Üniversitelerin Alman Dili ve Edebiyatı bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Alman çalışmaları, Alman dilini ve edebiyatını hem tarihi hem de günümüzde araştıran, belgeleyen ve yayan beşeri bilimler alanıdır. Almanca çalışmalarının akademik bölümleri genellikle dil ve edebiyat bileşeninin yanı sıra Alman kültürü, Alman tarihi ve Alman siyaseti derslerini de içerir.
Alman Dili ve Edebiyatı üç çalışma alanından oluşur: modern Alman edebiyatı, erken Alman edebiyatı ve dili ve dilbilim (genel dilbilim ve Alman dilbilimi). Bu alanlar, farklı derece programlarında çeşitli şekillerde birleştirilebilir. Alman dili ve edebiyatı bölümünde eğitim görenler pek çok konuda bilgi sahibi olurlar. Sen de yabancı dile dair ilgiye sahipsen, kendini bu alanda geliştirmek istiyorsan bu bölümde okumayı tercih edebilirsin.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörSen ve senin gibi her öğrencinin lise öğretim döneminin sonlarına doğru daha da ağırlık vererek çalışmaya başladığı üniversite sınavı sonrasında dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden birisi de üniversite tercih listesi olur. Sadece üniversite sınavından yüksek bir puan almakla istediğin üniversite ve üniversite bölümüne gidebileceğin söylenemez. Üniversite sınavından aldığın üniversite sınav puanı ile okumak istediğin üniversite bölümlerini araştırarak tercih sürecini daha rahat atlatabilirsin. Eğer üniversitede Alman dili ve edebiyatı bölümü okumak istiyorsan, öncelikle Alman dili ve edebiyatı bölümü puanları listesine bakarak araştırmana başlayabilirsin. Üniversite tercih listen için bu bölümü baz alacak olursan, senin için bu araştırmada önemli olan pek çok şey var ama en önemlisi olan Alman dili ve edebiyatı taban puanları listesidir.
Üniversitede tercih listene ekleyeceğin bölümleri seçerken bölümümün sana sağlayıp sağlamayacağı iş imkanları, üniversitelerin bu bölüm alanında gösterdiği faaliyetler gibi birçok konuda araştırma yapman gerekir. Eğer üniversite tercihlerinde Alman dili ve edebiyatı bölümünden yana tercihler yapmak istiyorsan öncelikle Alman dili ve edebiyatı tercih puanları listesini araştırman gerekir. Birçok üniversite bölümünün puanlarını ve özellikle de üniversite tercih listende seçmek istediğin Alman dili ve edebiyatı taban puanlarını bu siteden bulabilirsin. Üniversite bölümlerinin taban puanları, geçen sene o üniversite bölümü için bölüme alınan öğrencilerden puanı en düşük olanının puanına tekamül eder. Taban puanları bölümden bölüme ve üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Örnek verecek olursak 2022 yılı verilerine göre Alman dili ve edebiyatı taban puanları, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi için 344,28263 iken; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi için 316,65114 olarak değişiklik gösterir. Taban puanlarındaki bu değişiklik ise üniversite tercih listende senin üniversite sınav puanına uygun bir sıralama yapman gerektiğini gösterir, bu yüzden Alman dili ve edebiyatı puanları tercih listeni değiştiren bir unsur olur.
Üniversite için bölüm tercihleri yaparken özenle araştırman gereken şeylerden birisi de bölüm başarı sıralamalarıdır. Okumak istediğin bölümün başarı sıralamaları her üniversite için aynı olmayabilir. Alman dili ve edebiyatı taban puanlarını araştırmakla kalmamalı, aynı zamanda Alman dili ve edebiyatı başarı sıralaması listesine göz atman gerekir. Alman dili ve edebiyatı taban puanlarında olduğu gibi başarı sıralamalarında da puanlar üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösteriyor. Eğer Aydın Adnan Menderes Üniversitesini bu bölümü okumak için tercih etmek istiyorsan, kariyer.net sitesinden Aydın Adnan Menderes Üniversitesinin Alman dili ve edebiyatı sıralamasının 44.489 olduğunu çok kolaca bulabilirsin. Eğer Alman dili ve edebiyatı bölümü için Aydın Adnan Menderes Üniversitesini değil de Sivas Cumhuriyet Üniversitesini tercih etmek istersen, bu üniversitenin de başarı sıralamasının 75.750 olduğunu görebilirsin.
