Süt Teknolojisi Bölümü

Süt Teknolojisi Bölümü Nedir?

Süt Teknolojisi Bölümü, memelilerin doğumundan itibaren tüketicilere doğum ve beslenme sürecinin temel, taze, sağlıklı ve hijyenik bir şekilde verilmesini sağlamak için bilgi ve deneyim aktarımı için kurulmuş bir eğitim disiplinidir. peynir, yoğurt, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile süt yan ürünleri.

Bu bölümün amacı, süt üretiminin artırılması, süt ve süt ürünlerinin kalitesinin korunması, süt fabrikalarının kurulması ve düzenlenmesi ve süt atıklarının kullanımı alanında yeterli teknik bilgi ve donanım sağlanması.

Bu alanda eğitim görenler; süt işleme tesislerinde, gıda işlenmesi sürecini yönetebilir, peynir, yoğurt, krema gibi çeşitli süt ürünlerinin üretiminde görev alabilirler. Bu tesislerde kalite kontrol süreçlerini denetleyebilir ve ürünlerin hijyen standartlarına uygunluğunu sağlayabilirler.

Gıda güvenliği ve kalite kontrolü alanında da iş imkanları mevcuttur. Süt teknolojisi mezunları, süt ürünlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerini yapabilir, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu değerlendirebilir ve gerekli düzeltici önlemleri alabilirler. Sen de ilgili alanda eğitim alarak bu sürece dahil olabilirsin!

Süt Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede süt teknolojisi üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • Botanik,
  • Biyokimya,
  • Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,
  • Organik Kimya,
  • Genel Mikrobiyoloji,
  • Gıda Bilim ve Teknoloji,
  • Süt Endüstrisinde İşlem ve Kontrol Uygulamaları,
  • Beslenme ve Süt Ürünleri,
  • Dondurma Teknolojisi,
  • Süt Endüstrisinde İşlem Mühendisliği,
  • Süt Endüstrisinde Saf Kültür,
  • Krema ve Tereyağı Teknolojisi,
  • Sütçülük Artıklarının Değerlendirilmesi,
  • Peynir Teknolojisi,
  • Yoğurt ve Benzeri Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm Dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Süt Teknolojisi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen adaylar Süt Teknolojisi DGS geçiş bölümlerini araştırarak yükseköğretim programlarına devam edebilirler. Farklı alanlarda çalışmak isteyenlerse Süt Teknolojisi yatay geçiş bölümlerini tercih edebilirler.

Süt Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Süt Teknolojisi, üniversitelerde Ziraat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. İlgili program; sütün işlenmesi, depolanması, kalite kontrolü ve süt ürünleri üretimi gibi konularda geniş bir bilgi yelpazesi sunar. Süt Teknolojisi mezunları, süt endüstrisinde, işleme tesislerinde, fabrikalarda veya kalite kontrol laboratuvarlarında çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olabilirler.

Süt teknolojisi çift anadal bölümlerinde eğitim gören öğrenciler; temel biyoloji, kimya, mikrobiyoloji ve gıda bilimi derslerinin yanı sıra süt işleme teknikleri, pastörizasyon, homojenizasyon, fermente ürünlerin üretimi gibi süt teknolojisi özelindeki dersleri de alırlar. Pratik uygulamalar ve süt yerleri staj yerlerinde verilen eğitim de programın önemli bir parçasını oluşturur. Böylece öğrenciler teorik bilgilerini gerçek dünya uygulamalarıyla birleştirme fırsatı bulurlar.

