Üniversitelerin Zootekni bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Zootekni bölümünün genel amacı, son teknolojiler ile hayvansal üretim ve hayvansal üretim problemlerini yapılan araştırmalar ile çözüme ulaştıracak ve hayvan yetiştirme konusunda uzman olacak kişileri bilimsel eğitim ile yetiştirmektir.
Zootekni bölümü mezunları ar-ge çalışmalar ile hayvan üremesini nasıl daha verimli hale getirebileceklerini bulmaya çalışırlar.
Zootekni bölümünü 4 yıllık lisans bölümüdür. Ziraat Fakültesine bağlı bir bölümdür. Bölümü başarı ile tamamlayan kişilere “Ziraat Mühendisi” unvanı verilir.
Zootekni bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde hayvanlardan korkmayan, hayvanlara karşı sevgi besleyen, sorumluluk sahibi, sabırlı, disiplinli, araştırmaya hevesli olacak özellikte öğrenciler aranmaktadır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörZootekni bölümü 4 yıllık lisans eğitiminin verildiği bir bölüm olup, 240 AKTS kotasını doldurup başarılı olduktan sonra zootekni lisans diploması alarak ziraat mühendisi unvanıyla üniversiteden mezun olabilirsin. Zootekni bölümünü bitirdikten sonra üniversitelerde akademisyen olarak çalışma hayatına devam edebileceğin gibi yem fabrikaları, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, laboratuvarlar ve özel çiftliklerde de ziraat mühendisi olarak çalışabilirsin.2023 yılı zootekni taban puanları ile birlikte başarı sıralamaları YÖK ve ÖSYM tarafından açıklanmış olup, zootekni bölümünü tercih etmek istiyorsan dört yıllık bir alan olması nedeniyle Alan Yeterlilik Testinden (AYT) sayısal bölümden almış olduğun puana göre tercih yapmalısın.Zootekni bölümüne yönelik 2023-2024 eğitim-öğretim yılında eğitim almaya başlamak için geçmiş yılların zootekni bölümü taban puanları incelendikten sonra tercih yapmalı, tercih yaparken de taban puanları dışında başarı sıralamasını hatta kontenjanlar gibi farklı verileri dikkate alarak seçimlerini yapmalısın.
Zootekni bölümünde okumak istiyorsan, bazı niteliklere sahip olman gerekmektedir ki bunların başında hayvanlardan korkmamak yer almaktadır. Bu niteliğe ek olarak mesleğin sana uygun olduğunu düşünüyorsan, zootekni kaç puan sorusuna cevap bulmalısın. Bunun içinde geçmiş yılların taban puanlarını ve başarı sıralamalarını inceleyerek istediğin üniversiteye yerleşebilirsin.
Konu ile ilgili ÖSYM verilerine baktığında 2019 yılına ait zootekni bölümü puanları en yüksek 249.289 ve en düşük 225.607 iken, 2022 yılında en yüksek 266.334, en düşük 222.909 puan olduğunu görürsün. Puanlar üniversitelere göre değişim gösterirken aynı zamanda bölümü tercih eden adayların aldıkları puanlar doğrultusunda zootekni puanları belirlendiği için 2023 yılında zootekni tercih puanları farklılık gösterebilir. Hata yapmamak adına geçmiş yıllara ait veriler eşliğinde öncesinde bir liste hazırlayarak istediğin bölümün listenin üst sıralarında yer almasına özen göstermelisin.
Doğru tercih yapmak adına zootekni taban puanları dışında zootekni başarı sıralaması listesini mutlaka incelemelisin. Böylelikle istediğin şehir ve üniversitede istediğin bölümü okuma zevkini yaşayarak, gelecek hayatına emin adımlarla başlangıç yapabilirsin.
AYT sayısal bölümüne ait olan puanını ve başarı sıralamanı dikkate alarak ilk önce hangi şehirde okumak istediğine karar vermeli ve ona göre üniversiteleri belirledikten sonra en yüksek ve en düşük taban puan ile zootekni sıralama listesi eşliğinde üniversite tercihlerini belirlemesin.
Zootekni başarı sıralamasına bakıldığında 2022 yılı zootekni başarı sıralaması en düşük 770.168 ve en yüksek 425.387 olurken, aynı bölüm için 2019 yılında başarı sıralamasının en düşük 462.501 ve en yüksek 346.394 olduğunu görebilirsin. Aradaki fark adayların aldığı puanların yıllara göre değişim göstermesinden kaynaklanmakta olup, tercih sıralamasının da süreçte etkili olduğunu bilmesin. Ayrıca rakamlarda değişimlerin bu yıl içinde farklılık gösterebileceğini unutmadan zootekni taban puanları, başarı sıralaması ve tercih sırası gibi bütün kriterleri değerlendirerek tercihlerini yapmalısın.
