Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü

Su Ürünleri Mühendisliği Nedir?

Dünyamızın dörtte üçünün su ile kaplı olması, insanoğlu için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Suyun içerisinde yaşayan hayvanlar ve bitkiler insanoğlunun temel ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynamaktadır. Suyun canlılarının insanlık tarihi boyunca çok önemli bir yere sahip olmasından dolayı günümüzde su ürünleri mühendisliği dersleri birçok üniversitede eğitim olarak verilmektedir.

Su Ürünleri Mühendisliği bölümünün amacı, su canlılarını iyileştirecek, üretecek, su ürünlerinin soyunun devamlılığı, depolanması, yetiştirilmesini sağlayacak, su ürünlerinin çoğaltılması, korunması, canlılara hizmetleri için çalışacak ve meslek hayatında yeni teknolojileri işi için kolayca kullanabilecek insanlara bilimsel eğitim vermektir. Çağımızda, suyun insanlık için ne kadar önemli olduğunu bilerek, su ve su ürünlerinin korunmasının önemini anlayan, bilinçli elemanlar yetişmesi amaçlanmaktadır. 

Su Ürünleri mühendisleri deniz ve iç sularımızda mevcut potansiyeli elde etmek, su ürünleri yetiştiriciliğini daha iyi bir düzeye getirmek, bu konularda yeterli bilgi ve beceriye sahip olabilmek için, yetiştirilen lisans ve lisansüstü seviyede öğrenim görmüş, mühendislerdir. 

Su Ürünleri Mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür ve su ürünleri fakültesine bağlıdır. Su ürünleri mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin su canlılarına ilgi duyması, yeni teknolojilere ayak uydurmada zorlanmaması, araştırmacı ruha sahip olması gibi özellikler avantaj sağlar. Su ürünleri mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin, su ürünlerine ilgi duyması, araştırmacı ve yeni teknolojilere meraklı olması çok önemlidir. Özellikle doğayı ve suyu seven, önemini bilen, suyun canlılar için ne kadar değerli olduğunu önemseyen insanlar bu bölümü okuyarak çok başarılı olabilir. İnsanların her geçen gün doğaya zarar verdiği, küresel ısınma sorunu devam ettiği süreçte donanımlı ve bilinçli su ürünleri mühendisliği mezunlarına daha çok ihtiyaç duyulur. İnsanlığın hizmetine sunulan su ürünlerinin çoğaltılması, korunması ve insanlara sunulması için de bu pozisyonda hizmet veren mühendislere çok ihtiyaç duyulmaktadır. 

Su Ürünleri Mühendisliği Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Su Ürünleri Mühendisliği bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS kotasını doldurmaları gerekmektedir. Okulun devamlılık süresini, akademik takvimini tamamlayan, derslerde başarıyı ve devamlılığı sağlayan, öğrenciler mezun olmayı hak ederler. 

Öğrenciler öğrenimleri süresinde farklı alanlarda ya da üniversitelerde kendilerini geliştirmek isteyebilirler. Su Ürünleri Mühendisliği yatay geçiş bölümleri de bunun için önemli bir fırsat sunar. 4 yıllık lisans eğitimi sonrası ise Su Ürünleri Mühendisliği yüksek lisans programları arasından dilediğini seçerek, akademik anlamda kendini geliştirebilirsin. Su Ürünleri Mühendisliği açık öğretim fırsatı bulunmadığı için uzaktan eğitim alınmıyor.

Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Su Ürünleri Mühendisliği öğrencileri eğitim hayatları boyunca biyoloji ve sayısal dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.

Su Ürünleri Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrencileri;

  • Genel Biyoloji,
  • Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş,
  • Ekoloji,
  • Su Bitkileri,
  • Av Araçları ve Avlanma Yöntemleri,
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Ekonomi ve Pazarlama,
  • İç Su Balıkları Yetiştiriciliği,
  • Deniz Balıkları Yetiştiriciliği,
  • Su Ürünlerinde Kalite Kontrol,
  • Deniz Hukuku ve Mevzuatı,

başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde tamamladıkları takdirde ‘‘Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Bölümden mezun bireylere “Su Ürünleri Mühendisi” ünvanı verilir. Bölümü bitirenler mezun olduktan sonra staj yaparak deneyim kazanabilirler. Su Ürünleri Mühendisliği staj imkanları da oldukça fazladır. 

