Üniversitelerin Meteoroloji Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Samsun Üniversitesi | Meteoroloji Mühendisliği (4 Yıllık) | SAY | 52 | 328,86633 | 188,181 |
Meteoroloji bilimi tüm insanlar ve işler için büyük önem taşımaktadır. İnsanların günlük hayat içerisinde ne yapmak isteklerine karar verirken hava durumu önemli bir faktördür ve tarım, turizm, taşıma ve daha birçok iş için hava durumu hayati önem taşımaktadır.
Meteoroloji Mühendisliği bölümünün amacı meteoroloji bölümünde eğitimini aldığı bilimsel eğitimleri meslek hayatına aktarabilecek kişiler yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Meteoroloji Mühendisliği bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, mühendisliğe karşı ilgili ve meraklı olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörYKS sınav sonucunda elde ettiğin AYT puan türünde yeterli değere ulaştıysan alanla ilgili tercih adımına geçebilirsin. Sayısal puan türünde tercihlerde bulunmak istiyorsan kariyer hedeflerinle uyumlu bölümlerin taban puanlarını inceleyerek araştırma sürecini detaylandırabilirsin. Atmosferdeki hava olayları, iklim değişikliği, güneş, rüzgar gibi doğal kaynaklar ilgi alanına giriyorsa sayısal puan türünde öğrenci alan Meteoroloji Mühendisliğini tercihlerine dahil edebilirsin. Öncelikle bölümün hangi üniversitelerde olduğunu tespit ettikten sonra meteoroloji mühendisliği taban puanları listesini inceleyebilirsin. Mezuniyet sonrasında kariyer planlaması, iş olanakları gibi gelecek vizyonunu oluşturan adımları da dikkate alarak tercih sürecini sağlıklı bir temelde konumlandırabilirsin.
Atmosfer bilimi olarak tanımlanan meteoroloji farklı disiplinlerin bir arada kullanıldığı bir alandır. Atmosferdeki değişimler, hava olayları ilgi odağında yer alıyorsa meteoroloji mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamalarını incelemen gerekir. Bu noktada bölüme yerleşebilmen için gerekli en düşük sayısal puan olan meteoroloji mühendisliği puanları listesinin yanı sıra iş olanakları ve çalışma şartları gibi detayları da değerlendirmelisin. Kariyer planlamanda doğru adımları atabilmen için puanına yakın meteoroloji mühendisliği taban puanlarına sahip üniversiteleri listeleyebilirsin. Dört yıllık lisans bölümünden meteoroloji mühendisi unvanıyla mezun olduğunda atmosferdeki hava olaylarının gerçekleşme biçimi, sebep ve sonuçlarıyla ilgili araştırmalar yapabilirsin. Meteoroloji mühendisi olarak iklim değişimleri inceleyebilir, rüzgar güneş gibi doğal enerji kaynakları işletmelerinde de istihdam olanağı bulabilirsin. Kariyer hedeflerin doğrultusunda mezuniyetinin ardından kamuda Meteoroloji Genel Müdürlüğü olmak üzere Çevre Şehircilik Müdürlükleri, Devlet Su İşleri gibi kurumlarda istihdam fırsatı elde edebilirsin. Özel sektör kuruluşlarında da istihdam imkanlarına sahip olabilirsin. Televizyon kanallarında hava tahmin raporları hazırlama gibi fırsatları da değerlendirebilirsin. Bunun yanı sıra ulaştırma, havacılık, tarım, sigorta şirketlerinde de çalışma olanağı bulabilirsin.
İklim değişikliğiyle ilgili yeni modellemeler, hava tahminleriyle ilgili bilimsel araştırmaları kariyer yolculuğuna dahil etmek istiyorsan üniversitede akademik çalışmaya yönelebilirsin. Bunun için ilgili anabilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecesinde eğitimlerine devam edebilirsin.
YKS sınav sonucuna göre sayısal puan türünde yeterli puana sahipsen meteoroloji mühendisliği tercih puanları ve üniversiteler hakkında bilgi sahibi olmalısın. Araştırma yaptığında bu mühendislik dalının sadece iki üniversite bünyesinde eğitim sunduğunu görebilirsin. Bölüm Samsun Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesinin ilgili fakültelerinde dört yıllık eğitim imkanı sunar. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim veren meteoroloji mühendisliği taban puanları diğer üniversiteden farklıdır. Meteoroloji mühendisliği başarı sıralaması listesine göre yerleşme imkanı bulabileceğin Samsun Üniversitesi’nde ise Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi dahilinde eğitim verir. Üniversite tercih listeni netleştirmeden önce meteoroloji mühendisliği taban puanlarını incelemen karar vermeni kolaylaştırır. AYT sayısal puan türünde tercih yapabileceğin İstanbul Teknik Üniversitesi meteoroloji mühendisliği taban puanları 2022’de 418.511 olarak gerçekleşmiştir. Bölüme ilişkin eğitimin verildiği iki üniversiteden birisi olan Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi meteoroloji mühendisliği taban puanları ise 2022’de 327.076 olarak gerçekleşmiştir.
