Almanca Öğretmenliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Almanca Öğretmenliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Almanca Öğretmenliği

Almanca Öğretmenliği

Almanca Öğretmenliği bölümü, Alman dilini ve edebiyatını hem tarihsel olarak hem de günümüzde araştıran, belgeleyen ve yayan beşeri bilimler alanıdır. Almanca çalışmalarının akademik bölümleri genellikle dil ve edebiyat bileşeninin yanı sıra Alman kültürü, Alman tarihi ve Alman siyaseti derslerini de içerir. Bu alan için ortak Almanca isimler Germanistik, Deutsche Philologie ve Deutsche Sprachwissenschaft und Literaturwissenschaft'tır. Bu çalışma konusu daha çok Alman çalışmaları, Alman dili ve edebiyatı veya Alman filolojisi olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra Almanca Öğretmenliği bölümü, Almanca dilini öğrenmek için gerekli olan becerileri kazandırmayı amaçlar. İlgili bölümde eğitim alan kişiler Almanca dilbilgisi, okuma, yazma, konuşma ve anlama alanında uzmanlaşırlar. Aynı zamanda öğretmenlik becerileri de kazanırlar. Almanca Öğretmenliği Bölümü öğrencileri; Almanca dilinin temel yapıları, dilbilgisi, kelime hazinesi, okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerileri gibi konular üzerinde çalışmalar yürütürler. Öğrenciler; öğretim teknikleri, sınıf yönetimi, eğitim psikolojisi, öğretim materyalleri gibi konularda da eğitim alırlar. 

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Almanca Öğretmenliği Taban Puanları

Üniversitedeki bölüme en düşük puanla giren öğrenci üniversitenin taban puanını oluşturur. Tercih listeni hazırlarken hesaba katman gereken kıstaslardan biri olan taban puanı, üniversiteler tarafından her bölüm için ayrı ayrı hazırlanarak yılın daha önceden belirlenmiş belirli bir tarihinde resmi siteden yayımlanır. Sen de bu açıklanan taban puanları listesine bakarak tercihini gerçekleştirirsin. Eğer üniversitedeki lisans seçimini Almanca öğretmenliğinden yana kullanmayı düşünüyorsan üniversitelerin Almanca öğretmenliği taban puanları hakkında bilgiler toplamalı ve analizlerini bu yönde derinleştirmelisin. Çünkü yapacağın detaylı analiz, tercih döneminde sana üniversitedeki bölümü daha yakından tanımana yardımcı olur. 

Almanca Öğretmenliği Tercih Puanları

Üniversite taban puanları, tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkar. Sınav sonucundan sonra bölüme en düşük puanla giren öğrencinin oluşturduğu taban puan birçok üniversiteye göre farklılık gösterebilir. İstanbul’daki herhangi bir üniversite ile Diyarbakır’daki bir üniversite arasında büyük puan farkları gözlemlenebilir. Sayılarla durumu betimlemek gerekirse, Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesinin 2022 yılı için Almanca öğretmenliği bölümü taban puanı 358,601 iken Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 449,004, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde 310,130, Çukurova Üniversitesi’nde bu sayı 411,800’dür. Görüldüğü gibi aynı seneler içinde bile birçok farklı şehirdeki üniversitelerin Almanca öğretmenliği bölümü için taban puanları arasında ciddi farklar bulunur. Bu farklılıklar tercih döneminde Almanca öğretmenliği puanları konusunda hatalı kararlar almana yol açabilir. Üniversite taban puanları Almanca öğretmenliği tercih puanları hakkında birçok üniversiteyi baz alarak yapacağın detaylı inceleme senin tercih döneminde daha isabetli ve kolay kararlar almana yardımcı olur.

