Otomotiv Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Otomotiv Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Otomotiv Mühendisliği

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Afyon Kocatepe ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY21297,76731272,601
2Atılım ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY12317,64809214,420
3Atılım ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY9394,6928988,295
4Bursa Uludağ ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY77370,75107117,005
5Çukurova ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY83304,93878249,410
6Fırat ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (M.T.O.K.) (4 Yıllık)SAY9Dolmadı0
7Fırat ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY31Dolmadı0
8Gazi ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (M.T.O.K.) (4 Yıllık)SAY22301,72186259,404
9Gazi ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY71383,57134100,913
10İstanbul Okan ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY17Dolmadı0
11İstanbul Okan ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY4380,13583105,132
12Karabük ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)SAY1Dolmadı0
13Karabük ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY26Dolmadı0
14Kocaeli ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY63359,2597133,256
15Kocaeli ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (M.T.O.K.) (4 Yıllık)SAY20291,2818295,545
16Pamukkale ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY52319,64534209,399
17Süleyman Demirel ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY36301,26969260,907
18Yakın Doğu ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY5Dolmadı0
19Yakın Doğu ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY5Dolmadı0

Otomotiv Mühendisliği

Otomotiv Mühendisliği; mekanik, elektrik ve malzeme biliminin bir kombinasyonudur. Bu alandaki mühendisler yeni taşıtlar dizayn edebilir veya mevcut otomotiv mühendisliği teknolojisini geliştirmenin ve revize etmenin yollarını arayabilir.

Otomotiv Mühendisliği, otomobillerin (yarış arabaları dahil), motosikletlerin ve diğer ticari araçların tasarım, imalat, dağıtım, pazarlama, satış ve satış sonrası bakımıyla ilgilenmektedir. Mühendisler, bu araçların estetiği ve teknik performansı ve giderek artan bir şekilde modern araçlarla ilgili elektronik ve yazılım üzerinde çalışacaklar.

Otomotiv Mühendisliği, içerisinde, fizik ve matematiğin ağırlıklı olduğu bir bölümdür. Bu bölümde araçların mekanik yapısı incelenirken aynı zamanda, bir aracın nasıl üretildiği sorusunun da cevabı bulunabilir. Otomotiv mühendisleri, aracın üretim ve tasarım sürecinin en başından en sonuna kadar, tamamında yer alır. 

Otomotiv Mühendisliği yüksek lisans yapılabilen bir alandır. Bu bölümü okuyan kişiler, arge, tasarım, üretim ve bakım gibi alanlarda yüksek lisansını tamamlayabilir. Tezli ve tezsiz olmak üzere iki adet yüksek lisans türü de bu bölüm için mümkündür. Bu bölüm üzerine yüksek lisans yapan öğrenciler, yüksek mühendis statüsüne geçer. 

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Otomotiv Mühendisliği Taban Puanları

ÖSYM’nin verdiği tercih listesine bölüm yazmak istiyorsan öncelikle çoktan seçmeli olan YKS sınavına girmelisin. Çünkü YKS sınavında verdiğin cevaplar neticesinde bir tercih listesi hazırlayabilirsin. Tercih listesini hazırlamanın da kendine göre bazı incelikleri vardır. Bunu oluşturmadan önce taban puanlarının ne olduğunu ve geleceğine dönük seçimlerinde nasıl bir etki bırakacağını bilmen gerekir. Otomotiv mühendisliği taban puanları listesini de geleceğini etkileyecek ana unsurlarından biri olarak düşünürsen ve ona göre hareket edersen kararlarını almada büyük kolaylık yaşayabilirsin. Ayrıca karşılaştırma yaparak hedeflediğin eğitim kurumlarının hem eksileri hem de artıları kolayca görebilirsin. Bunu kullanarak uygun olmayan seçenekleri kolayca ayırt ederek eleyebilir, geride kalanlar üzerinde yoğunlaşarak yoluna devam edebilirsin. Otomotiv mühendisliği bölümü hakkında genel bilgilere erişmek istiyorsan Kariyer.net'in üniversite rehberi sayfasına anında erişim sağlayabilirsin. Burada otomotiv mühendisliği nedir, ne iş yapar, otomotiv mühendisliği kaç puan gibi temel sorulara kolaylıkla cevap bulabilirsin.


 

Otomotiv Mühendisliği Tercih Puanları


 

Otomotiv mühendisliği tercih puanları yıllara ve üniversitelere göre değişir. Bu nedenle tercih öncesi bu bölümü seçtiysen taban puanları sıralaması yapman senin işine yarayabilir. Bursa Uludağ Üniversitesi 2022 yılı otomotiv mühendisliği taban puanları 375,68 olarak verilir. Ancak bu puan Süleyman Demirel Üniversitesinde 298,33 olarak belirlenir. Bu örnekten de görebileceğin gibi otomotiv mühendisliği taban puanları üniversiteye göre değişir. Eğer bu bölümü tercih listene eklemek istiyorsan değerlendirmeni buna göre yapman lazım. Bu metotla otomotiv mühendisliği puanları ile ilgili yanlış kaynakları ayırt etme şansına sahip olabilirsin.

Otomotiv mühendisliği taban puanlarında yıllık olarak da değişimler olabilir. Çukurova Üniversitesi otomotiv mühendisliği taban puanları; 2022 yılında 311,03, 2021 yılında 250,92 ve 2020 yılında 295,52 olarak verilir. Bu örnekte de gördüğün üzere otomotiv mühendisliği taban puanları değişir. Bu nedenle araştırmana otomotiv mühendisliği sıralama listesini de eklemelisin.

