Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) kampüsü İstanbul'da bulunan, daha çok güzel sanatlar alanında eğitim ve başarı sunan bir devlet üniversitesidir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi vakıf mı devlet mi olduğu konusunda çok fazla sorular bulunmaktadır bu yüzden bunu özellikle belirtmekte fayda vardır; MSGSÜ bir devlet üniversitesidir. Üniversite Osman Hamdi Bey tarafından 1882 yılında kurulmuştur ve ilk adı Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane olmuştur. Kurulduktan bir süre sonra kadrosunu oturtarak 2 Mart 1883 yılında eğitim vermeye başlamıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türkiye'de sanat ve mimarlık yüksekokulu olarak kurulan ilk kurum olmuştur. Kurum 4 Kasım 1981 yılında kabul edilen 2547 sayılı kanun ev 1982 yılında çıkarılan 41 sayılı kanun ile birlikte üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını aldı. 1988 yılında Meslek Yüksekokulu açıldı ve öğrenciler Moda-Konfeksiyon programında eğitim-öğretime başladı. 2002 yılından itibaren bölümlerde kredili sisteme geçildi. 2003 yılında ise günümüzdeki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi adını alarak 4 yıllık eğitim veren bir devlet üniversitesi halini aldı. En son 2006 yılında ise Fen ve Edebiyat Fakültesi'ne bağlı olarak Felsefe bölümü kuruldu.
Üniversitede birçok etkinlik ve faaliyetler mevcuttur. Okurken hem kendini geliştirmek hem de sosyalleşmek isteyen öğrenciler için sunduğu fırsatlar çok fazladır. Çeşitli öğrenci kulüplerine katılarak sosyalleşmeniz mümkündür. Üniversitede sizin için birçok spor imkanı bulunmaktadır. Fındıklı yerleşkesinde basket sahası, tırmanış duvarı, masa tenisi bulunmaktadır. Bomonti yerleşkesinde badminton alanı, egzersiz merkezi ve masa tenisi bulunmaktadır. İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda ise basket alanı bulunmaktadır. Öğrencisi olan herkes istediği yerleşkeye giderek herhangi bir imkandan faydalanma hakkına sahiptir.
Öğrencilere her gün yemekhanesinde 4 çeşit yemekten oluşan menüsüyle hizmet vermektedir.
Üniversitede sağlık hizmetleri de verilmektedir. Fındıklı yerleşkesinde poliklinik hizmeti, psikolog, hemşirelik; Bomonti yerleşkesinde poliklinik hizmeti, psikolog, diş kliniği, hemşire; İstanbul devlet konservatuvarında poliklinik hizmeti ve hemşire bulunmaktadır. Bu imkanlardan tüm öğrenciler faydalanabilmektedir.
MSGSÜ ÖSYM sınav puanlarıyla öğrenci almakla birlikte kendi yeterlilik sınavlarına da yer vermektedir. Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi'nde çoğu bölüm için yetenek sınavı yapılmaktadır.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yetenek sınavı her sene dönem başlarında gerçekleştirilir. Bu sınavların içerikleri ve hangi bölümler için ne zaman yapılacağı her sene kurumun internet sitesi içerisinde duyuru olarak paylaşılmaktadır. Bu yetenek sınavlarından geçerli bir puan aldıktan sonra bölümlere kayıt yaptırma şansını elde edersiniz.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri şu şekildedir:
- Mimarlık
- Şehir ve Bölge Planlama
- Endüstriyel Tasarım
- İç Mimarlık
- Fotoğraf
- Geleneksel Türk Sanatları
- Grafik Tasarımı
- Heykel
- Resim
- Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu
- Seramik ve Cam
- Sinema Televizyon
- Temel Eğitim
- Arkeoloji
- Batı Dilleri ve Edebiyatları
- Eğitim Bilimleri
- Felsefe
- Fizik
- İstatistik
- Matematik
- Sanat Tarihi
- Sosyoloji
- Tarih
-Türk Dili ve Edebiyatı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi lisans bölümü çoğunlukta olmasına rağmen tercih edeceğiniz bölüme göre ön lisans programlarına da bünyesinde yer vermektedir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Ön Lisans bölümleri 2 ile sınırlıdır. Bu bölümler şunlardır;
Bu programla giyim alanında üretim ile ilgili ulusal ve uluslararası bilgiler edinilmesi amaçlanır. Öğrencilerden üretebilme, yönetebilme, sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilme, tasarım yapabilme becerilerine ulaşmaları beklenir.
