Zorunlu Trafik Sigortası, araç sahibi herkes tarafından yaptırılması gereken ve olası bir trafik kazasında üçüncü şahıslara verilen zararın belirli limitler dahilinde karşılanmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir sigorta türüdür. Türkiye'de, Trafik Kanunu çerçevesinde zorunlu tutulmuştur.
Türkiye'de "Zorunlu Trafik Sigortası", kara yollarında motorlu taşıt kullanmak için yasal bir gerekliliktir. Bu sigorta, kazalarda üçüncü şahıslara verilen bedensel ve maddi zararları karşılar. Zorunlu Trafik Sigortası'nın (ZTS) tarihine baktığımızda, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ilk olarak 1980'li yıllarda uygulanmaya başlamıştır. Bu uygulama, vatandaşların maddi yükümlülük altına girmesini engellerken, mağdur olan bireylerin zararlarının hızla karşılanmasına olanak tanımaktadır. Günümüzde dijital platformlar sayesinde araç sahipleri, bu sigorta türünü kolayca alabilmekte ve yenileyebilmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası, hem bireyler hem de sigorta sektörü için büyük öneme sahiptir. Araç sahiplerinin bir kazaya karışmaları durumunda karşı tarafın zararını telafi etme yükümlülüğünü üstlenir ve sürücüyü büyük mali yüklerden korur. Ayrıca trafik kazalarının hızlı çözülmesi, mağdurların zararlarının hızlı bir şekilde telafi edilmesi sigorta sektörü için de önem arz etmektedir. Modern sigorta satış süreçlerinde yapılan gelişmeler bu sigortanın daha erişilebilir ve şeffaf olmasına katkı sağlamaktadır.
Bir sürücü, şehir merkezinde seyir halindeyken başka bir araca çarpar ve kazada karşı tarafın aracı ciddi şekilde hasar görür. Zorunlu Trafik Sigortası bu noktada devreye girerek, karşı tarafın araçtaki hasarını belirlenen limitler dahilinde karşılar ve sürücü, büyük bir mali sorumluluktan kurtulmuş olur. Bu durum hem mağdur tarafın hızlıca zararının telafisini sağlar hem de sigorta şirketinin süreci yönetmesiyle hukuki süreçler hız kazanır.