Senin için zorlu ve uzun bir süreç olan üniversite tercihi için araştırmanı tamamladıktan sonra artık üniversite tercihlerine başlayabilirsin. Üniversite tercih listeni hazırlarken bilmen gereken en önemli şey, bu tercih listesinin en çok istediğin bölümden daha az tercih etmek istediğine göre baştan aşağıya doğru sıralaman gerektiğidir Eğer tercih listeni olması gerektiği gibi sıralamazsan ve üniversite tercihlerini karışık hazırlarsan hiç aklında bile olmayan fakat listene yazdığın bir üniversiteye yerleşme ihtimalini arttırırsın. Bu yüzden üniversite tercihin için düşünmen gereken en önemli şey tercih listenin başına hangi üniversiteyi yazacağındır. Tabii ki üniversite tercih listeni sıralarken Alman dili ve edebiyatı taban puanlarını baz alarak en yüksek taban puanlı üniversiteden en düşük taban puanı almış üniversiteye doğru Alman dili ve edebiyatı bölümlerini sıralayabilirsin. Fakat üniversite tercihleri için sadece taban puanları senin için etken faktör değildir. Her üniversitede Alman dili ve edebiyatı bölümü bulunmadığından dolayı sadece bazı belirli şehirlerdeki üniversitelerden bu bölüm için tercih yapman gerekir. Bölümün bulunduğu üniversiteler için Alman dili ve edebiyatı taban puanlarını araştırmanı bir kenara koyarak hangi şehirlerde okumak istediğini düşünerek listende eleyici davranabilirsin. Üniversite okumak için bulunmak istediğin şehirden başlayarak üniversite için daha az gitmek isteyebileceğin şehirdeki üniversitelere doğru sıralamanı tekrar gözden geçirmen gerekir. Alman dili ve edebiyatı tercih listesinde bu yolu izleyerek yol kat edebilirsin.
Seçtiğin üniversite bölümün için üniversite tercih listesi hazırlarken Alman dili ve edebiyatı taban puanlarını araştırman ve bu bölümü okumak isteyebileceğin üniversite şehirleri konusunda eleyici davranman tercih sürecindeki ilerlemeni gösterir. Üniversitelerin her bölüm için farklı olacak şekilde açtığı kontenjan sayıları ise o sene o bölüme girecek olan öğrenci sayısını gösterir. Üniversite bölümlerinin kontenjan sayılarına bakman seni güvende tutar, yani taban puanının tuttuğu ama bölüme yerleşme ihtimalinin riskli olduğu üniversiteleri tek başına tercih listene yazmaman gerektiğinin önemini sana gösterir. Eğer tercih listende yerleşme ihtimalinin riskli olduğu bir üniversite varsa, o üniversite tercihinin yanında Alman dili ve edebiyatı kontenjan sayısı yüksek olan bir üniversite yazman gerektiğinin göstergesidir. Bu şekilde sadece Alman dili ve edebiyatı taban puanlarına dikkat ederek değil; aynı zamanda Alman dili ve edebiyatı başarı sıralaması ve kontenjan gibi unsurları da özenlice kontrol etmen gerektiğini fark etmiş olursun. Alman dili ve edebiyatı taban puanları, başarı sıralamaları ve Alman dili ve edebiyatı kontenjan sayıları gibi daha fazla bilgiye üniversite rehberi sayfası üzerinden ulaşabilirsin.
Alman Dili ve Edebiyatı bölümü, üniversitelerin Edebiyat Fakültelerinde 4 yıllık eğitim veren bir lisans programıdır. Bu bölümde en yüksek taban puanına sahip olan okul 426,85636 ile İstanbul Üniversitesidir. 410,19399 puanla ikinci sırada Hacettepe Üniversitesi yer alır. En düşük taban puanına sahip olan okul ise 267,88691 ile Fırat Üniversitesidir. 93 kişiyle en yüksek kontenjana sahip olan okul Sivas Cumhuriyet Üniversitesidir. Tekirdağ Namık Kemal, Sakarya ve Hacettepe Üniversitesi de 82 kontenjanla yüksek kişi sayısına sahip olan okullar arasında yer alır....