Optik ve Akustik Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Optik ve Akustik Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Optik ve Akustik Mühendisliği

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Gaziantep ÜniversitesiOptik ve Akustik Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY14Dolmadı0

Optik ve Akustik Mühendisliği

Optik ve Akustik Mühendisliğin temeli ışığı ve sesi kullanan bütün cihazların tasarlanması, analizlerin yapılması, geliştirilmesi ve araştırılması üzerine çalışmalar yapmaktır. Optik ve Akustik Mühendisliği bölümünde ses ve ışık dalgalarının hareketleri, özellikleri ve faaliyetleri incelenir. Bu bölüm, optik sistemler ile çalışan makineler, lazerler, ses sensörlü cihazlar gibi pek çok farklı alan ile etkileşimde bulunur. Hem üretim hem de arge konusunda çalışmalar yapılabilen bir alandır.

Optik ve Akustik Mühendisliği bölümünün amacı, şirketlerdeki projeleri planlama, denetim, tasarım, kalite kontrol, ar-ge ve üretime ait eğitim hayatlarında öğrendikleri bilimsel bilgilerini ve yetkinliklerin aktarabilecek öğrenciler yetiştirmektir. Aynı zamanda, optik ve akustik faaliyet alanına giren konularda, malzeme üretimi de bu bölümün ana amaçlarından bir tanesidir. Optik ve Akustik Mühendisliği Bölümü yüksek lisans bölümleri sayesinde, bu alanda daha yetkin bir hale gelmek de mümkündür.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Optik ve Akustik Mühendisliği Taban Puanları

Merkezi yerleştirme sınavı ile öğrenci alan bölümlerin taban puanları her sene değişir. 2022 yılının başarı ölçüsü ile 2021 yılının başarı ölçüsü aynı değildir. Bu yüzden fakülte ve bölümlerin başarı grafiği de buna bağlı olarak sürekli güncellenir. Optik ve akustik mühendisliği bölümü için de aynı durum geçerlidir. Söz konusu bölümün taban puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Gaziantep Üniversitesi’nde bulunan optik ve akustik mühendisliği bölümünün taban puanları son üç yıl için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Gaziantep Üniversitesi optik ve akustik mühendisliği taban puanları ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi optik ve akustik mühendisliği puanları bilgisi de birbirinden farklı olabilir.

 

Optik ve Akustik Mühendisliği Tercih Puanları

Gaziantep Üniversitesi, optik ve akustik mühendisliği tercih puanları dahil olmak üzere tüm bölümlerin taban puanları, her sene öğrencilerin merkezi yerleştirme sınavı başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölümün eğitim dili İngilizce olan programının, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 306,954 olarak belirlenmiştir. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 256,990 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 284,721 olarak belirlenmiştir. Optik ve akustik mühendisliği bölümünün eğitim dili Türkçe olan programının taban puanı ise biraz daha düşüktür. Öte yandan, herhangi bir bölümün vakıf üniversitesinde yer alan programının taban puanı, genellikle devlet üniversitelerinde yer alan programdan daha düşük olur. Vakıf üniversitelerinin ücretli programlarının taban puanı, burslu programlarının taban puanından düşük olur.

Optik ve Akustik Mühendisliği Başarı Sıralaması


 

Optik ve akustik mühendisliği taban puanları gibi başarı sıralaması da her yıl yeniden belirlenir. Optik ve akustik mühendisliği başarı sıralaması da hem yıllara göre hem üniversite ve fakültelere göre değişiklik gösterebilir. Yani, Gaziantep Üniversitesi optik ve akustik mühendisliği sıralama listesi geriye dönük olarak birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Gaziantep Üniversitesi optik ve akustik mühendisliği bölümü sıralama bilgisi ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi optik ve akustik mühendisliği bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir.