Süt Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Süt ürünlerinin kalitelerinin artırılması, ürün sayısının artması ve artıkların değerlendirilmesi adına çalışmalar yaparak maksimum verim sağlar. Süt teknolojisi bölümü çalışma alanları şu şekilde özetlenebilir:

  • Süt İşleme Fabrikaları: Süt Teknolojisi mezunları, işleme fabrikalarında çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Bu pozisyonlar arasında üretim yöneticisi, kalite kontrol uzmanı, üretim mühendisi ve işletme sorumlusu gibi görevler bulunur. Mezunlar, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi sürecini yönetebilir, kalite standartlarını sağlayabilir ve üretim verimliliğini artırabilirler.
  • Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarları: İlgili alandan mezun olanlar, gıda teknolojisi ve süt endüstrisi üzerine araştırma yapan laboratuvarlarda çalışabilirler. Yeni ürün formülasyonları geliştirebilir, işleme teknikleri üzerine araştırmalar yapabilir ve süt ürünlerinin besin değeri üzerine çalışmalar yürütebilirler.
  • Kalite Kontrol Departmanları: Gıda güvenliği ve kalite kontrolü konularında uzmanlaşarak, gıda üreticisi veya denetleyicisi olarak da çalışabilirler. Süt ve süt ürünlerinin hijyenik koşullarda üretilmesini sağlamak için kalite kontrol prosedürlerini uygulayabilir ve üretim tesislerinde denetimler yapabilirler.
  • Pazarlama ve Satış Departmanları: Süt ürünlerinin pazarlama ve satış departmanlarında görev alabilirler. Ürün tanıtımı yapabilir, pazar araştırmaları yaparak tüketici tercihlerini belirleyebilir ve satış stratejileri geliştirebilirler.
  • Danışmanlık Hizmetleri: Süt ürünleri endüstrisinde danışmanlık hizmetleri de sunabilirler. Üretim tesislerinin verimliliğini artırmak, kalite standartlarını iyileştirmek ve işletme maliyetlerini azaltmak için danışmanlık yapabilirler.

Süt Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Süt Teknolojisi mezunları için birbirinden farklı sektörlerde oldukça fazla iş imkanı söz konusudur. Örnek vermek gerekirse;

  • Peynir Üretim Firmaları (Beyaz Peynir, Kaşar, Tulum,Eritme vb.),
  • Süt Fabrikaları (Pastörize Süt, Süt Tozu),
  • Yoğurt ve Ayran Fabrikaları (Kefir,Lor),
  • Tereyağ Üretim Firmaları,
  • Mandıralar,
  • Kozmetik Firmaları,
  • Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Kurumlarında

Gibi Istihdam olanaklarından faydalanabilirler.

Söz konusu sektörlerde birbirinden farklı alanlarda çalışabilirler. Ayrıca süt ve süt ürünleri araştırma laboratuvarlarında araştırmacı olarak görev alabilirler ya da üniversitelerde akademik kariyer seçeneğini de değerlendirebilirler. Tüm bu iş olanaklarından devlet kurumlarında çalışabilmek için adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yetkinliği beklenir. Süt Teknolojisi bölümü mezunları, süt ve süt ürünleri endüstrisinde geniş bir yelpazede kariyer fırsatlarına sahiptirler. Sen de ilgili alanda çalışmak istiyorsan Kariyer.net’i ziyaret edebilirsin. Kariyer.net’in sunduğu staj ve iş olanaklarını değerlendirerek kendine uygun bir iş yeri bulabilirsin. İş başvurularından olumlu dönüş alman halinde ilgili alanda çalışma fırsatını elde edebilirsin.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara ÜniversitesiSüt Teknolojisi (4 Yıllık)SAY31254,49589494,024
2Ege ÜniversitesiSüt Teknolojisi (4 Yıllık)SAY26251,91886514,824

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Süt Teknolojisi mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Ege ÜniversitesiSüt TeknolojisiSAY26.9
2Ankara ÜniversitesiSüt TeknolojisiSAY24.7

Süt Teknolojisi Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Süt Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

525Toplam Kullanıcı
1. Gıda
%24.47
2. Süt ve Süt Ürünleri
%20.74
3. Gıda Hizmetleri
%3.19
4. İlaç Sanayi
%2.66
5. Tarım / Ziraat
%2.13

Süt Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Üretim / İmalat
%17.44
2. Satış
%15.12
3. Mühendislik
%12.79
4. Kalite
%11.63
5. Yiyecek ve İçecek
%5.81
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!