Su Ürünleri Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Su Ürünleri Mühendisi meslek hayatı içerisinde su canlılarını korunması, yetiştirilmesi, avlanması, üretilmesi ve araştırılması gibi birçok iş ile ilgilenirler. Su canlılarının en verimli şekilde yetiştirilmesini sağlar ve araştırırlar. Su canlıları için en iyi ortamı yaratmayı amaçlarlar. Su Ürünleri Mühendisinin planlama, denetleme, rapor çıkartma ve proje hazırlama gibi çeşitli işleri de bulunmaktadır.

Su Ürünleri Mühendisliği çalışma alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
  • Su Ürünleri Üretim Merkezleri
  • Su Ürünleri Çiftlikleri
  • Devlet Su İşleri
  • Deniz ürünleri üretim ve pazarlama şirketleri
  • Su kaynakları üretim, dağıtım planlama şirketleri
  • Gemicilik şirketleri

Su Ürünleri Mühendisliği Mezunları İş Olanakları Nelerdir?

Su Ürünleri Mühendisliği mezunu kişiler meslek hayatlarını özel veya kamu sektöründe devam ettirebilirler, üniversitelerde akademisyenlik yapabilirler, serbest çalışarak danışmanlık hizmeti sunabilirler . KPSS şartlarında, yeterli puanı alarak, devlet bünyesinde, su ve su ürünleri ile ilgili çalışma yürüten tüm sektörlerde görev alabilirler. Birçok özel şirkette, gemicilik, su ürünleri yetiştiriciliği, avlanması ile ilgili faaliyetlerinde bulunan kurumlarda istihdam edilebilirler. 

Su Ürünleri mühendisleri geleceğin en çok ihtiyaç duyulan elemanlarıdır. Su ve su ürünlerinin korunmasında, gelecek nesillere aktarımının yapılmasında önemli bir noktada yer alırlar.

Gelecek nesillere, sağlıklı bir dünya bırakmak için Su Ürünleri Mühendisliği mezunu elemanlarına her alanda, ihtiyacımız bulunmaktadır. Beslenmede çok önem arz eden su ürünlerinin yetiştirilmesi, devamlılığının sağlaması ve bu ürünleri sofralarımıza, doğal şartlara uygun şekilde ulaştırmasında büyük önem taşıyan su ürünleri mühendislerine çok önemli görevler düşmektedir. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen birçok çalışmaya destek verebilirler. Su Ürünleri çiftlikleri kurarak, buralarda istihdam edilebilirler. 

Almış olduğu eğitime istinaden birçok su ürünleri yetiştiriciliği, pazarlamacılığı, paketlemeciliği gibi alanlarda istihdam edilebilirler. Bu gibi yerlerde danışmanlık görevi yürütebilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiSu Ürünleri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY37255,87284483,423
2Ankara ÜniversitesiSu Ürünleri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY31267,85929404,590
3Ankara ÜniversitesiSu Ürünleri Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY31282,55748330,843
4Atatürk ÜniversitesiSu Ürünleri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY47223,76752825,822
5Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiSu Ürünleri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY32246,84659559,407

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Su Ürünleri Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Ege ÜniversitesiSu Ürünleri MühendisliğiSAY27.6
2Akdeniz ÜniversitesiSu Ürünleri MühendisliğiSAY26.0
3Ankara ÜniversitesiSu Ürünleri MühendisliğiSAY24.5
4Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiSu Ürünleri MühendisliğiSAY24.4
5Çukurova ÜniversitesiSu Ürünleri MühendisliğiSAY24.0

Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

3.359Toplam Kullanıcı
1. Su Ürünleri
%11.03
2. Gıda
%6.11
3. Bankacılık
%3.95
4. İnşaat
%3.14
5. İlaç Sanayi
%2.65

Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Satış
%13.36
2. Mühendislik
%10.71
3. Üretim / İmalat
%7.28
4. Hizmet
%6.84
5. Eğitim
%4.64
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!