Karşılaştırmalı Edebiyat Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Karşılaştırmalı Edebiyat bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Karşılaştırmalı Edebiyat

Karşılaştırmalı Edebiyat

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünü diğer edebiyat bölümlerinde ayıran en önemli özelliği özel olarak sadece bir dilin edebi eğitimini almamalarıdır. Birçok dilin edebi eğitimini alarak bilgi sahibi olurlar.

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün amacı, eğitim alan öğrencilere birçok dilin edebiyatı hakkında bilgi sağlayarak, donanımlı ve nitelikli eleman yetiştirerek sektöre kazandırmaktır, öğrencilerin bulunacakları sektörlere katkı ve fayda sağlaması için yetiştirilmektedir.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Karşılaştırmalı Edebiyat Taban Puanları

Üniversite tercih zamanı yaklaştıkça adayların bölüm ve üniversite araştırmalarında da yoğunluk görülmeye başlandı. Ülkemizde pek çok sözel bölüm mevcuttur. Farklı dillerin ve milletlerin dil ve edebiyatlarıyla ilgili müstakil bölümler olmakla birlikte temelde Türk Edebiyatı ile farklı dillerin ve milletlerin edebiyatlarının eş zamanlı olarak öğrenildiği ve kıyaslamaların yapıldığı bir bölüm olarak karşılaştırmalı edebiyat bölümü de adayların seçebilecekleri bölümler arasında yerini alır. Sen de edebiyata ilgiliysen ve tek bir edebiyat odaklı eğitim almak yerine Türk edebiyatı ile özellikle Avrupa edebiyatını birlikte öğrenmek istiyorsan bu bölüm sana göre olabilir. Araştırmana karşılaştırmalı edebiyat hakkında genel bilgilerine ve karşılaştırmalı edebiyat taban puanları bilgisine ulaşarak başlayabilirsin.

Karşılaştırmalı Edebiyat Tercih Puanları

Ülkemizde çok eski tarihlere dayanmayan karşılaştırmalı edebiyat bölümü şu an hem devlet hem de vakıf üniversiteleri olmak üzere toplamda 6 okulda mevcuttur. Vakıf üniversitelerinde hem yüzde yüz burslu hem yüzde elli burslu hem de burssuz olarak mevcut olan karşılaştırmalı edebiyat tercih puanları, tercih döneminde başvurman gereken bilgilerdendir. Taban puanları üniversitelerin ilgili bölümlerine geçtiğimiz yıl giren öğrencilerin puanlarıdır ve bu yıl için adaylara kılavuz niteliğindedir. Her yıl değişen bu puanlar adaylara yol gösterir. Sen de bu bölümde eğitim görmek istiyorsan karşılaştırmalı edebiyat puanları hakkında bilgi edinmelisin. Üniversiteye giriş sınavlarından TYT ve YDT sınavlarına girmiş ve yeterli puanı almak gerekir, yani Karşılaştırmalı Edebiyat okuyabilmek için dil puanına sahip olmalısın. Eğitiminin odağında Avrupa edebiyatları olduğundan ve karşılaştırma yapmak için anlayıp yorumlayabilme yeterliliğine sahip olman gerekli olduğundan İngilizce oldukça önemli bir rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde en düşük taban puan Selçuk Üniversitesi'ndeki 302,796 puan iken, en yüksek taban puan ise Koç Üniversitesi'nin yüzde yüz burslu giriş için alınan 536,381 puandır. Vakıf üniversitelerinde İngilizce eğitim verilirken devlet üniversitelerinde durum böyle değildir. Koç Üniversitesi'nden başka İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi de Karşılaştırmalı Edebiyat eğitimi veren vakıf üniversiteleridir. Bu bölümde eğitim veren devlet üniversiteleri arasında; Dokuz Eylül Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi bulunur. Ancak bu liste değişebilir. Farklı üniversiteler de bu bölümü açabilir. Bu nedenle yeni açılan bölümler olarak da karşılaştırmalı edebiyat bölümü taban puanları araştırması yapmalısın.