Bu programın amacı sanat eserlerini ve tasarımları akademik olarak çevre koşullarını göz önünde bulundurarak inceleyecek, yaratabilecek özgün düşüncelere sahip kişiler yetiştirmektir. Bölüm mezunları bilim ve sanat insanları ile birlikte toplumsal yaşama, sanata ve iş dünyasına katkıda bulunarak yön verecek kişiler olacaktır.
Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrencilerin enstitüye bağlı bölümlere göz atması gerekmektedir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi oyunculuk bölümü sektöre oyuncu kazandıran iyi kurumlardan biridir. Medya alanında başarısını
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi sinema televizyon bölümünden mezun olanların sektördeki ağırlığıyla ölçülebilir.
- Resim Anasanat Dalı
- Heykel Anasanat Dalı
- Grafik Tasarım Anasanat Dalı
- Seramik ve Cam Tasarımı Anasanat Dalı
- Fotoğraf Anasanat Dalı
- Temel Eğitim Anasanat Dalı
- Müzik Anasanat Dalı (Piyano / Üfleme ve Vurma Çalgılar / Yaylı Çalgılar / Kompozisyon ve Orkestra Şefliği)
- Sahne Sanatları Anasanat Dalı (Opera / Tiyatro / Bale / Modern Dans)
- Sinema TV Anasanat Dalı
- Tekstil ve Moda Tasarımı Anasanat Dalı
- Sahne Dekorları ve Kostümü Anasanat Dalı
- Geleneksel Türk Sanatları Anasanat Dalı (Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri / Cilt / Tezhip / Eski Yazı / Eski Çini Onarımları)
- Mimarlık Anabilim Dalı ( Bina Bilgisi / Mimarlık Tarihi / Mimari Tasarım Sorunları / Koruma ve Restorasyon / Yapı Bilgisi / Yapı Fiziği ve - Malzemesi )
- İç Mimarlık Anabilim Dalı
- Matematik Anabilim Dalı
- Fizik Anabilim Dalı
- İstatistik Anabilim Dalı
- Enformatik Anabilim Dalı
- Yapı Mühendisliği Anabilim Dalı (İngilizce Öğretim)
- Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı
- Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı
- Arkeoloji Anabilim Dalı
- Sanat Tarihi Anabilim Dalı ( Türk İslam Sanatları / Batı sanatı ve Çağdaş Sanat / Müzecilik)
- Sosyoloji Anabilim Dalı
- Tarih Anabilim Dalı (Ortaçağ Tarihi / Yeniçağ Tarihi / Yakınçağ Tarihi / Genel Türk Tarihi /
- Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı (Yeni Türk Edebiyatı / Eski Türk Edebiyatı / Yeni Türk Dili / Eski Türk Dili)
- Müzikoloji Anabilim Dalı (Genel Müzikoloji / Etnomüzikoloji ve Folklor)
- Felsefe Anabilim Dalı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve bölümü bulunmamaktadır. Eğitim, ön lisans, lisans ve yüksek lisans şeklinde devam etmektedir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde tüm fakülte ve bölümlerin puanları, başarı sıralamaları her sene değişiklik göstermektedir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi taban puanları bir önceki sene en düşük puandan giriş yapan öğrencinin puanı anlamına gelmektedir. Her sene değişen taban puanları dikkatlice incelenmelidir.
Yabancı öğrenci adaylarının ülkelerinden Türkiye Cumhuriyeti içerisinde lise denklik mezuniyet belgelerinin bulunması gerekmektedir. Yayınlanan yönergedeki sınavlarda istenen puanı almış olmaları gerekmektedir.
Üniversiteye başvuru yapacak yabancı uyruklu aday öğrencilerin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi internet sitesi üzerinden yayınlanan duyuruları takip etmesi gerekir. Aday öğrenciler, ilanda belirtilecek olan tarihler arasında, kontenjan ve koşullar dahilinde Öğrenci Daire Başkanlığına başvuru yapmalıdır. Başvuru koşullarını sağlayan öğrencilerin istenen ulusal ve uluslararası sınavlardan yeterli puanı almış olmaları gerekir. Güzel Sanatlar ve Devlet Konservatuvarına bağlı programlara başvuran adaylar, özel yetenek sınavlarından da başarılı olmalıdır. Yabancı öğrenciler için her sene bu yayınlanan kılavuz takip etmelidir.
