Zootekni Bölümü

Zootekni Bölümü Nedir?

Zootekni bölümünün genel amacı, son teknolojiler ile hayvansal üretim ve hayvansal üretim problemlerini yapılan araştırmalar ile çözüme ulaştıracak ve hayvan yetiştirme konusunda uzman olacak kişileri bilimsel eğitim ile yetiştirmektir.

Zootekni bölümü mezunları ar-ge çalışmalar ile hayvan üremesini nasıl daha verimli hale getirebileceklerini bulmaya çalışırlar.

Zootekni bölümünü 4 yıllık lisans bölümüdür. Ziraat Fakültesine bağlı bir bölümdür. Bölümü başarı ile tamamlayan kişilere “Ziraat Mühendisi” unvanı verilir.

Zootekni bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde hayvanlardan korkmayan, hayvanlara karşı sevgi besleyen, sorumluluk sahibi, sabırlı, disiplinli, araştırmaya hevesli olacak özellikte öğrenciler aranmaktadır.

Zootekni Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Zootekni bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Öğrencilerin bölümlerini başarı ile tamamlamaları için 240 AKTS kotasını doldurmaları gerekmektedir ve zorunlu derslerinin tamamını başarı bir şekilde tamamlamaları istenir. Bu alanda verilen 4 yıllık eğitimin ardından dileyen öğrencilerin zootekni yüksek lisans bölümlerini araştırarak okumaya devam etmeleri mümkündür. Yüksek lisans eğitimi alan adaylar, daha fazla alanda yüksek maaş karşılığında çalışma fırsatı elde edebilir.

4 yıllık lisans eğitimi, öğrencilere hayvanların beslenmesi, bakımı, üremesi, hastalıkları ve genel sağlık durumları hakkında bilgi sağlar. Çiftlik yönetimi, hayvan yetiştirme teknikleri, hayvan ıslahı ve veteriner bilimler gibi konular da bu programın kapsamına girer.

Zootekni uzaktan eğitim lisans tamamlama süresi boyunca; temel biyoloji, kimya, genetik, beslenme bilimi ve hayvan fizyolojisi gibi bilimlerin yanı sıra hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili pratik becerileri de içeren dersler alınır. Stajlar ve saha çalışmaları da programın bir parçası haline gelir. Hem pratik hem de teorik bilgilerin pek çoğuna bu şekilde ulaşılabilir.

Zootekni Bölümü Dersleri Nelerdir?

Zootekni bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenciler eğitim hayatları boyunca birçok kimya ve biyoloji ağırlıklı dersler ile karşı karşıya geleceklerdir. Zootekni açıköğretim, yüksek lisans ve örgün eğitim  sırasında verilen dersler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Zooloji,
  • Genel Kimya,
  • Genel Mikrobiyoloji,
  • Tarımsal Mekanizasyon
  • Hayvan Davranışları,
  • Hayvan Sağlığı ve Hastalıkları,
  • Çayır Mera ve Yem bitkileri Yetiştiriciliği,
  • Üreme Biyolojisi ve Suni Tohumlama,
  • Hayvan Islahı,
  • Gıda Bilimi ve Teknolojisi,

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Zootekni Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Zootekni Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Zootekni bölümü mezunları, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan üretimi, yetiştirme ve araştırma bölümlerinde birçok işe sahiptirler. Bu alanların dışında hayvan besleme laboratuvarları ve genetik laboratuvarlarında da birçok iş ile ilgilenirler. Mezunların iş hayatlarında ana amacı daha verimli bir şekilde hayvan üretilmesini sağlamaktır. Zootekni yatay geçiş bölümleri, açıköğretim ya da yüksek lisansın ardından görev alınabilecek alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayvan Yetiştiricisi: Zootekni mezunları, sığır, koyun, keçi, tavuk, domuz gibi hayvanların yetiştiriciliğiyle ilgili işlerde çalışabilirler. Hayvanların bakımı, beslenmesi ve üretimi konularında uzmanlaşarak çiftliklerde veya hayvancılık işletmelerinde görev alabilirler.
  • Hayvan Besleme Uzmanı: Zooteknik mühendisleri, hayvanların beslenme ihtiyaçlarını belirleyerek dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı oluştururlar. Yemleme teknikleri, yem analizi ve hayvan besleme stratejileri konularında çalışabilirler.
  • Hayvan Sağlığı ve Koruma Uzmanı: Zootekni mezunları, hayvan sağlığı ve hastalıklarının önlenmesi, teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi konularında uzmanlaşabilirler. Veteriner kliniklerde, hayvan sağlığı danışmanlık firmalarında veya tarım kuruluşlarında görev alabilirler.
  • Hayvansal Ürünler Teknolojisi Uzmanı: Zooteknik mühendisleri, hayvansal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve kalite kontrolü konularında çalışabilirler. Et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünlerin endüstriyel işleme süreçlerini yönetebilirler.