Karşılaştırmalı Edebiyat Başarı Sıralaması

Üniversite tercihlerini yaparken sana yol gösterecek olan en önemli bilgiler ise üniversitelerin ve bölümlerin başarı sıralamalarıdır. Puanlar gibi sıralamalar da her yıl değişiklik gösterir. Bu sebeple yine adayların en son yıl hangi sıralama ile yerleştiklerine bakman gereklidir. Karşılaştırmalı Edebiyat başarı sıralaması listesi içinde en düşük olan Selçuk Üniversitesindedir ve 61374'tür. Ancak bu sıralama yıllık oluştuğu için yıllara göre değişebilir. Bu nedenle karşılaştırmalı edebiyat taban puanları dışında başarı sıralaması için de araştırma yapman gerekir. YKS'den aldığın puan ve sıralama ile en son sene bu bölüme yerleşen en son insanların puanları ve sıralamalarını kıyaslamalı ve yeni eğitim öğretim döneminde tercih ettiğin okula ve bölüme yerleşip yerleşemeyeceğini tahmin edebilirsin. Kendi puanın doğrultusunda yaptığın kıyaslamalar ile girebileceğini düşündüğün ve inandığı okulları tercih listende sıralaması ve puanı en iyi olandan en düşük olana doğru sıralamalısın ve unutmamalısın ki geçen yıllarda daha yüksek puanla alan okulların bu yıl daha düşük puanla alma ihtimalleri daima mevcut. Yani sahip olduğun puan ile geçen sene yerleşemeyeceğin bir okula ve bölüme bu sene yerleşme ihtimalin var ve bunları da eğer istiyorsan tercih listenin başına ekleyebilirsin. Bu konuda sana engel olan bir durum yok. Karşılaştırmalı Edebiyat sıralaması doğrultusunda şu an için en iyi okul Koç Üniversitesi olarak yer alır. Daha sonra ise sırasıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi, İbn Haldun Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi şeklindedir. Bu üniversiteler özelinde araştırma yapmak için üniversite taban puanları sayfasına göz atabilirsin.

Karşılaştırmalı Edebiyat Tercih

Tercih noktasında yapman gereken şey hem karşılaştırmalı edebiyat taban puanlarına ve başarılı sıralamalarına hem okulların akademik kadrolarına hem okulların bulunduğu illere ve kampüslerine bakman gerekir. Bunları değerlendirerek tercih sıralaması yapmalısın. Karşılaştırmalı Edebiyat tercih edeceksen tüm bunları ve kendi ilgi ve isteklerini, kendi puanını ve sıralamanı göz önünde bulundurarak karar vermelisin. Karşılaştırmalı Edebiyat derslerine bakman da tercih noktasında sana yardımcı olacaktır. Hem Türk Edebiyatı hem de diğer edebiyatlarla ilgili derslerin olduğu bu bölümde edebi türlerin doğuşu ve gelişimi, farklı diller ve edebiyatları karşılaştırma yöntemleri, kuramlar gibi dersler de mevcuttur. Karşılaştırmalı Edebiyat mezunlarının ne iş yaptığı hakkında da bilgi edinmek isteyebilirsin. Bu bölümden lisans diplomanı aldıktan sonra kendin için akademik bir kariyer planlayabilirsin çünkü farklı okullarda bu bölümün yüksek lisans ve doktora kademesinde de eğitim mevcut. Lisansüstü eğitim için gerekli olan diğer sınavları ve aşamaları tamamladıktan sonra kendine akademide yer edinebilir ve çeşitli araştırmalar, çalışmalar yaparak ve üniversitelerde açılan kadroları takip ederek araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olabilirsin. Bunun dışında Karşılaştırmalı Edebiyat mezunları için edebiyat eleştirmenliği, çevirmenlik, yayınevi editörlüğü gibi çeşitli iş imkanları da mevcuttur. 

Karşılaştırmalı Edebiyat Kontenjan

Tercih yaparken adayların seçimlerinde etkili olan bir diğer özellik ise hangi üniversitenin ilgili bölümde kaç kişilik kontenjan açtığıdır. Karşılaştırmalı Edebiyat kontenjan listelerine baktığında vakıf üniversitelerinde devlet üniversitelerine göre daha az kontenjan açıldığını görebilirsin. Devlet üniversitelerinde 40-60 iken bu sayı vakıf üniversitelerinde 15-34 arasındadır. Bu doğrultuda az sayıda öğrenci alan okulların eğitimlerinin daha verimli olabileceğini söylemekle birlikte okulların akademik kadrolarının da bu noktada önemli olduğunu belirtmek gerekir. Ancak bu sayıların yıllara göre değişebileceğini de unutmamalısın. Bu nedenle İngilizce karşılaştırmalı edebiyat taban puanları ve kontenjanlarını incelemelisin.