Almanca Öğretmenliği Bölümü

Almanca Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Almanca Öğretmenliği, üniversitelerde her öğretmenlik bölümünde olduğu gibi Eğitim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Öğrenciler 8 yarı dönemlik eğitim hayatları boyunca birçok ders programına katılarak eğitim alır. Öğrenciler, tercihleri doğrultusunda ALES sınavına girerek Almanca öğretmenliği yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladıktan sonra akademisyen olabilme imkanına sahiptirler.

Almanca Öğretmenliği, yalnızca dil puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir ve 2019-2020 YÖK verilerine göre 16 farklı üniversitede 17 farklı tercih seçeneği ile faaliyet göstermektedir. Almanca Öğretmenliği yatay geçiş bölümleri arasından tercih yapmak isteyen öğrencilerin düzenlenen Yatay Geçiş Sınavı’ndan yeterli puanı almaları gerekir. Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Almanca Öğretmenliği uzaktan eğitim programı da 4 yıllık eğitim süresi dahilinde öğrencileri kabul eder. 

Almanca Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede bu bölüm üzerine eğitim almayı amaçlayan ve tercih listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;

  • Almancanın Yapısı,
  • Okuma Becerileri,
  • Yazma Becerileri,
  • Sözlü İletişim Becerileri,
  • Eğitim Psikolojisi,
  • Eğitim Sosyolojisi,
  • Dil Edinimi,
  • Edebi Metin İnceleme ve Öğretimi,
  • Sınıf Yönetimi,
  • Özel Öğretim Teknikleri,
  • Almanca-Türkçe Çeviri Uygulamaları,
  • Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi,
  • Mikro Öğretim,
  • Almanca Ders Kitabı İncelemesi,
  • Materyal Değerlendirme ve Uyarlama,
  • Almanca Sınav Hazırlama ve Değerlendirme,
  • Öğretmenlik Uygulaması,
  • Makro Öğretim,
  • Almanca Öğrenme ve Öğretme Yaklaşımları,
  • Almanca Öğretimde Drama,
  • Karşılaştırmalı Ülke Bilgisi

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süresince sorumlu olacaklardır. Tüm bu dil ve öğretmeye dayalı dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Almanca Öğretmenliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Diplomayı edinen öğrencilere de “Almanca Öğretmeni” ünvanı verilir.

Almanca Öğretmenliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Almanca Öğretmenliği bölümünde eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar, farklı sektörlerde geniş bir iş imkanına sahip olabilir. Almanca Öğretmenliği formasyon süreci de dahil olmak üzere gerekli eğitim ve aşamaları geçen adaylar, Almanca öğretmeni unvanına sahip olurlar. Almanca Öğretmenleri, sahip olmuş oldukları unvan ile birlikte eğitim kurumlarında eğitmen olarak yer alma tercihinde bulunabilirler. İlk ve orta okullarda, liselerde öğretmen olarak görev alabilirler. MEB’in bünyesinde yer alan özel ve devlet okulları, mezunlar için çalışma alanı olarak gösterilebilir.

Bu olanakların dışında mezunlar üniversitelerde akademik kariyerlerine devam edebilirler, uluslararası şirketlerde çevirmen olarak iş bulabilir ve yayınevlerinde eserlerin çevirileri gibi spesifik alanlarda görev alabilirler.

Söz konusu iş fırsatlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı elde etmesi beklenmektedir. Bu sınavda elde edilen ve devlet kurum ve kuruluşlarının belirlemiş olduğu başarı puanı, değişkenlik gösterir. Her kurum, kendi çalışma prensipleri ve kriterleri dahilinde KPSS'de elde edilen başarı puanını belirleyerek adaylardan bu puana sahip olmalarını talep edebilir. Bu sebeple konuyla alakalı net ve kesin bir bilgi sunmak doğru olmayabilir. Almanca Öğretmenliği Bölümü hakkında daha fazla detay ve bilgiye Kariyer.net üzerinden ulaşabilirsin. Halihazırda eğitim hayatına devam eden öğrenciler ve mezun olmuş kişiler tarafından yapılan yorumları okuyabilir, bölümün ve kariyer imkanlarının sana uygun olup olmadığını değerlendirebilirsin. Bu sayede hem kariyer hem eğitim hayatına dair daha sağlam adımlar atma imkanı yakalayabilirsin. 