Almanca Öğretmenliği Başarı Sıralaması

Tercih döneminin sona ermesinin ardından açıklanan taban puanlarının yanı sıra üniversiteler en düşük puanla giren öğrencinin sıralamasını da paylaşır. Farklı şehirlerdeki üniversitelerin sıralamalarında büyük farklar gözlemlenmesinin yanı sıra aynı üniversitenin farklı senelerinde meydana gelen büyük farklı sıralamalar tercih döneminde kafa karışıklığına sebep olabilir. Detaylı analiz yaparken taban puanının yanı sıra sıralama gibi önemli bir detayın incelemesini gözden kaçırmamalısın. Çünkü YKS sınavı sonucu oluşan ham puanın taban puanına yakın olsa bile sıralamada geriye düşmen durumunda istediğin üniversitedeki Almanca öğretmenliği bölümüne girme şansın olmayabilir. Sıralama ve taban puanı gibi birçok faktörü birlikte analiz etmek tercih sürecinde sana birçok yönden katkı sağlar. Örnekler yoluyla hipotezi doğrulamak gerekirse, Hakkâri Üniversitesi Almanca öğretmenliği bölümü 2018 yılında 237,80508 taban puana sahip olup sıralaması 59.200’tür. Aynı üniversitenin aynı bölümü 2019 yılında taban puanı 232,57611 iken sıralaması 70.692 olarak ölçülmüştür. 230 civarında bir puan almış olsan bile başarı sıralaman 60.000’de olursa 2019 yılı için Hakkari Üniversitenin Almanca bölümünü kazanabiliyorken 2018 yılında açıklanan 59.200'lük Almanca öğretmenliği başarı sıralamasının altında kaldığın için üniversiteye girme şansını kaybedersin. Bu sebeplerden ötürü, sıralama farkı tercih döneminde göz ardı edilmemesi gereken hususlardan biridir. Sonuç olarak, taban puanlarının yanı sıra Almanca öğretmenliği sıralamasına da göz atman daha doğru kararlar vermeni sağlar.

Almanca Öğretmenliği Tercih

Sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten sonra tercih dönemi seni bekler. Üniversitelerin birçok bölümünün farklı kıstaslar altında analiz edildiği bu dönem üniversiteye giriş sürecinin önemli parçalarından birini oluşturur. Tercih sürecinde seçmek istediğin üniversitenin yanı sıra o üniversitenin bulunduğu şehrin ulaşım, sosyal ve kültürel olanaklarını da analizlerine katarak kararlarını almalısın. Çünkü bu kıstaslar üniversite hayatının daha verimli geçmesine yardımcı olur. Tercih yaparken dikkat etmen diğer bir nokta ise doğru kaynaktan bilgileri toplamaktır. Yanlış kaynaklardan bulunan bulgular tercih döneminde senin geleceğin adına yanlış kararlar almana sebep olur. Örnek vermek gerekirse, Almanca öğretmenliği tercih listene Eskişehir ilinden girecekse bu şehrin üniversitelerini detaylı analiz sürecinden geçirmelisin. Bu analizinde kontenjan, taban puanı, sıralama gibi genel özelliklerin yanı sıra şehrin sosyo-ekonomik durumu, ulaşım gibi genelde göz ardı edilen diğer kriterleri de göz önünde tutmak gerekir. Çünkü bu metotla istediğin üniversite hakkında mantıklı karar alman kolaylık hale gelir. Daha farklı bir şehirle durumu örneklendirmek istersek, Almanca öğretmenliği bölümü için Gazi Üniversitesini düşünürsen Ankara ilinin ekonomik ve sosyal özelliklerini incelemenin yanı sıra üniversiteye ulaşım ve üniversitenin öğrencilik hayatında sana sunabileceği avantaj ve dezavantajları da hesaba katmalısın. Çünkü iyi geçirilen bir üniversite hayatı istihdam olanaklarının artmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle doğru şehirde yapılan üniversite seçimi daha güzel bir geleceğe giden yolun temel taşlarından biridir.

Almanca Öğretmenliği Kontenjan

Üniversitedeki bölüme giren öğrenci miktarını belirtmek için kullanılan kontenjan sayısı tercih döneminde genelde birçok kişi tarafından önemsenmeyen özelliklerden biridir. Tercih esnasında taban puanı ve sıralama gibi önemli kıstaslar kadar etkisi olmasa da kontenjanı az olan bölümlerde girmeyi zorlaştıracağı dikkate alınması gereken hususlardan biridir. Kontenjan sayısı üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Örneklerle durumu detaylandırmak gerekirse, Erzurum ilindeki Atatürk Üniversitesi 2022 yılında Almanca öğretmenliği bölümü için 72 kişilik kontenjan ayırmışken Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi aynı bölüm için 31 kişilik kontenjan ayırmayı yeterli görmüştür. Kontenjan sayısının az olması rekabetin artmasına yol açmasının yanı sıra istediğin üniversitedeki bölüme girmeni de zor hale getirebilir. Aldığın puana güveniyorsan ve sıralamanın üniversitenin geçmiş senelerde açıkladığı oranlardan yukarıda olduğunu düşünüyorsan tercih listene ekleyebilirsin. Fakat ortalamanın biraz altında başarı sıralaması ve sınav puanı bölüme girmenin şansa kalmasına yol açabilir. Bu nedenle üniversite seçimi yaparken Almanca öğretmenliği kontenjan sayısı gibi en ince detayları da hesaba katarak tercih listeni oluşturmalısın. Daha fazla ayrıntılı bilgiler ışığında analizlerini devam ettirmek istersen Kariyer. Net'in sağlamış olduğu bilgi havuzundan yararlanabilirsin.