bölümlerdir. Aynı zamanda klasik arkeoloji mezunları elde edilen eserlerle beraber sonuçların belgelenmesi ve sergilenmesi konusunda da uzman haline gelerek, ihtiyaç duyulan çalışmaları titizlikle yürütür. Bunun yanı sıra çalışmaları sonucunda bilgi ve tecrübesi oldukça artmış olan mezunlar için eğitim vermenin önü de açılmış olur.  

Mesleğin ilerleyen zamanlarında uzman kimliğini elde etmiş olan mezunlar klasik arkeoloji bölümünde eğitim görecek olan adaylara tecrübelerini rahatlıkla aktarabilir. Bu aşamada antik dönemlerin sanatından mimarisine ve kültürel özelliklerinden tarihi önemlerine kadar pek çok konuyu öğretebilir. Böylelikle klasik arkeoloji bölümü için uzman sayısının artmasına oldukça önemli katkıda bulunurlar. Bununla beraber kariyer planlamasının ne yönde seyredeceği konusunda mezunların istekleri de belirleyicidir. Klasik arkeoloji mezunlarının uzmanlaşmayı amaçladıkları alana göre karar vermesi ise elde edilecek başarıların doğrudan artması anlamına gelir. 

Klasik Arkeoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Klasik arkeoloji mezunları için çok sayıda iş olanağı vardır. Özellikle Kültür Bakanlığı’na bağlı çeşitli birimlerde görev yapabiliyor olmaları, bölüme olan ilginin artması noktasında da önemli bir etken olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra klasik dönem eserlerinin incelenmesi için arkeologlara ihtiyaç duyulması, iş imkânı sayısının yükselmesine de destek verir. Aynı zamanda akademik kariyer hedefi olan klasik arkeoloji mezunların araştırmacı ve akademisyen olarak danışmanlık hizmeti vermesi de mümkündür. Bunun yanı sıra öğrenimine devam edenler müze araştırmacısı iş ilanları ile de iş bulabilme imkânına sahiptir. Mezunlar aynı zamanda önemli kazı çalışmalarında da yer alabilir. Ayrıca pek çok özel kuruluş ve belediyeler gibi alanlarda da işe girebilme şansları son derece yüksektir. Mezunların turizm sektörü iş ilanları ile aradığını bulması da mümkündür. Belirtilen tüm bu olanaklar sayesinde klasik arkeoloji bölümünde okumak isteyen adayların bölümü seçme konusunda karar vermesi de ekstra kolay bir hale gelir.

Klasik Arkeoloji Çift Anadal Bölümleri

Klasik arkeoloji bölümü öğrencilerinin kendi alanlarında eğitim alırken aynı zamanda farklı bölümlerden de mezun olabilme şansına sahip olması son derece ilgi çekici bir durumdur. Öğrencilerin çift anadal programları sayesinde alacakları çeşitli dersler, farklı bölümleri tamamlayabilmelerine de olanak tanır. Çift anadal programları arasında ise önemli bölümler yer alır. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, Sanat Tarihi, Hititoloji, Eskiçağ Tarihi, Latin Dili ve Edebiyatı gibi bölümler klasik arkeoloji bölümüyle bir arada tamamlanabilecek eğitim programları arasında yer alır. Bu bölümlerden herhangi birinin derslerini almaya başlayan adaylar klasik arkeoloji alanında da kendi gelişimlerine önemli düzeyde katkıda bulunabilir. Aynı zamanda iş arayış süreçlerinde daha yetkin olduklarını gösterme şansına sahip olabilirler. Mezuniyet sonrasında çift anadal fırsatını değerlendirmiş olan uzmanlar, kariyer basamaklarını daha hızlı ve rahat tırmanma ayrıcalığını da elde eder. 

Klasik Arkeoloji Bölümünü Kazanmak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?

Klasik arkeoloji lisans programında eğitim alabilmek için Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) EA puan türünden yeterli düzeyde başarının elde edilmiş olması gerekmektedir. Sınavdan alınan puanlar ise doğal olarak başvurulacak üniversitelere göre farklılıklar gösterir. Bu aşamada puan ve başarı sıralarını dikkate alarak tercih yapmak oldukça önemlidir. Klasik arkeoloji okumak isteyenler; Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Ege Üniversitesi arasından kendilerine uygun olan kurumu tercih edebilir. Bu aşamada klasik arkeoloji taban puanları tercih yapılmasını kolaylaştırabilir. Karar verme aşamasında ilgili bölüm ve üniversite hakkında detaylı bir araştırma yapmak ise ekstra avantaj kazanılmasını sağlar. Beklenti ve isteklere tam anlamıyla uyumlu bir ortam, bölümün kolaylıkla ve önemli ölçüde başarıyla tamamlanabilmesi açısından yardımcı olur.

Klasik Arkeoloji Bölümü Hangi Fakülte

Klasik arkeoloji bölümü üniversitelerin eğitim planlamaları çerçevesinde farklı fakültelere bağlı bir şekilde öğrenim görülmesine imkân verir. Ankara Üniversitesi tercih edilmesi durumunda öğrencilerin klasik arkeoloji bölümünü Dil-Tarih-Coğrafya fakültesine bağlı biçimde okuması gerekir. Diğer seçeneklerde ise genel olarak aynı fakülte çatısı altında eğitimler devam eder. İstanbul Üniversitesi ile Ege Üniversitesi’nde klasik arkeoloji öğrenimi görecek olan adayların Edebiyat fakültesine bağlı olarak öğrenimlerini sürdürmeleri mümkündür.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara ÜniversitesiKlasik Arkeoloji (4 Yıllık)EA31303,33311328,017
2Ege ÜniversitesiKlasik Arkeoloji (4 Yıllık)EA31286,80728447,822
3İstanbul ÜniversitesiKlasik Arkeoloji (4 Yıllık)EA31305,75297313,100
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!