Almanca Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Almanca Öğretmenliği bölümü, Alman dilini ve edebiyatını hem tarihsel olarak hem de günümüzde araştıran, belgeleyen ve yayan beşeri bilimler alanıdır. Almanca çalışmalarının akademik bölümleri genellikle dil ve edebiyat bileşeninin yanı sıra Alman kültürü, Alman tarihi ve Alman siyaseti derslerini de içerir. Bu alan için ortak Almanca isimler Germanistik, Deutsche Philologie ve Deutsche Sprachwissenschaft und Literaturwissenschaft'tır. Bu çalışma konusu daha çok Alman çalışmaları, Alman dili ve edebiyatı veya Alman filolojisi olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra Almanca Öğretmenliği bölümü, Almanca dilini öğrenmek için gerekli olan becerileri kazandırmayı amaçlar. İlgili bölümde eğitim alan kişiler Almanca dilbilgisi, okuma, yazma, konuşma ve anlama alanında uzmanlaşırlar. Aynı zamanda öğretmenlik becerileri de kazanırlar. Almanca Öğretmenliği Bölümü öğrencileri; Almanca dilinin temel yapıları, dilbilgisi, kelime hazinesi, okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerileri gibi konular üzerinde çalışmalar yürütürler. Öğrenciler; öğretim teknikleri, sınıf yönetimi, eğitim psikolojisi, öğretim materyalleri gibi konularda da eğitim alırlar. 

Almanca Öğretmenliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Almanca Öğretmenleri, bulundukları kurumlar dahilinde öğrenim görmekte olan öğrencilere Almanca dilini öğretmek, edebiyat eserlerini ve kültürünü tanıtmak konusunda görev alırlar. İlgili programa katılıp başarılı bir şekilde mezun olan kişiler, kamu kurum ve kuruluşlarında veyahut özel sektörde yer alan eğitim kuruluşlarında çalışabilir. Göreve başlamadan önce ilgili bölüm eğitimini alan öğrenciler, staj yapmak zorundadır. Almanca Öğretmenliği staj yerleri, ortaöğretim ve ilköğretim okulları olabilir. Staj ve eğitim hayatını tamamlayarak Almanca öğretmeni unvanına sahip olan kişiler, yine ilköğretim ve ortaöğretim okullarında çalışabilir. Ayrıca, Almanca öğretmenliği DGS geçiş bölümleri bulunmaz. Bu program 4 yıllık bir lisans programı olduğu için Dikey Geçiş yapılması mümkün değildir. Ancak Almanca Öğretmenliği uzaktan eğitim ile bitirmek mümkündür. Anadolu Üniversitesinde Almanca Öğretmenliği bölümünü uzaktan eğitimle tamamlamak isteyen adaylar için kontenjan açılır. Sende bu bölümü bitirmek ve kariyerine ilgili alanda devam etmek istiyorsan bu seçenekler arasından kendine uygun olanı değerlendirebilirsin. 

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Anadolu ÜniversitesiAlmanca Öğretmenliği (4 Yıllık)DİL52398,9820324,933
2Atatürk ÜniversitesiAlmanca Öğretmenliği (4 Yıllık)DİL52314,653664,986
3Bursa Uludağ ÜniversitesiAlmanca Öğretmenliği (4 Yıllık)DİL52392,4849127,637
4Bursa Uludağ ÜniversitesiAlmanca Öğretmenliği (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)DİL1226,66899120,656
5Çukurova ÜniversitesiAlmanca Öğretmenliği (4 Yıllık)DİL65356,7243943,726

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Almanca Öğretmenliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Marmara ÜniversitesiAlmanca ÖğretmenliğiDİL49.1
2İstanbul Üniversitesi - CerrahpaşaAlmanca ÖğretmenliğiDİL48.2
3Dokuz Eylül ÜniversitesiAlmanca ÖğretmenliğiDİL40.8
4Boğaziçi ÜniversitesiAlmanca ÖğretmenliğiDİL40.4
5Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)Almanca ÖğretmenliğiDİL38.5

Almanca Öğretmenliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Almanca Öğretmenliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Almanca Öğretmenliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

11.124Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%28.32
2. Eğitim Kurumları
%5.94
3. Okullar
%5.55
4. Turizm
%4.71
5. Tekstil
%2.19

Almanca Öğretmenliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Eğitim
%33.22
2. Satış
%7
3. Turizm
%5.44
4. İthalat/İhracat
%5.1
5. Yönetim
%3.33
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!