Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Çevre Mühendisliği bölümü, yaşayan organizmaların sağlığını koruyacak, geliştirecek ve çevrenin kalitesini artıracak çözümler üretmek için çalışmalar gerçekleştiren profesyonel bir mühendislik disiplinidir. Çevre mühendisliği inşaat mühendisliği, kimya mühendisliği ve makine mühendisliğinin bir alt disiplinidir. Kimya, biyoloji, ekoloji, jeoloji, hidrolik, hidroloji, mikrobiyoloji ve matematik gibi geniş bilimsel konulardan beslenerek çalışma alanlarını belirler.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörEğitim hayatının en önemli kilometre taşlarından birisi olan üniversiteye giriş için puanlar açıklandıktan sonra tercih aşamasına yön verecek araştırmalarına başlayabilirsin. Sayısal puan türünde tercihlerde bulunurken Çevre Mühendisliği bölümünü de tercih listesine almak istiyorsan bölümle ilgili detaylı bir araştırma yapman gerekir. Bu noktada üniversite seçiminden önce çevre mühendisliği bölümü taban puanları hakkında inceleme yaparak tercih sürecine destek verebilirsin. Tercih sürecini doğru yönlendirebilmen için farklı üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü taban puanlarını incelemen daha net kararlar vermeni kolaylaştırır.
İlgi alanın, gelecek hedeflerinle uyumlu olarak üniversite tercihlerine yön vermen için birçok farklı kriteri göz önünde bulundurmalısın. Mezuniyet sonrasında sektörde iş bulabilme olanakları, üniversitenin eğitim olanaklarını da değerlendirerek daha sağlıklı seçimler yapabilirsin. Sürdürülebilir bir çevre için, su, toprak, havanın temiz tutulmasını sağlayan teknolojiler ve araştırmalara ilgi duyuyorsan çevre mühendisliği bölümünü de tercih listene alabilirsin. Çevre kalitesini artırmaya yönelik çözümler ve yeni teknolojileri kullanıma dahil etmek, doğal kaynakların korunması yönünde çalışmalara imza atmak istiyorsan çevre mühendisliği puanları listesini incelemen gerekir. Büyükşehirler başta olmak üzere köklü ya da daha yeni üniversitelerin mühendislik fakülteleri bünyesinde çevre mühendisliği bölümleri yer alır. Lisans düzeyinde eğitim sunan bölümden mezun olduğunda sanayi kuruluşları başta olmak üzere, kamuda, çevre teknoloji ve danışmanlık firmalarında görev alabilirsin. Bilimsel düzeyde çevre teknolojileri ve araştırmalarına yönelmek istersen çeşitli üniversitelerin ilgili bölümlerinde kariyer basamaklarına adımını atabilirsin. Dört yıllık lisans eğitimi veren alanın çevre mühendisliği bölümü tercih puanları ise üniversite düzeyinde farklılıklar gösterir. Sayısal puan türünde tercihlerin değerlendirildiği çevre mühendisliği taban puanları listesini inceleyerek tercih listene yön verebilirsin. Bölümün eğitim programı, ders içerikleri gibi konularda daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için çevre mühendisliği bölümü sayfasını ziyaret edebilirsin.
Çevre konularına duyarlı isen, doğanın korunması noktasında çalışmalar yapmayı düşünüyorsan Çevre mühendisliği bölümünün olduğu üniversiteleri araştırman gerekir. Üniversitelerin mühendislik fakültesi bünyesindeki bölümde matematik, fizik gibi temel derslerin yanı sıra bölüme yönelik mikrobiyoloji, çevre ekonomisi, katı atıkların arıtılması gibi dersler yer alır. Çevre mühendisliği bölümü taban puanları ise üniversitelere göre farklı değerlere sahiptir. İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra daha küçük ölçekli şehirlerin üniversitelerinde de çevre mühendisliği bölümünü bulabilirsin. Bu noktada büyükşehirlerde yer alan mühendislik eğitimi alanında önde gelen üniversitelerin çevre mühendisliği üniversite puanları daha yüksek olabilir. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi çevre mühendisliği bölümü taban puanları birbirinden farklıdır. Teknik eğitim konusunda önde gelen üniversitelerden birisi olan Yıldız Teknik Üniversitesi 2022 yılı çevre mühendisliği bölümü taban puanları ise 390.095 olarak gerçekleşmiştir. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ise yine 2022 yılında 298.166 çevre mühendisliği bölümü taban puanları ile yerleştirme yapmıştır.
