Üniversitelerin Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | İstanbul Teknik Üniversitesi | Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği (4 Yıllık) | SAY | 41 | 463,62883 | 29,261 |
2 | İzmir Katip Çelebi Üniversitesi | Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği (4 Yıllık) | SAY | 21 | 379,91288 | 105,407 |
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümü birçok mühendislik türünü bünyesinde bulunduran geniş kapsamlı bir lisans eğitimdir. Gemicilik sektörü içerisinde bulunan bütün deniz araçlarının ve yapılarının tasarımı ve planlaması başlıca odaklandıkları konulardandır. Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümünün amacı, deniz taşıtlarının ve yapılarının olduğu her alanda fark yaratacak ve fayda sağlayacak, çalıştığı kuruma katkı sağlayacak kişileri bilimsel eğitimler ile yetiştirerek sektöre kazandırmaktır. Bölümde okumak için sahip olman gereken özelliklerin başında matematik ve fizik bilgisine sahip olmak gelir. Yine analitik düşünme becerisine sahip olmak, mekanik ve teknik bilginin olması da bölümü okurken sana yardımcı olur.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavına giren öğrencilerin başarı grafiği sürekli değişir. 2022 yılının başarı ölçüsü ile 2021 yılının başarı ölçüsü aynı değildir. Bu yüzden fakülte ve bölümlerin başarı grafiği de buna bağlı olarak sürekli güncellenir. Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü için de aynı durum geçerlidir. Söz konusu bölümün taban puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bulunan gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümünün taban puanları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul Teknik Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği taban puanları ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü puanları bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği puanları da dahil olmak üzere tüm bölümlerin taban puanları, her sene öğrencilerin YKS başarısı baz alınarak yenilenir. Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği taban puanları incelemesi yaparsan, 2022 yılında, en düşük puan ile alınan öğrencinin puanının 430,873 olduğunu görebilirsin. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 359,476 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 418,152 olarak belirlenmiştir. Yani İstanbul Teknik Üniversitesi, gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği tercih puanları her sene değiştiği için birbirinden farklı taban puanları ile alım yapmaktadır. Öte yandan devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinin taban puanları birbirinden farklı olabilir. Taban puanı bilgisini etkileyen diğer bir faktör de bölümün örgün eğitim mi, ikinci öğretim mi, açık öğretim mi, yoksa uzaktan öğretim mi olduğudur.
Ön lisans veya lisans eğitimi veren tüm bölümlerin başarı sıralaması her sene yeniden belirlenir. Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği başarı sıralaması da hem yıllara göre hem üniversite ve fakültelere göre değişiklik gösterebilir. Yani, İstanbul Teknik Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği sıralaması geriye dönük olarak birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul Teknik Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü sıralama bilgisi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
İstanbul Teknik Üniversitesi, gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü başarı sıralaması da diğer pek çok bilgide olduğu gibi her sene yeniden güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 74.046 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 81.374 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 82.553 olarak belirlenmiştir. Sen de başarı sıralamana göre üniversitenin herhangi bir bölümünü tercih listene ekleyebilirsin. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okumak istemiyorsan, aynı bölümün olduğu diğer devlet ya da vakıf üniversitelerini de inceleyebilirsin.
Üniversite sınavına giren her öğrenci tercih yapma hakkına sahiptir. Tercihlerini belirlerken okumak istediğin bölümün bulunduğu üniversiteleri de araştırman gerekir. Büyük olasılıkla taban puanı ve başar sıralaması senin elde etmiş olduğun dereceye yakın olan üniversitelerden birine yerleşeceksin. Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği tercih listende yer alıyor ise bu bölümün de hangi üniversitelerde yer aldığını öğrenmen gerekir. Söz konusu bölüm 2023 yılı itibariyle yalnızca İstanbul Teknik Üniversitesinde yer alır. Ancak bu durum gelecek yıllarda değişebilir ve başka üniversitelerde de aynı bölüm açılabilir. Öte yandan, sınavda aldığın puan bu bölümün taban puanında düşük ise buna benzer başka bölümler seçmeyi de düşünebilirsin. Örneğin; gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bölümünün ders içerikleri gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümüne oldukça yakındır. Her iki bölümden de mezun olan öğrenciler limanlar, tersaneler, yük gemileri veya özel denizcilik şirketlerinde çalışabilirler. Öte yandan, tercihlerini oluştururken bölümlerin kontenjan sayılarına da dikkat etmen gerekir. Hangi bölümün kontenjan sayısı daha yüksek ise o bölümü tercih etmen senin avantajına olur. Kontenjan sayısı yüksek olan bir bölümü seçmen o bölüme girebilme olasılığını artıracaktır. Ancak bölüm konusunda kararlıysan gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği taban puanları araştırması yapmalısın.
Türkiye’de bulunan tüm üniversite ve bölümlerin kontenjan sayıları her sene yeniden belirlenir. Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği kontenjan sayıları da yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu rakamlar üniversiteden üniversiteye göre de değişiklik gösterebilir. Yani, İstanbul Teknik Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü kontenjan sayıları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul Teknik Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü kontenjan sayıları ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. Ayrıca bir vakıf üniversitesinin kontenjan sayıları ücretli ve burslu programlarında ayrı ayrı değerlendirilir. Bölümler ile ilgili merak ettiğin bilgilere bölümler sayfası üzerinden ulaşabilirsin. İstanbul Teknik Üniversitesi gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümü genel kontenjan sayısı 2023 yılında 70 olarak, 2022 yılında 70 olarak, 2020 yılında ise 70 olarak belirlenmiştir. Bu kontenjanlara her yıl ek olarak 2’şer kişilik okul birincisi kontenjanı açılmıştır. Bu rakamlar örnektir. Açılan kontenjan ve yerleşen kişi sayısı değişebilir. Bu değişimin seni etkilememesi için gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği taban puanları gibi kontenjan sayılarını da araştırman gerekir.
Denizcilik sektörü hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olma amacıyla akademisyenlerin yetiştirildiği Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği 4 yıllık lisans eğitimidir. Gemi ve denizcilik üzerine uzman kişilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla eğitim veren Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği bölümü taban puanları, akademik kadrolara bağlı olarak değişiklik gösterir. İstanbul’da bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği bölümü taban puan oranları 430.87314’tür. Almış olduğun taban puan oranlarına bağlı olarak ilgili bölümü tercih listene ekleyebilirsin....