Gaziantep Üniversitesi, optik ve akustik mühendisliği bölümü başarı sıralaması da diğer pek çok bilgide olduğu gibi her sene yeniden güncellenir. Bu bölümün eğitim dili İngilizce olan programına, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 272.949 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 268.333 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 295.573 olarak belirlenmiştir. Optik ve akustik mühendisliği bölümünün eğitim dili Türkçe olan programının başarı sıralaması ise biraz daha düşüktür. Öte yandan, herhangi bir bölümün açık öğretim, uzaktan öğretim ya da ikinci öğretim programının taban başarı sıralaması, örgün eğitim programının taban başarı sıralamasından düşük olur.

 

Optik ve Akustik Mühendisliği Tercih

Tercih dönemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) en önemli aşamalarından biridir. YKS’de alacağın puan ve başarı sıralamana göre herhangi bir bölümü tercih listene ekleyebilirsin. Burada devlet ve vakıf üniversitelerini ayrı ayrı değerlendirmen gerekebilir. Optik ve akustik mühendisliği bölümü 2023 yılı itibariyle yalnızca Gaziantep Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Ancak gelecek yıllarda oluşacak talebe göre farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde de açılma ihtimali vardır. Sen de YKS’de alacağın puana ve başarı sıralama bilgine göre, Gaziantep Üniversitesi’ni tercih listene ekleyebilirsin. Ancak Dört yıllık bir lisans programı olan optik ve akustik mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler, bu süre zarfında hem teorik hem pratik pek çok ders alırlar. Optiğe giriş, fotoğraf ve holografi, aydınlatma mühendisliği ve tasarım, ses ötesi ve uygulamaları, ileri optik ve akustik laboratuvarı bu derslerden sadece bazılarıdır. Optik ve akustik mühendisliği tercih ederek bu bölümden mezun olan öğrenciler üretim, tasarım, malzeme tedariki, maliyet analizi, kalite kontrol, idarecilik gibi pek çok sorumluluk alanına sahip olarak, ışığın ve sesin cihazlar üzerinde kullanıldığı tüm sektörlerde çalışabilirler.

 

Optik ve Akustik Mühendisliği Kontenjan

Her üniversite kontenjan sayılarını kendisi belirler. Optik ve akustik mühendisliği kontenjan sayıları da yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu rakamlar üniversiteden üniversiteye göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Gaziantep Üniversitesi optik ve akustik mühendisliği bölümü kontenjan sayıları son üç sene için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Gaziantep Üniversitesi optik ve akustik mühendisliği bölümü kontenjan sayıları ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi optik ve akustik mühendisliği bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. Ayrıca bir vakıf üniversitesi tercih edeceksen kontenjan sayılarının ücretli ve burslu programları için ayrı ayrı belirlendiğini unutmamalısın. Gaziantep Üniversitesi, optik ve akustik mühendisliği bölümünün eğitim dili İngilizce olan programının, genel kontenjan sayısı 2022, 2021 ve 2020 yıllarında 20 kişi olacak şekilde belirlenmiştir. Ancak bu kontenjana ek olarak her sene 1’er kişilik okul birincisi kontenjanı açılmıştır. Söz konusu üniversite de dahil olmak üzere yurt içinde bulunan tüm üniversiteler ile ilgili optik ve akustik mühendisliği taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları da dahil olmak üzere pek çok veriye üniversiteler sayfasından erişebilirsin. 

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Optik ve Akustik Muhendisligi Bölümü Taban Puanları Nedir?

Işık ve ses kullanan cihazların tasarlanıp üretilmesi, analizlerinin yapılıp geliştirilmesini sağlayacak nitelikli eleman yetiştirmek için kurulan Optik ve Akustik Mühendisliği bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi verir. Diğer mühendislik fakültelerinde olduğu gibi sayısal puanı ile alım yapan bölümün taban puanları yıllara göre değişkenlik gösterir. Ülkemizde bölümü eğitim programına alan tek üniversite Gaziantep Üniversitesinin İngilizce programıdır. En başarılı 20 öğrenciden biri olduğun takdirde kntenjanı dolmayan Optik ve Akustik Mühendisliği bölümüne yerleşme fırsatı yakalayabilirsin....