Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Nedir?

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümün amacı matematik bilimi ile matematik bilimini en etkili şekilde kullanabilecek ve bilgisayar sistemleri ile matematiği birleştirebilecek kişiler yetiştirip sektöre kazandırmaktır.

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, sayısal düşünebilen, bilgisayar, yazılım, programlama ve matematik kavramlarına karşı ilgili ve meraklı olması aranan başlıca özellikler arasındadır. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü matematik ve bilgisayar bilimleri alanında teorik ve uygulamalı eğitim veren bir lisans programıdır. Bu bölümde öğrenciler; matematiksel modelleme, algoritmalar, veri yapıları, bilgisayar programlama, hesaplama ve analiz gibi konularda dersler alırlar. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri çalışma alanları arasında ise kamu ve özel sektör vardır. Mezunlar işerinde Bilgisayar Sistemleri ve Ağları, Veri Tabanı, Yazılımlar ve Programlamalar üzerine çalışmalar gerçekleştirirler. Bunların yanı sıra yüksek lisans ve doktora yapma şansları da vardır. Bu bölümü tercih edecek bireylerin, disiplinli, sorumluluk sahibi, analitik düşünebilen, bilgisayar, yazılım, programlama ve matematik gibi kavramlara karşı ilgili olmaları gerekir. 

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü öğrencilerine yatay geçiş hakkı da sunar. Yatay geçiş daha önce farklı bir lisans programında veya üniversitede olup da bölümüne eşdeğer farklı bir bölüm veya üniversiteye geçiş yapmak demektir. Yatay geçiş şartları üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişebilmektedir. Ancak genel olarak Matematik ve Bilgisayar Bilimleri yatay geçiş bölümleri arasında,: Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar-Enformatik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik, Fizik, Fizik Mühendisliği, İstatistik gibi bölümler vardır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin belirli bir genel not ortalamasına sahip olmaları gerekir. 

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca  temel matematik bilimi ve bilgisayar  üzerine birçok teorik ve pratik ders ile karşı karşıya geleceklerdir.

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Analitik Geometri,
  • Ayrık Matematik,
  • Bilgisayar Biliminin Temelleri,
  • Doğrusal Cebir,
  • Bilgisayar Ağları ve İletişim,
  • Nesneye Yönelik Programlama,
  • Kompleks Analiz,
  • Veri Yapıları,
  • İnternet Tabanlı Programlama,
  • Veri Tabanı ve Yönetim Sistemleri,

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Ayrıca daha öncesinde bir önlisans programından mezun olup da bunu lisans programına tamamlamak isteyen öğrenciler DGS ile Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü tercih edebilirler. Önlisans programı olup da Matematik ve Bilgisayar Bilimleri DGS geçiş bölümleri arasında, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Bilgisayar Programcılığı, Elektronik Haberleşme Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Elektronörofizyoloji, Endüstriyel Elektronik, İnternet ve Ağ Teknolojileri, Nükleer Tıp Teknikleri, Optisyenlik, Radyoterapi, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Veri Tabanı Programcılığı, Web Tasarımı ve Kodlama, Yapay Zeka ve Robotik gibi bölümler vardır. 

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü mezunu bireyler çalıştıkları kurumlarda bilgisayar sistemleri ve ağları, veri tabanı, yazılımlar ve programlamalar üzerine çalışmalar gerçekleştirir. Çalışma alanlarının oldukça geniş olduğu Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü mezunları; yazılım geliştirme, siber güvenlik ve veri bilimi gibi alanlarda çeşitli pozisyonlarda görev alabilirler. Bunların yanı sıra öğrencilerine teorik eğitimin yanında pratik eğitim de vermeyi amaçlayan üniversiteler zorunlu staj uygulamasını devreye sokarlar. Genelde üniversitelerin belirlediği şartlara uygun olarak 4. sınıfta uygulanan staj öğrencilerin mezun olmadan iş hayatını tanımalarına olanak sağlar. Üniversitelerinde zorunlu staj uygulaması olmayan öğrenciler de pek çok kurum ve kuruluşta gönüllü şekilde staj yapabilirler. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri staj yerleri çeşitli kamu ve özel sektöre ait kurumlar, bilgi işlem merkezleri, bankalar, okullar ve etüt merkezleri gibi eğitim kurumları, muhasebe/finans ve yazılım şirketleri gibi yerlerdir. 

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler yazılım geliştirme şirketleri, sağlık sektörü, üretim sektörü, otomotiv sektörü, güvenlik sanayi ve eğlence sektörüdür. Matematik ve Bilgisayar Bilimlerinden mezun kişiler veri tabanı uzmanı, oyun programcısı, yazılım uzmanı ve siber güvenlik uzmanı olarak çalışabilirler. Ayrıca kariyerlerine sahada değil de daha akademik bir zeminde devam etmek isteyen Matematik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları yüksek lisansla birlikte üniversitelerde akademisyen olarak da çalışabilirler.  Bu bağlamda Matematik ve Bilgisayar Bilimleri yüksek lisans programı, matematik ve bilgisayarın, birleşiminden yararlanarak çeşitli alanlarda uzmanlaşmayı amaçlayan bir lisansüstü programıdır. Bu programda ise ileri düzeyde matematik ve bilgisayar dersleri, seminerler, uzmanlık alanı çalışması ve tez hazırlama gibi faaliyetler yer alır. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü yüksek lisans programının süresi genelde 2 yıldır ancak üniversiteden üniversiteye, alınan ders sayısına ve ders içeriklerine göre değişkenlik gösterir. Bazı kurumlar yüksek lisansın yanı sıra yabancı dil seviyesine de önem vermektedir. Bu yüzden yüksek lisansa başvuracak akademisyen adaylarının yabancı dil seviyelerinin de iyi düzeyde olması gerekir. 

Sen de bu bölümden mezunsan ve hayallerindeki işi arıyorsan Kariyer.net üzerinden araştırma yapıp sana en uygun işlere hızlıca başvurabilirsin.

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Doğu Akdeniz ÜniversitesiMatematik ve Bilgisayar Bilimleri (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)SAY11193,842181,175,088
2Doğu Akdeniz ÜniversitesiMatematik ve Bilgisayar Bilimleri (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY12Dolmadı-
3Doğu Akdeniz ÜniversitesiMatematik ve Bilgisayar Bilimleri (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY7286,29126315,281
4Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiMatematik ve Bilgisayar Bilimleri (4 Yıllık)SAY79341,99213161,964
5İstanbul Kültür ÜniversitesiMatematik ve Bilgisayar Bilimleri (Burslu) (4 Yıllık)SAY12353,13573142,988
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!