Üniversitelerin Matematik bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Matematik; insan hayatına en fazla etkisi bulunan bilim dalıdır. Matematik, gerçek dünyada meydana gelen problemleri çözmek için yararlıdır. Sayılar, şekiller ve desenler üzerine geçmişten günümüze hesaplama içeren tüm çalışmalara verilen genel addır. Matematik bölümü ise sayısal veriler, şekiller, desenler ve analiz gibi kavramları kullanarak problemleri çözümlemeyi amaçlayan bir biölümdür. Matematik bölümü mezunları bankacılık, finans, eğitim, mühendislik, bilim ve teknoloji gibi alanlarda çalışırlar.
Bu denli geniş kapsamlı bilim dalı olan matematik yıllar ilerledikçe alt dallarına ayrılmış ve ayrıntılı çalışmaların gerçekleştirildiği alanlar ortaya çıkmıştır. Aritmetik, geometri, analitik,diferansiyel ve daha birçok dalı ile eğitim hayatınızda karşılaşmanız olasıdır.Matematik bölümü fakülte olarak üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerinde yer alır Bu bölüme girmek için AYT ve TYT sınavlarındaki sayısal testleri çözmen gerekir. Matematik bölümü 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Öğrenciler isterlerse 1 yıl da hazırlık sınıfı okuyabilirler.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversiteye girişin tek anahtarı olarak kabul edilen YKS sınavı milyonlarca kişinin girdiği ülke çapında yapılan bir çoktan seçmeli sınav olma özelliği taşır. Bu sınavda verdiğin doğru cevaplar nicel bir biçimde ham puanın ve sıralamanın oluşmasını sağlar. Bunları kullanarak ideal gördüğün üniversite ve bölümleri tercih edersin. Bu seçimleri gerçekleştirmeden önce taban puanları denilen terimin ne anlama geldiğini ve işlevinin ne olduğunu bilmen gerekir. Bu terimi tam anlamıyla kavradıktan sonra hedeflediğin bölüm üzerinden çalışmalara başlayabilirsin. Fakülteler tarafından adayları bilgilendirme amacıyla paylaşılan taban puan verileri bölümdeki en düşük puan seviyesini gösterdiği için geleceğe yönelik yapılan tercihlerde sık kullanılır. Eğer gelecek hayatını matematik bölümü üzerine kurmak istiyorsan matematik bölümü taban puanları terimini araştırarak veri toplamaya başlamak yapacağın araştırmanın temelini oluşturmalıdır. Çünkü matematik puanları listesini bilmeden tercih yolunda yürümek alacağın kararlarda sıkça yanılgıya düşmene sebep olabilir. Yapacağın aramalarda üniversite matematik bölümü puanları veya üniversite matematik bölümü taban puanları gibi genel kullanıma uygun terimleri tercih etmen aradığını bulma konusunda sana kolaylık sağlayabilir.
Birçok adayın yakından ilgilendiği konulardan biri de taban puanlarının bir sonraki sene hangi yöne doğru yöneleceğiyle ile ilgilidir. YKS sınavında boy gösteren adayların verdiği cevaplarla doğru orantılı bir imaj çizen taban puanları bazen azalan bazen de artan bir sayısal olguyu ifade eder. Üniversitenin ilgili bölümündeki minimum puanı ifade ettiği için adayların bilgi haznelerini arttırarak tercih sürecinde akıllıca davranmalarına yardımcı olur. Matematik tercih puanları da bu amaca hizmet eder. Türkiye’deki matematik lisans eğitimi veren fakültelerin genel karşılaştırmasını yapmanı sağlamasının dışında onları her yönden inceleme fırsatı sunar. Tercih sürecinde önünü görmeni engelleyen sis bulutlarını dağıttığı için kullanışlı bir terim olarak ön plana çıkar. Yapacağın bu araştırmayı üniversite taban puanları sayfası üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsin. Ayrıca matematik bölümü puanları listesinde de bilinmeyen birçok detayı bulabilir, onlardan etkin bir şekilde yararlanabilirsin.
Taban puanlarının yanı sıra incelemek için gerekli başka faktörler de adayları bekler. Bunlardan birini ve belki de en önemlisini başarı sıralaması oluşturur. Onu özel ve önemli yapan özelliği ise Türkiye’de yapılan YKS sınavında kaçıncı sırada bulunduğu göstermesinden gelir. Ayrıca taban puanlarının açıklamada yetersiz kaldığı kısımlarda adaylara göstererek onların arzuladıkları fakülte bölümleri hakkında değişik bakış açılarını kazandırır. Matematik başarı sıralaması da bu gibi geçerli sebeplerden ötürü incelemen ve üzerinde fikirler yürüterek ilerlemen gereken bir terim olmalıdır. Matematik sıralama listesini kullanarak birçok açıdan üniversiteleri inceleme fırsatı yakalayabilir, onların artı ve eksi yönlerini görerek ideal gördüğün seçeneklerle bu yola devam edebilirsin. Ayrıca matematik bölümü sıralama verileri sana üniversiteleri şehir bazında karşılaştırma imkânı verir. Matematik bölümü başarı sıralaması fakültelerle ilgili birçok bilgiyi kolayca öğrenmeni sağlayarak rahat bir tercih döneminde geçmeni destekleyebilir.