Yükseköğrenim hayatına adım atmadan tercih süreci öncesi meteoroloji mühendisliği taban puanları yanı sıra üniversitelerin başarı sıralamalarını da değerlendirmelisin. YKS sayısal puan türünde aldığın puana yakın üniversitelerin meteoroloji mühendisliği sıralama seçeneklerine göz atman tercih aşamasında kolaylık sağlar. Taban puanları gibi üniversitelerin meteoroloji mühendisliği sıralamaları da farklılık gösterir. Bu noktada tercihlerine yansıtmak istediğin meteoroloji mühendisliğinin yer aldığı üniversite şehrini de değerlendirmelerine dahil edebilirsin. Yükseköğrenimine devam etmek istediğin şehirdeki üniversitelerde meteoroloji mühendisliği bölümü bulunmayabilir. Türkiye’deki üniversitelerden sadece ikisinden bu eğitimin verildiğini tespit ettikten sonra AYT sayısal puan türünde başarı sıralamalarına bakabilirsin. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültelerinde yer alan meteoroloji mühendisliği başarı sıralamaları birbirinden farklıdır. YKS sonucunda ulaştığın meteoroloji mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamanı göz önüne alarak tercihlerini netleştirebilirsin.
Atmosfer bilimi olarak tanımlanan meteoroloji alanında mühendis olarak kariyer hayatına yön vermek istiyorsan üniversite taban puanı, başarı sıralamalarının yanı sıra kontenjanları da dikkate almalısın. Tercihlerinde yer vermeyi düşündüğün üniversitenin eğitim olanakları, laboratuvar şartları, staj imkanları gibi unsurları değerlendirmen daha sağlıklı ilerlemeni sağlar. Üniversitenin bölümle ilgili sunduğu imkanların yanı sıra yükseköğrenim hayatını sürdüreceğin şehri de değerlendirmelerine dahil etmelisin. Üniversitenin bulunduğun şehir buradaki barınma olanakları gibi unsurları araştırma sürecine dahil ederek meteoroloji mühendisliği tercih sürecini netleştirebilirsin. Tercih sürecin daha çok destek istersen üniversite rehberi sayfasına göz atabilirsin.
YKS sonucunda belirlenen tarih aralığında tercih listeni oluştururken meteoroloji mühendisliğini de düşünüyorsan, bölümün kontenjanlarına da göz atmalısın. Kariyer yolculuğuna yön vermede ilk basamağı oluşturan üniversiteye yerleşmende meteoroloji mühendisliği taban puanları, başarı sıralaması yanı sıra bölümün kontenjan kapasitesi de etkili olur. Tercih sıralamana dahil etmeyi planladığın üniversitenin meteoroloji mühendisliği kontenjan kapasitesinin düşük olması yerleşme ihtimaline de yansır. Bölüme yerleşmen için gerekli meteoroloji mühendisliği taban puanlarına sahip olsan da düşük kontenjanlı bir bölüm olması yerleşebilme şansını düşürebilir. Bu nedenle üniversitelerin meteoroloji mühendisliği bölümlerine tercihlerinde yer vermeden önce YKS puanınla uyumlu aynı zamanda kontenjanı yüksek olanlara yönelmen üniversite yaşamına geçişini kolaylaştırır. Kariyerine yön verirken tercih sürecinde sağlıklı adımlar atman için sayısal puan türündeki bölümler ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere üniversiteler sayfasından ulaşabilirsin. Çalışma hayatının yol haritasını belirlerken hedeflerinle uyumlu bölümleri ve üniversitelerin kontenjanlarını değerlendirerek sonuçları listeleyebilirsin.
Bilimsel olarak hava durumu tahmini yapabilecek mühendisler yetiştirmek için kurulan Meteoroloji Mühendisliği bölümü sayısal puanla öğrenci alımı yapan 4 yıllık bir lisans programıdır. Bölümün taban puanları üniversiteden üniversiteye göre değiştiği gibi yıllara göre de farklılık gösterir. Bölüm için en fazla taban puanı isteyen devlet üniversitesi 418,51153 puan ile İstanbul Teknik Üniversitesidir. Bölüm için en düşük taban puanı isteyen devlet üniversitesi ise 327,07690 puan ile Samsun Üniversitesi olarak öne çıkar....