Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Temelleri 1976 yılında Dicle Üniversitesi'nde kurulan Eğitim Enstitüsü'ne dayanan Siirt Üniversitesi, 2007 yılında bağımsız bir kurum halini alarak ayrı bir eğitim öğretim ve araştırma merkezi haline gelmiştir. Siirt Üniversitesi'ne temel olan 2 yıllık enstitü zamanla genişlemiş, bünyesine eğitim fakültesinin yanı sıra, birçok araştırma branşı katarak toplamda 10 fakülte, 3 yüksekokul, 4 enstitü, 6 meslek yüksekokulu ile 19 adet araştırma ve uygulama merkezini bağlamıştır. Misyon olarak sürekli büyüyen ve gelişen bir eğitim öğretim kurumu anlayışıyla hareket eden Siirt Üniversitesi, il merkezinde bulunan Merkez yerleşkesi ile Kezer, Eruh ve Kurtalan yerleşkelerinde konumlanmıştır. Şehir merkezinde konumlanmış olan Siirt Üniversitesi merkez yerleşkesinin bünyesinde, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile birlikte lojmanlar bulunmaktadır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite eğitimini Türkiye’de almak isteyen, açık öğretim lisesi de dahil olmak üzere, tüm öğrenciler YKS sınavına girmek zorundadır. Bir öğrencinin Siirt Üniversitesinde okuyup okumayacağı sınavda alacağı puana göre belirlenir.
Bunu dışında öğrencinin devlet üniversitesi mi, vakıf üniversitesi mi, burslu mu, ücretli mi, 2 yıllık ön lisans programı mı, 4 ila 6 yıl arasında değişen lisans programı mı okuyacağı da bu sınavda alacağı sonuca göre değişir. Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından birine yerleşmek istiyorsan, YKS’de iyi bir net yapman gerekir. Puanın bu sınavda yapacağın nete, başarı sıralaman ise puanına göre belirlenir. Siirt Üniversitesi taban puanları bilgilerini incelemen bu üniversitede okuyup okuyamayacağın konusunda sana bir fikir verebilir. Bu konuda aradığın bilgilere tercih motoru üzerinden ulaşabilirsin.
Siirt Üniversitesi tercih puanları tüm üniversite ve bölümlerde olduğu gibi her sene değişir. Yani, sabit bir taban puanı uygulaması söz konusu değildir. Taban puanı bir önceki yıl düzenlenen YKS sınavı sonucuna göre değişiklik gösterir. Öğrencilerin başarı oranı başta olmak üzere tercih listeleri ve başvuru yoğunluğu da taban puanlarını artırabilir ya da azaltabilir. Siirt Üniversitesi taban puanları 2 yıllık ya da 4 yıllık bölümlere göre değişir. Ön lisans ve lisans eğitimi veren fakülte ve bölümlerin taban puanları birbirinden farklıdır.
Eğer bölüm tercihin belliyse Siirt Üniversitesi taban puanları araştırmanı daraltabilirsin. Sadece tercih listene koyacağın bölümlere bakarak zamandan kazanabilirsin. Seçtiğin bölümün taban puanlarını incelemen gerekir. Son üç yılın taban puanı grafiğine göz atman bu konuda sana bir fikir verebilir. Siirt Üniversitesi puanları bölümler arasında da değişiklik gösterir. Hatta aynı bölümün örgün eğitim ya da ikinci öğretim programlarının taban puanları da birbirinden farklıdır. İlahiyat fakültesinin örgün öğretim programının taban puanı, ikinci öğretim programının taban puanından daha yüksek olabilir. Bu da Siirt Üniversitesi taban puanları listesindeki farklılıkları açıklar.
Puan listelerinin yanı sıra üniversiteleri başarı sıralaması da oldukça önemlidir. Bir bölüme yerleşip yerleşemeyeceğini belirleyen temel kriter de aslında başarı sıralamasıdır. Üniversitenin başarı sıralaması da tıpkı taban puanları gibi yıllara göre değişir. Öğrencilerin YKS’de almış oldukları puanlar sonucu değişen başarı sıralaması yıldan yıla değişiklik gösterir. Yani, aynı bölümün bile başarı sıralaması 2022, 2021 ve 20220 yıllarından birbirinden farklıdır. Siirt Üniversitesi sıralama listesi ve taban puanları tercih kılavuzlarında yer alır. Tercih kılavuzları her sene Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yeniden güncellenir. Üniversite taban puanları sayfası da sana buradan alınan resmi verileri gösterir. Bu nedenle sayfayı da kullanabilirsin.