 

Otomotiv Mühendisliği Başarı Sıralaması

Madalyonun öteki yüzü olarak görülen başarı sıralamaları genellikle taban puanlarıyla birlikte anılır. Nicel veriler yoluyla sınava giren adayların aydınlanmasını sağlayan sıralama unsuru üniversitelerin hangi sıra aralığında kişileri almaya istekli olduklarını gösterir. Kullanışlı bir belirteç olmasının yanında geleceğinin hangi yöne doğru gideceğinin yetkisine verebilir. Bu nedenle otomotiv mühendisliği başarı sıralaması taban puanlar kadar analizlerinde önemli bir yerde durmalıdır. Çünkü otomotiv mühendisliği sıralama ögesini dikkate almadan oluşturacağın tercih listelerinde başarıyı elde etmek senin için imkânsız bir durum haline bürünebilir.

 

Otomotiv Mühendisliği Tercih

Geleceğinin hangi yönde gideceğinin sorusuna yanıt bulacağı yer olan tercih süreci ideal seçimleri 1 haftalık kısıtlı zaman diliminde yapmaya çalıştığın süre zarfını ifade eder. Bu kısıtlı sürede sana ideal fakülte ve bölüm tercihi yapmak için her türlü faktörü hesaba katmalı ve buna göre bir plan oluşturmalısın. Seni yanlış yönlere sürükleyecek her şeyden uzak durursan bu süreci zorlanmadan yönetme şansına sahip olabilirsin. Taban puanları ve başarı sıralamasını da doğru okursan hedeflerine ulaşabilir ve sana uygun olan üniversitede eğitim hayatına başlayabilirsin. Bu durum Ankara’daki saygın kurumlar arasında gösterilen Gazi Üniversitesi otomotiv mühendisliği bölümü aracılığıyla açıklanabilir. Taban puanlarından bağımsız olarak bu fakültenin adı geçen bölümünde eğitim hakkı elde etmek için ilk 120.000’lik kişinin içine kendini sokarsan şansını arttırabilirsin. Çünkü bölümün sıralamalarındaki dağılımı dikkatlice incelersen başarı sıralamalarının bahsedilen seviyelerde hareket ettiğini gözlemleyebilirsin. Sıralamada bahsedilen aralığın içine giremezsen bölüme giriş hakkını zor hale sokabilirsin. Bu durumda YKS sınavından elde ettiğin sonuçlara uygun diğer seçenekleri gözden geçirebilirsin. Bunu yaparak uygun olmayan eğitim kurumlarının listenin fazladan yer kaplamasını önleyebilir ve uygun olan diğer seçeneklere yeni yerler açabilirsin. Otomotiv mühendisliği tercih listesini yaparken bazı küçük detaylar karşısında dikkat etmen senin hedeflerinde arandaki mesafenin kısalmasını sağlayabilir.

 

Otomotiv Mühendisliği Kontenjan

Sınava giren adaylara bölümdeki kişi sayısının bilgisini veren kontenjan rakamları tıpkı diğer bileşenler gibi dikkate alınması ve üzerinde incelenmesi gereken bir unsur özelliği taşır. Çoğu zaman göz ucuyla bile bakılmasa da bu unsura önem vermeli ve onu bir kenara itmemelisin. Çünkü etkisi küçük olan bu unsuru görmezden gelirsen ileride bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilirsin. Bazı fakültelerin az sayıda kişi kabul eden bölümleri tercih süreçlerinde seni seçim yapma konusunda kararsızlığa itebileceği için önceden fakültelerin kontenjanlarını inceleyerek bu durumu karşı önlem alabilirsin. Çünkü az sayıda alım işleminin gerçekleşmesi rekabetin sürekli var olmasına ve puan ile sıralama ikilisinin sürekli yükseklerde kalmasına sebep olabilir. Bunun bilincine vararak kararlarını alabilir ve hataların meydana gelmesini engelleyerek bu süreci yönetebilirsin. Atılım Üniversitesinde burslu eğitim sunan otomotiv mühendisliği bölümü 2022 yılında kabul ettiği 9 kişilik kontenjanıyla bu duruma verilebilecek en iyi somut örneği olarak gösterilebilir. Bu üniversitenin taban puanlarını yakından incelediğinde seviyenin 370 ile 420 arasında değiştiğini kolayca gözlemleyebilirsin. İşini şansa bırakmak istemiyorsan puanın ve sıralamana uyması suretiyle kontenjanı daha fazla olan fakültelere öncelik verebilirsin. Bursa Uludağ Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi bu duruma en iyi açıklık getirebilecek örnekler arasında sayılabilir. Otomotiv mühendisliği kontenjan listesi de tıpkı diğer parametreler gibi analizlerinde bolca yer vermen gerekir. Çünkü bu parametrenin kararını değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu bilmelisin. Otomotiv mühendisliği üniversite puanları için daha çok analiz ve karşılaştırma arıyorsan Kariyer.net'in senin gibi adaylara yönelik hazırladığı tercih motoru sayfasını kullanabilirsin. Birçok yönden karşılaştırmaya olanak tanıyan bu site yardımıyla tercih döneminde geleceğinle ilgili kararları kolayca alabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Otomotiv Muhendisligi Bölümü Taban Puanları Nedir?

Otomobil ve benzer motorlu taşıtların tasarlanmasından üretimine kadar görev yapıp her işlemin denetlenmesini sağlayan mühendis yetiştirmek amacıyla kurulan Otomotiv Mühendisliği bölümü sayısal puanla öğrenci kabul eden bir lisans programıdır. Hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programında yer alan Otomotiv mühendisliği bölümü için en yüksek taban puanı, 407,54499 ile İstanbul Okan Üniversitesi İngilizce burslu programına aittir. Bölüm için en yüksek taban puanı isteyen devlet okulu ise 386,23608 ile Gazi Üniversitesidir....