Çevre mühendisliği bölümünü tercih listene dahil etmeyi planlıyorsan bu noktada üniversitelerin çevre mühendisliği başarı sıralaması listesini araştırabilirsin. Geleceğine yön verirken doğru tercihler yapabilmek adına farklı üniversitelerin çevre mühendisliği bölümü taban puanlarının yanı sıra başarı sıralamaları hakkında da bilgi sahibi olman gerekir. Tercih sürecinde üniversite belirlerken şehir seçimi de önemli bir etkendir. Eğitim almak istediğin şehirdeki üniversitelerde çevre mühendisliği bölümü bulunmayabilir. Bu nedenle şehir seçiminden önce hangi üniversitelere çevre mühendisliği bölümü taban puanları ile yerleşebileceğini detaylıca inceleyebilirsin. Mühendislik fakültesinde dört yıllık lisans eğitimin için çevre mühendisliği bölümü taban puanları ve başarı sıralamalarını inceledikten sonra sıralama yapmak tercih listesinde yardımcı olur. Üniversite ve şehirleri belirledikten sonraki aşamada ise yüksekten düşüğe doğru çevre mühendisliği sıralama listesini oluşturabilirsin.
Çevre mühendisliği taban puanları, başarı sıralamalarını göz önüne alarak üniversite ve şehir noktasında bilgi sahibi olduktan sonra tercih aşamasına geçebilirsin. Son yerleştirmede gerçekleşen çevre mühendisliği sıralama ve taban puanlarını dikkate alarak liste oluştururken üniversitenin bulunduğu şehrin olanaklarını da değerlendirmeye alabilirsin. Yükseköğrenim eğitimin için çevre mühendisliği tercih sürecinde taban puanı senin puanına yakın şehirlerdeki üniversiteleri listene dahil edebilirsin. Çevre mühendisliği eğitimi veren üniversiteler Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunur. Tercihini puanınla uyumlu çevre mühendisliği bölümü taban puanlarıyla ikametine yakın üniversitelerden de yapabilirsin.
Kariyer yolculuğundaki seçimlere bu alanı da dahil etmek istiyorsan tercih listesinde üniversitenin bölüm için ayırdığı kontenjanı da dikkate almalısın. Eğitim hayatına devam etmeyi düşündüğün şehirdeki üniversitede çevre mühendisliği kontenjan kapasitesi sınırlı olabilir. Bu nedenle tercihlerine yerleşebilme şansını arttırmak için diğer şehirlerdeki çevre mühendisliği bölümü taban puanlarını da değerlendirebilirsin. Puan, başarı sıralaması ve eğitim şehri en önemli kriterler olarak dikkate alman gereken noktalar ise de kontenjan da belirleyici olabilmektedir. Detaylı araştırma yaparak tercih aşamasında yol alırken farklı üniversitelerin çevre mühendisliği kontenjanlarına da göz atmayı ihmal etmemelisin. Kariyer hedeflerine çevre mühendisi olarak yön vermeyi düşünüyorsan tercih aşamasında üniversite kontenjanlarını da dikkate almak bölüme yerleşme ihtimalini yükseltebilir. Tercih listesi oluştururken yüksek kontenjanlı çevre mühendisliği bulunan üniversiteleri de listene dahil edebilirsin. Üniversite yolculuğunda önemli bir aşama olan tercih listesini hedeflerine en yakın üniversitelerle buluşturmak için üniversiteler sayfasından ayrıntılı bilgiler edinebilirsin. Seni gelecek hedeflerine yaklaştıracak bölümün bulunduğu üniversiteler ile çevre mühendisliği kontenjan listesini görüntüleyebilirsin.
SAY Puan türü dikkate alınan ve 4 yıllık olan Çevre Mühendisliği bölümü için istenilen en yüksek taban puan 439,0477’dir ve İstanbul Teknik Üniversitesine aittir. Bu üniversiteyi takip eden Hacettepe Üniversitesi ise 4 yıllık bölümlerden biri olan söz konusu programa 373,55785 taban puan elde eden öğrencileri kabul eder. İngilizce veya Türkçe okuma fırsatı yakalayabileceğin diğer seçenekler arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversiteleri de yer alır....