Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Nedir?

Uluslararası ticaret ve yönetim eğitimi, temel yönetim disiplini konusunda uluslararası faktörlerde uzmanlaşma sağlar. Öncelikle bir işletmenin finans, pazarlama, operasyonlar ve muhasebe gibi ana organlarını anlamayı ve daha sonra bu işlevlerin her birindeki uluslararası farklılıkları ve riskleri tanımayı amaçlayan akademik bir disiplindir.

Uluslararası ticarette uzmanlaşmış bir profesyonel, para değişikliklerinin çok uluslu bir firmanın dünya çapındaki üretim kararları üzerindeki etkilerini, petrol fiyatlarının ithalat / ihracat dengesi üzerindeki etkisini ve çok uluslu bir firmanın yeni bir pazarda ilgisini çekecek uluslararası faktörleri kabul etme bilgisine sahip olacaktır. Ayrıca, uluslararası ticaret mezunu herhangi bir iş fonksiyonunda bilgi teknolojisini kullanmak, uluslararası ticaret operasyonları için gerekli çeşitli belgeleri gözlemlemek ve hazırlamak ve aynı zamanda hem yazılı hem de yazılı olarak kurumsal amaçlar için profesyonel iletişim kurmak için gerekli becerilere sahip olacaktır.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğrencileri, küresel pazarlarda iş yapma becerilerini geliştirirken uluslararası işletmecilik alanındaki güncel trendleri ve pratik uygulamaları da öğrenirler. Program teorik derslerin yanı sıra stajlar, proje çalışmaları ve endüstri ziyaretleri gibi pratik deneyimler de sunar. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik yatay geçiş bölümleri ile de alanda eğitim görmek mümkündür. Eğitimini tamamlayan öğrenciler; staj programları sayesinde işletme dünyasındaki gerçek uygulamaları öğrenerek mezuniyet sonrası kariyerlerine hazırlanırlar.

Mezunlar, uluslararası şirketlerde ihracat, ithalat, lojistik, satış ve pazarlama gibi çeşitli pozisyonlarda kariyer fırsatları bulabilirler. Kendi işlerini kurma veya uluslararası işletmelerle işbirliği yapma gibi girişimlerde bulunabilirler. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik DGS geçiş bölümleri ile de tamamlanabilen lisans programı;, öğrencilere küresel düzeyde rekabet avantajı sağlayarak küresel iş dünyasında başarılı bir kariyere hazırlar.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede uluslararası ticaret ve işletmecilik üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • İngilizcede İletişim,
  • İşletme ve Ekonomi için Matematik,
  • Küresel Siyaset,
  • Bilgi Teknolojileri,
  • İşletme Mikroekonomisi,
  • İşletmelerde İletişim,
  • Muhasebe İlkeleri,
  • İşletme Hukuku,
  • İşletme Finansmanı,
  • Yönetsel Karar Verme için Maliyet Muhasebesi,
  • Uluslararası Ticaret ve Ekonomi,
  • Kantitatif Analiz,
  • Para ve Bankacılık,
  • Uluslararası Pazarlama Stratejisi,
  • Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi,
  • Uygulamalı Araştırma Yöntemleri

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olurlar. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bir ülkenin dünyaya açılması adına yabancı dil kullanımı ile şirketler arasında uluslararası bağlar kurmak adına çalışmaktır.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü mezunları, küresel ekonomide iş yapma, ticaret ve işletme yönetimi konularında uzmanlaşmış bireylerdir. Bölüm, öğrencilere uluslararası ticaretin temellerini, küresel pazarlarda iş yapmanın inceliklerini ve uluslararası işletmecilik konularını öğretir. Uluslararası Ticaret ve Finansman yüksek lisans yaparak alanda uzmanlaşma ve çeşitli sektörlerde farklı kariyer yollarını takip etme imkanı bulunur..

Birçok mezun, çok uluslu şirketlerde uluslararası ticaret departmanlarında veya dış ticaret birimlerinde çalışabilirler. Uluslararası pazarlarda ticaret stratejileri geliştirme, gümrük ve ithalat ihracat işlemlerini yönetme, uluslararası ticaret düzenlemelerini takip etme gibi görevleri üstlenirler. Küresel pazarlara giriş stratejileri oluşturarak şirketlerin uluslararası genişlemesine yardımcı olurlar.