Eğitim öğretim faaliyetlerine, 2007 yılında, bağımsız bir üniversite olarak devam eden Siirt Üniversitesi başarı sıralaması bu üniversiteyi kazanan adayların puan ve derecelerine göre değişir. Ancak başarı sıralamasının belirlenmesinde bu üniversiteye yerleşen öğrencilerin kesin kayıt işlemini tamamlamaları gerekir. Bir önceki yıl düzenlenen merkezi yerleştirme sınavı sonucuna göre Siirt Üniversitesini en düşük puan ve sıralama ile kazanan öğrenci, bu üniversitenin taban puanı ve başarı sıralamasını belirlemiş olur. Bu yüzden söz konusu rakamlar her sene değişme potansiyeline sahiptir.
YKS sonuçları sınavdan yaklaşık bir ay sonra açıklanır. Bazı durumlarda daha önce açıklamadığı da olur. Bu süreçte heyecanlı bekleyiş devam ederken, bir yandan da tercih listeni oluşturmaya başlamalısın. Çünkü sınav sonuçlarının açıklanması ile tercih döneminin başlaması arasında pek fazla bir zaman aralığı bulunmaz. Her öğrenci sınava girdiği puan türünde 30’a kadar tercihte bulunma hakkına sahiptir. Bu tercihler farklı üniversiteler ve farklı bölümler için geçerli olduğu kadar aynı üniversitenin farklı bölümleri arasında da yapılabilir. Yani bir üniversiteden üç farklı bölüm için tercih yapma imkanına sahipsin.
Tarım ve hayvancılık alanında bir ihtisas üniversitesi olma misyonuyla hareket eden Siirt Üniversitesi tercih listende var ise üniversitenin sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerinde öğrenci aldığını bilmen işine yarayacaktır. Tıp fakültesi, kimya mühendisliği, fen bilgisi öğretmenliği gibi bölümlerin taban puanı ve sıralaması pek çok bölüme göre yüksektir. Örneğin; kimya mühendisliği bölümünün taban puanı, tarla bitkileri bölümünün taban puanından yüksektir. Öte yandan kimya mühendisliği bölümünün başarı sıralaması da tarla bitkileri bölümünün başarı sıralamasından yüksektir. Siirt Üniversitesi’nde açık öğretim fakültesi bulunmaz.
Üniversitelerin kontenjan sayıları, 2 yıllık ön lisans programları ile 4, 5 ya da 6 yıllık lisans programları ayrı ayrı belirlenir. Her seni yeni alınacak kararlara göre birbirinden farklı kontenjan, kapsam, koşul ve sayılar söz konusu olabilir. Ancak üniversitelerin kontenjan sayıları yıllara göre değişkenlik gösterse de aralarında çok büyük bir fark görülmez. Bazı senelerde bazı üniversite ve bölümler için ek kontenjan imkanları bulunur. Bu fırsattan yararlanıp yararlanamayacağını dikkatli şekilde incelemen senin yararına olacaktır. Siirt Üniversitesi kontenjan sayıları 2022, 2021 ve 2020 yılları için birbirinden farklıdır. Eğitim öğretim faaliyetlerine güzel sanatlar ve tasarım fakültesi bünyesinde devam eden şehir ve bölge planlama bölümünün kontenjan sayılarına tercih rehberinden ulaşabilirsin. Sayısal puan ütü ile öğrenci kabul eden bölüm, 2022 ve 2021 yıllarında 1’i okul birincisi olmak üzere 41 kişilik kontenjan açmıştır. 2020 yılında ise yine 1’i okul birincisi olmak üzere 31 kişilik kontenjan açmıştır. Eğitim hayatına devam etmek istediğin üniversite ile ilgili farklı bilgilere ulaşmak istersen üniversiteler sayfasına göz atabilirsin.
Siirt Üniversitesi için belirlenen taban puanları öğrenciler tarafından sıklıkla araştırılan konuların başında gelir. Üniversitenin en yüksek puanla öğrenci alımı yapan bölümü Tıp Fakültesidir. Tıp Fakültesine girmek isteyen öğrencilerin sayısal sınav alanında 485,28275 puan alması gerekir. Sayısal alan sınavında 393,8492 puan alan öğrenciler ise İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünü tercih edebilir. Dil sınavına girip 383,71321 puan alan öğrenciler için İngilizce Öğretmenliği bölümü uygun bir seçim olabilir. Türkçe Öğretmenliği bölümünü okumak isteyen öğrencilerin ise sözel alan sınavına girip 379,18731 puan alması gerekir....