Bütün tetkikler yapıldıktan sonra seni bekleyen süreç tercih dönemi olarak adlandırılır. Yaklaşık olarak 1 haftalık bu kısıtlı zaman dilimi, senin için özel olarak hazırlanan tercih listesine sınavdan aldığın puan ve ona karşılık gelen başarı sıralamana uygun seçenekleri sırayla yazdığın dönemi ifade eder. Bu seçimleri yapmak sanıldığının aksine pek de kolay bir iş değildir. Çünkü sıralama ve matematik taban puanları başta olmak üzere birçok değişken faktörü birlikte düşünerek nihayetinde bir karara bağlaman gerekir. Zaten düşünülecek faktörlerin sayısındaki çokluk da bu süreci güçleştiren en temel unsuru meydana getirir. Boğaziçi Üniversitesi matematik bölümü örneğiyle bu durum daha kolay kavrayabilirsin. YKS sınavında elde ettiğin puan seviyesi 400 civarında ise bu üniversite senin için zor ve uzak bir hedef olarak görülebilir. Çünkü Boğaziçi matematik taban puanları listesini yakından incelendiğinde en düşük matematik taban puanlarının 450 civarında olduğunu söylemek doğru olabilir. Ayrıca sıralama unsurunu da bu süreçte atlamaman gerekir. Ham puanın en azından 450 puan civarında olsa bile sıralama da bu üniversitenin açıkladığı oranların içinde yer almalısın. Son 3 yıldaki resmi veriler en düşük sıralamanın 9.000 civarında olduğunu bilgisini verir. Eğer sınavda ilk 9000’nin içinde kendine yer bulamazsan şansını epey zorlayacağın ortadadır. Ayrıca bu üniversiteye girişi garantilemek gibi bir istek içinde filizleniyorsa ilk 7000’e girmen gerekebilir. Tüm bu sayılanların dışında şehir seçimine de ayrı bir parantez açmak gerekir. Zira üniversite seçiminde çoğunlukla hatırlanmayan bir öge olan vilayet seçimi eğitim hayatını büyük oranda etkileyeceği için hesaba katılması gerekir. Şehir seçiminden bağımsız yapılan matematik tercih listesi senin geleceğin adına birçok riski beraberinde getirebilir.
Yukarıda bahsedilen şehir seçimi kadar yapılan tercihlerde göz ardı edilen diğer bir unsur da bölümdeki kişi sayısını gözler önüne seren kontenjan rakamlarıdır. Etki alanı taban puan ve sıralamaya nazaran daha dar olsa da alımda sınır bulunan bazı bölümlerde ince eleyip sık dokunması gereken bir unsur olduğu inkâr edilemez. Bu durumu en bariz şekilde açıklayabilecek örnek İstanbul'da bulunan ve 4 yıllık burslu İngilizce eğitim veren matematik bölümüdür. Sarıyer'de yerleşkesi bulunan bu saygın kurumun matematik bölümü için kabul ettiği kişi sayısı 2019-2021 yılları arasında 10 kişi iken 2022 yılında daha da azalarak geldiği nokta 4’tür. Zaten yüksek puanlardan geçilmeyen bu bölüm son senede yaptığı kontenjan sayısındaki limitle puan ve sıralama çıtasını daha da yükselttiği söylenebilir. Matematik kontenjan listesi dikkate alman gereken bir parametre olmalıdır. Matematik bölümü araştırmalarına derinlik kazandırmak istiyorsan Kariyer.net sana bu konuda yardımcı olabilir.
Üniversitelerin fen ya da fen-edebiyat fakülteleri bünyesinde yer alan Matematik bölümü taban puanları üniversiteden üniversiteye değişir. Hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programlarında yer alan Matematik bölümü için en yüksek taban puanı isteyen okul 542,91981 ile Koç Üniversitesinin İngilizce burslu programıdır. Devlet Üniversiteleri arasında en yüksek taban puanı isteyen üniversite ise 518,07311 ile Boğaziçi Üniversitesinin İngilizce eğitim programı olarak öne çıkar. 394,54865 taban puanına sahip olduğun takdirde Marmara Üniversitesi Matematik bölümüne yerleşebilirsin....