Üniversitelerin Basım Teknolojileri bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Marmara Üniversitesi | Basım Teknolojileri (4 Yıllık) | SAY | 41 | 277,10437 | 355,733 |
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavı gibi zorlu ve uzun bir süreci geçtikten sonra sırada bu sürece göre çok daha keyifli olan tercih süreci seni bekler. Bu süreç sınav sürecine göre çok daha keyiflidir çünkü artık emeklerinin karşılığını almışsındır ve geleceğini şekillendirmeye başlıyorsundur. Bu süreçte dikkat etmen ve değerlendirmen gereken birçok etken vardır çünkü tercih süreciyle beraber aslında mesleki hayatına da önemli bir adım atarsın. Tercih sürecinin en önemli adımı şüphesiz bölüm belirlemek olacaktır. İstediğin bir bölümde öğrenim görmek mesleki hayatın için çok önemlidir. Bölüm seçimi yaparken dikkat etmen gereken en önemli şey ne istediğin ve neleri sevdiğindir. Bunları bilirsen bölüm seçerken çok zorlanmaz, ilgi alanlarına göre okumak istediğin bölümü seçersin. İlgi alanlarını ve okumak istediğin bölümü seçtikten sonra araştırmalarını bu bölüm üzerine yoğunlaştırmalısın. Örneğin grafik tasarım, baskı teknolojileri, yayıncılık gibi konulara ilgin varsa basım teknolojileri bölümü üzerine araştırma yapabilirsin. Araştırma yaparken en güncel basım teknolojileri taban puanları için Kariyer.net üniversite taban puanları sayfasını kullanabilirsin.
Tercih sürecinde kafandaki bölümü belirlediysen sırada bölümünün olduğu üniversitelere göz atmak ve sıralamana göre bu üniversiteleri belirleyip tercih listeni oluşturmak var. Tercih listeni oluştururken üniversitelerin taban puan ve sıralamalarını göz önüne almalısın. Bu noktada en önemli şeylerden biri şudur: Tercihlerini sıralamak. Çünkü ÖSYM seni üniversitelere tercih listendeki sıralamayla yerleştirmeye başlar. Tercihlerini sıralarken kendi puan ve sıralamanın biraz üstünden başlayabilirsin, bu sayede eğer sıralamalarda oynamalar olursa bu tercihlerinden birine yerleşebilirsin. Daha sonra kendi sıralamanın civarında olan üniversiteleri yazmak akıllıca bir seçim olacaktır. En son da sıralamanın altındaki üniversiteleri yazarak açıkta kalma riskini azaltabilirsin. Örneğin yayıncılık ve matbaa gibi alanlara ilgin varsa basım teknolojileri tercih puanları listesi üzerine araştırma yapabilirsin. Puanının 350 olduğunu düşündüğünde listeni oluşturmaya 400 puan olan yerlerden başlayıp 300 puan olan yerleri yazarak bitirebilirsin. Böylece açıkta kalmayacak şekilde bir liste hazırlamış olursun ve olası tüm ihtimalleri hesaplayarak bilinçli bir tercih yaparsın. Bunun sebebi 400 puanla alan yerin puanının düşebilme, 300 puanla alan yerin puanının yükselme ihtimalinin olmasıdır.
Üniversite tercihi yaparken puanın yanı sıra dikkat etmen gereken bir diğer önemli kısım ise üniversitelerin başarı sıralamalarıdır. Tercih yaparken hem üniversitelerin taban puanı hem de sıralamalarını göz önünde bulundurmalısın. O yılın güncel taban sıralamalarını ve puanlarını geçen yıl sınava giren öğrenciler oluşturur bu nedenle tercih yaparken sıralamanı doğru yapmak önemlidir. Sıralamanı yaparken en çok istediğin üniversiteden en az istediğin üniversiteye doğru bir yol izleyebilirsin. Bunu yaparken taban puan ve sıralamalarını da göz önüne almayı unutma çünkü üniversitelerin taban puan ve sıralamaları senin için önemli olacak. Örneğin basım teknolojileri bölümünü listene ekleyeceksen basım teknolojileri sıralama listesi senin için kurtarıcı olabilir. Bu listeye göre en güncel sıralamaları görüp listeni ona göre şekillendirebilir ve rahat bir tercih dönemi geçirebilirsin. Ancak basım teknolojileri başarı sıralaması listesinin yıllara ve üniversitelere göre değiştiğini unutmamalısın.