Zootekni bölümü tercih etmek istediğin bir bölümse, ÖSYM verilerini geçmiş yıllara yönelik mutlaka incelemesin. Tercihlerini yaparken öncelikle zootekni bölümünün bulunduğu üniversiteleri tespit ederek bir liste hazırlamalısın ki liste sayesinde üniversite hayatını geçirebileceğin şehirlere karar verebilmen çok daha kolay olacaktır. Zootekni taban puanları ve başarı sıralamalarını tespit edip tercihlerini oluşturarak istediğin üniversiteye yerleşme şansını arttırabilirsin. Tabii ki verileri değerlendirirken üniversitelerin zootekni bölümüne ayırdığı kontenjanları bilmen de zootekni tercih sıralamanda dikkate alman gereken bir husustur. Böylelikle tüm kriterlere sahip olarak tercih listeni oluşturarak ölü tercih yapmayı engellemiş olursun.
Zootekni taban puanları doğrultusunda alana yönelik eğitim veren istediğin üniversiteye yerleşebilmek için, en doğru yol 2022 yılına ait olan en yüksek başarı sıralaması olan 425.387'ye yakın bir sıralama yapmandır ki böylelikle başarısız olma ihtimalini ortadan kaldırabilirsin. Kısaca yapman gerekeni özetlersek; tercih listeni yaparken en düşük zootekni başarı sıralaması yerine en yüksek başarı sıralamasına bakmandır ki ancak bu şekilde istediğin üniversiteye ve ilk tercihin olarak yerleşmen kolaylaşır. Eğer bölüm konusunda karar veremediysen bölümler sayfası sana yardımcı olabilir.
Zootekni taban puanları ve başarı sıralaması dışında zootekni bölümüne ait üniversitelerin ayırdığı kontenjanları bilmekte doğru sıralama adına önemlidir. Veriler hakkında bilgi sahibi olman adına 2019 yılından 2023 yılına kadar kontenjan sayılarını listene eklemen tercihlerini sıralamanda kolaylık sağlayacak olup, istediğin üniversiteye yerleşme ihtimalin artar.
Zootekni kontenjanları yıllara göre incelendiğinde üniversitelerin çok ciddi bir farklılık göstermediğini görebilirsin. Son yıllara ait zootekni kontenjan verilerini incelersen, İzmir Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi toplam kontenjan 45+2; Adana Çukurova Üniversitesi, Antalya Akdeniz Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi toplam kontenjan 40+1; Erzurum Atatürk Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi toplam kontenjan 30+1 şeklinde olduğunu görürsün. Örnekte paylaştığımız üzere üniversitelere göre ayrılan kontenjanlar farklılık gösterdiği için verilerin eksiksiz bir şekilde incelenmesi gerekirken, yıllara göre değişimlerin söz konusu olduğunu unutmamalısın.
Zootekni üniversite puanları ile birlikte kontenjanlar tercih sırasında dikkat edilmesi gereken kriterler arasında yer alırken, bazı yıllarda zootekni bölümünü tercih eden sayısı fazla olmadığı için üniversitelerin ayırdığı kontenjanların dolmadığı görebilirsin. Bu nedenle istediğin bölüme yerleşmek adına üniversitelerdeki zootekni taban puanları, başarı sıralamaları, kontenjanları ve zootekni tercih sıralaması ve kontenjanlar gibi önemli kriterlerin hepsini dikkate alarak verdiğimiz bilgiler ışığında tercihlerini yapabilir, istediğin üniversitede lisans eğitimini tamamlayabilirsin.
Zootekni Bölümü, hayvanların ıslahı ve bakımıyla ilgilenen bir bölümdür. Bu alanda eğitim almak istiyorsan Türkiye’deki farklı üniversiteleri tercih listene ekleyebilirsin. Sayısal bir bölüm olan Zootekninin taban puanları üniversitelere göre değişiklik gösterir. Bölümün en yüksek taban puanlı olduğu üniversite 266,333 ile Ankara Üniversitesidir. Ege Üniversitesi ise 262,850 taban puana sahip olan öğrencileri kabul eder. En düşük puanlı olan üniversite ise KKTC Uyruklu olmak üzere 222,908 taban puanla Ege Üniversitesidir. Eğer YKS sonucunda 223,876 puan aldıysan tercih listene Erzurum Atatürk Üniversitesini de ekleyebilirsin....