Başvuru yapan tüm adayların başvuruları değerlendirildikten sonra kesin kayıt için istenen belgeler açıklanır ve belirlenen tarihte kayıt yaptırmaları beklenir.
Üniversite 1882 yılından beri başarıyla eğitim veren ülkemizin ilk ve en önemli mimarlık sanat ve tasarım üniversitelerinden biridir. Alanında uzman akademisyenler tarafından verilen derslerde hem teorik hem uygulamalı eğitimler bulunur. Sadece okurken değil iş hayatında da işinize yarayacak bir altyapı oluşturmanız amaçlanır. Birikimli, özgür düşünebilen, yeniliğe açık bireyler yetiştirmeyi hedefler. Ülkesine ve dünyaya faydalı olacak, sanatla ilgilenen, bilgili ve kültürlü bireyler yetiştirmek amacında olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, mesleki alanda birçok birikime sahip olmanızı sağlar. Ülkemizde Resim ve Heykel müzesi olan tek yükseköğretim kurumu olma özelliğine sahip olan üniversite sanata verdiği değer ile ön plana çıkmaktadır.
Üniversitemizin öğrencilerine Farabi ve Erasmus imkanı sağlamak için 249 üniversite ile anlaşması vardır. Bu değişim programlarından yararlanmak isteyen öğrenciler tüm şartları sağladığı takdirde istediği bir programa dahil olabilmektedir.
Yükseköğretim programını bitirdikten sonra yüksek lisans programlarında devam etmek isteyenlerin önceliği kendi üniversiteleri olduğu takdirde kurum da önceliği kendi mezun öğrencilerine verir. İsteyen tüm mezun öğrenciler ALES sınavından ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı aldıktan sonra kendi bölümlerine uygun bir yüksek lisans programına başvurarak iki senelik bir yüksek lisans eğitiminden sonra kariyerine akademik olarak devam edebilir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türkiye'de saygınlık kazanmış üniversiteler arasında yer alır. Özellikle sanat ve iletişim, medya sektörüne yetenek sınavları sayesinde aldığı yetenekli öğrencileri mezun ederek bu alana birçok çalışan kazandırmıştır. Yetenek sınavıyla okunan bir bölümden mezun olduktan sonra, sektöre kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. Mezun olana kadar staj imkanından faydalanan öğrenciler daha rahat iş bulabilir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, sanat ve tasarım ağırlık bir üniversite olduğu için mezunları kamu ve özel sektörde yoğun iş imkanı bulabilmektelerdir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunları birçok mimarlık ofisinde çalışabilir. Çizim yetenekleri sayesinde mimarlık içerisinden seçeceğiniz bir bölümde örneğin; iç mimarlık ya da peyzaj mimarlığı gibi alanlarda iş sahibi olabilirsiniz.
Son sınıfta üniversitenin bağlı olduğu kurum ve kuruluşlarda staj yapabilir ve öğrendiğiniz bilgileri uygulamada kullanmaya başlayabilirsiniz. Staj zorunlu olmadığı için başvuru yaparak bu imkandan faydalanmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Tüm koşullar sağlandığında sizin için belirli gün ve saatlerde gideceğiniz bir staj ayarlanır, yarı zamanla çalışarak yarı zamanlı okula gelerek iş hayatına ilk adımı atmış olursunuz.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden bilgili ve donanımlı bir şekilde mezun olduktan sonra istediğiniz alanda ilerlemeniz ve yükselmeniz kaçınılmaz olacaktır. Mezun olduğunuz üniversite ve aldığınız eğitim, hayatınızı belirleyen bir tercih olacaktır. Bu yüzden tercih yaparken gerçekten doğru bilgiler edindiğinizden emin olmalısınız. Üniversite sonrası hedeflediğiniz meslekler için Kariyer.net'in hazırladığı
pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilir, kendinize uygun bir kariyer planlayabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.