Dış ticaret danışmanlık firmalarında da çalışabilirler. Burada, müşterilere uluslararası ticaret konularında danışmanlık sağlar, küresel pazarlara giriş stratejileri geliştirirler ve ihracat ve ithalat süreçlerini yönetirler. Uluslararası Ticaret ve Finansman açıköğretim ile desteklenerek söz konusu alanlardaki bilgi birikimi artırılabilir.

Bazı mezunlar ise kendi işlerini kurmayı tercih edebilirler. İhracat ve ithalat alanında faaliyet gösteren şirketler kurarak veya dış ticaret danışmanlığı rolüyle başarılı bir girişimci olabilirlerler. Uluslararası ticaret ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan firmaları da kurabilirler.

Uluslararası Ticaret ve Finansman yatay geçiş ile de eğitim görülebilen bir bölümdür. Bölümden mezun olanlar, küresel iş dünyasında ticaret ve işletme konularında uzmanlaşmış bireylerdir. Bölümden mezun olanlar, uluslararası ticaretin karmaşıklığıyla başa çıkma yeteneklerine sahip olmalarıyla tanınırlar ve çeşitli sektörlerde ve işletmelerde başarılı kariyerler yapabilirler.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu eğitim programından mezun olmuş olan bireyler; ekonomi ve ticaret alanında faaliyetler gösteren şirketlerde yer alabilirler. Bunların haricinde;

  • Dışişleri Bakanlığı,
  • Dış Ticaret Müsteşarlığı,
  • Ticaret ve Sanayi Odaları,
  • Ticaret Borsaları,
  • Kalkınma Ajansları,
  • Uluslararası Firmalarda

Çalışabilirler.

Söz konusu iş fırsatlarından devlet kurum ve kuruluşları arasında yer alan seçeneklerden faydalanabilmek için adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı alması istenir.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü, öğrencilere küresel iş dünyasında başarılı olabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri sağlayan kapsamlı bir programdır. Bölümü başarıyla tamamlayan mezunlar, geniş bir iş olanakları yelpazesine sahip olurlar.

Birincil olarak, uluslararası ticaret ve işletmecilik mezunları, uluslararası şirketlerin ihracat ve ithalat departmanlarında çalışabilirler. Uluslararası ticaret işlemlerini yönetir, dış ticaret belgelerini hazırlar, gümrük işlemlerini takip eder ve uluslararası pazarlarda iş yapma stratejileri geliştirirler. Küresel pazarlama kampanyalarını yönetir ve uluslararası ticaret mevzuatına uygunluk konularında danışmanlık yaparlar.

Diğer bir iş olanaklarından biri, uluslararası işletmelerin genel yönetim departmanlarında veya uluslararası iş geliştirme departmanlarında çalışmaktır. Söz konusu rollerde; şirketlerin küresel genişlemesi için stratejiler geliştirir, yeni pazarlara giriş stratejileri oluşturur ve iş ortaklıkları kurarlar. Küresel iş dünyasında rekabet avantajı sağlamak için stratejik planlama yaparlar ve işletme performansını izlerler.

Uluslararası ticaret ve işletmecilik mezunları uluslararası danışmanlık firmalarında veya dış ticaret danışmanlık firmalarında da kariyer yapabilirler. Müşterilere dış ticaret konularında danışmanlık hizmetleri sunar, ihracat ve ithalat süreçlerini yönetir, uluslararası ticaret mevzuatı konusunda bilgilendirme sağlar ve küresel iş ortamında rekabet avantajı sağlamak için stratejiler geliştirirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İngilizce)EA60336,82548210,216
2Antalya Belek ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilik (%50 İndirimli)EA14236,97935-
3Antalya Belek ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Burslu)EA2299,53703-
4Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilikEA60268,21942684,244
5Bahçeşehir ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İngilizce) (Ücretli)EA35268,71473679,235

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Özyeğin ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilikEA53.4
2Yeditepe ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilikEA47.6
3Doğuş ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilikEA46.2
4Bahçeşehir ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilikEA45.4
5İstanbul Bilgi ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilikEA42.2

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

5.230Toplam Kullanıcı
1. Tekstil
%4.15
2. Lojistik
%3.86
3. Bankacılık
%3.86
4. Gıda
%3.6
5. Otomotiv
%3.54

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. İthalat/İhracat
%18.4
2. Satış
%13.56
3. Pazarlama
%9.32
4. Lojistik
%4.54
5. Muhasebe
%4.42
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!