Tercih yaparken bölümünü seçtikten sonra sırada üniversite ve şehir seçmek var. Bu, bölüm belirlemekten sonraki en önemli basamaktır çünkü gideceğin şehirde en az dört yılını geçireceksin ve iyi bir şehirde okumak hayatını büyük ölçüde etkiler. Tercih listeni oluştururken üniversiteden sonra şehirle ilgili araştırma yapman işini büyük oranda kolaylaştıracaktır. Mesela basım teknolojileri başarı sıralamaları belirlenirken en önemli kıstaslardan biri şehirdir. Şehirin sosyal olanakları ve iş imkanları bu konuda büyük rol oynar çünkü taban sıralamaları ve puanlar bu etkenlere göre şekillenir. Okurken çalışmak ve bölümünle ilgili staj yapmak, etkinliklere katılmak seni iş hayatında öne geçirecektir çünkü tecrübe birçok işveren için çok önemlidir. Örneğin basım teknolojileri bölümü aklında olan bir bölümse matbaa ve yayıncılık işlerinin yoğun olarak bulunduğu İstanbul ve Ankara şehirlerini üst kısımlara yazarak daha okurken bile iş sahasında tecrübe edinebilir ve gelecek planlarını buna göre şekillendirebilirsin. Basım teknolojileri tercih sürecinde doğru bir üniversite ve şehir tercihi yaptığında önündeki dört yılı eğlenceli ve verimli bir şekilde geçirebilirsin. Bunun için tercih listeni doğru bir şekilde oluşturmalısın.
Çok kişi tarafından bilinmese de basım teknolojileri puanları ve sıralamalar belirlenirken üniversitelerin kontenjanının da etkisi vardır. Bir bölümün kontenjanı o bölümün öğrenci kapasitesini gösterir ve tercih sürecini etkiler. Bu etki aşağı veya yukarı yönlü olabilir, eğer bir bölümün kontenjanı artmışsa sıralamalarda olumlu yönde bir değişim görülebilirken kontenjanın azaldığı durumda ise olumsuz yönde bir değişim görebilir. bölümlerin kontenjanlarının belirlenmesinde göz önüne alınan kriterlerden bazıları üniversitenin altyapısı ve bölüme olan taleptir. Üniversitenin altyapısı genellikle kampüsteki sosyal alanlarla ve akademik kadroyla ilgilidir. Örneğin yemekhane, kafe, medikal, kütüphane gibi alanlar sosyal tesislerdir. Bu tesislerin yeterli olması kampüsteki hayatın sorunsuzca geçebilmesi için önemlidir. Bu tesislerden birinin bile yetersiz olduğu durumda öğrenciler sorun yaşayacaktır. Akademik kadronun yeterli olması ise hem öğrencilerin aldığı eğitimin kalitesi hem de akademide kalmayı düşünen öğrencilerin doğru yönlendirilmesi için önemlidir. Bunların dışında diğer bir faktör ise bölüme olan taleptir. Eğer bir bölüme karşı ilgi yoğunsa o bölümün kontenjanının daha yüksek olacağını söylemek mümkünken az ilgi gören bölümlerin kontenjanları daha az olacaktır. Son yıllardaki basım teknolojileri kontenjan verilerine bakıldığında basım teknolojileri bölümüne karşı ilginin gittikçe arttığı ve kontenjanların da buna bağlı olarak arttığını söylemek mümkün. Bu konuyla ilgili en güncel ve doğru veriye Kariyer.net sitesindeki tercih motoru sayfası üzerinden ulaşabilirsin.
Basım ve Yayın bölümü, yalnızca Girne Amerikan Üniversitesinin eğitim programına dahil olan bir programdır. Söz konusu alanda eğitim almaya hak kazanmak isteyen adayların, üniversitenin taban puan ve başarı sıralaması şartlarını yerine getirmesi gerekir. Girne Amerikan Üniversitesi Basın ve Yayın bölümü kontenjanı dolmadığı için taban puan bilgisi mevcut değildir. Söz konusu programa tercihte bulunan en başarılı adaylar arasına girebildiğin takdirde bu alanda eğitim alma şansı yakalayabilirsin. Sınav sonucunu baz alarak ilgili üniversiteye ait Basın ve Yayıncılık bölümünü tercih listene eklemen mümkündür....