Zootekni bölümü mezunları, tarım sektöründe, gıda endüstrisinde, veterinerlik alanında ve akademik kariyerlerinde geniş bir iş alanına sahiptirler. Hayvanların sağlığı, beslenmesi ve üretimiyle ilgili uzmanlık gerektiren birçok pozisyonda çalışma imkanına sahiptirler. 

Zootekni Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Zootekni bölümü mezunları, özel çiftliklerde ve özel laboratuvarlarda çalışabilme olanakları bulunmaktadır. Mezun olan bireyler gerekli sınavları geçmeleri halinde, akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.

Zootekni bölümü mezunları, geniş bir yelpazede iş olanaklarına sahiptir. Hayvan yetiştiriciliği ve üretim üzerine odaklanan bu alan pek çok kariyer fırsatı sunar.

Tarım sektörü, zootekni mezunları için önemli bir istihdam alanıdır. Bu bölümden mezun olanlar, tarım işletmelerinde hayvan yetiştiriciliği, süt ve et üretimi, kümes hayvancılığı gibi alanlarda çalışabilirler. Hayvansal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgili işlerde de yer alabilirler.

Veterinerlik klinikleri ve hastaneleri, zootekni mezunları için başka bir iş fırsatı sunar. Veteriner hekimlerle birlikte çalışarak hayvan sağlığı ve bakımı konularında destek sağlayabilirler. Hastane veya klinik yönetimi, hasta bakımı, ilaçlama ve aşılamada görev alabilirler. Hayvan yemleri ve ilaçları endüstrisi, zootekni mezunları için de cazip bir istihdam alanıdır. Bu alanda, hayvan yemleri ve sağlık ürünlerinin üretimi, satışı, pazarlaması ve araştırması gibi görevler üstlenebilirler. Sen de bu alanda aktif olarak çalışmak istiyorsan Kariyer.net’i ziyaret edebilirsiniz. Kariyer.net’in sunduğu filtreleme özelliğinden yararlanarak güncel olarak yayınlanan zootekni staj yerleri ve iş ilanlarına ulaşabilirsin. Şehir ve pozisyon özelinde yapacağın araştırmanın ardından kriterlerine uygun olduğunu düşündüğün ilanlara başvuru gerçekleştirebilirsin. Başvurundan olumlu dönüş alman halinde istediğin alanda çalışma fırsatını elde edebilirsin.

Zootekni Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiZootekni (4 Yıllık)SAY32254,53819493,676
2Ankara ÜniversitesiZootekni (4 Yıllık)SAY41267,32001407,868
3Atatürk ÜniversitesiZootekni (4 Yıllık)SAY31229,77399748,950
4Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiZootekni (4 Yıllık)SAY37240,85852619,273
5Bingöl ÜniversitesiZootekni (4 Yıllık)SAY22219,59724880,021

Zootekni Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Ege Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Zootekni Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Zooteknist

Zootekni Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Hayvancılık
%13.38
2. Tarım / Ziraat
%11.58
3. Yem Sanayi
%10.97
4. Gıda
%5.77
5. Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvancılık
%4.59

Zootekni Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Mühendislik
1. Mühendislik
%21.16
2. Satış
%14.94
3. Üretim / İmalat
%11.05
4. Pazarlama
%6.99
5. Yönetim
%6.82
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!